Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Avgrundsvrål

31 Registrerad: 8 maj 2010 20:05 Senaste besök: I dag 04:11 Online: Nej

Solna Timmy Terrorista - avgrundsvral.blogspot.se

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

ACTA - and it continues

Avgrundsvrål25 jan 2012 11:571441 visningarKommentera: 7 !

Det har varit en turbulent start på året och värre verkar det bli.Det finns en sak som binder ihop alla dessa händelser...

Året börjar med president Obama får ett släng av dubbeltänk och på nyårsafton skriver under National Defence Authorization Act som tillåter att vem som helst kan hållas fängslad hur länge som helst på bara misstanken att ha något samröre med "terrorister", trots att presidenten själv uttryckts stark opposition mot just den lagen.

...Det är ursäkten som verkligen är intressant!

För att hålla misstänkta "terrorister" fängslade utan rättegång är inget nytt fenomen, det har gjorts länge. Den nya lagen gjorde inget mer än att bara legalisera det från alla tänkbara vinklar.

Lagförslaget SOPA följde samma spår. Efter ett internet som skrek ut i förtvivlan så lades dessa på is. Skillnaden i praktiken var däremot minimal då FBI direkt efteråt visade att vilka lagar som gäller inte spelar någon roll och tog ner Megaupload, en av nätets största sidor. Internet har nyss blivit ett par procent mindre. Detta trots att sidan var baserad i Hong Kong vilket pekar på ett samarbete mellan amerikanska och kinesiska myndigheter. Att sidan i Hong Kong inte bröt mot någon lag var heller inte viktigt. Detta har fått folk att undra om det motsatta skulle kunna hända? Att de andra myndigheter agerar på order från Kina, efter kinesiska lagar? För rent tekniskt bör det nu vara möjligt.

Ett intressant fall tyckte försvarsadvokaten Robert Bennett som tog sig an att försvara sidans grundare. Ett par dagar senare tvingades han bort efter påtryckningar av upphovsrättsindustrin. Svepskälet var att advokatens firma förstås företrädde någon del av den industrin i något annat fall. Lycka till att hitta en advokatfirma som inte har hyrts av upphovsrättsindustrin någon gång. På så sätt har de lyckats klippa alla möjligheter för sidans grundare att skaffa en högt ansedd advokat. Sneaky. I svallvågorna av detta har flera uppladdningssidor börjat göra stora omstruktureringar där användare endast når filer de själva laddat upp nu. Det går att jämföra med ett Youtube där du endast kan se videos du själv laddat upp.

Det hela påminner om FRA-lagen. För ursäkten var densamma där. "Vi har redan länge signalspanat ändå såatteeh..." Börjar ni se mönstret här? De agerar först, det där med vad lagen säger är inte så viktigt så den ändras efterhand för att anpassas efter hur myndigheterna redan agerar. Man lovade bara att FRA inte skulle gå spaningsuppdrag åt Säpo som något slags Sovjetimperium och lagen gick genom. Idag har den biten så klart hunnit ändras. Det visar sig också att FRA har "allvarliga brister" i 30% av fallen och att information som inte skulle sparas utan raderas efter en viss tid istället har lagts undan för att kunna återskapas. Det hade varit kul om de någon gång kunde följa sina egna direktiv kan man tycka.

Och nu sitter vi här i väntan på ACTA...

Anti Counterfiet Trading Agreement, vad är då det?

Ett internationellt lagförslag som smugits fram i skymundan. Under täckmanteln att vara ett "handelsavtal" så har hela processen kunnat förklaras hemlig och politiker har tillsammans med upphovsrättsindustrins företrädare på egen hand kunnat utforma det lagförslag vars slutliga form något oväntat klubbades av EU's ministerråd för fiskeri, allt för att undvika uppmärksamhet.

Vad innebär då ACTA i korthet?

Acta gör det straffbart att vara anonym på nätet, att använda anonymitetstjänster, ger industrins lobby (Intellectual Property lobbyn som var med och tog fram lagförslaget) möjlighet att kräva staten att genomföra propagandakampanjer å deras vägnar via skattemedel, ger IP-lobbyn möjlighet att tvinga internetleverantörer blockera sidor på deras order samt möjlighet att tvinga dom stänga av enskilda individer från att använda internet. Den ger också IP-lobbyn rätt att kräva dina personuppgifter och göra husrannsakan hemma hos dig utan att behöva gå genom domstol. Ger tullen rätt att gå genom din mp3-spelare i jakt på upphovsskyddat material och sist men inte minst ger den IP-lobbyn möjlighet att stämma internetleverantörer för brott deras kunder anklagas för. Vilket innebär i princip att internetleverantörer tvingas agera privata poliskårer åt upphovsrättsindustrin.

Det är inte många industrier som har tillgång till allt det där.

Än mer intressant blir det när man ser hur tydligt det är att de försökt gömma spåren av ACTA. Hur det smygs fram, hur det arbetats fram bakom stängda dörrar tillsammans med lobbygrupper utan någon som helst folkvald representation. Hur den största insynen vi fått varit genom läckta dokument via Wikileaks, en sida som för övrigt står still för tillfället då de lyckats införa en ekonomisk blockad mot sidan. Utan uttrycklig laglig grund, om någon nu väntade sig annat. Och när lagförslaget nu är klubbat och på väg att genomföras i flera länder då?

Det är som i en film...

Eller en serie, faktiskt.

I V For Vendetta begår terroristen V ett antal sprängdåd, bland annat ett mot statyn som avbildar moder justitia, rättvisan. Dagen efter går staten ut och säger det skedde "en nattlig demolering", att det var en planerad rivning.För imorgon ska Polen skriva under ACTA och hacktivisterna i Anonymous har förstås varit på och tagit ner regeringens hemsidor. (Vilket i sig fick det polska parlamentet att börja omvärdera med extrainsatt debatt i ämnet som resultat) Den polska regeringen går förstås ut i media och säger att sidorna gick ner pga antalet besökare, flera artiklar i media nämner inte ett ord om ACTA. Det är endast en dag kvar och de är väl medvetna om att minsta insyn i vad lagförslaget innebär skulle göra det svårare att bli återvald.

Likheterna är verkligen slående.

Frågan man kanske främst bör ställa är om dessa lagar ens har någon effekt? Fransmännen har en "3 strikes lag" där den som blir tagen för fildelning 3 gånger blir avstängd från nätet av staten. Lagen som där påhejats av musikindustrin har trots detta inte haft någon effekt alls på försäljningen i iTunes. Och att upprätthålla den lagen kostar 11 miljoner euro om året. Det är svårt att se någon vinnare här.

Från amerikanskt håll har lagförslaget SOPA följts av propaganda som talat om hur många jobb det räddar när dessa "utländska konspiratörer och tjuvar" som det kallas, inte kan piratkopiera längre. Som om det skulle stoppa fildelningen. Det kommer som ett sista desperat slag från en presidents administration som totalt misslyckats med jobbpolitiken. Ur den aspekten får nederlaget för SOPA också ses som ett nederlag för Obama som allt mer misslyckas med att vinna väljare för det kommande presidentvalet.

Samtidigt sker förändringar även på annat håll.

Piratebay har nyligen gått ut och sagt att de tänker sluta tillhandahålla torrentfiler utan börja med så kallade magnetlänkar. Vad de just nu gör är att hålla en liten fil (torrenten) som sedan länkar ett torrentprogram till trafiken från datorer där trafiken finns. Själva torrentfilen i sig ska alltså delas av användarna själva. Detta kommer leda till att olika torrentsidor inte längre kommer tillhandahålla samma fil flera gånger med annan trafik. I praktiken innebär Piratebays beslut att torrentsidorna kommer förlora mycket av sin betydelse, att utifall de stängs ner eller blockeras (som internetleverantörer i Holland och Finland nu tvingats göra) nås informationsflödet iallafall utan sidans hjälp.

Jag har nämnt det förut, att fildelning med fysiska objekt är framtiden. Lösningen är så kallade 3D printers. Vi kommer i framtiden kunna fildela informationen kring hur fysiska saker är uppbyggda och sedan 3D-printa ut din nya blomkruka, ditt nya bordsspel eller vad det nu kan vara.

"You wouldent steal a car..." Och det visar sig att Piratebay öppnar en sektion för fildelning av fysiska objekt speciellt för 3D-printers.

Framtiden är inte vad den brukade vara...

« Till bloggen

Kommentarer

somditthusdjur25 jan 2012q

Mmmm, en kommersialisering av internet. Kan ge mig fan på att det inom ett par år (om man ska vara lite dystopisk och bitter) plötsligt är ett väldigt litet internet folk får tillgång till, där tjänster som Youtube o. dyl. kommer med en prenumerationskostnad, och alla portar bortom de som behövs för vanligt surfande är blockerade av internetleverantörerna. Blir gött att se hur förbannade folk blir efter att två miljarder hemsidor blir låsta på grund av upphovsrättsbrott, också. Hehe.

Anonym25 jan 2012q

Om youtube börjar ta betalt så kommer ett Open youtube som är 10 gånger bättre. Den yngre generationen är påhittiga. Jag är inte ett dugg rädd för framtiden.

JayTheBestMan25 jan 2012q

Haha, jag hade faktiskt glömt bort ACTA totalt... Magen knyts lite när man läser detta.

Jag önskar verkligen att alla konservativa krafter i denna värld bara dog över en natt och låter alla andra oinkräktande varelser vara.

hansomsover25 jan 2012q

Fast, alltså. Nu var det inte Obama som ville ha SOPA. Det var det Republikanska partiet som lade fram lagförslaget. Alltså inte det Demokratiska, som Obama tillhör.

Avgrundsvrål25 jan 2012q

hansomsover:

Fast, alltså. Nu var det inte Obama som ville ha SOPA. Det var det Republikanska partiet som lade fram lagförslaget. Alltså inte det Demokratiska, som Obama tillhör.


Det var långt från bara republikaner som stödde förslaget och några planer från Vita Huset att lägga något veto mot det eller på annat sätt motverka det fanns inte heller. FRA var exempelvis ett lagförslag som lades fram av den förra socialdemokratiska regeringen, sossarna gick sedan till att vara i opposition till den och vilja riva upp FRA, för att nu sedan förhandla fram med Alliansen att istället utvidga den. Såna här frågor är sällan reducerade till att handla om ett parti. Den libertarianska Tea Party delen av republikanerna var exempelvis starkt emot SOPA.

Anonym27 jan 2012q

Timmy Sjöberg:

Det var långt från bara republikaner som stödde förslaget och några planer från Vita Huset att lägga något veto mot det eller på annat sätt motverka det fanns inte heller.


Dom som stödjer det är dom som får sina plånböcker fyllda av mutor av bolagen som trycker på dessa lagar. Konspiration javisst men är 90 % säker på att så är fallet.

Mattias Frost29 jan 2012q

Eftersom USA sedan många år tillbaka slutat ens försöka upprätthålla demokratiska ideal, är det förmodligen bara en tidsfråga innan internet där förvandlas till en variant av kabel-tv.

Du köper ett modem, en router och ett grundpaket med kanske tio olika hemsidor – övervakad mejl, statligt godkända nyhetssidor, youtube där stora företag kan ladda upp reklamfilmer. (Det ligger väl redan idag på förslag att göra det olagligt för vanligt folk att ladda upp "lets play"-filmer? Bara som exempel.)

För 5 dollar i månaden kan du även låsa upp möjligheten att spela online i godkända spel från stora, godkända företag (inte indie).

Foliehatt på? Jajamän! Men samtidigt måste man ju erkänna att med de nya lagarna och lagförslagen som grund, är det inte omöjligt att se ett sådant här internet om 5-10 år.

Jag hoppas bara att voldo83 har rätt i att det kommer finnas bättre alternativ.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.