Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

ZidaneIX

Registrerad: 9 aug 2010 16:38 Senaste besök: I dag 16:47 Online: Ja

Stockholm ZidaneIX HippieVyse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

De bästa spelen till Dreamcast. Del 2 #15-6

ZidaneIX29 aug 2013 12:231013 visningarKommentera: 8 !

Då var det dags för den andra delen i denna bloggserie om de bästa spelen till Dreamcast. Det blev en hel del fighting den här gången ;)

15. Samba de Amigo Ver. 2000


Utgivningsår: 2000 (JAP)
Utvecklare: Sonic Team
Utgivare: SEGA
Övriga format: Arkad, Wii (Originalversionen)

Långt innan Wii ens var ritbordet kom Sonic Team ut med ett spel som använde sig av rörelsekontroll på ett ytterst underhållande sätt.
Eftersom spelet var långt före sin tid ledde rörelsesensorerna, spelets medföljande maracas, och mattan till att det kostade motsvarande tre fullprisspel så många missade tyvärr detta spel.

Av alla musikspel jag har spelat är Samba de Amgio det absolut roligaste. Spelet går helt enkelt ut på att skaka sina maracas i rätt höjd vid rätt tillfälle i takt till musiken. Till sköna toner av latinamerikansk musik ska du hjälpa Amigo att få tillräckligt bra rankning för att ta sig vidare. Ett typisk underhållande SEGA spel som vem som helst kan ta till sig på en gång men som man kommer få väldigt svårt att lägga ifrån sig. Det finns ingen som kan spela detta spel utan ett leende på läpparna.

Version 2000 är en uppgradering av originalversionen som tyvärr bara släpptes i Japan. Den innehåller helt enkelt mer av allt det goda. Wii versionen kan ses som en budgetvariant av Samba de Amigo och den innehåller även flest låtar.

14. Project Justice: Rival Schools 2


Utgivningsår: 2001
Utvecklare: Capcom
Utgivare: Capcom
Övriga format: N/A

Project Justice är ett superjapanskt och härligt galet 3D fightingspel som har blivit lite bortglömt i mängden av bra fightingspel till Dreamcast.

I Project Justice slåss elever och lärare från 8 rivaliserande skolor mot varandra. Varje karaktär har ett favoritämne eller en favoritsport. Här får du se karaktärer som du helt klart inte får se i andra spel. Vad sägs om en basebollspelare, en amerikansk cheerleader, en fotbollsspelare, en simmare eller en volleybollspelare? Spelet har även ett Story Mode där du får lära känna alla spelets karaktärer.

I Project Justice slåss man i lag med två till tre karaktärer (ibland som en karaktär i Story Mode). Efter varje rond har man chans att byta spelare. Utmärkande för Project Justice är de fullkomligt galna specialattackerna. "Team up" är en attack med två personer och "Party up" är en attack där alla tre karaktärer attackerar samtidigt. Dessa attacker är fullkomligt galna. Du kan t. ex få se synkroniserad simning på land, en kyss av cheerleadern Tiffany, bli fasthållen och få tennisbollar smashade på dig, bli fotograferad eller intervjuad av skolreportern.

Eftersom Project Justice glömdes bort har det lett till att spelet är ganska dyrt i komplett version. Dock är spelet helt klart värt det eftersom det är ett av det mest galna och roligaste fightingspel som finns på Dreamcast. Kom igen nu Capcom, gör en uppföljare!

13. Power Stone


Utgivningsår: 1999
Utvecklare: Capcom
Utgivare: Eidos
Övriga format: Arkad, PSP (i Power Stone Collection)

Power Stone är ett härligt nyskapande 3D fightingspel från Capcom. Power Stone utspelar sig på 1800- talet, en tid av mystik, legender och sökandet efter en förmögenhet.

Power Stone är ett spel där den tredje dimensionen utnyttjas fullt ut och du har total frihet på varje bana. Det som utmärker spelet är att om man lyckas samla ihop tre Power Stones (gul, röd och blå) så förvandlas man för en kort stund till en superversion av sig själv vars attacker kan göra stor skada. Men det är inte helt lätt att lyckas samla ihop dessa juveler, blir du träffad av en attack när du har en juvel så tappar du den. Det blir en ständig kamp om att försöka se till att inte ens motståndare får alla tre juveler.

I Power Stone kan man ta hjälp av sin omgivning för att puckla på sin motståndare. Du kan t. ex använda stångar för att få extra fart i dina attacker, kasta en stor mängd föremål på din motståndare som bomber, svärd, bord, tunnor eller varför inte skjuta på dem med en bazooka?

Varje strid i Power Stone är ett fullkomligt kaos och det är därför jag älskar detta spel. Spelet är betydligt bättre än sin uppföljare. Efter uppföljaren har bara Power Stone Collection släppts till PSP. Jag hoppas att Capcom en vacker dag kommer göra ett Power Stone 3 till dagens konsoler.

12. Marvel vs. Capcom 2: New Age of Heroes


Utgivningsår: 2000
Utvecklare: Capcom
Utgivare: Capcom
Övriga format: Arkad, PlayStation 2, Xbox, PlayStation Network, XBOX Live Arcade, iOS

Att Capcom+2D+SEGA konsol var en fantastisk kombination hade vi sett sedan länge. Capcoms kämpar från Street Fighter serien gjorde upp med Marvels hjältar redan i Street Fighter vs Marvel Super Heroes till Arkad och Saturn. I Marvel vs Capcom 2 sparade Capcom inte på krutet utan vi fick en slagsmålsfest som än idag är den bästa crossovern.

Med hela 56 karaktärer att välja mellan (avsevärt fler än i uppföljaren till XBOX 360 och PS3) fick vi se karaktärer från Street Fighter, Darkstalkers, Mega Man, Resident Evil mot Marvels hjältar och skurkar.

Som spelare väljer man tre karaktärer. Man kontrollerar dock bara en men med ett lätt knapptryck kan man kalla in på assistans från sina partners. Men samtidigt finns det risk att din motståndare lyckas få in en träff på flera av dina karaktärer.

Specialattackerna i Marvels vs Capcom 2 var mer spektakulära än i något annat spel. Få saker känns så bra som att göra slut på sin motståndare med 118 hit combo samtidigt som skärmen blinkar som det vore nyårsafton.

11. Dead or Alive 2


Utgivningsår: 2000
Utvecklare: Team Ninja
Utgivare: Tecmo, Acclaim
Övriga format: Arkad, PlayStation 2, Xbox (i Dead or Alive Ultimate)

När det första Dead or Alve släpptes till Saturn och senare även till PlayStation mottogs det som ett hyfsat alternativ till Tekken och Virtua Fighter. Spelmässigt var kontringssystemet mycket intressant men tyvärr var det "Bouncing breasts on/off" som fick den övervägande uppmärksamheten.

Inför den andra delen skulle Dead or Alive visa sina inspirationskällor vilken fightingserie som slår hårdast. Tack vare Dreamcasts enorma kapacitet och Team Ninjas skickliga grafiker fick vi nu ett spel som såg bättre ut än allt annat år 2000. Filmsekvenserna var vansinnigt snygga trots att de inte ens var förrenderade. Dead or Alive 2 är en av få spel som efter 13 år fortfarande ser bra ut.
Vi fick nu ett kontringssytem som hade förfinats avsevärt jämfört med föregångaren. Nu krävdes det inte bara att man tryckte på kontringsknappen vid rätt tillfälle utan även att man gjorde det i rätt höjd. Detta har blivit en grundsten i serien och en av huvudanledningarna till att Dead or Alive är det mest rättvisa och tveklöst en av världens bästa fightingserier.
En annan stor nyhet var de dynamiska banorna. I de flesta andra spel slåss man bara på platt mark. Nu fick vi stora höjdskillnader på banorna. Ingen kan väl glömma wow-känslan första gången man sparkade ut sin motståndare från ett fönster för att hoppa efter och fortsätta slåss. Även vissa väggar kunde gå sönder. Andra fightingspel har efter Dead or Alive 2 försökt härma seriens dynamiska banor men ingen har lyckats lika bra.

På karaktärssidan utökades galleriet med Helena, Leon, Ein och bossen Tengu. Även om det har släppts uppföljare till detta spel som är bättre så är Dead or Alive 2 fortfarande ett av det snyggaste och mest välpolerade fightingspel som någonsin har gjorts.

10. Sega Rally 2


Utgivningsår: 1999
Utvecklare: Smilebit
Utgivare: SEGA
Övriga format: Arkad, Microsoft Windows

Arkadmarknaden i Sverige lämnar mycket övrigt att önska. Det finns inte många arkadhallar att välja på i Sverige och utbudet är litet. Men trots det kan man hitta Sega Rally 2 och dess föregångare på nästan alla ställen. De är helt enkelt tidlösa spel som håller än idag.

Sega Rally 2 är en förbättring av sin föregångare på alla punkter, fler banor, fler bilar, mer av allting helt enkelt. Jag vet inte hur många tior jag har stoppat in i Sega Rally 2 till arkad. Som tur är så är arkadkonverteringen mycket bra och arkadkänslan infinner sig perfekt på Dreamcast.

Utöver arkadversionens banor: Desert, Mountain, Snowy och Riviera har man i Dreamcast versionen lagt till 10 Year Championship Mode vilket gör att Sega Rally 2 håller hur länge som helst.

Det finns massor av spel i genren som har fler banor, fler bilar och fler valmöjligheter än Sega Rally 2, dock når inget spel upp till spelkänslan i detta spel. Att susa fram med Lancia Stratos på Desert banan är helt enkelt rally när det är som allra bäst.

9. Crazy Taxi


Utgivningsår: 1999
Utvecklare: Hitmaker
Utgivare: SEGA
Övriga format: Arkad, PlayStation 2, Gamecube, Microsoft Windows, PSP (i Crazy Taxi Fare Wars), PlayStation Network, XBOX Live Arcade, Cloud (OnLive), iOS, Android

Crazy Taxi är det tredje bäst säljande spelet till konsolen och sammanfattar mycket av den som Dreamcast stod för. Bländande snygg grafik, hög fart, kaxig attityd och hur lätt som helst att ta till sig. En stor anledning till spelets popularitet låg i att man valde att låta det utspela sig i ett fiktivt San Francisco, den ultimata staden för galen bilkörning (mycket tack vare den legendariska biljakten med Steve McQueen i Bullit). San Francisco råkar även vara staden där SEGA har sitt amerikanska kontor.

Att spelet är helt galet märker man direkt på de fyra förarna B.D Joe, Axel Gena och Gus. På en tiominuterskörning har du gjort dig skyldig till så många trafiköverträdelser att du i verkligheten skulle få körkortet indraget för de närmsta århundradena.
Men nästan ännu mer galna verkar passagerarna vara (särskilt de som står under vattnet och väntar på att bli upplockade, skojar inte prova själva!). Fastän man har varit centimeter från att köra över en passagerare så hoppar de glatt in i bilen utan att tveka en sekund. Sanslöst bråttom har de också då du får extra dricks och tidsbonus om du tar dig till målet så snabbt och galet som möjligt.

Få spel har definierats så mycket av dess musik som Crazy Taxi. Offspring och Bad Religion står för musiken som passar som handen i handsken i det här spelet. Klart bäst är "All I Want" vars text passar perfekt in på spelets anda:

"So back off your rules, back off your jive
'Cause I'm sick of not living to stay alive
Leave me alone, I'm not asking a lot
I just don't want to be controlled
That's all I want, that's all I want
That's all I want, that's all I want
Ya, ya, ya, ya, ya"

Senare års konverteringar innehåller tyvärr inte den musik som gjorde originalversionen så bra vilket känns som en hädelse mot spelet så håll er borta från dessa versioner (PSP (i Crazy Taxi Fare Wars), PlayStation Network, XBOX Live Arcade, Cloud (OnLive), iOS, Android).

Crazy Taxi känns lika kul att spela idag. Det är en hisnande upplevelse att flyga över de klassiska spårvagnarna i de kända backarna. Jag hoppas verkligen att vi en dag får ett Crazy Taxi 4. Det finns hur många städer som helst som skulle passa för konceptet: Honolulu, Miami, Tokyo, Hong Kong, Paris, London eller Calcutta (med Dr. Bombays musik ;).

8. Sonic Adventure


Utgivningsår: 1999
Utvecklare: Sonic Team
Utgivare: SEGA
Övriga format: Gamecube, Microsoft Windows, XBOX Live Arcade, PlayStation Network

Att skriva att man gillar Sonic Adventure här på Loading gör en ungefär lika populärt som en AIK:are som springer in i Djurgårdens klack och skriker "hata Djurgården" eller tvärtom. Trots att det har klagats en hel del på spelet på senare år kvarstår det faktum att spelet är det bäst säljande på konsolen med nästan dubbelt så många sålda exemplar som tvåan.

Det kom aldrig något riktigt Sonic spel i 3D till Saturn (det lilla inslaget av 3D i Sonic Jam räknas inte), därför blev Sonic Adventure igelkottens intåg i 3D. Som vanligt var det Dr. Robotnik som hade ställt till med trubbel. Han försökte stjäla Chaos smaragderna och släppte även lös Chaos. Självklart måste Sonic och hans vänner rädda världen från Robotniks onda planer. Förutom Sonic kände vi igen Tails, Knuckles och Amy från tidigare spel. Två nya karaktärer hade tillkommit, roboten E- 102 Gamma samt Big the Cat.

Det som gör Sonic Adventure så bra är att Mega Drive känslan med farten och bandesignen är bibehållen. När spelet släpptes var grafiken bländande snygg och första banan Emerald Coast imponerade. Det finns så många andra fantastiska banor i spelet som Windy Valley, Speed Highway, Lost World, Casinopolis, Red Mountain för att bara nämna några. Trots farten blir den inte något problem tack vare den målsökande "homing attack". Spelets kanske mest hisnande upplevelse är på Speed Highway när Sonic står på ett glasgolv som plötsligt går sönder och Sonic börjar springa ned för skyskrapan. För att inte tala om den imponerande slutstriden i spelet. Sonic Adventure är en riktig höjdare och den absoluta höjdpunkten i igelkottens karriär.

7. Sakura Taisen 4 Koi Seyo, Otome


Utgivningsår: 2002 (JAP)
Utvecklare: Overworks, RED Company
Utgivare: SEGA
Övriga format: Microsoft Windows (JAP)

Sakura Wars 4 är den avslutande delen i Sakura Wars serien med Ichiro Ohgami som huvudperson. Ohgami har kommit tillbaka till den kejserliga huvudstaden från tidigare äventyr i Paris.
Handlingsmässigt försöker gänget sätta ihop en föreställning av Les Misérables men självklart varar inte lugnet länge innan Tokyo attackeras än en gång. Nu ställs Teikoku Kagekidan mot en svår fiende som kan slå ut alla koubu (robotarna). För att kunna klara detta måste Parisdivisionen kallas in för att hjälpa till att försvara staden.

Sakura Wars 4 är spelet där Ohgami måste göra sitt slutgiltiga val om vilken av tjejerna från seriens gång som han vill ha. Har du sparade data från tidigare spel på ditt VMU kan kombinera dess med din sparfil från Sakura Wars 4. På så sätt spelar det du har gjort och sagt från tidigare spel också roll i vilka karaktärer som gillar dig och inte. Räkna med ett rejält komiskt triangeldrama mellan din favorit från Tokyo och Parisdivisionen. Totalt finns det hela 13 olika slut så omspelningsvärdet blir stort.

Sakura Wars 4 är betydligt kortare än övriga delar i serien eftersom utvecklingen av detta spel var tvunget att stressas fram när det stod klart att Dreamcast skulle läggas ned. Trots det är spelet oroligt charmigt, med många komiska missförstånd, ingen kan spela det utan ett leende. Grafiskt sett är det ett av konsolens absolut snyggaste spel, filmsekvenserna ser ut som i en riktigt påkostad anime. Stridssystemet är identiskt med föregångaren och fungerar utmärkt. Sakura Wars 4 är ett spel som alla Dreamcast ägare borde importera.

6. Soul Calibur


Utgivningsår: 1999
Utvecklare: Namco
Utgivare: Namco
Övriga format: Arkad, XBOX Live Arcade, iOS

Namco var en av de viktigaste tredjepartsutvecklarna för PlayStation och hade släpps Soul Blade till konsolen. Men nu slog Namco sig ihop med forna arkadrivalen SEGA och släppte Soul Calibur till den mest avancerade konsolen på marknaden. Resultatet blev så lysande att Dreamcast versionen till och med överträffade arkad versionen.

Soul Calibur utspelar sig på medeltiden och är ett av få vapenbaserade fightingspel. Nytt från föregångaren var "eight-way run", sidostegsmöjligheten som gav Soul Calibur ett stort djup. I spelet fick vi ett se 20 karaktärer, alla välbalanserade och med olika vapen, allt från svärd, nunchakas, yxor och stavar. Kontrollen var även helt felfri vilket förhöjde spelupplevelsen.

Soul Calibur var det överlägset bästa spelet 1999 och är inte bara det klart bästa fightingspelet på Dreamcast utan fortfarande ett av det bästa fightingspelen någonsin. The legend will never die!Taggar: Samba de Amigo Ver. 2000, Project Justice: Rival Schools 2, Power Stone, Marvel vs. Capcom 2: New Age of Heroes, Dead or Alive 2, Sega Rally 2, Crazy Taxi, Sonic Adventure, Sakura Taisen 4 Koi Seyo, Otome, Soul Calibur

« Till bloggen

Kommentarer

Yosuke29 aug 2013q

Ser fram emot sista delen av listan =)

Rikard Halvarsson30 aug 2013q

Mycket fighting! :)

Ska vi se här, Skies of Arcadia och Shenmue I & II finns ju kvar. De bör ju platsa på din topp 6 iaf. Sen har vi PSO...hoppas det kommer med >=|

Alltid kul att läsa såna här listor, blir så mycket nostalgi! Minns fortfarande första gången jag satte mig ned med Crazy Taxi och när jag såg de första bilderna från Sonic Adventures i Super Play :')

ZidaneIX30 aug 2013q

Sommarregn:

och när jag såg de första bilderna från Sonic Adventures i Super Play :')


Kommer ihåg bilden på Yuji Naka med mjukisdjurs Sonic i en Sydamerikansk djungel där de fick inspiration till Lost World banan.

emanuel9131 aug 2013q

Crazy taxi var det absolut första spelet jag spelade på DC tätt följt av Sonic adventure. Båda spelen är än idag superspel. I nyversionerna av Crazy T. så är även produktplaceringarna borta. För mig är också Sonic Adv. 1 och 2 de bästa Sonicspelen.

Jag gissar på att Shenmue 1-2 är etta på din lista :)

Looking forward to it ;)

ZidaneIX31 aug 2013q

emanuel91:

I nyversionerna av Crazy T. så är även produktplaceringarna borta.


KFC, Tower Records och Pizza Hut med flera saknar man helt klart.
Har du provat Crazy Taxi 3 till Xbox? Det spelet innehåller förutom den nya Las Vegas banan förlängda versioner av San Francisco och New York banan från 1:an och 2:an.
3:an har produktplaceringen och den klassiska musiken av Offspring och Bad Religion samt svenska Silver Bullit.
Tyvärr glömdes spelet bort fullständigt och man kan hitta den för en femtiolapp på Ebay.
Synd bara att 3:an inte är kompatibel med XBOX 360 :(

emanuel9131 aug 2013q

ZidaneIX:

Har du provat Crazy Taxi 3 till Xbox?


Check

Ja, jag har ett ex av det :) men jag håller mig till ettan :)

Anonym31 aug 2013q

Du fortsätter med nostalgin! Speciellt med titlar som Sonic Adventure och Marvel vs Capcom 2. Som ett fan av Dead or Alive serien, så var det faktiskt den tredje delen som fick mig att fastna, och inte tvåan.

Vi börjar närma oss number one!

Schultz 3 sep 2013q

Sonic Adventure är ett dåligt spel.

Men jag älskar det samtidigt.

Rent tekniskt är det bedrövligt och irriterande att spela idag. Men det var nyskapande på många sätt och världens absolut snyggaste och snabbaste tredimensionella plattformsspel just då. Det har en plats i historien helt klart.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.