Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Rikard Halvarsson

Registrerad: 13 sep 2007 18:52 Senaste besök: 17 apr 2018 14:45 Online: Nej

Stockholm

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Link som tjej är en dålig idé

Rikard Halvarsson11 apr 2016 18:303022 visningarKommentera: 55 !

Med ett rykte på internet om en kvinnlig Link kan ett gammalt Zelda-fan som jag inte låta bli att reagera. Så låt mig nu, odramatiskt, redogöra hur dum jag tycker den idén är.

För Nintendo vill slå ett slag för tjejerna, eller hur? Näh, det är inte vad det handlar om (vad de än kommer säga).

(Starka kvinnliga karaktärer finns det gott om i Zelda-serien för den som vet vad den pratar om.)

En kvinnlig Link skulle handla om pengar. Nintendo vill bara bredda serien, få mer uppmärksamhet och sälja mer. Helt utan hänsyn mot oss fans som troget följt serien och Link i så många år.

Link var från början endast en anonym länk (link) mellan spelarna och världen, men under seriens gång har han fått egna hem, egen historia och (ibland) en personlighet.

För mig är han inte ett tomt skal, för mig är han alltid samma Link oavsett spel och frånsett Nintendos efterkonstruktion till bakgrundshandling i Wind Waker.

För mig är han alltid pojken som saknade en fe. Det var han och jag hela jullovet 1998.

Därför känns det så fel att jag kanske får välja mellan att spela som en manlig eller kvinnlig Link. Link eller Linkle.

Tro mig, halva jordens befolkning blir inte exkluderade bara för en spelikon fortsätter ha kvar sitt kön. Allt är inte svart eller vitt. På eller av.

Tjejer cosplayer ju till och med Link trots (tack vare?) att han är kille.

Jag har aldrig känt mig exkluderad av Jill Valentine eller Samus Aran.

Nintendo gör så klart vad de vill med sitt varumärke, men om de gör Link till tjej är det nästan lika dumt som om Crystal Dynamics bytte kön på Lara Croft – Hej! Möt Lars Croft.

Sug på den!Taggar: Link

« Till bloggen

Kommentarer

Schizo_Deluxe11 apr 2016q

Håller med fullständigt :-)

Akame11 apr 2016q

Kan tycka för min del att det största problemet med link snarare är att han/hon är tyst som en mus. Tycker inte den berättartekniken håller längre

Woosley11 apr 2016q

Jag kommer att se på det som att man får välja mellan att spela som Link eller hans... syrra? Det är alltså inte en "manlig eller kvinnlig Link" för mig, det är Link eller en helt annan karaktär man väljer mellan. Skulle jag spela med Linkle så skulle hennes brorsa Link fortfarande existera i världen för mig, bara det att han inte kommer att vara med på just mitt äventyr, just då.

Men högst troligt kommer jag att spela som Link.

Martin Barreby11 apr 2016q

Man har alltid kunnat döpa om Link men jag har aldrig hört att någon har klagat på det valet. Men nu när det kommer till kön så verkar det irritera många. Ett val av kön är inget konstigare än ett val av namn då hjältens personlighet och egenskaper inte alls har med könet att göra.

Och att Nintendo skulle göra det här för att tjäna mer pengar är väl ett tecken på att de lyssnat på surret om att det önskemålet finns där ute. Är det inte schysst att unna dom det här valet i så fall?

Ett Zelda med en manlig Link kommer ju finnas kvar om det här är sant, så jag förstår verkligen inte varför man klagar.

Alvar Johansson11 apr 2016q

Jag kan delvis förstå hur du tänker.

Men samtidigt, vad för skada gör egentligen valet med en "kvinnlig" Link? Möjligheten att få spela som manlig Link finns fortfarande där. Det går att fullständigt ignorera "Linkle" (det stora problemet här är ju hennes namn).

Så det här med att du säger att Link skulle ha kvar sitt kön, det är ju inget problem. Det har han. Men Nintendo har öppnat för möjligheten att få spela som en annan karaktär.

Så jag har lite svårt att förstå vad problemet ligger?

Anonym11 apr 2016q

Jag har också svårt att se det som ett problem med att även ge möjligheten att få spela som Linkle.
Nintendo lär ju inte tvinga någon att spela som Linkle, utan vill man göra som tidigare att bara spela som Link så är det ju ingen som hindrar någon till det.
Själv skulle jag tycka att det vore roligt om det visar sig att det är många som skulle föredra att spela som Linkle att Nintendo även gjorde ett helt eget äventyr för henne.

Oudam11 apr 2016q

"En kvinnlig Link skulle handla om pengar."
Till skillnad från vilka andra ageranden från Nintendo, något företag eller ens en enda person i hela världen?

"För mig är han alltid pojken som saknade en fe. Det var han och jag hela jullovet 1998."
På vilket sätt påverkas detta? De kommer inte ta bort möjligheten för dig eller någon del av mänskligheten att spela OoT i originalutförande.

"Tro mig..."
Varför?

"Tjejer cosplayer ju till och med Link trots (tack vare?) att han är kille."
Alla tjejer? Eller är just gruppen "vissa - oviktigt vilka - kvinliga cosplayers" ett tvärsnitt som kan representera alla tjejers reaktion gentemot hela dataspelsbranschen?

"Jag har aldrig känt mig exkluderad av Jill Valentine eller Samus Aran."
Två klassiska karaktärer som enbart återfinns i spel riktade mot tjejer

Förlåt min dryghet, men jag orkade inte skriva konstruktivt idag.

parantes12 apr 2016q

Tycker många personer säger det bra ovan.

Jag ser inte riktigt att detta skulle vara ett problem, överhuvudtaget - mer än att man "stör sig på det" eller något liknande ganska irrelevant argument.

OM en valbar kvinnlig Link kan få fler att känna sig inkluderade i det hela ser jag det enbart som något positivt. Sedan verkar det mest vara personlig konservatism som står i vägen för att förstå att en norm inte behöver vara det efter X antal spel i serien.

Våga förändra, förnya och inkludera. Det gamla är fortfarande som det var.

Rikard Halvarsson12 apr 2016q

Kul med så många kommentarer :)

Jag har förstått att många inte ser det som ett problem. Men jag kan inte undvika att se det töntiga och onödiga i en sådan här grej om Nintendo genomför det (och de får göra precis vad de vill).

Jag gillar regisserade upplevelser och hade hellre sett att de gav Link en starkare personlighet och skrev in mer romans mellan honom och Zelda än att ev. gå en väg med val. En väg med könsneutral handling. En gråskala.

Folk skriver inkludera. Jag har aldrig sett att tjejer blir exkluderade bara för Link skulle förbli den han är.

Jag vill inte att redan etablerade karaktärer görs om på det här sättet. Gäller alla. Jag vill inte se Lars Croft heller ^^

Jag kommer köpa spelet oavsett. Jag brinner inte upp om Nintendo gör det här - så som andra verkar göra över åsikter som mina över hela internet ^^ (här var det dock en fin ton).

En del gör det politiskt laddat.

Waluigi12 apr 2016q

Jag är bara glad att se att du håller det på en mogen nivå. När nyheten publicerades på en annan sida jag hänger på så var det bara två läger som kastade skit utan att lyssna på varandra. :)

Jag förstår vad du menar, men för min del så är Link ett flertal olika karaktärer i ett flertal olika spel. Han är en reinkarnaktion av en hjältetyp snarare än en karaktär. Där är den stora skillnaden mellan Link och, låt oss säga, Lara Croft och Samus Aran.

Om nästa Link skulle födas som kvinna så skulle jag inte tycka det vore konstigare än att hen skulle födas som en öbo, en snubbe i ett fågelland i luften eller en by med enbart barn till invånare. Och om valet ges så gör det väl ingen skillnad för de som föredrar att spela som man?

Och som slutkläm: Många hävdar att Nintendo bara gör detta för att vara politiskt korrekta och locka kvinnor. Men spelskapare är människor, och om detta är hjärtefrågor för dem så är det något folk bör tänka på, men den vanliga åsikter är att de känner sig tvingade av pk-maffian, vilket i mina ögon är helt befängt. Allt görs inte av en politisk agenda.

Bara mina två cent. Ska bli spännande att se vad Nintendo visar upp på E3. :)

Martin Barreby12 apr 2016q

Rikard Halvarsson:

Jag gillar regisserade upplevelser och hade hellre sett att de gav Link en starkare personlighet och skrev in mer romans mellan honom och Zelda än att ev. gå en väg med val.


Ok, det kan jag absolut förstå.

Samtidigt så skulle väl allt kunna hända i en påhittad värld på precis samma sätt oavsett könet? För även om det är en väl beskriven karaktär så kan väl karaktärsdragen och valen som karaktären gör vara exakt detsamma bara att links modell byts ut och man talar om henne som "her" istället för "he", på samma sätt som att hans namn har byts ut i tidigare spel om man valt att kalla LInk för något annat?

Rikard Halvarsson12 apr 2016q

Waluigi:

Jag är bara glad att


Glad att du också gör det ^^

Martin Barreby:

etsamma bara att links modell byts ut och man talar om henne som


Ja, klart de kan göra så. Vem vet, de kanske gör så? De kan göra hela spelet till ett Mass Effect om de så vill, och Nintendo skulle säkert göra det bra.

Fast det är inte vad jag vill uppleva. Jag vill att Link är Link och att spelet har en regisserad berättelse, som jag skrev. Alltså att Nintendo ger mig deras berättelse och vision.

Traditionellt berättande helt enkelt. Känns ännu viktigare med alla västerländska rollspel som trycker på valmöjligheter och frihet, själv gillar jag det då och då. Men alltid tyckt det är skönt att det då finns spel som är som de alltid varit. För blir Zelda för västerländsk (nu går jag lite OT här) försvinner ju det som gör Zelda unikt.

För det har aldrig funnits några andra spel som Zelda-spelen.

nmhbm12 apr 2016q

Jag är pepp på valmöjligheten.

Men. Är det bara jag som är rädd att dom ska skriva om spelet beroende på vilket kön man väljer?

Jag har inget minne av att Nintendo är kända för moderna könsnormer? (Rätta mig gärna om jag är ute och cyklar utan styre.)

Martin Barreby12 apr 2016q

Rikard Halvarsson:

Jag vill att Link är Link och att spelet har en regisserad berättelse, som jag skrev. Alltså att Nintendo ger mig deras berättelse och vision.


Precis! Och det är ju absolut möjligt att göra en sån berättelse och att valet av just kön, så som namn i tidigare spel, inte kommer påverka den alls.

Jag ser könet på en karaktär i ett spel som bara en enda liten del av tusentals andra som gör karaktären och att samma berättelse och karaktär kan framställas oavsett vilket. Jag tror att folk stirrar sig blinda på könet och ser det som kanske hälften av personligheten, men så tycker inte jag att det är.

En kvinnlig Link kan fortfarande vara tystlåten och modig precis som Link alltid har varit tidigare. :)

Man får kanske se vad som händer och hur det i så fall kommer att fungera innan man spekulerar vidare. Är hur som helst väldigt peppad och ser verkligen fram mot ett nytt Zelda nu snart! :D

Anonym12 apr 2016q

nmhbm:

Är det bara jag som är rädd att dom ska skriva om spelet beroende på vilket kön man väljer?


Jag skulle bara tycka att det vore roligt om de gjorde så. Det skulle ju bli typ två spel i ett.
Det skulle vara värre om de gjorde så att man på t.ex Wii U bara kan spela som Linkle och på NX bara spela som Link. Det skulle ju göra att jag skulle känna mig tvungen att ha en NX med bara för att kunna spela båda versionerna.

Robin Pettersson12 apr 2016q

Saken är ju att Nintendo erkänner att Link inte är en karaktär med en personlighet. Om man har växt upp med Zelda så har man kanske byggt upp en "relation" till Link som karaktär i det universumet. Genom att ge oss valet att byta kön på honom så förkastar man idén om att Link är något mer för Zelda-världen än en spelbar karaktär.

Jag hade blivit sur om de gav oss valet att spela som Sara(istället för Sora) i Kingdom Hearts. Skillnaden är väl att Sora inte är stum och man får inte byta namn. Men för många är Link en karaktär på det sätt Sora är.

Om fallet är så att Link är den karaktär som spelaren vill till skillnad från den utvecklarna vill enligt deras kreativa vision så gör det ju ingenting med könsbyte. Men det är synd för de som trodde något mer om Link alla dessa år.

Woosley12 apr 2016q

Zeldas Castle:

Det skulle vara värre om de gjorde så att man på t.ex Wii U bara kan spela som Linkle och på NX bara spela som Link.


Ja tänk om de skulle göra något sånt skit. :S

parantes12 apr 2016q

Waluigi:

Om nästa Link skulle födas som kvinna så skulle jag inte tycka det vore konstigare än att hen skulle födas som en öbo, en snubbe i ett fågelland i luften eller en by med enbart barn till invånare.


Det här tycker jag var bra poänger! Ingen klagar på dom väldigt annorlunda bakgrundshistorier han ges i många spel men just könet verkar vara viktigt.

Rikard Halvarsson12 apr 2016q

parantes:

ngen klagar på dom


Jag gillar det inte, men vant mig med det.

För från början var det samma Link i NES-spelen som till SNES. SNES-spelet utspelade sig dock innan ettan och tvåan. (Sen är det väl samma Link i Link's awakening också va?)

I Ocarina of time bootade de om serien, lite som nya Tomb Raider för nåt år sedan. Så på sätt och vis samma Link där med, som följde med till Majoras mask.

Det var i Wind waker till Gamecube de gjorde en efterkonstruktion (som ingen hört talas om innan) kring det där med en ny hjälte var hundrade år.

Så hela spelseriens bas, där den skaffade fans och formades var samma Link.

Bara så vi är på det klara med det :)

nmhbm12 apr 2016q

Zeldas Castle:

Jag skulle bara tycka att det vore roligt om de gjorde så. Det skulle ju bli typ två spel i ett.


Jag uttryckte mig nog lite otydligt, för det var inte så jag menade ;)

Var mer inne på att npc's i spelet skulle behandla en olika beroende på vilket kön man i början av spelet väljer.

Att dom skulle göra två olika historier låter extremt orealistiskt med tanke på allt extra arbete det skulle innebära, men för att spinna vidare på tanken känns det fortfarande en smula underligt om man blev presenterad två olika historier enbart pga vilket kön ens avatar har.

lonian12 apr 2016q

Jag hade också velat se Link och Zelda leva lyckliga tillsammans och kyssa varandra. Så en Linkle, då vill jag ha en manlig Zelda.

nmhbm13 apr 2016q

lonian:

Så en Linkle, då vill jag ha en manlig Zelda.
Du pekar på den fysiologiska motsättningen som gör att samkönade ej kan kyssas likt två magnet vända åt fel håll?

Deffpoised13 apr 2016q

nmhbm:

Du pekar på den fysiologiska motsättningen som gör att samkönade ej kan kyssas likt två magnet vända åt fel håll?


Problemet är väl då att det skulle bli en hetero manlig Link och en Gay kvinnlig Link. Hade kunnats lösa om man fick välja kön på både Link och Zelda och kombinera som man vill men det kommer ju aldrig hända. Tror det kommer dröja lääänge för Nintendo att göra en karaktär som är gay tyvärr, de är för fega och konservativa.

Själv är jag väldigt rädd över att Nintendo kommer ha båda könen då det i princip innebär att de inte kommer våga ge romantiska intressen på samma sätt. Skyward Sword hade otroligt mycket charm när det kom till kemin mellan Link och Zelda men jag tvivlar på att de skulle göra samma sak om det var Linkle och Zelda. Detta är egentligen baserat på mina fördomar mot Nintendo som företag och jag tror att valbart kön på Link hade kunnat funka nästan helt perfekt i teorin men de hade varit tvungna att göra väldigt mycket extra jobb för att fixa det. Ett WRPG Zelda vill jag inte heller komma i närheten av. Tycker det är tråkigt att skapa sitt "egna" äventyr.

Jag ser nog hellre att de kör med en kvinnlig Link och struntar helt i den manliga (men ja, det skulle inte Nintendo heller våga) och har en Link med personlighet samt romanser etc.

Martin Barreby13 apr 2016q

Jag tror att om Nintendo har med det här valet så är det för att dom har en berättelse utan fokus på romanser, eller fortsätter göra som dom alltid gjort, och låter spelare tolka (med undanag för kansek Zelda 1 och 2 till NES).

Däremot har det funnits relationer i Zelda som man kan tolka som man vill. Mycket pekar på att Zelda och Link har en romantisk relation i Skyward Sword men det behöver vara så då det aldrig sägs i klarspråk. Det kan lika gärna var en djup vänskap då dom är barndomsvänner och eftersom Link aldrig säger vad han känner så är ju dina tankar Links tankar. Känner du att: ja, det är klart Link är kär i Zelda, ja då är det så då. Men eftersom Link aldrig säger vad han känner så är det lika sant att han är kär i Groose om spelaren känner det.

Kollar man på Ocarina of Time så har Link runt 4-5 potentiella romanser och i spelet ger han aldrig något gensvar vilket lämnar hans känslor helt i händerna på spelaren. Samma sak ser vi i Zelda U där Link skulle kunna ha känslor för Ilia, Midna och kanske Zelda. Men jag är ganska säker på att även där ger inte Link några tydliga tecken på vad han känner, bara vad andra känner mot link.

Så Zelda Wii U skulle kunna bestå av flera karaktärer av olika kön som man får en fin vänskap med, och om man vill så får man läsa in en romans i den vänskapen om man känner så.

Martin Barreby13 apr 2016q

Martin Barreby:

Mycket pekar på att Zelda och Link har en romantisk relation i Skyward Sword men det behöver vara så då det aldrig sägs i klarspråk.


...behöver inte* vara så... (ska det vara)

Martin Barreby:

Samma sak ser vi i Zelda U dä


Twilight Princess* (menar jag här)

Varför kan man inte editera inläggi bloggar?!!!)

lonian13 apr 2016q

nmhbm:

Du pekar på den fysiologiska motsättningen som gör att samkönade ej kan kyssas likt två magnet vända åt fel håll?


Jag har prövat och det funkar.

lonian13 apr 2016q

Sen så kanske jag hade velat se Link kyssa en Zalde.

Woosley13 apr 2016q

Varför inte bara slå ihop Link och Zelda till en karaktär - Zlinka.

nmhbm14 apr 2016q

Martin Barreby:

Däremot har det funnits relationer i Zelda som man kan tolka som man vill.
Word. Precis det jag älskar med serien. Känns som att det ändå finns så pass många berättelser som inte lämnar något spelrum för mig som spelare att tolka fritt.

Johan Lorentzon14 apr 2016q

Rikard Halvarsson:

En kvinnlig Link skulle handla om pengar. Nintendo vill bara bredda serien, få mer uppmärksamhet och sälja mer. Helt utan hänsyn mot oss fans som troget följt serien och Link i så många år.


Du får givetvis känna hur du vill och vi alla har ju olika relationer till serien och ja Link.

Men ville bara kommentera detta ovan. Vi vet faktiskt inte vad Nintendos intentioner är. Istället för att det alltid ska vara en politisk agenda, kan det inte bara vara så att de denna gång vill göra detta val för att helt enkelt förändra spelet lite och inte bara göra "samma sak" en gång till (som de också blir kritiserade för).

Vi spelare pratar mycket om hänsyn till oss och ibland tror jag vi faktiskt glömmer att vi också kanske ska ta lite hänsyn till spelutvecklarna.

Vidare, bra att diskussionen hålls på en bra nivå. :)

Rikard Halvarsson15 apr 2016q

Ett annat sätt att förklara hur jag ser på det här är som om man skulle byta Lassie till en ekorre enbart pga externa faktorer, och inte för att det naturligt ledde dit ^^

Woosley15 apr 2016q

Rikard Halvarsson:

Ett annat sätt att förklara hur jag ser på det här är som om man skulle byta Lassie till en ekorre enbart pga externa faktorer, och inte för att det naturligt ledde dit ^^


Ungefär som att göra Robin Hood till en räv och Little John till en björn då? :O

Rikard Halvarsson15 apr 2016q

Woosley:

Ungefär som att göra Robin Hood till en räv och Little John till en björn då? :O


Eller som att göra re-make av Star Wars och göra R2D2 till en människa pga externa faktorer och inte för det vore naturlig del i berättande. Det vore sjukt.

I Disneys fall handlade det nog om hur de ville berätta sin tolkning av en gammal saga snarare än att klimatet förändrats så det var på tapeten att ha en räv i huvudrollen ^^

Rikard Halvarsson15 apr 2016q

Woosley:

Ungefär som att göra Robin Hood till en räv och Little John till en björn då? :O


Och ytterligare förtydligande: Disneys Robin Hood var ju ingen uppföljare i någon de tidigare skapat. Om de ger ut en Robin Hood 2 och ska fortsätta på sagan (om de inte redan gjort det?) och då bytte så Robin Hood vore en skata, ja det är mer likt det Nintendo eventuellt kanske gör med Zelda-serien.

Woosley15 apr 2016q

Ah, om Lassie var en ekorre i en rak uppföljare menade du alltså, och inte i en nyversion, omtolkning eller något. Den biten missuppfattade jag. :)

Dock vore det väl en mer korrekt jämförelse om Lassie i så fall bytte kön eller blev en schäfer eller bulldog? Link har ju inte blivit en Octoroc eller Stalfos någon gång. :P

Avgrundsvrål15 apr 2016q

Kasst blogginlägg.

Du berättar ju aldrig VARFÖR du tycker det är en dålig idé.

Och vadå utan hänsyn till oss som följt serien i flera år? Det har de väl visst, det är ju just till oss de tar hänsyn.

Och vadå du har aldrig känt dig exkluderad av Jill Valentine eller Samus Aran. Nähä? Vad har det med saken att göra? Vem har ens nämnt något om att bli exkluderad? Tror du Nintendo gör detta för att Zeldaspelare skulle känna sig exkluderade till skillnad mot typ Mariospelare, Metroidspelare och Donkey Kongspelare då eller? Det är seriöst det du tror? Herregud...

Du har ju liksom inte presenterat ett enda argument kring varför det är dåligt. Bara sagt att du inte tycker om det och gjort en massa långsökta jämförelser. Ja, tänk om Super Mario var en mechavalross istället, oj då vad tokigt. Du har ju bara lyckats prestera en samling raljanta klyschor vi hört tusen gånger förr. Duktigt.

Avgrundsvrål15 apr 2016q

Rikard Halvarsson:

Eller som att göra re-make av Star Wars och göra R2D2 till en människa pga externa faktorer och inte för det vore naturlig del i berättande. Det vore sjukt.


Men vadå, tror du någon bara vips, hade ändrat R2D2 till människa helt utan förklaring. Helt utan att det blev en naturlig del av berättelsen? Varför tror du en kvinnlig Link inte skulle kunna vara en naturlig del av berättelsen? Link är ju dessutom en ny karaktär för varje spel. Det är väl inte mindre naturligt att Link är en kvinna än att Link är en man då. Jag förstår inte alls hur du tycker det ena behöver någon mer ingående förklaring än det andra.

I övrigt anar jag att den Link vi sett i trailers hittills från spelet de facto redan varit den kvinnliga Link. Och ingen har ju uppenbarligen haft något problem med det hittills, så jag har verkligen svårt att se vilka potentiella problem du tycker det leder till?

lonian15 apr 2016q

Jag har hört folk klaga på att Link ser på tok för feminin ut. Vore faktiskt roligt att se en maskulin Link med helskägg.

Anonym15 apr 2016q

Er nostalgiska kärlek till Link och Zelda-spelen rättfärdigar inte er frustration över att helt plötsligt behöva VÄLJA att få spela Link som en pojke. Det är sådant här som gör spelvärlden så jävla sjuk, snubbar vägrar ge plats åt tjejer. Totalt vägrar. Nintendo skiter fullständigt i er nostalgi, de vill tjäna pengar. Försök istället vara lite vuxna och inse att det kommer finnas flickor världen över, alltså barn, som kommer bli stört jävla lyckliga över att få flick-Link som förebild. Det är därför den här möjligheten att få välja kön på Link är så otroligt värdefullt.

Mvh
Tjej som tvingades spela som kille i 99% av alla spel under sin uppväxt.

Henny Bolmström15 apr 2016q

Är det här tänkt att utgöra en argumenterande text? I sådana fall är det ett fruktansvärt svagt argument.

"För Nintendo vill slå ett slag för tjejerna, eller hur? Näh, det är inte vad det handlar om (vad de än kommer säga)."

För att du bestämt det? Varför tar du ens upp det här, är det för att du inser att det faktiskt vore ett slag för tjejerna (oavsett Nintendos intentioner) att inkludera en kvinnlig huvudperson?

"(Starka kvinnliga karaktärer finns det gott om i Zelda-serien för den som vet vad den pratar om.)"

Och från detta följer vadå? Att det inte behövs fler? Att Nintendo inte är sexistiska? Varför det här lilla stycket direkt efter att du klargjort hur Nintendo inte är intresserade av att slå ett slag för tjejerna?

"En kvinnlig Link skulle handla om pengar. Nintendo vill bara bredda serien, få mer uppmärksamhet och sälja mer. Helt utan hänsyn mot oss fans som troget följt serien och Link i så många år."

Vad handlar argumentet om, är det att Link inte borde vara tjej eller är det att Nintendo är ett girigt företag? Utnyttjar man sin publik på ett negativt sätt om man breddar en spelserie och söker uppmärksamhet? Din premiss här är helt enkelt att det är hänsynslöst mot de konsumenter som spelat tidigare Zelda (hur många Zelda-spel ska man ha spelat för att inkluderas i den grupp människor som förtjänar extra omtanke av Nintendo?) att låta spelaren välja kön i nästkommande del.

"Link var från början endast en anonym länk (link) mellan spelarna och världen, men under seriens gång har han fått egna hem, egen historia och (ibland) en personlighet."

Hade du haft ett lika stort problem om Nintendo lyckats baka in det i "zelda-lore:n" att Link byter kön? Dessutom verkar ju de flesta spelen utspelas fristående från de andra, det här med att det skulle finnas en konsistent timeline verkar ärligt talat bara som önsketänkande från hardcore-fansen.

"För mig är han alltid pojken som saknade en fe. Det var han och jag hela jullovet 1998."

Menar du på fullaste allvar att den här sortens nostalgi-argument ska tas hänsyn till när de utvecklar nya delar i gamla serier? Vad är du rädd för egentligen?

"Därför känns det så fel att jag kanske får välja mellan att spela som en manlig eller kvinnlig Link. Link eller Linkle."

Det här är en slutsats som inte följer från någonting som du sagt hittills.

"Tro mig, halva jordens befolkning blir inte exkluderade bara för en spelikon fortsätter ha kvar sitt kön. Allt är inte svart eller vitt. På eller av."

Som någon tidigare påpekat, varför ska vi tro på dig om det? Är du en auktoritet på folks känslor? Att halva jordens befolkning blir exkluderade är en halmgubbe av duktiga proportioner du smäller upp. Hade jag inte vetat vilka högljudda gnällspikar det finns på internet hade jag nog vågat påstå att ingen blir exkluderad av att ett spel blir mer inkluderande men jag har lärt mig bättre. Kommentaren om svart och vitt är nästan komiskt distanslös.

"Tjejer cosplayer ju till och med Link trots (tack vare?) att han är kille."

Och från det följer alltså att: 1. Inga tjejer känner sig exkluderade av att Zelda-spelen har en manlig huvudkaraktär. 2. Om det fanns valfrihet skulle cosplayandet minska eller upphöra.

"Jag har aldrig känt mig exkluderad av Jill Valentine eller Samus Aran."

Fullkomligt irrelevant.

"Nintendo gör så klart vad de vill med sitt varumärke, men om de gör Link till tjej är det nästan lika dumt som om Crystal Dynamics bytte kön på Lara Croft – Hej! Möt Lars Croft."

Att byta kön på Lara Croft vore naturligtvis bara dumt för att det finns så få väletablerade kvinnliga huvudkaraktärer. Sen är det heller inte samma sak att ersätta en karaktär som att ge möjligheten till att tilldela den ett annat kön.

Woosley15 apr 2016q

Rikard, några av de senaste inläggen här har uppenbarligen som mål att få dig på dåligt humör framför att hålla en vettig dialog. Det finns säkerligen bra poänger i texterna men de döljs effektivt av fradgan som sprutar.

Ramla inte i fällan att börja diskutera på samma låga nivå.

lonian15 apr 2016q

Varför inte göra som i Darksouls och typ kunna välja hur karaktären ser ut? Så kunde man välja om en ska vara svart kvinnlig lebb alv med skägg i pannan om man så vill. Eller vill vi fortfarande ha en karaktär som är en ikon för serien?

lonian15 apr 2016q

lonian:

välja hur karaktären ser ut?


Fast med närmare tanke så antar jag att Nintendo skulle valt en Mii karaktär som man får välja att se ut som i så fall, :p

Woosley15 apr 2016q

lonian:

Varför inte göra som i Darksouls och typ kunna välja hur karaktären ser ut? Så kunde man välja om en ska vara svart kvinnlig lebb alv med skägg i pannan om man så vill.


Tja, vi har ju alltid (inte i alla spel kanske?) kunnat döpa karaktären till vad vi vill. Någon jag kände spelade alltid som karaktären Berit i alla spel där man döpte sin figur, och någon annat spelade alltid som äventyraren Bertil. Det enda vi behövde ignorera då var en medföljande manual som eventuellt pekade ut karaktärens kön, för de där sparsmakade pixlarna på skärmen (eller ens spelets handling) gjorde det då inte.

Så på sätt och vis skapade vi ju våra egna karaktärer helt själva i många spel redan på 80-talet.

NiceliBiceli16 apr 2016q

Hoochie Mama:

spela som kille i 99% av alla spel


Mycket bra sammanfattat! Det råder verkligen ingen brist på spelbara manliga karaktärer, så jag håller med om att sådana här (vanligt förekommande) argument i stil med att "ta inte bort den här manliga karaktären" känns så trötta. Oavsett om det handlar om någon sorts nostalgi eller inte.

Jag skulle tycka det var riktigt kul och spännande om Nintendo gör Link till en kvinnlig karaktär. Testa något nytt liksom, Zelda-seriens premiss om en man som ska rädda en kvinna i nöd är ju vid det här laget uråldrig.

|Berra|16 apr 2016q

Om man gör om Link till två valbara personer så är det ju inte längre Link man spelar som, så känner iaf jag, Link ska vara androgyn och sakna kön. Charmen med Link är ju att han känns lite vilsen i sin sexuella identitet.

|Berra|16 apr 2016q

hen ska det vara, inte han.

lonian16 apr 2016q

Men Link är ju en han?

Woosley16 apr 2016q

|Berra|:

Om man gör om Link till två valbara personer så är det ju inte längre Link man spelar som, så känner iaf jag, Link ska vara androgyn och sakna kön. Charmen med Link är ju att han känns lite vilsen i sin sexuella identitet.


Du vet att sexuell läggning och könsidentitet inte är samma sak va? :)

NiceliBiceli16 apr 2016q

|Berra|:

Link ska vara androgyn och sakna kön


Fast grejen är ju att Link helt klart är, liksom många många andra karaktärer i spel, maskulint kodad. Visst, man kan argumentera för att Link har "feminina" sidor, men i de allra flesta Zelda-spel benämns Link som "han" och är designad för att vara av det manliga könet. Jag har nog aldrig pratat med någon som i en diskussion kallat Link för "hon". Så även om man skulle designa Link åt det mer "androgyna" hållet kommer många fortfarande se Link som en manlig karaktär, och det är väl där problemet ligger.

Att erbjuda två olika spelbara karaktärer tycker jag är en bättre lösning. Eller ännu bättre, byta ut Link mot en ny kvinnlig karaktär och fräscha upp konceptet.

Anonym16 apr 2016q

(Det finns ju för övrigt ett par i OoT där ena partern tycks ha gått könsöverskridande i sitt uttryck från en tidsera till en annan (ett par i staden med kyrkogården). Minns inte exakt, men har för mig att ena partern växer upp till en storbystad kvinna/hemmafru med skägg.

Eller liknande.

Som en parantes sett till detta med att Nintendo inte har gått LGBT.

Toads är ju dessutom könlösa. Som i att de har ett socialt kön utseendemässigt, men inte ett biologiskt dito.

Oudam18 apr 2016q

Är det bara jag som blir lite taggad på "Lars Croft"
Vilket jävla kanonnamn det är :D Jag tänker mig Samir Badran i tighta badbyxor och en Nathan Drake:sk halftuck på hawaiiskjortan, som ändå lyckas vecka sig perfekt.

Oudam18 apr 2016q

Pricken över i en Lantmännenkepa!

Rikard Halvarsson18 apr 2016q

Woosley:

här har uppenbarligen som mål att


^^ Men de får ju tycka och så vad de vill. Jag har redan redogjort vad jag tycker, utan att för den delen varken ha som mål eller vilja göra det till politik och spetsa till det i onödan. Jag vill prata om Zelda-universumet och vad jag tycker om den spelserien då jag såg att så många tyckte precis motsatsen till mig. Var därför väldigt roligt att skriva det här blogginlägget.

Legerdemain:

Toads är ju dessutom könlösa.


De var väl der fram till Captain Toad? Där finns ju en kvinnlig Toad. Men innan dess tror jag, om jag inte minns helt fel, Nintendo sagt att Toad varken är kille eller tjej.

Avgrundsvrål:

Link är ju dessutom en ny karaktär för varje spel.


Nja, inte riktigt. Redogjorde det lite längre upp att så inte är fallet. I de senare delarna har de dock bytt oftare, sedan Wind waker.

Rikard Halvarsson18 apr 2016q

Oudam:

Är det bara jag som blir lite taggad på "Lars Croft"


Haha ^^ Har några kompisar som köpte det namnet rakt av. Tycker själv det blev ganska roligt :p

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.