Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Linus Lekander

Registrerad: 22 nov 2009 10:57 Senaste besök: I går 17:29 Online: Nej

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

A Bird Story

Linus Lekander 9 dec 2014 22:241358 visningarKommentera: 3 !

Det finns något motsägelsefullt med att sätta ord på något som inte behöver ord till att börja med. A Bird Story är ett helt och hållet ordlöst spel, ett som förmedlar känslor enbart med hjälp av en mimik inlånad från klassiska, tvådimensionella rollspel.

Alla likheter med sagda genre stannar dock vid det visuella (och möjligen auditiva) uttrycket. Avataren utgörs visserligen helt typiskt av en ung man, men han har varken särskilt rufsigt hår, förmågan att samla erfarenhetspoäng eller i uppgift att rädda hela världen.

Tematiken uppehåller sig istället vid något ytterst jordnära. Spelaren följer denna pojke som i sin ensamhet hittar till världar alldeles bakom hörnet av verkligheten, där träden flyttar sig för att öppna nya vägar och där sträckan till skolan varierar i längd från dag till dag.

Utan så mycket som en rad av dialog illustreras pojkens ensamhet istället med nog så talande detaljer i hans omgivning. I den växande högen av lappar från en frånvarande förälder. I att varje annan människa endast utgörs av en svart skugga (om än iklädd helt vanliga kläder, vilket bara gör det hela än mer suggestivt).

Sekvenser som dessa avlöser varandra som drömmar i pojkens tillvaro. Det blir aldrig riktigt klart vad det är som han har skapat själv och vad det är som faktiskt pågår i den vardag som han under spelets gång tycks distansera sig allt längre från.

En av alla dagar öppnar sig träden till en glänta som pojken träder in i. Där inne utspelar sig en scen bestående av att en grävling jagar en skadad fågel runt i cirklar. Så snart som pojken har räddat fågeln inleds en vänskap mellan dem som genast blir till pojkens allt. Han tar med sig fågeln hem (trots att husdjur är förbjudna i det hyreshus där han bor), förvarar den på balkongen och förser den med mat tills den tillfrisknar. Kanske i hopp om att den ska stanna hos honom även då, när den faktiskt har möjlighet att flyga därifrån.

I den knappa timme som spelet varar kommer spelaren att följa hur denna lika delar vänskap och ömsesidig beroendeställning utvecklar sig. Utan att ett enda ord uttalas, och utan att en enda spelmekanisk utmaning antas.

Det är den ordlösa novellen i årets kanske finaste form — vackert, finstämt och precis lagom surrealistiskt för berättelsens syfte.

Plötsligt förstår jag vad det var som alla såg i To the Moon.Taggar: freebird games, Kan Gao, A Bird Story, To the Moon, Finding Paradise

« Till bloggen

Kommentarer

Martin Barreby10 dec 2014q

Va spännande att det inte är någon text! Ska försöka prova det någon dag. :)

nmhbm10 dec 2014q

oh, visste inte att detta var släppt :)

Kindo10 dec 2014q

Det här skulle jag vilja spela.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.