Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Linus Lekander

Registrerad: 22 nov 2009 10:57 Senaste besök: I går 17:29 Online: Nej

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Etiken i speljournalistiken

Linus Lekander31 dec 2014 12:131075 visningarKommentera: 5 !

Efter det sorgliga utbrott av näthat som 2014 har inneburit är det en sak som står klar: trots alla röster som höjts mot bristande etik inom speljournalistiken har diskussionen till övervägande stor del aldrig handlat om detta.

Istället för den pressetiska diskussion som spelbranschen mycket väl hade kunnat behöva har rörelser som Gamergate främst kommit att associeras med förföljelser, trakasserier och mordhot i omvärldens ögon.

Hur man fortfarande kan vilja bevara detta, istället för att starta upp något nytt, är bortom mig.

För det finns saker att prata om. Bara inte desamma som har fått grytan att koka över (och steka fast på spisen, och du vet att det kommer att bli ett helvete att få bort) under året som gått.

Vi behöver prata om att stora kommersiella aktörer inom spelbranschen betalar Youtubeprofiler för att endast framhålla positiva saker om deras produkter i sina videoklipp.

Vi behöver prata om konsekvenserna av spelkritik som inte får kosta något.

Vi behöver prata om embargon och sekretessavtal, begränsningar av vad en kritiker får säga och när.

Vi behöver prata om recensionsexemplaren som inte skickas ut förrän efter att spelet är släppt och om de som inte skickas ut överhuvudtaget. Vi behöver prata om varför detta är ett större hot mot spelkritikens konsumentupplysande roll än vad ett fokus på intersektionella perspektiv i recensioner någonsin kan vara.

Vi behöver prata om varför somliga texter som skrivs om spel fortfarande bara syftar till att reproducera utgivarnas PR, innehållsförteckningar över spelens features snarare än faktiska åsikter om desamma.

Vi behöver prata om huruvida recensenter verkligen ska ha överseende med spel som lanseras fyllda med buggar, eftersom de ju (kanske) kan repareras i ett senare skede.

Vi behöver (fortsätta) prata om vad nya smaker på chips och läsk har för nyhetsvärde på en spelsida.

Visa att du verkligen är intresserad av dylika saker, så kanske vi under 2015 faktiskt kan föra den diskussionen. Och framförallt: visa att du är intresserad av att låta diskussionen rymmas under andra hashtags än de som till övervägande stor del förknippas med hat, hot och förföljelser.

Först då kan vi prata om etiken inom speljournalistiken.

För 2014 har inte varit något annat än ett stort misslyckande på den punkten.Taggar: gamergate, etiken i speljournalistiken

« Till bloggen

Kommentarer

Martin Barreby 1 jan 2015q

Har stora förhoppningar på det här året, att många av dom här knutarna ska börja redas upp och att vi kommer få ett bättre avslut på nästa år.

Gott nytt år Linus!

Linus Lekander 1 jan 2015q

Martin Barreby:

Gott nytt år Linus!


Detsamma Martin!

Bleatlessness 2 jan 2015q

Kunde inte sagt det bättre själv! Och mycket intressanta länkar, inklusive din gamla bloggpost.

Linus Lekander 2 jan 2015q

Tack!

KimaRo15 mar 2015q

Skönt att veta vart Loading ligger till i detta, så nu tar jag ett farväl.

Helt sjukt hur du inte har någon aning om vad du snackar om.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.