Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Linus Lekander

Registrerad: 22 nov 2009 10:57 Senaste besök: 22 mar 2018 21:03 Online: Nej

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Ett år i redaktionen

Linus Lekander23 feb 2015 22:301440 visningarKommentera: 6 !

Det är på dagen ett år sedan jag blev en del av Loadingredaktionen igen. Dessförinnan skrev jag för sidan mellan april 2011 och juni 2012, innan jag märkte att det tog för mycket tid.

Det här året har den tiden funnits. Eller så har jag bara funnit ett sätt att hitta den där den tidigare inte heller fanns.

Jag tänkte skriva det här inlägget som ett bokslut över året som gått. Innan jag påbörjar mitt nästa. Det som jag ännu inte vet riktigt vart det bär hän.

Det här är de recensioner jag skrivit under året, sorterade i kronologisk ordning och med betygen jag delade ut inom parentes.

Professor Layton vs Phoenix Wright (JA)
Gaming in Color (dokumentär, inget betyg)
NES Remix 2 (JA)
Tomodachi Life (JA)
Inazuma Eleven Go: Light (NEJ)
The Journey Down Chapter Two (JA)
The Walking Dead Season Two (JA)
Bayonetta 2 (JA)
Spirits of Spring (JA)
The Sailor’s Dream (JA)
This War of Mine (JA)
Gunman Clive 2 (JA)
Super Stardust Ultra (JA)

En sak som nog är oundviklig att lägga märke till är att påfallande många av de här spelen har fått mina rekommendationer. Jag tror att det finns flera förklaringar till detta, och en av dem är antagligen det binära betygssystemet som infördes strax innan jag började skriva här igen. Det är helt enkelt svårt att hitta anledningar att inte rekommendera ett spel om de enda alternativen som bjuds är ja eller nej.

Jag gör ingen hemlighet av att jag personligen hellre hade sett att texten fick tala helt för sig själv, eftersom det alltid är väldigt individuellt vilka delar som läsaren kommer att uppskatta eller ogilla när hen själv spelar.

Ordet som avslutar texten kan ha lika många skilda betydelser som de i recensionen ovanför.

Ett NEJ kan lika gärna vara en indikation på att spelet helt saknar kvalitéer som på att en uppföljare saknar existensberättigande eftersom den inte gör någonting bättre än föregångaren.

En annan anledning till de övervägande positiva omdömen som delas ut är förmodligen att Loadingredaktionen i stort sett är ett ideellt maskineri, något som jag har velat belysa problemen med i ett blogginlägg i september.

I det här avseendet har det varit en bra idé av Oskar att vi numera avslutar varje månad med en lista över vad vi har spelat och vad vi har tyckt om det som vi inte alltid recenserar eller nämner i våra bloggar. Även om dessa listor i ännu högre grad blir ett dokument över vår personliga smak tycker jag mig kunna se att desto fler besvikelser letar sig fram däri. Fler chansningar som inte alltid motiverar ett så tidskrävande projekt som en recension från vår sida.

Under den långa upptakten till recensionen av The Walking Dead’s andra säsong föreslog jag också att vi skulle behandla de enskilda episoderna som mer av en paneldiskussion, ett format som vi sen har fortsatt att använda för att diskutera Telltales senare Game of Thrones-adaption. Tanken med detta var just att förflytta fokus från betyget under recensionen till det som faktiskt sägs i den, något som jag tycker lämpar sig särskilt bra för just episodbaserade spel.

Emmas och min diskussion om denna andra The Walking Dead-säsong kan läsas i sin helhet här, här, här och här.

Även om intresset inte alltid har varit särskilt stort för de sistnämnda texterna har de alltid varit väldigt roliga att skriva. Inte minst för att de låter en själv landa i vad det egentligen är man har upplevt och diskutera detta med en eller flera andra redaktionsmedlemmar. Lite som en bokcirkel är att föredra framför den ensamma puddingläsningen (det vill säga: att sleva i sig romanen och lägga den åt sidan för att bara kort därefter påbörja nästa).

Men det har förstås inte bara handlat om recensioner.

I mars berättade Gone North för mig om deras kommande projekt A Story About My Uncle.

I maj besökte jag Retrospelsmässan med målet att inte skriva samma reportage som redan hade skrivits om mässan minst fyra gånger tidigare. Resultatet blev en resumé över mässans historia och hur den mynnat ut i 2014 års upplaga.

Våren och sommaren ägnade jag till stor del åt mitt hittills kanske största projekt i spelsammanhang, nämligen den tredelade artikelserien om spelvåld (som finns att läsa här, här och här).

I november skrev jag min artikel om ljudspel för blinda som en del av initiativet #allaspelar.

Senare samma månad publicerades min djupdykning i spel med litterära förlagor, en artikel som i stort sett utgjorde en sammanfattning av min kandidatuppsats i litteraturvetenskap och mitt examensarbete från lärarutbildningen.

Min första artikel under 2015 var en intervju med Michael Levall, skaparen av det kommande spelet Please Knock on My Door som behandlar ämnen som depression, ensamhet och fobier.

I januari lånade jag också ut mig till Svampriket för en gästkrönika om manliga spelares privilegier och den oönskade uppvaktningen från kvinnliga spelkaraktärer. Frågor om kön, genus och representation är viktiga för mig och något som jag kommer att fortsätta beröra närhelst det finns en anledning att göra det.

Sen är det det här med retro.

En inriktning som jag hela tiden tänker att jag skulle vilja skriva mer om.

Utöver reportaget om och från Retrospelsmässan har jag visserligen intervjuat Stefan Gancer om hans eldsjälsprojekt DokumentNES, men den enda egentliga kanalen för retrospel som vi har på sidan är kategorin som vi kallar för ”pärlor”. Till denna har jag bidragit med två av mina favoriter genom åren, Chibi-Robo och Decap Attack, men jag skulle önska att vi så småningom hittar nya vägar för att skriva om spelen som varit.

Med det sagt.

Tack, för det här året. För att ni har läst, kommenterat och sagt vad ni tycker.

Om ni har synpunkter på vad jag/vi borde förändra eller uppmärksamma desto mer framöver är jag alltid idel öra.Taggar: Loading, jubileum

« Till bloggen

Kommentarer

Linnéa Söderlund25 feb 2015q

Vi har tur som får ha dig i redaktionen Linus! Fortsätt så :)

Linus Lekander25 feb 2015q

Linnéa Söderlund:

Vi har tur som får ha dig i redaktionen Linus!


Du är snäll du Linnéa!

Anonym25 feb 2015q

Det jag minns mest från i år är din intervju med Gazimaluke, och fick tack vare det se hans fenomenala dokumentär. Artikeln om Retrospelsmässan är riktigt relevant. Flera av era djupare texter försvinner lite på Loading, det händer massor här med många länkar (för långsamma-mig blir det ett överflöd av information) och ibland loggar jag in helst för att diskutera egna små spelupplevelser (då skippar jag ofta förbi Loadings längre reportage)
Men det måste sägas att det helt klart är imponerande vad mycket spel ni skriver om för Loading, jag hinner inte riktigt med dessa nya spelsläpp (nu spelar jag Final Fantasy 13 och 12, haha jag har en aning om att jag ligger efter forumet i stort)

Linus Lekander28 feb 2015q

SpinJimmyh:

Flera av era djupare texter försvinner lite på Loading, det händer massor här med många länkar (för långsamma-mig blir det ett överflöd av information)


Det här är förstås en viktig poäng (och något som vi vet att många känner angående diskussionstrådarna i forumet också). Det blir lätt så att nyhetsflödet tar överhanden, även om vi låter våra recensioner och reportage ligga överst på startsidan åtminstone under samma dag som de publiceras.

Av samma anledning är det också svårt att få en överblick över vad vi egentligen har publicerat ur retrospekt. Recensionerna har en egen tråd i forumet, men våra övriga artiklar försvinner lika snabbt som allt annat där inne.

Hör man till exempel till dem som hellre väntar med att läsa våra Telltalediskussioner tills hela säsongen är ute har texterna troligen försvunnit från radarn sedan länge när den dagen väl kommer. Likaså om man mitt i veckan noterar ett längre reportage som man hellre sparar till helgen — när helgen väl kommer, hur många återvänder till det då?

Så det finns en viss svårighet i att våra mer påkostade texter konkurrerar om trafiken med de snabba uppdateringarna, helt förvisst. Roligt att höra att ett par av dem ändå har gjort intryck på dig under året!

Anonym28 feb 2015q

Du kunde egentligen detta redan utantill (jag som fantiserade att jag kom med ny info 8)

Linus Lekander:

Recensionerna har en egen tråd i forumet, men våra övriga artiklar försvinner lika snabbt som allt annat där inne


Det krävs en sorts urforumit för att hitta dessa recensioner. Trycker man på Recensionsknappen:
http://loading.se/review_latest.php
Ser man att :)
ALLA NYA RECENSIONER FINNS HÄR • PS3
http://loading.se/review.php?review=2389
Sen en address till forumet:
http://loading.se/forum.php?forum_id=40

Trycker man på Artiklarknappen:
http://loading.se/articles.php
Hittar man bl.a:
Äppelkriget tor 6 okt 2011
Samt:
Loading besöker Retrospelsmässan fre 3 jun 2011
- Som kan liknas vid din artikel om historian. Loadings länkar är som en samling kuggfrågor.

Linus Lekander:

Likaså om man mitt i veckan noterar ett längre reportage som man hellre sparar till helgen


Jag brukar bokmärka en del reportage faktiskt. Men det är lätt att bli lockad till nya nyheter när man besöker startsidan igen. Det är kul med nyheterna (och gamla Level-länkar X) men lite synd att viktigare reportage snabbt faller bort.

Till sist har jag en tanke om diskussionsklimatet på Loading, att redaktionen skriver ganska traditionella artiklar (som skulle sitta mycket bra i en tidning) medan flera medlemsdiskussioner drar mer kommentarer än artiklarna. Vet inte om det betyder att fler medlemmar läser diskussionerna än artiklarna. Funderar om det finns sätt att skapa diskussion kring reportage, och har förstås sett att ni har en del såna artiklar, t.ex.
LOADING LISTAR: Årets bästa spel 2014

Linus Lekander28 feb 2015q

SpinJimmyh:

Det krävs en sorts urforumit för att hitta dessa recensioner.


Ja, den gamla fliken är rätt död. Numera får man kolla här: http://loading.se/forum.php?forum_id=40

SpinJimmyh:

Vet inte om det betyder att fler medlemmar läser diskussionerna än artiklarna


Antingen fler, eller andra. Många som har hängt med här länge säger sig vara som mest engagerade inne i forumet och väldigt lite till ingenting alls i aktiviteterna på startsidan. Där fyller ju "Vad tycker ni?"-artiklarna en viktig funktion.

Sen har vi den ganska naturliga begränsningen av läsare som internet medför: det är jobbigt att läsa för långa texter på datorn. Kanske behöver vi lära oss att artiklar på internet inte måste skrivas på precis samma sätt som i tryckta tidningar, men det kan nog ta tid innan man lyckas mejsla ut vad som skulle behöva karakterisera dem istället.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.