Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Rikard Halvarsson

Registrerad: 13 sep 2007 18:52 Senaste besök: 14 maj 2018 16:23 Online: Nej

Stockholm

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Varför ser vi på när andra spelar?

Rikard Halvarsson13 sep 2017 17:032873 visningarKommentera: 20 !

Det första minnet jag har av någon som spelar igenom ett spel är från när min storebror spelade ett färgglatt plattformsäventyr till Amiga 500. Det kan ha varit The New Zealand Story. Jag var mer nervös än vad han var under de mest kritiska partierna. För om han misslyckades var det jag som skulle få en utskällning. Då blev det mitt fel.

"Men sitt still!"
"Tyst!"
"Åååh!"

Den nya generationen spelare kanske får sitt första genomspelningsminne med någon som de inte ens känner. Kanske är det en blonderad Pewdiepie.

"Brofist!"

Jag har inte varit så förtjust i att se live-streams av främlingar. Chattarna överfulla, den som spelar är tråkig eller så sänder de spel jag snart själv ska ge mig in i.

Men så hittade jag Hiro och hans "projekt Game boy". Ni känner kanske igenom honom från Gaminggrannar. Ni vet den där nörden från mellan-Sverige med Castlevania-tatueringar på armarna.

Hiro pratar om spel, film och mat tillsammans med dem i chatten. Alla hjälps åt att komma på hur han ska överlista en boss eller ett pussel.

Den familjära chatten i all ära. Men det som fått mig att återkomma kväll efter kväll är att Hiro har ett tydligt mål. Han ska spela igenom alla 136 stycken SCN-märkta Game Boy-spel. Det medför att man får se spel som man aldrig har spelat. Eller att han spelar ett spel som man glömt bort och försummade barndomsminnen väcks till liv.

Det var vad som krävdes för att jag skulle följa en främling som stremar spel.

Följer du någon som streamar spel? Eller är du som jag var innan; du begriper dig helt enkelt inte på det där med att se en främling spela?

Bra att veta om Hiro

* Hiro går att finna på Twitch under namnet grannen_hiro; https://www.twitch.tv/grannen_hiro/

* Han är halvvägs igenom projekt Game boy och ska fira det med att sträckspela The legend of Zelda: Link´s awakening. Lördagen 7 oktober, start 09.00.

* Han är besatt av något som kallas "Storfmus".

« Till bloggen

Kommentarer

Apelsinsaft13 sep 2017q

Jag kollar gärna på spelare som är bättre än mig själv. Tävlingar i CS och LoL tex. Brukar också se på streams på fightingspel för att se och lära.

Också kollar jag på playthroughs av spel jag redan klarat av. Tycker om att se hur folk reagerar av olika saker, jumpscares i spel eller en känslosam cutscene.

Mlie-Redfield13 sep 2017q

Världens bästa hiro <3

Emuell Moon13 sep 2017q

Jag hade svårt för att umgås med folk som spelade ett spel själv, umgicks vi så ville jag att vi skulle spela något multiplayer spel.
Det har väl suttit i tills idag med, tycker att det är jätte tråkigt att titta på video klipp där någon annan spelar igenom ett spel.
De gånger det händer att jag ser något sådant är om jag råkar köra fast någonstans och har suttit ett tag utan att kunna ta mig vidare. (något jag aldrig gjorde förr, men då fanns väl inte heller de möjligheterna på samma sätt som det gör idag)

Anders Eklöf14 sep 2017q

Jag tittar mest på Game Grumps, då de kan vara riktigt roliga. Sen gillar jag att det är 10 minuters-avsnitt, så att det blir lite som att titta på en serie.

Rikard Halvarsson14 sep 2017q

Apelsinsaft:

ävlingar i CS och LoL tex. Brukar också se på streams på fightingspel för att se och lära.


Det har jag också gjort; kollat på tävlingar i vissa spel. Men då är det turneringar, och jag räknar det inte som samma sak som när man ser någon sitta och streama hemifrån.

Sen händer det även att jag ibland ser playtroughs från gamla spel, när jag vill se om ett visst parti eller så. Då utan kommentarer.

Mlie-Redfield:

Världens bästa hiro <3


Det finns bara en! <o> <-- strofmus?

Emuell Moon:

något jag aldrig gjorde förr, men då fanns väl inte heller de möjligheterna på samma sätt som det gör idag)


Känner igen det där allt för väl ^^

Anders Eklöf:

ame Grumps


Det har jag aldrig sett, för söka lite och se vad det är.

Karl Hungus15 sep 2017q

Jag kollade Matt & Mike Mondays ett tag. Men när jag var yngre var det rätt kul att kolla andra spela. Min klasskompis hade en storebror, Per-Olof, som var överlägset bäst på NES. Han klarade alla spel som vi andra knappt överlevde ens en bana på. Vi satt ett gäng och följde honom när han klarade av Trojan. Trojan är kanske inte bland det svåraste i spelväg, men på den tiden tyckte vi att det var sjukt svårt. Per-Olof spelade som en gud och det var så mäktigt när han klarade det. Han klarade förstås även av Ghost 'N Goblins inför en hänförd publik.

Jag kunde även se på när min bror spelade. Final Fantasy VII till exempel. Det var hans spel, så först spelade han och jag tittade på. Sedan spelade jag.

Rikard Halvarsson15 sep 2017q

Karl Hungus:

Final Fantasy VII till exempel.


Just det exemplet är lite kul.

För jag och min brorsa tittar på när vi spelar igenom spel än idag. Men oftast via Shareplay-funktionen på Playstation 4. Och han hade inte spelat igenom Final Fantasy VII innan det gavs ut till Ps4. Så när han drog igenom det spelet för första gången så följde jag med via Shareplay. :)

Karl Hungus:

Han klarade förstås även av Ghost 'N Goblins inför en hänförd publik.


Haha, låter så klassiskt. Så rätt. Så old school ^^

Karl Hungus15 sep 2017q

Rikard Halvarsson:

Haha, låter så klassiskt. Så rätt. Så old school ^^


Ja, han var ju förstås den stora hjälten. Han hade även den maffigaste Star Wars-samlingen av alla. Ewokernas by, Millenium Falcon osv.

Rikard Halvarsson15 sep 2017q

Karl Hungus:

maffigaste Star Wars-samlingen


Så klart! :D

Anders Eklöf15 sep 2017q

En rolig del från Game Grumps

Anders Eklöf15 sep 2017q

En annan fantastiskt rolig episodOch här är ett riktigt fint avsnitt, där Dan berättar om sin depression

Nostalgionaut15 sep 2017q

Förstår inte fullständigt hela den här grejen med att se vemsomhelst sitta o göra till sig när de spelar, speciellt inte i de fall där det verkar som om tittaren är för "lat" för att spela det själv vid nåt tillfälle. Är det verkligen så svårt att bara lägga till en handkontroll i handen och styra själv där du sitter o dumstirrar på en skärm i flera timmar och där med få ut ngt mer utav det? Är det inte därför du är intresserad av tv-spel in the first place istället för bara film, just att du kan få bestämma själv hur och när ngt ska hända?

Rikard Halvarsson19 sep 2017q

Anders Eklöf:

En rolig del från Game Grumps


Jag känner igen det där. Har nog sett lite från det förut :)
Ska kolla närmre på Wind waker-avsnittet. Dels intressant det du skrev och sen ett väldigt kul spel.

Nostalgionaut:

tittaren är för "lat" för att spela det själv vid nåt tillfälle.


Den där tanken har också slagit mig. Jag vet folk dock som kollar till och från jobbet (och på jobbet) på spel som de helt enkelt inte hinner spela hemma. Det finns ingen tid. Sen vet jag också de som sitter och kollar hemifrån, på kvällarna för att de inte orkar spela själv. De kanske t.o.m äger spelet.

Det är någon ny form av lathet. Jag önskar jag kunde beskriva den bättre, eller hitta ett fyndigt samlingsnamn på den. Men jag förstår precis vad du menar.

Milton Caveman21 sep 2017q

Anonym21 sep 2017q

Folk lägger för stor vikt vid att spel ska vara "interaktiva". I ärlighetens namn tycker jag inte att skillnaden vid att titta på en paneldiskussion eller ett matlagningsprogram på TV är speciellt stor. Varför ska man titta på när andra pratar om saker eller när någon annan bakar något som man själv sen inte ens får äta? Det är avkopplande underhållning och om man inte förstår sig på det så kanske man bara inte hittat den rätta streamern för en själv. Jag ogillar nog 95% av alla på Twitch och Youtube men de där sista fem procenten är guld värda.

Nostalgionaut21 sep 2017q

Glömde ju förresten att tillägga att jag faktiskt själv ser på vissa genomspelningar, dock EFTER att jag spelat det själv så att jag inte blir spoilad så värst. Och det gäller också enbart spel som kräver lite extra finess och som har lite mera djup än standard tidsfördrivs-simplicitet. T ex så ser jag gärna (och framförallt HÖR) vad EpicNameBro upplever och tycker när han spelar igenom Soulsborne-liren, då han är mer erfaren med dom spelen och har så detaljrik vetskap om vissa grejer/stats/lore/osv.

Rikard Halvarsson25 sep 2017q

Cappuccino:

matlagningsprogram på TV


Det ligger någonting i det. Själv ser jag dock aldrig på matlagningsprogram eller "fixa-hemma-program".

Men är väl samma sak där. Hade något tagit en inriktning som jag intresserade mig av så kanske :)

Nostalgionaut:

EpicNameBro


Han har jag också kollat lite på. Men mest för att få tips första gången jag spelade souls-spelen. Han dammsuger ju de där världarna...

Milton Caveman26 sep 2017q

Cappuccino:

Varför ska man titta på när andra pratar om saker eller när någon annan bakar något som man själv sen inte ens får äta?


1. Att delta i diskussioner efter att ha följt en diskussion i radio eller TV har blivit lättare genom Internet.
2. Med matlagningsprogram kan man ju själv laga samma mat sedan, om man är intresserad. Matlagningsprogram visas ju ofta i kommersiella TV-kanaler, och fungerar även som smygreklam för livsmedelsaffärer.

Anonym28 sep 2017q

Nu var det där inte min egna åsikt utan enbart frågor att ställa som liknar "Varför ska man se på när andra spelar?". Ibland vill jag ta del av mediumet utan att för den delen anstränga mig mycket nog för att kontrollera en karaktär. En del spel intresserar mig på andra sätt än själva gameplayet, som i en del fall kan vara riktigt uselt. Finna många gamla spel som jag föredrar att vara åskådare till än att faktiskt spela själv.

Rikard Halvarsson29 sep 2017q

Cappuccino:

själva gameplayet, som i en del fall kan vara riktigt uselt.


Ett spel som jag önskar att jag gjort så med är The Last Guardian. Jag och Trico blev ovänner.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.