Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Rikard Halvarsson

Registrerad: 13 sep 2007 18:52 Senaste besök: 17 apr 2018 14:45 Online: Nej

Stockholm

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Är VR den moderna medicinen mot fobier?

Rikard Halvarsson20 jan 2018 08:522166 visningarKommentera: 26 !

På Stockholms Universitet kan man delta i ett experiment med VR och social fobi. De tror sig kunna behandla fobin med ett program de lagt upp tillsammans med virtuell teknik.

Jag har inte provat det själv, men visst borde det gå? Och tänk i framtiden när tekniken är mer avancerad och vi kanske till och med kan välja ansiktet på de vi talar framför i den digitala världen. Då kan nervösa skolbarn öva på redovisningen framför klassen hemma i lugn och ro.

Eller tänk dig en spindelfobiker som först får se bilder på spindlar på långt avstånd till att till sist ha spindeln i "handen" i den virtuella världen.

Men kan det ersätta terapeuter och samtalet kring förståelsen för fobin?

Vad tror du?

Vilka rädslor vill du kunna bota med VR?

http://www.su.se/forskning/forskningsnyheter/datorspel-kan-b...

« Till bloggen

Kommentarer

Monomate36021 jan 2018q

Exponeringsbehandlingar av fobier är väldigt effektivt. Vi vet att det fungerar. Frågan är om det fungerar att lura hjärnan att man utsätts för sin rädsla, om det verkligen blir samma slags skräck.

När jag var yngre var jag flygrädd. Jag blev botad tack vare en alldeles briljant terapeut. Han byggde en slags jetpack fast med propeller till mig så att jag kunde prova flyga runt på egen hand. I min egen takt. Jag flög i parker, över torg och vatten. Det fungerade faktiskt.

Nästa gång jag flög med ett riktigt flygplan så var rädslan inte lika stark. Klart att det ändå var lite obehagligt, det är trots allt onaturligt för en människa att flyga, MEN nu undviker jag inte att flyga längre.

lonian21 jan 2018q

Nja. Lirade Minecraft nyss och hoppade från en extremt hög höjd i Oculus rift.

Jag är fortfarande höjdrädd.

Körde Robo recall och dödade massor av robotar, är nog ändå rädd att döda något i verkligheten.

Att simpelt starta upp ett fobiprogram tror jag inte hjälper något.
Det krävs nog en blandad behandling tillsammans med en terapeut och samtal där VR kan vara steget in. När man sedan uppnått att klara av Spindeln i VR ja då får man närma sig en verklig en och vänja sig vid den. Osv.

lonian21 jan 2018q

>Vilka rädslor vill du kunna bota med VR?

Social fobi i så fall.
Men det gör jag lite då och då i och med alla sällskaps chat spel som finns.
Är dock ändå inte lika bekväm i verkligheten när det gäller att träffa nya människor.

RedWeirdNerdemption21 jan 2018q

Det kommer inte att ersätta varken möte med läkare eller konventionell medicin, men verkar redan som tillägg.
Det fungerar relativt bra på vissa grupper, men det kommer inte vara som Hollywood, där person går in i en magisk låda och kommer ut på andra sidan "botad".
Fobier är mer komplexa än så, det handlar inte bara om att patienten är "rädd" för en sak. Finns massor av andra faktorer också som en VR-maskin inte har någon effekt på.

Nej, du kan inte spela Minecraft och "bota" din höjdskräck...
Social fobi är det bäst att du exponerar dig mer för lättare sociala situationer istället. Typ fika med kompisar, säga Ja lite oftare än Nej när möjligheter för interaktion erbjuds.

Det är lite klyschigt att varje gång det kommer ny teknologi så tror folk att slutresultatet ska resultera i en magisk knapp man trycker på så är ett problem löst. Så är icke fallet..

Först och främst bör vi inte bry oss om västlänningar som tycker det är jobbigt med mycket folk på shoppingmallet typ, det finns tusentals patienter med akuta PTSD-besvär som skapar ångest, suicidtankar, djupa kroniska depressioner osv, där har VR redan kommit en bit. Dock hoppas jag det läggs funding till fler och större projekt inom exponeringsterapi.
Måste ju komma ihåg att det är ångest och paranoida vanföreställningar det ofta handlar om egentligen. Inte "spindlar".
De problemen kräver ytterligare behandling, fobier är ju en slags bugg i hjärnan där annan problematik kanaliseras via olika visuella spektrum, typ. Dvs det är inte "spindeln" som är det egentliga problemet.

Monomate36021 jan 2018q

RedWeirdNerdemption:

Först och främst bör vi inte bry oss om västlänningar som tycker det är jobbigt med mycket folk på shoppingmallet typ


Att trivialisera fobi på detta sätt är anmärkningsvärt. Fobi kommer från grekiskans "fobos" som betyder "fruktan".
Det spelar ingen roll om den drabbade inser att reaktionen är överdriven. Rädslan är där, tvättäkta skräck. Kroppen visar fysiska symptom i respons till detta. En del kan inte leva ett normalt liv på grund av fobier.

Fobier kan, precis som vad du väljer att kalla för PTSD (Shell shock) - skapa ångest, självmordstankar och depressioner. Men det är klart, enligt din logik är vi ju bara västerlänningar, så vad spelar våra liv för roll? Eller hur?

Låt oss på skoj testa din omogna logik lite grann:

"Vad spelar det för roll att du förlorade armen? Du dog ju inte, så sluta klaga!"
eller
"Du är skitnödig? Skit på dig, det dör du inte av. Shit happens!"

RedWeirdNerdemption21 jan 2018q

Jo man går i terapi för att man har typ shoppingångest i USA.
Vi förstorar ofta I-landsproblem och triviala symptom, det är inte där vi ska lägga resurserna just nu. Jag vet vad termen betyder, herregud.. Typiskt västerländskt narcissistisk tänk "oj jaha, det finns en ny terapiform som är typ, cool teknologi, undra hur jag kan vända detta till att handla om m i g"

Det ska påverka ditt liv ganska rejält för att vården ens ska bry sig om din spindelfobi... Min poäng är att forskningen dvs pengarna ska först och främst läggas på de som behöver det mest, just nu är PTSD patienter från Somalia, Afghanistan, Syrien osv i mest behov här i Europa. Folk som dessutom redan har problem med att komma in i samhället. Veteransoldater med PTSD i USA kan inte hålla vanliga jobb efter tjänsten osv. De människorna är viktigare helt enkelt, än någon som har "fruktan" för höjder eller spindlar eller inte vill äta på restaurang..
De kan också givetvis lida extremt mycket, och om det begränsar deras vanliga liv så ska de såklart få hjälp, vårdapparaten handlar om prioriteringar.
Men sett ur ett större perspektiv så har du bostad, jobb och ett socialt nätverk så klarar du dig, den gruppen jag snackar om har inte det, och de som jobbar och forskar på detta tycker att de är viktigare än det jag trivialiserar som "bortskämda västerlänningar". Tydligare?

Monomate36021 jan 2018q

RedWeirdNerdemption:

så klarar du dig, den gruppen jag snackar om har inte det, och de som jobbar och forskar på detta tycker att de är viktigare än det jag trivialiserar som "bortskämda västerlänningar". Tydligare?


Det är du som missar poängen. Det du säger är egentligen:
"Eftersom det finns folk med cancer borde man sluta tillverka huvudvärkstabletter."

RedWeirdNerdemption21 jan 2018q

Nope. Såna resonemang kör jag icke med. Visst finns det light diagnoser det kan vara bra till, men nivån på hela VR-diskussionsklimatet är överdrivet och biased som nån slags underhållning. "gå in i det magiska gejmingrummet och bli botad"-nivå. Spelbranschen har inte ens lyckats producera basic underhållning värd formatets potential, och man tror på snabba fixar för att "bota" symptom med globalt sätt relativt låg prio.

Men kul att de kör studien såklart, får se om den leder till något annat än att några kursare har lite kul. Dock en tid kvar innan tung forskning får in detta i någon slags allmän praxis, detsamma gäller underhållningsbranschen. Folk leker i techdemos och säger att VR är här, egentligen snackar vi 5-10år bort. VR-guidad exponeringsterapi ännu längre. Men såklart, babysteps!.
Skulle vara intressant att höra någon som faktiskt deltagit i studien, inte hoppat fallskärm i minecraft och trott att det "typ är samma sak" som klinisk terapi.

RedWeirdNerdemption21 jan 2018q

Kanske överreagerar mot trådar som kallar VR för "medicin..." började inget bra. Det är ett av många redskap/hjälpmedel i terapibehandlingar, och redan funnits typ 20 år.. Det är liksom inte gejmingvärlden som driver detta... Däremot borde gejmingvärlden kika på kliniska studier och lära sig lite mer riktig psykologi/beteendevetenskap osv, då "kanske" det kan börja designas bra spelupplevelser... Förhåller mig skeptiskt optimistisk några år till :)

Rikard Halvarsson22 jan 2018q

RedWeirdNerdemption:

Först och främst bör vi inte bry oss om västlänningar som tycker det är jobbigt med mycket folk


Wow!

Jag vet inte var jag ska börja. Du verkligen nonchalerar folk (eller västerlänningar i din mening, bara dem som kan drabbas tydligen ..) med fobier som leder till ångest och ibland självmord ... man upphör aldrig förvånas.

Men jag tycker att användaren Monomate360 uttryckte det väldigt bra. Så vi går vidare.

RedWeirdNerdemption:

Kanske överreagerar mot trådar som kallar VR för "medicin...


Om ditt så kallad försvar syftar till min rubriksättning så kanske du missade att den innehåller ett frågetecken? Det innebär alltså att frågan ställs, det är ingen som faktiskt kallat VR för medicin. Utan frågat.

Monomate360:

Frågan är om det fungerar att lura hjärnan att man utsätts för sin rädsla,


Exakt, frågan är hur verkligt det hela blir. Men kanske är bättre än ingenting.

Monomate360:

Han byggde


Låter som dyr terapi ^^ haha.

lonian:

När man sedan uppnått att klara av Spindeln i VR ja då får man närma sig en verklig en och vänja sig vid den. Osv.


Ja, först VR. Sen verklighet. Och jag tror inte heller att man kan välja bort terapidelen. För en del i terapin handlar om att man ska förstå sig på hur hjärnan fungerar och vad KBT är m.m.

lonian:

Men det gör jag lite då och då i och med alla sällskaps chat spel som finns.


VR light ;)

lonian:

Social fobi i så fall.


Många vill nog det. Jag lästa att upp emot 15% av svenska folket lider av fobin i någon grad. Antingen generell eller specifik.

RedWeirdNerdemption:

Det kommer inte att ersätta varken möte med läkare eller konventionell medicin


Inte läkarbesök, men förhoppningsvis medicin. Ju mindre preparat folk trycker i sig desto bättre.

RedWeirdNerdemption22 jan 2018q

Quote-O-rama och botspam. Bra grejer här.

Tyvärr är du inte insatt.. VR om det går framåt inom terapin kommer först och främst att avlasta terapeuternas arbete, inte ersätta medicin.
"ju mindre preparat folk trycker i sig ju bättre" och precis där insåg man att du inte besitter någon kunskap i medicin, kanske inte inom vården alls?

Look, det är fint att tro saker, men startar du en tråd som handlar om terapi, fobier, psykologi osv så dyker det ibland upp folk som faktiskt kan ämnet. Då kan man inte bli arg och ledsen för att man blir korrigerad. Det kallas tunn is, och här klevs det redan igenom i ett par hål. Jag hjälper bara till att dra upp foten och pekar på lite områden där isen är tjockare. Gå där.

Littleboss22 jan 2018q

Tråkigt att en intressant blogg spammar sönder av en hater och rasist :(

I övrigt tror jag att du är något på spåret, att utsättas för sina fobier i ökande grad har visat sig vara effektivt, att kunna göra detta i hemmet tror jag kan bidra till mycket so ett komplement till övrig behandling.

Roligt att det hela tiden dyker upp fler och innovativa områden inom VR :)

Mr Orange22 jan 2018q

Monomate360:

När jag var yngre var jag flygrädd. Jag blev botad tack vare en alldeles briljant terapeut. Han byggde en slags jetpack fast med propeller till mig så att jag kunde prova flyga runt på egen hand. I min egen takt. Jag flög i parker, över torg och vatten. Det fungerade faktiskt.


Jag får inte ihop det. Trodde först att det här var en Karlsson på taket rickroll.

Hur menar du att han byggde en propeller jetpack, och att du flög runt?

Monomate36022 jan 2018q

Mr Orange:

Jag får inte ihop det. Trodde först att det här var en Karlsson på taket rickroll.

Hur menar du att han byggde en propeller jetpack, och att du flög runt?


Ja, just det. Precis så. Du har förstått det hela korrekt. :)

Littleboss22 jan 2018q

Respektlöst av dig Monomate360 att dalta med någon som försöker förstå dig och din upplevelse.

Mr Orange23 jan 2018q

Monomate360:

Ja, just det. Precis så. Du har förstått det hela korrekt. :)


Littleboss:

Respektlöst av dig Monomate360 att dalta med någon som försöker förstå dig och din upplevelse.


Vad är det jag missar? :)

Monomate36023 jan 2018q

Mr Orange:

Mr Orange • I dag 05:00 0q
“Monomate360:

Ja, just det. Precis så. Du har förstått det hela korrekt. :)

“Littleboss:

Respektlöst av dig Monomate360 att dalta med någon som försöker förstå dig och din upplevelse.

Vad är det jag missar? :)


Du missar ingenting. Till skillnad mot Littleboss har du faktiskt läst och förstått vad jag skrivit. :)

Mr Orange23 jan 2018q

Monomate360:

Du missar ingenting. Till skillnad mot Littleboss har du faktiskt läst och förstått vad jag skrivit. :)


Jaha, så det var så att du trolla :) Är det ett avsnitt ur Karlsson på taket?

Monomate36023 jan 2018q

Mr Orange:

Jaha, så det var så att du trolla :) Är det ett avsnitt ur Karlsson på taket?


Ja det var ungefär så jag såg det framför mig. Men jag vävde in det i resten av texten, så tänkte att ingen skulle notera mitt dåliga skämt. Många skummar ju bara igenom text verkar det som. :)

(Men faktum är att biten om själva flygrädslan som blev bättre är sann, dock var det såklart inte så där det gick till. Även om det såklart hade varit riktigt awesome!)

Rikard Halvarsson23 jan 2018q

Littleboss:

Tråkigt att en intressant blogg spammar sönder av en hater och rasist :(


Ja, det var trist med han rasisten som varit inne och skrivit. Men låt oss glömma honom för en stund :)

Littleboss:

att kunna göra detta i hemmet


Eller hur :) Särskilt med folk som har fobi för något som är utanför hemmet så som ... folk haha :) Men även flygrädslor bör kunna gå att bota. Är som du skriver att det är en positiv utveckling :)

Vilken fobi skulle du vilja kunna bota med VR? För att återkoppla till huvudämnet igen.

Monomate360:

Men faktum är att biten om själva flygrädslan som blev bättre är sann,


Hur lång tid tog det att bli av med den? Alltså hur många sessioner hos terapeuten?

Monomate36023 jan 2018q

Rikard Halvarsson:

Hur lång tid tog det att bli av med den? Alltså hur många sessioner hos terapeuten?


Svårt att säga för det var länge sen och egentligen var jag jag där för att jag var folkskygg och konstig ... jättekonstig. Så detta var ett sidospår som vi fick bukt på samtidigt. :)

RedWelrdNerdemption25 jan 2018q

Littleboss:

Tråkigt att en intressant blogg spammar sönder av en hater och rasist :(


Vad snackar du om?

Rikard Halvarsson:

Ja, det var trist med han rasisten som varit inne och skrivit. Men låt oss glömma honom för en stund :)


Vem är det du kallar rasist? På det sättet du började grina när jag förklarade att det är delvis bortkastat på västerlänningar med globalt sätt rätt mesiga problem så fattar man direkt att du är en sån som typ tror att det finns "rasism mot vita" eller? ;)
Röstar vi SD här? *sniff sniff" luktar vit kränkta små dudes.

Nej, jag är inte "rasist" för att jag tycker att vi i väst inte är primära målgruppen för exponeringsterapi med VR. Jättejobbigt att inte kunna gå på stan och shoppa eller flyga flygplan uj uj uj.. Stackars... Förklarade redan ovan vilken målgrupp som har det jobbigare, och där resurserna bör läggas mer. Även såklart viktigt att Sven Svensson måste kunna åka på charter nån gång!

Men här på internet tar vi åt oss och låter våra små egon ta över logiken och mopsar emot de som vet mer. Klassiskt "internet forum".
Rasist. lol.

RedWelrdNerdemption25 jan 2018q

Sen är inte detta en "blogg"... Tänk efter. Det är ett forum inlägg, bara lokaliserat på en annan del av siten...
Jeez...

Monomate36025 jan 2018q

RedWelrdNerdemption:

uj uj uj.. Stackars...


Jag hade gärna stannat kvar och petat på dig med en pinne, men jag hinner inte, jag måste varna alla andra:
Fly gott folk! Den lilla kommunisten håller på att explodera!

Mr Orange26 jan 2018q

Monomate360:

Ja det var ungefär så jag såg det framför mig. Men jag vävde in det i resten av texten, så tänkte att ingen skulle notera mitt dåliga skämt. Många skummar ju bara igenom text verkar det som. :)


Ok :)

Mr.Minux26 jan 2018q

RedWelrdNerdemption:

Men här på internet tar vi åt oss och låter våra små egon ta över logiken och mopsar emot de som vet mer. Klassiskt "internet forum".


Tycker att du ska ta och lugna ner dig lite.

Littleboss:

Tråkigt att en intressant blogg spammar sönder av en hater och rasist :(


Detta var nog lite onödigt.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.