Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Rikard Halvarsson

Registrerad: 13 sep 2007 18:52 Senaste besök: 17 apr 2018 14:45 Online: Nej

Stockholm

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Djurplågeri i vacker miljö

Rikard Halvarsson10 dec 2017 13:571881 visningarKommentera: 6 !

De flesta som besökt Thailand har säkert sett reklam för elefantridning. En trevlig tur på en elefantrygg genom djungeln, mata dem med lite bananer och klappa snabeln. Perfekt familjedag som bryter av mot stranden och man kan låta brännan på axlarna få vila. Pappan sitter klädd i midjeväska ett chang-linne, så klart (chang betyder elefant på thai). Mamman bär solhatt och tar suddiga bilder från en skakig elefantrygg på barnen som rider en mindre elefant strax efter. Genom terräng och vatten.

Trevligt, eller hur?

Och hur kan det vara skadligt för elefanterna? De som är så stora. Det kan omöjligt vara tungt att bära en människa.

Att elefantryttaren sitter på elefantens huvud och hotar med en krok framför ögonen på djuret är ju för allas säkerhet.

När familjen är klar ska de äta glass och titta på när en elefant målar en tavla. Det har den lärt sig för att den är smart.

Det var när jag besökte templet Sancutary of truth of norra Pattaya som jag blev påmind om en av baksidorna av landet. Innan jag gick in det till templet, där varje trädel var urkarvad för hand, så stötta jag på elefanter. De stod fastkedjade strax innan ingången för den som ville rida runt templet eller mata dem med bananer. Jag tyckte synd om dem och betalade för en klase bananer och gav till en av elefanterna, och i samma stund jag matade ångrade jag mig – jag var nu en del av skiten som fick djurplågeriet att gå runt!

Under kriget mot Kambodja red thailändarna in på elefanter med spjut i högsta hugg och krossade fienden som på sin höjd hade nån häst. Här har man alltid använda elefanter där man ser nyttan.

När jag för några år sen besöka Chiang Mai, en stad i bergen i norr, så passade jag på att besöka en plats där elefanter fick gå fritt i ett område. Själva platsen var bevakad av vakter då det fanns tjuvskyttar som ibland försökte ta sig in …

Elefanterna hade de köpt ut från platser där djuren tvingas agera underhållning. Här fick man träffa dem i sin naturliga miljö, mata dem, bada med dem – men akta dig för att inte vara bakom dem när de rullar runt i vattnet! De hade rätt terräng som gjorde att deras muskler fick arbeta och de fick äta precis rätt mängd de behövde för att må bra. Här behövde de inte gå hungriga på samma tur, dag in och dag ut. Här behövde de inte känna svält eller psykisk misshandlade. När några av djuren kom dit klarade de inte av att gå i nedförsbacke då benen var så förstörda och nedbrutna på dem ...

Elefanter är, som vi vet, smarta djur. Låt dig aldrig luras av de mår bra på dessa naturvidriga rundturer i Thailand. Vi vet bättre. Om du har tid, besök istället nån plats där de går fria i norra Thailand.

Hur ser du på det här? Har du någonsin ridit på en elefant?

« Till bloggen

Kommentarer

Redfoxe10 dec 2017q

Hade gärna sett Elefanter i i det fria.
Inte plågas osv.
Mycket sådant skit idag.
Blivit mycket känsligare med åren gällande sådant.

Wirus11 dec 2017q

Nog för att man vill att de fattiga thaiarna ska tjäna lite pengar på turismen men fyfan när de gör det på djurens bekostnad!

Nej de kan gott stå där kedjade själva så kan man trycka ner bananer i halsen på dem tills de storknar.

Rikard Halvarsson13 dec 2017q

Redfoxe:

Hade gärna sett Elefanter i i det fria.


Det finns fria elefanter i Thailand. Är väl inte det vanligaste, men har sett nån film av det på nätet. Sen kan de ju så klart inte vara fria överallt. Sverige råkar ut för allvarliga olyckor med älg på vägarna, fatta då hur det är med elefanter ^^

Wirus:

tjäna lite pengar


Det är väl en kombination också av att turister vill ha det.

Jag gillar verkligen Thailand, den trevliga befolkning, den goda maten, stadslivet och landslivet. Det finns så mycket bra här, så får hoppas att elefanter i turistmiljöer får det bättre på sikt.

Sensemaker21 dec 2017q

Helt vidrigt det där i Thailand. Folk som sätter sina barn på de där elefanterna borde få besök av SoC

Rikard Halvarsson22 dec 2017q

Sensemaker:

Folk som sätter sina barn på de där elefanterna borde få besök av SoC


Kanske att ta i.Många förstår nog inte själva och de som jobbar med det propagerar ju för att det så klart inte är skadligt för djuren.

Sensemaker22 dec 2017q

Är man äldre än 12 så bör man förstå att det är djurplågeri. Annars är det troligen en hel del andra grejer man inte förstår också, och kanske man behöver hjälp från samhället.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.