Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Linus Lekander

Registrerad: 22 nov 2009 10:57 Senaste besök: I går 22:15 Online: Nej

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Back to Bed — Sömngångare i surrealistiskt landskap

Linus Lekander 9 apr 2015 19:441560 visningarKommentera: 0 !Det var nog oundvikligt att Monument Valley skulle ge upphov till fler isometriska pusselspel i M.C. Escher-miljöer. Men bland de rena kopiorna som exempelvis Skyward hittas också Back to Bed, som visar sig vara betydligt mer än bara det.

För även om det förekommer fall av omöjlig Escher-arkitektur även i det här spelet är det snarare surrealismen som definierar dess estetik. Den här gången är det istället Salvador Dalí som står som tydlig inspirationskälla, även om tankarna också går till René Magritte och till albumillustratören Storm Thorgerson. Färgernas kulörer tillsammans med de många små skorstenarna i spelets första område ger känslan av att vandra omkring inuti skivomslaget till Pink Floyds Animals. De framträdande skuggningarna och tredimensionella motiven visar även de på desto större likheter med surrealismens bildspråk än med Monument Valleys platta (men likväl vackra) pastellgrafik.

Spelets titel kommer sig av att huvudkaraktären är en sömngångare som behöver lotsas genom märkliga drömlandskap till tryggheten i sin egen säng. Eftersom sömngångare inte får väckas är det viktigt att Bob, som han heter, inte faller utanför kanten och inte heller stöter ihop med något av spelets rörliga hinder (som exempelvis väckarklockor).

En annan avgörande skillnad med Back to Bed i jämförelse med Monument Valley hittar vi i hur spelet kontrolleras. Där man i Monument Valley är i mer direkt kontroll över huvudkaraktären genom att peka vart hon ska gå vandrar Bob omkring helt på egen hand. I Back to Bed kontrollerar du istället en vaken klon av Bobs ansikte som har försetts med en märklig turkos hund- eller kaninkropp. Resultatet, Subob, påminner inte så lite om den interaktiva fisk/människa-hybriden Seaman som gick att föda upp och samtala med på Sega Dreamcast. Det här är alltså din faktiska karaktär i spelet, medan Bob-kroppen blir en slags förlängd avatar som du styr i rätt riktning genom att placera ut äpplen och fiskar i hans väg.

Som mest komplext blir detta företag under mardrömsversionerna av spelets två världar, där man utöver att lotsa Bob till sin säng också behöver hitta en nyckel som öppnar dörren dit. Tråkigt nog har detta ingen större inverkan på spelets grad av variation. De två enda befintliga världarna, som var och en innehåller femton banor, bjuder på väldigt lite förändring och håller därför inte spelet så spännande som det har möjlighet att vara. Back to Bed avnjuts därför som bäst i korta doser.

För spela det, det bör du.

Monument Valley må vara det bättre exemplet på spel som ställer krav på logik i en värld som helt saknar sådan, men det hindrar inte Back to Bed från att vara nog så intressant som ett samma andas barn med en lite annan stilriktning.

Back to Bed är utvalt till veckans app och är med anledning av detta gratis på app store just nu.Taggar: Back to Bed, Bedtime Digital Games

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.