Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Rikard Halvarsson

Registrerad: 13 sep 2007 18:52 Senaste besök: 17 apr 2018 14:45 Online: Nej

Stockholm

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Recension: Twilight Princess

Rikard Halvarsson 9 mar 2016 09:401783 visningarKommentera: 7 !

The Legend of Zelda: Twilight Princess
(Wii U)

Det var i slutet av Nintendos presskonferens på E3 2004 som Reggie säger att de har en sista sak att visa upp. Lokalen släcks ner och på skärmen syns piskande regn, en armé av fiender och sedan Link som inte bara rider - utan drar svärd samtidigt! Publiken ställer sig upp, jublar, applåderar och skriker rakt ut. Det ryktas om vuxna män i tårar. När filmsekvensen är över äntrar Miyamoto scenen, viftar med ett plastsvärd till osynkade ljudeffekter och förklarar att Link vuxit upp. Fansen fick precis vad de just då önskade sig - ett nytt Ocarina of Time i den senaste grafiken till Gamecube.

2006 gavs Twilight Princess ut och i vanlig Zelda-ordning ramlade det ena höga betyget in efter det andra. Tio år senare ges det nu ut igen, med HD-grafik, nytt kontrollschema och lite nya inslag till Wii U.

Frågan är om det fortfarande är roligt.

Till att börja med är palatsen i världsklass. Bandesignen är fullkomligt delikat genom hela spelet. Bossarna är stora och fantasifulla. Gamla vapen fyller nya funktioner vid sidan om färska föremål. Produktionen är av absolut bästa kvalitét, som endast ett fåtal spelföretag klarar av att leverera. Allt från att slåss från hästryggen till att fiska från en roddbåt, kasta sig fram med två clawshots är moment så roliga och väldesignade att det slår flertalet av dagens spel på fingrarna.

Twilight Princess stora bekymmer, precis som 2006, är allt mellan palatsen och bossarna. Eller snarare det som inte är. Hyrule är kallt, tomt och oinspirerande. Spelvärlden hade mått bättre av att förändrats på samma sätt som när man drog upp Master Sword i Temple of Time 1998. Med andra ord borde det övergivna Kakariko Village fyllts på med karaktärer som återvänt till byn när hotet från det närliggande templet är besegrat. Tyvärr lyser den typen av inslag med sin frånvaro och Twilight Realm, där Link förvandlas till en varg och kontrollschemat kastas om, fyller inte det utrymme.

Stunder när Hyrule borde fyllt mig med upptäckarglädje och äventyrslust känns spelet mer som bortklippta delar av Shadow of the colossus.

Skriken, vrålen och tårarna på E3 2004 var en reaktion på en häftig längtan efter ett mer myndigt och realistiskt äventyr. Men inget spel kan leva upp till en förväntan där vuxna män brister ut i tårar och skriker "Oh my god!".

Som tur är spelar det inte så stor roll, man får ta det onda med det goda och precis som i kampen om Triforce vinner alltid det goda.

8/10
VARFÖR: För att Zelda-spelen alltid är unika och underhållande - de är helt ensamma i sitt slag.
PLUS: Snötemplet imponerar extra vad gäller karaktärer, manus och boss.
MINUS: Nintendo hade gärna fått detaljändrat fler inslag, så som i Wind Waker HD.
Visste du att... Twilight Princess är fullt av referenser till A Link to the Past? Försök hitta dem!Taggar: recension, Twilight Princess, Zelda

« Till bloggen

Kommentarer

Anonym 9 mar 2016q

Ensamma i sitt slag vet jag inte om de direkt är.

Darksiders 2, exempelvis, tar Zelda-formulan och plockar bort i princip samtliga inslag som inte fyller någon funktion och åtgärdar sådant som skulle kunna ses på som brister.

(Och resultatet är det bästa Zelda-spel jag någonsin spelat).

Är nyfiken på detta som fan, men är så rädd att jag efter Darksiders 2 kommer ha grava problem med att se någon form av storhet i Zelda i 3D igen.

Rikard Halvarsson 9 mar 2016q

Legerdemain:

storhet i Zelda i 3D


Twilight Princess är bättre än Darksiders 2 i min mening, gällande egentligen precis allting. Men framförallt är det kanske inte "storheten" som lockar, utan det som Nintendo alltid gör bäst - spelglädjen! :)

Anonym 9 mar 2016q

Rikard Halvarsson:

Twilight Princess är bättre än Darksiders 2 i min mening, gällande egentligen precis allting.


Kontrollen?

De tomma övervärldarna?

Fiender som det fyller, eller inte fyller, någon funktion att strida med?

Jag kan tycka att grottorna i Twilight Princess i mångt och mycket har något som de i Darksiders 2 saknar: Genuina pussel som man faktiskt får klura en hel del på... men sedan tar det nog stopp.

Att hitta uppgraderingar i Darksiders 2 är klart roligare eftersom de används friskt även utanför de grottor (eller platser) man finner dem på. I Twilight Princess håller de sig oftast inom ramarna för det tempel man hittar dem i.

Fiender är menlösa i TP, i de flesta fall. I Darksiders 2 genererar de exp och drops och fyller således en funktion att slåss mot (i Zelda-spelen springer jag oftast bort från fiender ute på fälten... då det finns andra smidigare sätt att fixa hälsa och pengar på).

De båda spelen lider dock av vad som känns som ett framstressat slut.

Rikard Halvarsson 9 mar 2016q

Legerdemain:

Kontrollen?


Japp, allt det du listade tycker jag är roligare i Twilight Princess, det är korrekt :)

Anonym 9 mar 2016q

Rikard Halvarsson:

Japp, allt det du listade tycker jag är roligare i Twilight Princess, det är korrekt :)


Intressant.

Att du föredrar det ena framför det andra säger jag inget om. Smak och preferens är smak och preferens, inte raketforskning.

Dock är det för mig väldigt svårt att sätta mig in i den känsla du beskriver dig ha, för jag har ingenting att relatera den till. Därav mitt "argumenterande".

Jag hade ju kunnat vara av åsikten att den blågråa värld som Darksiders målar upp var fullt nog för att få mig att hålla mig borta från spelet... oavsett dess kvaliteter i övrigt. Vad man finner underhållande eller ej går ju inte riktigt att argumentera för ur en logisk infallvinkel, egentligen... även om det underlättar när man kan sätta ord på "varför tycker jag som jag gör?".

Så.

Ja.

Intressant, som sagt.

lonian10 mar 2016q

Legerdemain> Har du kollat in gameplay från Darksiders 1 ?

Jag fick väldigt mycket Zelda vibbar i det spelet. Fullkomligt underbart spel.
Är dock nyfiken på 2:an nu.

...
Och där blev det ett köp till ps4 från CD:on Darsiders II deathinitive edition. ;)
Får se om jag säger Bu eller Bä. Men först får jag köra ut Twilight princess HD!

Anonym10 mar 2016q

Jo, kollat en del... tittade även lite när du spelade hemma hos dig för en drös år sedan.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.