Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

ZidaneIX

Registrerad: 9 aug 2010 16:38 Senaste besök: I dag 16:47 Online: Ja

Stockholm ZidaneIX HippieVyse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

De bästa spelen till Dreamcast. Del 1 #25-16

ZidaneIX22 aug 2013 14:29939 visningarKommentera: 9 !

SEGA:s drömmaskin är min absoluta favoritkonsol. Fastän det bara släpptes spel officiellt till konsolen under ett fåtal år fick vi se ofantligt många fantastiska spel till konsolen. Jag har valt ut mina 25 favoritspel som jag kommer att lista under tre blogginlägg.

Alla utgivningsår syftar på releasen av den europeiska (PAL) utgåvan av Dreamcast spelet om inget annat anges.

Men nog om det. Nu börjar vi!

25. The House of the Dead 2


Utgivningsår: 1999
Utvecklare: Wow Entertainment
Utgivare: SEGA
Övriga format: Arkad, Microsoft Windows (US), Xbox (upplåsbart i House of the Dead 3), Wii (i The House of the Dead 2 & 3 Return)

SEGA:s House of the Dead serie är en klar favorit för mig i arkadhallarna. Med House of the Dead 2 tog SEGA sitt häftiga zombieskjutarspel till Dreamcast med en välgjord konvertering.
Spelet är ett av ytterst få spel till konsolen som använder sig av Dreamcast rymdinfluerade Dreamcast Gun, något som fungerar mycket väl.
Spelet utspelar sig i Venedig, fjorton månader efter händelserna i Curien Mansion från den första delen. Handlingsmässigt är det som de flesta ljuspistolspel, skjut alla fiender så fort som möjligt samtidigt som du ska undvika att skjuta oskyldiga. House of the Dead 2 är arkadaction när det är som bäst.
Många kommer nog tyvärr mest ihåg spelet för dess usla röstskådespeleri. Aldrig tidigare har repliker uttalats med mindre inlevelse än i detta spel. Så dåligt att det blir bra.

24. Ikaruga


Utgivningsår: 2002 (JAP)
Utvecklare: Treasure
Utgivare: SEGA, ESP Software
Övriga format: Arkad, Gamecube, XBOX Live Arcade, Android

Ikaruga är en Dreamcast klassiker från shoot-em-up kungarna på Treasure som tyvärr aldrig släpptes till konsolen utanför Japan. Men tack vare återutgivningarna på främst Gamecube och XBOX Live Arcade har spelet fått den uppmärksamhet som den förtjänar.

Spelet scrollar vertikalt och utmärker sig genom att man kan ha olika polariteter på rymdskeppet, rött eller blått och skotten blir detsamma. Man kan ändra detta med ett enkelt knapptryck. Detta påverkar även fienderna skott. Är ditt skepp blått och du blir träffad av blå skott så absorberas de. Röda skott är t ex extra effektiva mot blå skott och tvärtom.

Ikaruga är ett riktigt bullet hell med otroligt snygg grafik och imponerande bossar. Spelet är visserligen väldigt kort, men för dig som söker en rejäl utmaning kan jag varmt rekommendera spelet.

23 Sakura Taisen Hanagumi Taisen Columns 2


Utgivningsår: 2000 (JAP)
Utvecklare: RED Company
Utgivare: SEGA
Övriga format: N/A

Ett pusselspel som blandar Sakura Wars med Columns, SEGA:s motsvarighet till Tetris? Ja-tack!
Hanagumi Taisen Columns 2 är ett klassiskt pusselspel i vs format där man slåss mot sina motståndare i att vara bäst på att pussla och sabotera för sin motståndare. Se till att få så många combos som möjligt genom att stapla juveler på varandra för att fylla din mätare. På så sätt kan du antingen attackera din motståndare med skräpblock eller ta bort block från din egen planhalva.
Alla karaktärer har speciella förmågor, några satsar mer på försvar, har starkare combos och attacker medan andra har genomsnittliga. Utöver det kan man även välja olika "battle modes", forest, wind, fire och mountain beroende på om du vill vara offensiv eller defensiv.
Hanagumi Taisen Columns 2 har ett "Story Mode" som utspelar sig tidsmässigt samtidigt som Sakura Wars 2. Här kan man socialisera med de olika karaktärerna precis som i huvudserien och varje karaktär har en egen historia. Hanagumi Taisen Coulmns 2 är ett otroligt mysigt och charmig pusselspel som helt klart är värt att importera!

22. Grandia II


Utgivningsår: 2001
Utvecklare: Game Arts
Utgivare: Ubisoft
Övriga format: PlayStation 2, Microsoft Windows

Grandia var ett mycket populärt JRPG till Saturn och PlayStation så det var naturligt att Game Arts släppte uppföljaren till Dreamcast.
Grandia II är egentligen ett spel som följer standardmallen för JRPG till punkt och pricka. Här har vi den klassiska historien med det goda mot det onda men det hindrar inte spelet från att vara mycket bra. Grandia II utspelar sig 1000 år efter kriget mellan Granas och Valmar. I Grandia II möter vi den sarkastiska hjälten Ryudo som är en Geohound, en person som tar diverse ströjobb. Han får det till synes lätta uppdraget att eskortera Elena till Granas kyrkan. Snart uppdagas den riktiga handlingen och det är självklart upp till Ryudo att rädda världen.
Under spelets gång får vi lära känna flera andra karaktärer. Den som sticker ut mest är demontjejen Millenia som ständigt försöker förföra Ryudo. En riktigt färgstark karaktär som är den mest minnesvärda i spelet.
Vidare får vi möta den extremt artiga pojken Roan, odjursliknande Mareg och roboten Tio. Med på äventyret följer även fågeln Skye som ständigt ger Ryudo spydiga kommentarer.

Spelets stridssystem är intressant. Striderna är inte slumpmässiga utan startar när du går in i eller en fiende går in i dig. En mätare längs ner på skärmen visar när det är din tur och fiendernas tur att attackera. En intressant aspekt med stridssystemet är "Critical Attack", träffar man med den vid rätt tidpunkt så blir den en "cancel attack" och fiendens tur att attackera skjuts långt tillbaka i turordningen. Med bra timing kan du se till att fiender får väldigt svårt att attackera, men de kan även göra samma sak mot dig.

21. Crazy Taxi 2


Utgivningsår: 2001
Utvecklare: Hitmaker
Utgivare: SEGA
Övriga format: PSP (i Crazy Taxi Fare Wars), PlayStation Network (i Crazy Taxi Fare Wars)

Efter succén med föregångaren kom Hitmaker snabbt ut med uppföljaren. Denna gång var det dags att köra som en dåre i The Big Apple.
Spelmässigt är det mesta sig likt sedan föregångaren. I denna version får vi möta fyra förare som aldrig borde fått ta körkort: Slash, Iceman, Cinnamon och Hot-D (House of the Dead referens?). Du kan antingen välja mellan att köra "Around Apple" och Small apple".

Nyheter i det här spelet är att du kan ta upp flera passagerare samtidigt, alla med olika destinationer. Med hjälp av den nya Crazy Hop manövern kan du även hoppa med taxin för att ta dig fram ännu lättare mellan platser.

Crazy Taxi 2 är helt enkelt mer av samma. Det är inte lika bra som föregångaren men fortfarande ett fantastiskt roligt sätt att spendera sin tid på. Hoppa in i taxin och make some craaaaaaaaazy money!

20. Sonic Adventure 2


Utgivningsår: 2001
Utvecklare: Sonic Team USA
Utgivare: SEGA
Övriga format: Gamecube (Sonic Adventure 2: Battle), Microsoft Windows, PlayStation Network, XBOX Live Arcade

Sonic Adventure 2 släpptes till Dreamcast i samband med Sonics 10-årsjubileum. Det blev även det sista Sonic spelet att först släppas på en SEGA konsol. Spelets utvecklades av Sonic Team USA vilket tydligt märks på den första San Francisco inspirerade banan som hör till den bästa i serien.

I Sonic Adventure 2 kan man välja att spela antingen med Hero side (Sonic, Tails, Knuckles) eller Dark side (Robotnik och nya karaktärerna Rouge the Bat och Shadow the Hedgehog) och antingen rädda eller ta över världen.

Spelmässigt känns spelet aningen långsammare än föregångaren samtidigt som grafiken har förbättrats rejält. När man spelar som Sonic och Shadow är spelet som roligast, full fart fram mot mål helt enkelt. Tails och Robotnik sitter i robotar och måste skjuta sig fram genom banorna och med Knuckles och Rouge är det skattletande som gäller.

Sonic Adventure 2 är inte lika bra som sin föregångare men helt klart ett roligt plattformsspel till Dreamcast.

19. Metropolis Street Racer


Utgivningsår: 2000
Utvecklare: Bizarre Creations
Utgivare: SEGA
Övriga format: N/A

Med Metropolis Street Racer ville Bizarre Creations satsa på realism. Här fick spelaren chans att köra runt i riktiga reproduktioner av San Francisco, Tokyo och London.

Spelet blev känt för att det introducerade "kudos" systemet. Genom att köra så snyggt och stilfullt som möjligt får spelaren poäng, kudos som behövs för att ta sig vidare i spelet något som inte är helt lätt då spelet är väldigt utmanande.

Musiken är spelet är lysande. Det finns speciella radiostationer som spelare musik som passar in i den stad som du kör i.

Metropolis Street Racer hör till ett av de snyggaste spelen till konsolen och det ser faktiskt snyggt ut än idag. Spelet är även föregångare till de populära Project Gotham Racing serien på Xbox och XBOX 360.

18. Capcom Vs SNK Millennium Fight 2000


Utgivningsår: 2000
Utvecklare: Capcom
Utgivare: Capcom
Övriga format: Arkad, PlayStation (Capcom vs SNK Pro)

Capcom och SNK var under 90-talet bittra rivaler i arkadhallarna. Art of Fighting och King of Fighters var nästan en direkta plankningar av Capcoms Street Fighter serie. Karaktären Dan Hibiki i Street Fighter serien skapades av Capcom med huvudsyfte att parodiera SNK:s karaktärsdesign.

År 2000 tyckte Capcom och SNK att det en gång för alla var dags att göra upp i en ultimat cross-over, vem är egentligen bäst, Ryu eller Kyo Kusanagi, Ken Masters eller Iori Yagami, M. Bison eller Geese Howard?

Spelet innehöll ett speciellt ratio system som varierade från 1-4 beroende på hur bra karaktärerna i fråga är att spela med. Antingen kan man välja fyra svaga karaktärer i sitt lag eller en superstark karaktär med ratio 4. Du kan även välja att spela med Capcom eller SNK groove, vilket som passar dig bäst.

17. Street Fighter III: 3rd Strike


Utgivningsår: 2000
Utvecklare: Capcom
Utgivare: Capcom
Övriga format: Arkad, PlayStation 2 (JAP), Xbox (i Street Fighter Anniversary Collection), PlayStation Network, XBOX Live Arcade

Efter ett oräkneligt antal versioner av Street Fighter II försökte Capcom ge serien en nytändning med Street Fighter III. Alla karaktärer förutom Ryu och Ken byttes ut till fördel av nya ansikten. Ett väldigt vågat drag som gav spelet en nytändning.
3rd Strike är den ultimata versionen av Street Fighter III. Här fick vi ännu fler karaktärer och Chun-Li kom tillbaka eftersom fansen saknade henne för mycket.

Street Fighter III stora styrka är dess parry system som gör att en skicklig spelare kan parera även de mest avancerade specialattacker. Daigos legendariska seger med hjälp av detta i EVO 2004 har nog de flesta fightingfantaster sett på YouTube. Street Fighter III: 3rd Strike är kontrollmässigt nästan perfektion och spelmässigt flyter det på utmärkt samtidigt som grafiken är utmärkt. Personligen föredrar jag detta framför Street Fighter IV eftersom 3rd Strike känns mer rättvist och representerar serien när den är som bäst.

16. Virtua Tennis 2


Utgivningsår: 2001
Utvecklare: Hitmaker
Utgivare: SEGA
Övriga format: Arkad, PlayStation 2

Jag är personligen inte särskilt bra på att spela tennis även om det är roligt, har alltid föredragit badminton. Tennis hör dock till en av de tristaste sporterna man kan titta på, men att spela det i digital version är en helt annan femma.
Med Virtua Tennis 2 visar SEGA att man inte behöver krångla till något. Här är inlärningskurvan minimal och vem som helst kan lära sig spela på en gång. Perfekt kontroll i kombination med fantastisk grafik och utmaning gör Virtua Tennis 2 till det bästa sportspelet till Dreamcast.
Skillnaden från föregångaren är att man har utökat antalet karaktärer och nu får även damerna vara med att spela. Detta ger även möjlighet att spela mixed dubbel.Taggar: The House of the Dead 2, Ikaruga, Sakura Taisen Hanagumi Taisen Columns 2, Grandia II, Crazy Taxi 2, Sonic Adventure 2, Metropolis Street Racer, Capcom vs SNK, Street Fighter III: 3rd Strike, Virtua Tennis 2

« Till bloggen

Kommentarer

Schultz23 aug 2013q

Trevlig lista och bra val av spel hittills.

Älskar Dreamcast och hade en mycket respektabel samling för några år sedan (inplastat Ikaruga, Shenmue 2 i toppskick och det mesta annat man ska ha), men sålde allt i något svagt ögonblick. Byggde upp en början till en samling igen för något år sen, men har kommit av sig nu med mitt Vita-fokus.

En riktigt kul konsol att samla till dock med gott om "hidden gems". Ska bli kul att se vad som dyker upp härnäst på listan =)

Tremolo23 aug 2013q

Perfekt timing på listan då jag nästan precis skaffat mig en Dreamcast igen!

Rikard Halvarsson24 aug 2013q

Bra lista. Dock inte spelat alla de där spelen, med några. Och Ikaruga spelade jag första gången på GC, men trodde det skulle hamna högre upp ;) Men antar att vi kommer hitta Shenmue på plats ett.

Bara du inte missar PSO så, för då jävlar ;)

Blev sugen på att plocka fram DC. Kanske köpa något av de där nysläppta spelen till den.

ZidaneIX24 aug 2013q

Arvid Schultz:

Trevlig lista och bra val av spel hittills.


Tremolo:

Perfekt timing på listan då jag nästan precis skaffat mig en Dreamcast igen!


Sommarregn:

Bra lista.


Kul att höra! Jobbar på del 2.

Sommarregn:

Och Ikaruga spelade jag första gången på GC, men trodde det skulle hamna högre upp ;)


Hade satt det högre upp om det hade varit lite längre.

emanuel9124 aug 2013q

Det blir väl ännu mera fightingspel i nästa inlägg va? ;)
Det finns ju många bra spel till konsolen så det blir nog lite svårt sen vid de högre placeringarna.

Dreamcast är världens bästa spelkonsol, det var med den jag kom in i spelvärlden på allvar. Tyvärr då samma år som den las ner.

Ska bli spännande med näst inlägg :)

Rikard Halvarsson24 aug 2013q

Och gällande Grandia II...Själv hade jag satt det på min topp 5 på av DC-spel. Jävlar vilken spelupplevelse det var. Det var det första jrpg-spelet jag drog igenom faktiskt (sen har jag tagit tag i FFVII m.fl).

"Månscenen" i finalen på månen i Grandia II gav såna rysningar!

Anonym24 aug 2013q

Dreamcast var min barndom, och jag är glad att se att många fortfarande minns konsolen!

Själv avgudade jag mindre viktiga tv-spel som Sonic Shuffle, Ms. Pac-Man Maze Madness, Rayman 2 och ChuChu Rocket. Men av dom du nämnt, så är Sonic Adventure 2 och The House of the Dead 2 dom ända jag rört på konsolen. Riktigt minnesfulla upplevelsen!

Jag undrar var Shenmue och Skies of Arcadia hamnar på för plats i nästa lista. [wink]

Rikard Halvarsson24 aug 2013q

Wiithreeds:

ChuChu Rocket.


Det var ett viktigt spel. Och roligt! Första online-spelet till konsolen va? Man fick det gratis för att folk skulle koppla upp sig, fan vad Sega gjorde allt rätt då.

Jävla Saturn-skulder :p

ZidaneIX 5 sep 2013q

Sommarregn:

Bara du inte missar PSO så, för då jävlar ;)


Jag antar att jag ligger illa till nu ;)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.