Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Rikard Halvarsson

Registrerad: 13 sep 2007 18:52 Senaste besök: 17 apr 2018 14:45 Online: Nej

Stockholm

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Nu drar vi gränsen för retro och vad vi bryr oss om

Rikard Halvarsson 6 feb 2016 09:372140 visningarKommentera: 19 !

Vart drar vi gränsen för vad som räknas som retro?

Redan under Playstation 2/Gamecube-tiden såg jag tillbaka till SNES med nostalgi. Bara något år in med Xbox360 längtade jag tillbaka till "den gamla goda tiden" med Gamecube och Playstation 2.

Så, vart dras gränsen?

Min gräns är nog dragen. Inte för att använda ordet retro mer korrekt, utan för att jag vet vart jag slutade bry mg.

Jag bläddrar i mina gamla speltidningar och när jag nummer som handlar om förra generationens spel dippar mitt intresse till den grad en förtitt till ett gråskaligt, tråkigt strategispel med dålig kontroll till Playstation 2 ger mig ny energi.

Mina Xbox360 och Wii-spel står i hyllan och jag är väl medveten om storheten i alla spelen, allt från Catherine till Super Mario Galaxy 2. Fast det finns ingen dragningskraft som till det fanns redan till Baiten Kaitos bara ett år efter jag plockat undan Gamecube.

Att jag inte längre är främmande för att köpa både spel, filmer och böcker digitalt berättar något; Att min nostalgigräns till det fysiska är nog dragen någonstans efter releasen av Metal Gear Solid 3: Snake Eater.

Jag stänger nostalgivalvet.Taggar: Retro

« Till bloggen

Kommentarer

Anonym 6 feb 2016q

Att dra gränsen för vad som räknas som retro är nog väldigt individuellt. Jag drar nog fortfarande gränsen vid Super Nintendo och kanske i vissa fall vid Nintendo 64. När jag kommer till Gamecube blir jag nog mer nostalgisk av mig. "Drömmen om en förgången tid", för många gånger längtar man tillbaka till det som en gång i tiden var och när man spelar de gamla spelen så drömmer man tillbaka till hur det var när man spelade de spelen för första gången.

Rikard Halvarsson 6 feb 2016q

Zeldas Castle:

Drömmen om en förgånge


Så är det ju också. Jag minns fortfarande de långa sommarnätterna med Phantasy Star Online och hur jag släpade med mig PS2 hem till brorsan och spelade FFX i hans vardagsrum.

Men till förra generationen känner jag ingen nostalgi alls. Gör ni andra det? Och undra om de som växer upp med spel kommer ha samma starka band till sina spelupplevelser nu när utbudet är så mycket mer, större, fler digitala spel och i stor del (i min mening) betydligt mer opersonligt.

Anonym 6 feb 2016q

Jag håller med att det inte finns någon direkt nostalgi till förra generationen. (I alla fall inte än)

Eller det finns en sak med förra generationen som jag inte känt med någon annan generation.
Jag vet inte om jag ska kalla det för "nostalgi som föder nostalgi". Det jag menar är när Wii kom. Jag kunde inte se hur Wii skulle kunna få det att gå bättre för Nintendo men jag älskade att de satsade på att släppa gamla NES, SNES och N64 spel digitalt via deras nya online butik. Det är något som jag alltid kommer minnas från den generationen och hur kul jag hade med att köpa de gamla spelen till Wii. Fick uppleva både spel jag spelat tidigare och spel som jag hade missat.
Denna känslan kan jag inte känna under denna generationen, mycket för att nu har man istället blivit van vid att det ska vara så.

Fook 7 feb 2016q

Jag tycker att retro är spel äldre än 20 år. Sen flyttas det där fram. Enkelt ;)
Så i år blev N64 retro! Grattis :)

Daniel John Johnsson 7 feb 2016q

Pratade med en historiker nyligen som menade att den sjätte konsolgenerationen (Xbox, PS2 och Gamecube) hör hemma i retrorummet nu. Jag kan hålla med om den värderingen. Sexton år har ändå passerat.

Det verkar överlag som att många väljer att retroklassa allt som de själva kan tillskriva en nostalgiskt skimmer. (Sedan protesterar de emot när åren tickar på och ytterligare konsoler skulle kunna adderas till grupperingen den sett till ålder på marknaden). Ser samma människor som pratade om att PS1 var retro för en gen sedan som nu kämpar emot att PS2 skulle vara detsamma. Trots att vi är ytterligare en konsolgeneration senare in.

Joe E Tata 8 feb 2016q

Intressant!

Den förra generationen har alltid känts ointressant för mig. Så fort en ny generation har anlänt har jag mest känt det plågsamt att ha kvar den förra generationen. Fram till denna så har jag alltid sålt av allting, nästan enbart "för att slippa se det". Nu har jag fortfarande kvar mina PS360, för jag gissar att någon gång i framtiden är det retro och då vill jag uppleva det igen, utan att behöva köpa tillbaka det.

Men retro är nog för mig två generationer tillbaka. När jag köpte PS2 blev alltså SNES och Mega Drive retro. Och nu kommer nog snart PS2 och GC bli retro för mig.

Men det skall bli intressant att se vad ens egen ålder gör för retro och nostalgin. Jag menar, när jag var 25 och spelade PS3 och såg tillbaka 10 år var jag 15 och spelade Mega Drive och var på väg att hoppa över till PS1. Väldigt stor skillnad på 15 och 25 år. Men nu är jag 35 och ser tillbaka när jag var 25, inte alls lika stor skillnad där. Så jag undrar om det kommer förändra mitt retrospelade.

Men med detta sagt vill jag säga att Wii känns redan retro för mig. Minns med varma nostalgikänslor hur man varje fredag innan jobbet drog på Wii:et, kollade VC för att se vilka spel som släppts. Det har jag enormt varma känslor till. Men just PS3 inte så mycket. Och jag spelar faktiskt redan nu Wii som retro!

Rikard Halvarsson 9 feb 2016q

Daniel John Johnsson:

Pratade med en historiker nyligen som menade att den sjätte konsolgenerationen


Hur har han räknat ut det? :)

Daniel John Johnsson:

etroklassa allt som de själva kan tillskriva en nostalgiskt skimme


Så är det ju faktiskt. Det vi försöker reda ut här, och om dagens spel betyder lika mycket för oss som de gamla. Eller är era nostalgivalv också stängda?

Joe E Tata:

säga att Wii


Intressant att just Wii blev retro men inte de andra :p eller nostalgifaktor, eller vad vi nu ska kalla det.
Jag tror inte att när jag är 35 att jag kommer se tillbaka på Ps3/Ps4 alls på samma sätt som tidigare konsoler. Klart man kommer ha bra minnen.

Lite som du skrev att det är ju större skillnad från när man var 10 och spelade nåt då, än när man är 20 och spelar. Alla minnen och upplevelser är väl starkare på något sätt när man är yngre, mer magi. Så det är väl det man bär med sig.

Fook 9 feb 2016q

Tankeexperiment:
Alla kan hålla med om att spaceinvaders är retro.
Alla kan hålla med om att pac man är retro.
Alla kan hålla med om att super mario bros 1 är retro
Alla kan hålla med om att zelda 3 är retro? Nej, alla kan nog inte det, här börjar det luckras upp.
Alla kan hålla med om att Super Mario 64 är retro, möjligen men högst troligen inte alla, inte de som anser att 3d inte kan vara retro.
Alla kan hålla med om att Super Mario Sunshine är retro, nej, och absolut inte de som nekar föregående exempel.
Alla kan hålla med om att Super Mario Galaxy är retro. Högst troligen spelas det av folk idag utan att det anses vara ens gammalt. Så nej.

Med detta lilla tankeexperiment kan vi då sluta oss till att vi (om jag inte får mothugg här, som jag förväntar mig få) kan sluta oss till att retro inte är särskilt svårt att applicera på äldre spel, men nästintill omöjligt att få koncensus kring i nyare spel.

Anonym10 feb 2016q

Ja det är svårt att avgöra vad som räknas som retro.
Min sambo anser att 80 tal är retro men inte 90 tal.
3D spelen är som du säger svår för många att räkna som retro än. Samma är det för mig många gånger men som jag skrev tidigare så kan jag i viss mån räkna Nintendo 64 som retro nu för tiden.
Annars tycker jag att ett bättre ord att använda sig av är att ett spel är nostalgiskt för en när man inte riktigt vet om man vill kalla det för retro.

Rikard Halvarsson10 feb 2016q

Fook:

kan sluta oss till att retro inte är särskilt svårt att applicera på äldre spel,


Zeldas Castle:

a det är svårt att avgöra vad som räknas som retr


Det är intressant. Men under PS2-tiden tyckte folk redan då att SNES var Retro. Men alla håller inte med om att PS2 är retro idag.

Anonym10 feb 2016q

Rikard Halvarsson:

Det är intressant. Men under PS2-tiden tyckte folk redan då att SNES var Retro. Men alla håller inte med om att PS2 är retro idag.


Ja, det är intressant.
Sen kan man ju fundera på hur många som var med under PS2/Xbox/Gamecube tiden som sade att SNES var retro som även idag säger att SNES är retro och fortsätter hålla sig till det spåret. Egentligen för att få ett så rättvist resultat som möjligt så bör de man frågar vara i samma ålderskategori. Om man t.ex frågade 18 - 23 åringar år 2006 vad som var retro för de så bör man hålla sig till de som är 18 - 23 idag för att få en så mer rättvis bild som möjligt och se vilken skillnad det är.

Själv skulle jag nog också ha sagt att SNES var retro på den tiden men idag skulle jag säga att på den tiden så var gränsen någonstans på 80-talet för vad jag tycker skulle ha räknats som retro.

Fook11 feb 2016q

Zeldas Castle:

Själv skulle jag nog också ha sagt att SNES var retro på den tiden men idag skulle jag säga att på den tiden så var gränsen någonstans på 80-talet för vad jag tycker skulle ha räknats som retro.


Jag tror fortfarande 20 år (som jag skrev ovan) är ett bra allmän-mått. Då har cirka 2 generationer av spelare vuxit upp och spelat andra spel sen det begav sig.

Men det krävs nog också paradigmskiften. Eftersom vi haft dual analog-spakar sen slutet av ps2 eran nu, så åldras inte de upplevelserna på samma sätt.

Retro är ju också att det ska spelas på ett annorlunda vis. Wii faller bort för det är fortfarande väldigt unikt och nytt. Nostalgiskt må det vara, men Wii Sports eller Mario Galaxy är väldigt "nu" som upplevelser. Dvs. ingen höjer ett ögonbryn att det på något sätt skulle vara gammalt eftersom utvecklingen nått en platå sen 2006.

Rikard Halvarsson11 feb 2016q

Fook:

ag tror fortfarande 20 år


Någon borde göra ett tydligt schema, med bilder, vart gränsen går. Så kan man fylla på med nya konsoler och flytta fram gränsen allt eftersom ^^

Milton Caveman17 feb 2016q

Några förslag:
*Föregående konsolgeneration och bakåt
*konsol som slutat tillverkas-säljas och marknadsföras kommersiellt (tänk då på att NES och SNES slutades säljas i september 2003 i Japan men då hade Sega)
*Brytningstid cirka 1995 (3D-grafik tar över, CD ersätter spelkassett för alltfler format, spelvärldarna blir allt större, Internet slår igenom, TV-spelare blir allt äldre)

Eller så slutar man tala om retrospel och helt enkelt talar om TV-spel utefter genre, spelmaskin eller årtionde. Sedan kan man låta var och en avgöra. Som när man inser att Turtles in Time inte är lika häftig grafik- och ljudupplevelse i dag som 1991-1992!

yokisuci25 feb 2016q

Retro för mig är två generationer bakåt. Mao går PS2 just nu in under retro. Dessutom skulle iaf jag vilja hävda att det är en ganska stor skillnad gameplay-mässigt på spel till PS2 gentemot PS4.

Rikard Halvarsson26 feb 2016q

yokisuci:

skillnad gameplay-mässigt på spel till PS2 gentemot PS4.


Ja det är det i allra högsta grad :) Till PS2-eran fanns det spel som inte riktigt finns längre. PS3 och PS4 är väldigt lika varandra.

Milton Caveman:

Eller så slutar man tala om retrospel


Klart man skulle kunna göra det :)

Men det jag också är ute efter är att veta vad ni får nostalgi till, vilka generationer ni bryr er om. Kommer ni återvända till Xbox360 och Ps3 med samma glädje som ni kanske gör till Ps1 och N64?

Joe E Tata28 feb 2016q

Rikard Halvarsson:

Kommer ni återvända till Xbox360 och Ps3 med samma glädje som ni kanske gör till Ps1 och N64?


Det tror jag. Men först om 10 år.

yokisuci29 feb 2016q

Rikard Halvarsson:

Kommer ni återvända till Xbox360 och Ps3 med samma glädje som ni kanske gör till Ps1 och N64?


Kan inte säga att jag återvänder till PS1 (och delvis N64) med någon större glädje. Åtminstone inte med orginalkonsol på en tjock-TV. Många spel är helt enkelt för grötiga, vilket jag minns att jag även tyckte då det begav sig.

Rikard Halvarsson29 feb 2016q

yokisuci:

Många spel är helt enkelt för grötiga,


Haha det har du rätt i :) Fast dock kan jag finna många av de roliga ändå :p

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.