Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

ZidaneIX

Registrerad: 9 aug 2010 16:38 Senaste besök: I dag 16:47 Online: Ja

Stockholm ZidaneIX HippieVyse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Project X-Zone och Sakura Wars

ZidaneIX 5 jul 2013 12:35896 visningarKommentera: 4 !Idag släpps äntligen Project X-Zone i Europa, en crossover med ett enormt antal kända karaktärer från Namco, Capcom och SEGA.

Vad gäller SEGA:s karaktärsutbud är det en serie som har fler karaktärer representerade än någon annan. Jag talar såklart om Sakura Wars, SEGA:s kanske mest älskade spelserie i Japan som ytterst få i väst har hört talas om och spelat. I Project X-Zone får vi möta Ichiro Ogami, Sakura Shinguji, Erica Fontaine och Gemini Sunrise som spelbara karaktärer. Även två till icke spelbara karaktärer från serien finns med.


Jag kom själv kom i kontakt med serien mest av en slump. I reabacken på Science Fiction bokhandeln hittade jag Sakura Taisen mangan volym 1. Jag kom ihåg jag hade läst att det var SEGA som låg bakom Sakura Wars så jag köpte mangan och älskade den. Jag kollade upp serien och upptäckte till min besvikelse att bara ett spel i serien fanns översatt på engelska, Sakura Wars So Long My Love till Wii (EU och PS2, US). Under den mycket trevliga Gamer Meetup 18-19 februari 2012 hittade jag ett exemplar av spelet för det mycket överkomliga priset på 100 kr. Sedan dess har jag varit fast, Sakura Wars är min absoluta favoritspelserie. En serie jag gillade så mycket att jag spelade igenom del 1-4 på japanska med hjälp av översättningar från Gamefaqs, något som gick alldeles utmärkt.

Vad är Sakura Wars?
Sakura Wars skapades 1996 av Ouji Hiroi (ibland Ohji, eller Oji) tillsammans med RED Entertainment och SEGA.


Spelet och släpptes 1996 till Sega Saturn, sedan dess har hunnit bli fem delar i huvudserien och en stor mängd sidospår baserade på varumärket.
Huvudserien är taktiska JRPG kombinerat med dejtingsinslag som utspelar sig i steampunkmiljö under 1920-talet. I spelen levlar man inte i nivå på vanligt sätt utan det görs med hjälp av sociala interaktioner som spelar en stor roll i spelen. Beroende på dina relationer till de olika karaktärerna i spelet finns det olika slut. Stridsmomenten sker med hjälp av robotarna koubu.


Sakura Wars spelen är mycket influerade av manga och anime då de är uppdelade i episoder som slutar med börjar med “previously” och slutar med “next on” för att ge en känsla av just detta.
Serien blev snabbt omåttligt populär vilket bland annat har lett till:
- Sakura Wars I och II hörde till de bäst säljande spelen till Saturn

- När Famitsu gjorde en undersökning över världens bästa spel hamnade alla fyra spel från huvudserien på topp 100-listan. En bedrift ingen annan spelserie kan mäta sig med.

- Sakura Shinguji hamnade på 17 plats när Famitsu listade de 50 bästa spelkaraktärerna någonsin http://chungkingangel.wordpress.com/2010/02/11/weekly-famits...

- När Famitsus läsare röstade på de 50 mest efterlängtade uppföljarna hamnade Sakura Wars på förstaplatsen.
http://loading.se/forum.php?thread_id=62516

- En egen specialdesignad Dreamcast enhet tillverkades.

- Sakura Taisen GB, var det första SEGA spelet till en Nintendo konsol. Det gjordes även en specialdesignad Game Boy Color enhet samt en stegräknare baserat på spelet. Inte illa med tanke på att Nintendo och SEGA fortfarande var värsta konkurrenter när spelet släpptes år 2000.

- En egen affär /café dedikerat varumärket i SEGA Giga Amusement Center i (stängde dock i mars 2008).

- Förutom spel, filmer, actionfigurer har till och med särskilda liveshower gjorts som är extremt populära och blivit utsålda på stört.

Sakura Wars

I det första Sakura Wars får vi möta den unga ambitiösa Ichiro Ogami. Han drömmer om att få beskydda den kejserliga huvudstaden och har stora förhoppningar när han skickas dit. Han tas emot av den charmiga och klumpiga Sakura Shinguji som är seriens frontfigur. Sakura är dotter till Kazuma Shinguji som deltog i och avled som hjälte i demonkriget. Sakura hoppas på att föra pappans arv vidare. Ogami blir besviken när han inser att han har skickats till ett jobb som biljettkontrollant på en teater och vill snabbt säga upp sig innan han förstår att hela teatern är en täckmantel för Imperial Flower Troupe (Teikoku Kegekidan) som försvarar Tokyo med hjälp av koubu.

Eftersom serien är inspirerad av steampunk så drivs allt i världen av ångkraft, så även de ångdrivna robotarna Kobou som våra hjältinnor i Imperial Flower Troupe använder sig av för att försvara Tokyo mot attacker från Wakiji och demoner. Wakiji är magiska och mekaniska robotar som vanliga vapen inte biter på. Av någon anledning är det bara kvinnor som kan styra Kobou med hjälp av Spirit Power, men Ogami hör till de få män som klarar av det.I spelet får vi även lära känna följande karaktärer:
- Iris Chateaubriand är en flicka från en aristokratisk familj i Champagne distriktet, Frankrike som har unika krafter. Ses alltid med sin nallebjörn Jean-Paul. Hon hade en svår barndom och hölls instängd pga. sin telekinetiska och telepatiska förmåga.

- Maria Tachibana är tystlåten och dyster eftersom hon har som förlorat sin kärlek under ryska revolutionen.

- Sumire Kanzaki är en till synes snobbig arvtagerska till Kanzaki Industries. Hon är hängiven i allt hon gör och är den stora stjärnen på teatern men samtidigt en diva som ser Ogami som en uppassare. Kallas kaktuskvinnan av Kanna.

- Kohran Ri (Li) ett tekniskt geni från Kina som är gängets uppfinnare och utför reparationer på koubu. Dock exploderar många av hennes uppfinningar lite väl ofta.

- Kanna Kirishima är stor, stark och högljudd och Sumires raka motsats. Hon är en kampsportsmästarinna som kommer från Okinawa.

Det berömda introt Geki! Teikoku Kagekidan


Sakura Wars 2


Sakura Wars 2 utspelar sig ett år efter det första spelet och är helt enkelt mer av det goda. Helt klart det bästa spelet till Saturn. Till spelet tillkommer två nya karaktärer:

Leni Milchstrasse
är en tystlåten pojke (?) från Tyskland som är otroligt plikttrogen och har svårt för att visa känslor.

Orihime Soletta är en eldig italienska som ogillar japanska män något som Ogami snabbt blir varse om.Sakura Wars 3


Bästa delen i serien! I Sakura Wars 3 sker stora förändringar. Spelet utspelar sig i en steampunk version av 20-talets Paris. Spelets fiender är en brokig skara av bisarra figurer. Många verkar hämtade från Alice i underlandet och är mer eller mindre galna, alla med olika anledningar till att vilja förstöra för människor i Paris. Paris Kagekidan eller Gruope Fleur de Paris som de kallas arbetar utåt sett på teatern Chattes Noires med cancan föreställningar, men det är egentligen en täckmantel för gruppens huvudsakliga uppgift att skydda Paris.

I spelet möter vi:


Erica Fontaine,
- Erica är en extremt klumpig praktiserande nunna och enligt mig världens charmigaste spelkaraktär. Trots det har hon mycket stark spirituell kraft. Erica använder sitt kors som maskingevär och älskar att stoppa i sig franska bakelser.

- Glycine Bleumer, en hetlevrad adelskvinna med anor från vikingar.

- Coquelicot är en liten flicka som arbetar på cirkus. Alltid glad och tycker mycket om Ichiro.

- Hanabi Kitaoji är japan liksom Ichiro. Hon är deprimerad eftersom hennes man nyligen avled.

- Lobelia Carlini är en ökänd kriminell kvinna från Transsylvanien. Hon har begått tillräckligt med brott för att ha ett 1000 år långt fängelsestraff över sig.Sakura Wars 4

Sakura Wars 4 är den sista delen i huvudserien med Ogami som huvudperson. I serien slås Teikoku och Paris Kagekidan ihop och det är här du ska göra ditt slutgiltiga val vilken karaktär du vill att Ogami ska välja.Sakura Wars So Long My Love


So Long My Love är det enda Sakura Wars spelet som har översats till engelska. Här axlar du rollen som Ogamis systerson Shinjiro Taiga som ska skydda New York, även här som biljettkontrollant på en teater, Little Lip Teatre som är en täckmantel.

I spelet möter vi:


- Gemini Sunrise
Gemini är en söt och klumpig cowgirl från Texas som försöker passa in i storstaden.

- Cheiron Archer är en advokat med stort självförtroende och kort stubin som gärna åker motorcykel.

- Subaru Kujo är liksom Shinjiro från Japan. Hon, eller han (?) är besatt av att göra allting perfekt hela tiden och verkar ofta kall.

- Rosarita Aries är en liten flicka från Mexiko med mycket stor aptit och skicklighet med revolvrar.

- Diana Caprice är en fågelälskande läkare som har förlorat sin livslust.Sammantaget är Sakura Wars världens charmigaste spelserie[love]. Det är otroligt synd att vi i väst bara har fått se en del översatt till engelska eftersom serien är ett måste för alla som älskar Japan, manga och anime. Samtliga spelens karaktärer är älskvärda. Även om vissa skulle säga att många är stereotypa så görs allt med glimten i ögat. Jag hoppas verkligen att fler kommer att få upp ögonen för denna fantastiska spelserie i och med Project X-Zone. Väst förtjänar mer Sakura Wars!

Läs gärna Sakura Wars tråden där jag även skriver om flera sidospår, mangan, animen, filmen och mycket mer.
http://loading.se/forum.php?thread_id=114289Taggar: Project X-Zone, Ouji Hiroi, Sakura Shinguji, Ichiro Ogami, Erica Fontaine, Gemini Sunrise, Saturn, dreamcast

« Till bloggen

Kommentarer

Yosuke 5 jul 2013q

Verkar ju vara en rätt så trevlig serie =)

emanuel91 7 jul 2013q

kan Sakura Wars frånvaro i väst varit en av anledningarna till att Saturn inte fick ett ordentligt fotfäste här, månntro?

ZidaneIX 8 jul 2013q

emanuel91:

kan Sakura Wars frånvaro i väst varit en av anledningarna till att Saturn inte fick ett ordentligt fotfäste här, månntro?


Det är en kombination av många olika aspekter. Saturn var sämre på papperet än PlayStation och kostade en tusenlapp mer när den släpptes. Liknar situationen Xbox One- PS4 idag rätt mycket. SEGA hade även sabbat sitt rykte rejält med 32X och Mega CD fiaskona. PlayStations tredjepartsstöd och spelutbud var också extremt mycket större än Saturns för att nämna några orsaker.

Men visst var det stort misstag att inte släppa Saturns sjätte respektive tionde bäst sålda spel till konsolen i väst. I och med att man inte släppte spelet i väst fick Final Fantasy VII stå i princip utan konkurrenter på JRPG tronen. Just när JRPG genren fick sitt definitiva genombrott i väst väljer SEGA att inte släppa det bästa man har på den fronten, det enda som kunde mäta sig med FF. Det har motiverats med att man tror att Sakura Wars dejtingsinslag gör det för nischat men på den tiden trodde många att hela JRPG genren var för nischad för väst.
(Nu är i och för sig inte Sakura Wars ett renodlat JRPG utan mer ett SPRG men ändå).
Hur som helst har väst missat SEGA:s bästa spelserie och det är mycket tragiskt.
Tack och lov för den hängivna användaren Kayama på Gamefaqs som själv översatte spelet när SEGA inte fick ändan ur vagnen.

Anonym 8 jul 2013q

Det brukar tyvärr vara så att "what happens in Japan, stays in Japan". Provade det där Wii spelet en gång hos en kompis som också älskade serien, men jag visste aldrig riktigt vad det var för något.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.