Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Rikard Halvarsson

Registrerad: 13 sep 2007 18:52 Senaste besök: 20 mar 2018 06:26 Online: Nej

Stockholm

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Världens snyggaste spel gavs ut år 2000

Rikard Halvarsson 5 dec 2017 08:261453 visningarKommentera: 25 !

När jag fyllde 15 år önskade jag mig inte en moppe som de normala killarna. Utan högst upp på önskelistan stod Dreamcast och anledningen hette Resident evil: Code Veronica.

Där och då tyckte jag att det var världens snyggaste spel.
Det kunde inte bli snyggare. Det förrenderade introt gav ju en hint om att det kunde bli bättre grafik, men det spelade måste jag ha råkat förbise. När jag fick styra Claire Redfield på kyrkogården i början stod det klart för mig – det kunde inte bli snyggare. Att både huvudpersonen och fienderna hade bollskuggor spelade ingen roll. Det här var piken. Jag fick vara med om framtiden.

Jag hade varit med om grafikrevolution tidigare med spel som Ocarina of time och Donkey kong country. Men detta var enligt mig något alldeles extra. Det var framtiden.

På kontrollens VMU-display såg jag pulsen på karaktären. Låsta kameravinklar med lampor i förgrunden och så de svepande kameraåkningarna skapade en nervös spänning jag aldrig upplevt tidigare. Jag drogs med av hela upplevelsen, om än för en kort stund, och ansåg att inget spel kunde bli snyggare.

Två år senare gavs Resident evil remake ut till Gamecube ...

Har du någon gång blivit så förblindad av ett spel att du trott att du var på toppen?

« Till bloggen

Kommentarer

Skrotbert 5 dec 2017q

Jag vet inte om jag tänkte att spel inte kunde bli snyggare, men det första Tomb Raider till PS1 knockade mig totalt. Full 3D, vackra ljuseffekter i vatten av ett slag som jag aldrig skådat tidigare, akrobatik, otilgängliga ställen att äventyra på, osv. Där och då upplevde jag framtiden.

Tobias Söderlund 5 dec 2017q

Känslan av vad som upplevs som realistiskt har såklart förändrats över åren... och jag har blivit bättre på att ta det grafiktekniska för vad det är snarare än vad det kan vara framöver eller vad det varit (som i vad jag tycker om det i relation till det mest inponerande jag tagit del av).

Tycker fortfarande att Tomb Raider, det första, är galet snyggt estetiskt. Snyggare än många andra nya spel.

Det känns bättre så, lättare att hoppa runt i tid rent produktionsmässigt då... och ändå kunna tillåta sig tappa hakan både över gammalt och nytt.

Dreamcast nådde dock en brytpunkt för mig, när 3Dn i händerna på rätt grafiker kunde gå tidlös utan att göra det i vad som framöver skulle kännas som ett nostalgiskt perspektiv.

Ikaruga, exempelvis. Det är precis lika snyggt idag som när det var nytt, sånär som på att det ser lite trevligare ut i 1080p på en modern stor skärm/tv.

Men, ja.

Emuell Moon 5 dec 2017q

Jag kan säga att tiden runt Dreamcast, Xbox, Playstation 2 och Gamecube var magiskt.
Fruktansvärt snygga spel gjordes till alla konsolerna, som: Sonic Adventures, Resident Evil REmake, Grand Turismo 3 och 4, med flera som jag blev väldigt imponerad av.
Själv har jag aldrig gillat Grand Turismo spelen men vi brukade spela de hos en kompis på hans Playstation 2.

När sedan Xbox 360 och Playstation 3 kom så tog de ett steg längre och spelen blev ännu snyggare och jag kände att nu borde det väl inte kunna bli så mycket snyggare. Därför blev jag glad när Wii U kom med och tog steget in bland högre upplösning.

Så just idag kan jag säga att nyare konsoler imponerar inte lika mycket på mig längre.
Jag ser att spelen ser bättre ut men det är inget avgörande för mig längre. Det krävs så mycket mer. Den enda nyare konsolen jag har idag är Nintendo Switch men det är både för att jag gillar det som komma skall till konsolen och att den är hybrid.
Men jag har svårt att se att jag skulle köpa någon nyare konsol efter Nintendo Switch.
Därför har jag istället gått tillbaka istället och längtar mer efter nya mini konsoler.
Den enda nyare konsolen som jag känner att det skulle vara kul att ha är Xbox One, men även där är det för att jag vill ha tillgång till lite fler äldre spel.

Så jag vet inte, men jag har kanske blivit för gammal för att bry mig om hur snyggt ett spel är, eller så väntar jag på något riktigt extra som nyare konsoler inte kan erbjuda mig.

Novistador 6 dec 2017q

Steget från N64 till Gamecube var otrolig. Karaktärerna hade fingrar, antalet färger och nyanser fler än någonsin och kläderna såg ut att vara gjorda av tyg och inte polygonslask.

Kan idag fascineras smått över att Mario SSBM har på sig hängslebyxor som är gjorda i denim, eller att Resident Evil till Gamecube redan på den tiden var så otroligt väldesignat grafiskt och kan väcka känslor av obehag. Twilight Princess var också fascinerande när trailern visades.

Idag så förstår man dock. Utvecklingen av teknik känner inte av några gränser. Det blir bara bättre och bättre. Och man kanske inte fascineras på samma sätt, men glädjande är det att veta att vi kan förvänta oss att teknik utvecklas vidare.

Rikard Halvarsson 7 dec 2017q

Skrotbert:

Tomb Raider till PS1 knockade mig totalt. Full 3D, vackra ljuseffekter i vatten


Låter som första gången jag såg Super Mario 64 :)

Tobias Söderlund:

Dreamcast nådde dock en brytpunkt för mig, n


Tobias Söderlund:

Ikaruga, exempelvis.


Är nog samma för mig. Dreamcast/Gamecube, sen har jag imponerats men aldrig på samma sätt. Och ja Ikaruga är sjukt snyggt idag. På samma sätt Wind waker är snyggt om tio år till.

Emuell Moon:

ruktansvärt snygga spel gjordes till alla konsolerna, som: Sonic Adventures, Resident Evil REmake,


Jag minns hur jag gratisläste engelska speltidningar i en butik vid Sergels torg innan det skulle ges ut. Stod där och längtade efter RE:remake och kunde inte tro att det var sant det jag såg. Men trots det förstod jag att det kan bli snyggare.

Jag skulle vilja se ett nytt RE med låst kamera idag ... hur snyggt kan inte det bli?

Emuell Moon:

å just idag kan jag säga att nyare konsoler imponerar inte lika mycket på mig längre.


Novistador:

Idag så förstår man dock


Idag hinner ju även konsolerna utvecklas under tiden de finns. PS4, Ps4 pro m.m. Samt att man hinner se på PC betydligt tidigare hur konsolspel kan se ut om nåt år.

Novistador:

Steget från N64 till Gamecube var otrolig.


Det var som för mig från N64 till Dreamcast. Ändå imponerade Conkers bad fur day in i det sista vill jag minnas :)

Emuell Moon 7 dec 2017q

Rikard Halvarsson:

Idag hinner ju även konsolerna utvecklas under tiden de finns. PS4, Ps4 pro m.m.


Oj, ja det låter ju imponerande. Som sagt så äger jag ingen modernare konsol så jag har ingen koll på det.
Det låter riktigt bra men det får mig fortfarande inte att vilja köpa en.
Till Playstation 4 finns det bara 2 spel som jag vill ha, inget annat är jag intresserad av.
Det ena är Final Fantasy VII remaken, men den har väl inte ens släppts än heller? Sen är det Crash Bandicoot 1 till 3 remaken men den verkar det som att den även kommer att släppas till Nintendo Switch så då kan jag köpa den då istället.
Som sagt, känner mig gammal, men spel som fanns när jag växte upp och som det hände att jag spelade då längtar jag mer efter att få spela igen. Så det kan ju också spela in en hel del.
Tror att det kan vara det som har gjort att jag nästan aldrig spelar på vår Nintendo Switch heller än, plus att vi inte har så många spel till den med.

Emuell Moon 7 dec 2017q

(läste precis igenom vad jag skrev. "äger ingen modernare konsol" och sen skriver jag om Nintendo Switch. Ja ja, jag hoppas det går att förstå vad jag menar ändå)

Daniel Eyre 7 dec 2017q

Soul Calibur på Dreamcast. Jag gick in i model viewern varje dag för att studera de olika karaktärerna in i minsta detalj. Det var första gången jag verkligen på allvar hade svårt att föreställa mig ett snyggare spel. Även med tidigare milstolpar som Super Mario 64 och Ocarina of Time kunde jag hela tiden leka med tanken på ännu snyggare figurer och världar. Men med Soul Calibur tog det stopp. Åtminstone för ett ögonblick.

Idag upplever man ju ytterst sällan den känslan. Men det närmaste jag kommit på länge är med The Frozen Wilds-dlc:n till Horizon.

Rikard Halvarsson 8 dec 2017q

Emuell Moon:

Som sagt, känner mig gammal, men spel som fanns när jag


Antar du äger både en nes mini och snes minis ^^

Emuell Moon:

Ja ja, jag hoppas det går att förstå vad jag menar ändå


Jo då, vi förstår.

Daniel Eyre:

Soul Calibur på Dreamcast.


Jag spelade det nåt år efter att det var ute, men minns hur jag nästan stirrade mig blind av bilder på det i tidningar.

Daniel Eyre:

Horizon.


Jag har inte spelat Horizon, men det ser riktigt snyggt ut. Senast för mig var nog Breath of the wild med sin semi-celshading, vissa vyer mot stora ekar bland grönt gräs det var ju som att vara i världen från Totoro eller nåt. Riktigt snyggt! ^^

Karl Hungus 8 dec 2017q

Uncharted 2 är ju ett sådant spel.

MetalSlime 9 dec 2017q

Är ganska besviken på det mesta som släpps till Ps4. Kunde lika gärna ha varit ps3-spel i nästan alla avseenden.
Sen hatar jag (ja, typ) den här skitfula tecknade stilen som alla spel har nuförtiden.
Lite samma grej som på alla tecknade barn-tv-program som går. Oavsett om det är Disneychannel eller cartoon network etc så ska alla tecknade gubbar och miljöer se ut som ihoprafsat och kantigt slarv.
Heter ful-tecknat nåt särskilt namn eller stilbegrepp? Annars bjuder jag på termen.

Rikard Halvarsson10 dec 2017q

Karl Hungus:

Uncharted 2 är ju ett sådant spel.


Det var nästa ett sånt spel för mig. Minns hur jag såg nån bild när man är uppe i en bergsby ... strax därefter köpte jag ps3.

MetalSlime:

Heter ful-tecknat nåt särskilt namn eller stilbegrepp?


Haha! :) Tror jag vet vilken stil du menar.

Novistador11 dec 2017q

MetalSlime:

Sen hatar jag (ja, typ) den här skitfula tecknade stilen som alla spel har nuförtiden.


Blir nyfiken här. Bilder, tack!

MetalSlime12 dec 2017q

Novistador:

Bilder, tack!


Ja, jag tänker på alla spelar med en stil som är gjort "fult" med flit. Som typ ska se ut som om "ett barn" hade ritat/gjort det.
Jag tror att de flesta barn ser igenom sådana koncept...

Men rent allmänt, så som man INTE tänkt sig att spel till Ps4-generationen ska se ut. Eller, allt som är "fulare" än vad Disneydags var på 80/90-tal. Tänk Adventure Time-stuket.

http://i.imgur.com/9yKXfWY.jpg

Tobias Söderlund13 dec 2017q

Meee... Loco Roco och De Blob är ju inte fulsnygga, de är snyggsnygga... :-)

Sensemaker21 dec 2017q

Varje generation har sina egna wow moments. Testa spela om Uncharted 2 på PS3 nu så ska ni få er en chock. Horribel grafik när man vant sig vid 3840x2160 4K UHD i 60hz men det var toksnyggt när det kom.

Tobias Söderlund21 dec 2017q

Sensemaker:

Testa spela om Uncharted 2 på PS3 nu så ska ni få er en chock. Horribel grafik när man vant sig vid 3840x2160 4K UHD i 60hz men det var toksnyggt när det kom.


Det finns ett mellanläge, vill jag påstå, där det som är rätt nytt känns gammalt i relation till det senaste och mest tekniskt avancerade. Börjar man blicka längre bakåt än så slår det dock över till att upplevas som en viss grafikteknisk ribba, ramar hårdvaran rörde sig inom, nästan som en unik stil... och då kan det plötsligt kännas snyggt igen.

Sensemaker21 dec 2017q

Helt klart. PS3 eran är lite too soon fortfarande. Jag undrar vad jag skulle tycka om grafiken till t.ex Resident Evil 2 eller MSG om jag spelade om de idag på PS1 kopplat till en 20" tjock TV, vilket jag hade när det kom ut... Skulle jag smälla upp det på min nuvarande TV skulle jag troligen kräkas utsmetade pixlar.

Emuell Moon22 dec 2017q

Sensemaker:

Horribel grafik när man vant sig vid 3840x2160 4K UHD i 60hz men det var toksnyggt när det kom.


Oj, är det verkligen så stor skillnad.
Vilken tur att jag inte ens har eller har tänkt att skaffa något som kör i så hög upplösning då.
Hoppas bara inte att det blir krav snart på att man måste ha UHD.
Jag har inte råd eller lust att införskaffa en sådan skärm.
Men o andra sidan så finns det fortfarande många äldre spel som jag inte har testat än som jag vill spela.

Insåg precis att det redan har gått ungefär tio år sedan som Wii, Xbox 360 och Playstation 3 var nya på marknaden. Även att det nästan känns som igår.
Vart tar tiden vägen?

Rikard Halvarsson22 dec 2017q

Sensemaker:

sina egna wow moments.


Så är det, men jag har inte upplevt lika starka wow-moment sedan Dreamcast, inte så pass att jag för en sekund inte trodde det kunde bli snyggare iaf ^^

MetalSlime:

http://i.imgur.com/9yKXfWY.jpg


Håller med några av de där, inte alla, var fula. Ogillar när spel känns "mobilspel" på grafiken.

Sensemaker:

TV skulle jag troligen kräkas utsmetade pixlar.


Haha, kanske. Men efter ett tag när man spelar gamla spel så vänjer man sig. Och är spelet tillräckligt bra så glömmer man bort det.

Emuell Moon:

ungefär tio år sedan som Wii, Xbox 360 och Playstation 3


Det är sjukt. Jag har svårt att se t ex Xbox360 som retro. Men redan under slutet av N64-tiden såg jag SNES som retro och gammal. Det har så klart med grafikskillnaderna var större då i konsolhoppen, men ändå.

Sensemaker22 dec 2017q

4K UHD TV är värt varenda öre. Jag har aldrig varit så nöjd med en hårdvara.

Helt sant att man faktiskt ser förbi grafiken/upplösningen efter ett par timmar, ögonen och hjärnan väljer sig. Dessutom upscale:ar den ju, så det blir inte så utsmetat som det hade blivit på en lika stor TV som inte har den teknologin.

När spel släpps spelar ingen roll heller, man ska kunna njuta lika mycket av ett spel släppt 2004 om det är bra. Förstår inte folk som bara spelar dagsfärska spel...

Rikard Halvarsson23 dec 2017q

Sensemaker:

. Förstår inte folk som bara spelar dagsfärska spel...


Inte jag heller. Jag brukar fråga mig vad jag är sugen på för typ av spel, sen kollar jag vad som finns till nya konsoler och spel av den genren som jag missat till äldre ^^ skönt att inte vara så låst.

Mr Orange22 jan 2018q

Shenmue kändes ju som peaken. Blev så imponerad av alla små detaljer som att Ryo hade synliga ådror på handen.

Rikard Halvarsson23 jan 2018q

Mr Orange:

Shenmue


Det var ett av de där spelen som jag stannade upp i och verkligen njöt av hur snyggt det var. Särskilt när snön föll på kvällarna i byn.

Mr Orange26 jan 2018q

Rikard Halvarsson:

Det var ett av de där spelen som jag stannade upp i och verkligen njöt av hur snyggt det var. Särskilt när snön föll på kvällarna i byn.


Ja. Undra om man någonsin kommer uppleva något i närheten i spelväg.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.