Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

The Sign Painter

Registrerad: 7 okt 2009 06:26 Senaste besök: 18 mar 2018 20:29 Online: Nej

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Generationsförvirring.

The Sign Painter28 sep 2012 10:25466 visningarKommentera: 5 !

När började vi basera en generation på vad en konsol innehåller prestandamässigt? Det har blivit ett helt befängt och förvirrande koncept. Vad är det vi baserar termen generation på?

Från vad jag ser på flertalet internetforum måste konsolen ha bättre prestanda än föregående system och vara systemets efterträdare. Först kom PS1, dess efterträda var PS2 som även var ett starkare system och efter PS2 kom PS3 som även det var ett starkare system än föregångaren. Allt är i sin ordning.

Efterträdande system skall tydligen också vara bättre än alla de föregående systemen som ingått i den förra generationen. Så om vi har GameCube, Xbox och Ps2 så är Ps3 starkare än alla och kan klassas som en nästa generations konsol.

Hur kommer det sig då att folk säger att Nintendos uppkommande WiiU inte är ett nästa generations system?

Är den starkare än alla föregående system (Wii,Ps3, 360)?

Ja.

Efterträder den det senaste systemet (Wii)?

Ja.Jag ser inte logiken i vad folk påstår är ett generations hopp. En ny generation måste inte bestå av konsoler som kostar 6000kr styck och har dem senaste chippen i sig. Så länge dem är starkare än föregångarna och är till för att efterträda dem ingår dem i en ny generation av konsoler.

Talar man specifikt om den tekniska utvecklingen i generationssammanhang så anser jag att man bör nämna det direkt och inte bara säga att “WiiU är inte Next-gen”.

För talar man om teknisk utveckling ändras ämnet helt. Vart ligger Ps3/360 i linje med den tekniska utvecklingen? 8-9 generationer efter de senaste chippen och grafikprocessorerna, kanske till och med mer? Kommer Ps4/XboxNamnlös ligga 1 generation bakom de senaste chippen redan när dem lanseras? Troligtvis.

Det är en garanti att de nya konsolerna kommer vara föråldrade ett år efter att dem släppts, vare sig dem har dyr hårdvara från samma år eller inte. Det går inte att uppgradera konsolers hårdvara genom åren. Den senaste teknologin kommer aldrig finnas i en konsol, vilket gör det helt befängt att basera generationer på hårdvara enligt mig.

Det finns en anledning till att vi har konsolgenerationer, det är ett förenklat sätt att ta vara på konkurrenterna. Och eftersom konsoler blir föråldrade kommer det alltid komma nya som ersätter dem gamla, precis som med människor. Vilket ger oss generationer med en tidsmässig prägel, inte innehållsmässig.

Nuvarande konsolgeneration är 7.

WiiU, Ps4 och XboxNamnlös kommer ta oss in i konsolgeneration 8.Taggar: WiiU, PS3, 360, hårdvara, generation, PS4, XboxNamnlös

« Till bloggen

Kommentarer

Skrotbert28 sep 2012q

The Sign Painter:

Jag ser inte logiken i vad folk påstår är ett generations hopp.


Det är ju solklart varför. Jämför bara med människor, t ex om du får en son som inte riktigt blev det du hoppades på, då måste han inte tillhöra en ny generation Sign Painters.

Eller, vänta nu...

Nä. Argumentet är bara dumt. Gilla eller ogilla Nintendos nya konsol, varsågod, men givetvis tillhör den en ny generations konsoler. Tycker jag nog. BESTÄMT.

TheBrainFreezed28 sep 2012q

Är väl i stort sett bara självutnämnda "Master Race" som har den åsikten.

Linus Lekander28 sep 2012q

Det hade varit intressant om Microsoft och Sony (likt i slutet av denna generation) hakar på Nintendos innovationskoncept i större utsträckning än de försöker springa om dem med kraftfullare hårdvara. De har ju redan visat tendenser till detta genom att understryka Vita:s crossplay-funktionalitet respektive introducerat Smartglass för implementering av tablets i tevespelandet.

Undrar om vi med den logiken du bestrider inte hade fått en nästa konsolgeneration alls i så fall ... Alla tre företag släpper nya konsoler, som bara är aningen kraftigare än de föregående men erbjuder möjligheter som tidigare inte var möjliga utan en extra skärm med touch-funktion ... Tillhör de fortfarande bara den sjunde generationen då?

repli28 sep 2012q

Det som förvirrar lite är väl också det att Wii U får många spel från just den här generationen, samtidigt som den inte lär klara särskilt många av de som släpps till nästa generations andra konsoler. Det ger känslan av att den är sen till denna istället för tidig i nästa.

Men i princip är det exakt samma sak som med Wii. Konsolen är en del av den nya generationen, men prestandan kommer från den tidigare.

The Sign Painter28 sep 2012q

Väldigt kul att ni tog er tid att läsa allihop, alltid trevligt med lite respons :)

Skrotbert:

Nä. Argumentet är bara dumt.


Mjo, lite kanske. Men jag kan förstå tanken. För när det gäller teknik kan generationer gå på löpande band mellan olika chipp etc. Jag tycker bara att man ska vara klar med vad man syftar på när man talar om ämnet.

Att säga att WiiU inte är en next-gen konsol och inte hör hemma med Ps4/XboxNoName är väldigt långsökt.

TheBrainFreezed:

"Master Race"


Haha, kanske det kanske. ;)

Mushboom:

Undrar om vi med den logiken du bestrider


Håller med, det hade varit väldigt intressant. Jag skulle personligen inte ha något emot det. Enligt min åsikt är det bara bra om alla tre konsolerna skiljer sig från varandra, ger mig större anledning att köpa dem.

När jag tittar på Ps3/360 idag ser jag olika sidor av samma mynt. Vilket är lite tråkigt kan jag tycka.

Och jag är ledsen om det blev rörigt i texten. Men min åsikt är av den att konsoler går genom tidspräglade generationer, inte tekniskta. Så även om alla tre system må hända vara pyttelite starkare än föregående, skulle jag fortfarande se dem som nästa generation. :)

repli:

Det ger känslan av att den är sen till denna istället för tidig i nästa.


Jag håller med. Sen tror jag även det faktum att Nintendo annonserade WiiU så tidigt också kryper in i smeten. Varken Sony/MS har sagt att dem har planer på att lansera sina nästa system än, vilket gör att WiiU hamnar i en obekväm situation som ensam ryttare. (Även om det kan gynna säljes siffrorna)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.