Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

ZidaneIX

Registrerad: 9 aug 2010 16:38 Senaste besök: I går 18:35 Online: Nej

Stockholm ZidaneIX HippieVyse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

De bästa spelen till Dreamcast. Del 3 #5-1

ZidaneIX 5 sep 2013 11:191017 visningarKommentera: 5 !

Då var vi framme vid den avslutande delen om de bästa spelen till Dreamcast. Att välja ett spel till första platsen är inte helt lätt eftersom alla spel i detta inlägg är fantastiska. Spelen jag har valt på plats 1-4 är inte bara mina favoritspel till Dreamcast utan även mina favoritspel någonsin. Gemensamt för alla fem är att de borde ha fått betydligt mer uppmärksamhet och uppföljare än vad de har fått.

Det här är en personlig lista och jag är medveten om att jag har missat en del "måsten" till konsolen, ta det inte personligt om jag missade ert favoritspel ;)
Berätta gärna om de spel som inte hamnade på listan men som enligt er förtjänar en plats där.
Hur skulle er lista av de 25 bästa spelen se ut?

5. Jet Set Radio


Utgivningsår: 2000
Utvecklare: Smilebit
Utgivare: SEGA
Övriga format: XBOX Live Arcade, Java ME, Game Boy Advance, PlayStation Network, Microsoft Windows, iOS, Android

Om det är något spel som definierar allt SEGA står för så är det Jet Set Radio. Nyskapande, coolt, kaxigt och med rebellisk attityd var Jet Set Radio en lysande graffitisimulator som spelmässigt kan ses som en hybrid mellan plattform och sportspel. Spelaren axlar rollen som Beat, ledaren för gänget GG:s. Ditt jobb är att åka inlines och ta över Tokyo-to genom att tagga staden med din graffiti samtidigt som du slåss mot andra gäng och måste hålla dig borta från polisen.

Jet Set Radio väckte mycket uppmärksamhet när det kom eftersom det var det första spelet som var gjort helt med cel-shading grafiken, något som passade ytterst bra för en graffitisimulator. Tack vare cel-shadingen har spelet åldrats mycket bra och känns fräscht även idag.

Precis som med Crazy Taxi hade Jet Set Radio ett utmärkt soundtrack, som blandade genres som J-pop, hip-hop, funk, EDM, rock och acid jazz för att skapa den rätta känslan. Tyvärr har vissa låtar fallit bort i senare års konverteringar även här så Dreamcast versionen är som vanligt att föredra.

En uppföljare släpptes även till Xbox 2002 och var visserligen ett mycket bra spel, men det nådde inte upp till sin föregångares nivå. Vi har fått se Jet Set Radio karaktärer i SEGA Superstars Tennis och de två Sonic & SEGA Allstars Racing, men det räcker inte. Gör ett nytt Jet Set Radio nu SEGA!

4. Sakura Taisen 3 Pari wa Moeteiru ka
[

Utgivningsår: 2001 (JAP)
Utvecklare: Overworks, RED Company
Utgivare: SEGA
Övriga format: Microsoft Windows (JAP), PlayStation 2 (JAP)

Med Sakura Wars 3 skedde stora förändringar med Sakura Wars serien. Spelet tar vid där tvåan slutade och Ichiro Ohgami har gett sig av till Paris. De otroligt populära karaktärerna från Teikoku Kagekidan (Tokyo divisionen) i Saturn spelen byttes ut till förmån för Paris och dess division Groupe Fleur de Paris. Även stridssystemet fick en rejäl upplyftning och blev mer dynamiskt än tidigare.

Precis som de andra delarna i huvudserien blandas SRPG med dejtingsinslag, något som knappt existerar i väst. Här slipper du tråkig grinding i timmar. Istället slåss spelets karaktärer bättre ju mer de gillar dig.
Karaktärerna i Sakura Wars 3 är det mest charmiga och älskvärda som har setts i ett spel. Den superklumpiga praktiserande nunnan, Erica Fontaine (världens bästa spelkaraktär), hetlevrade adelskvinnan och vikingaättlingen Glycine Bleumer, cirkusflickan Coquelicot, deprimerade Hanabi Kitaoji och den ökända brottslingen Lobelia Carlini är huvudpersoner i spelet som alla jobbar under täckmantel som cancan dansare på Les Chattes Noires.

Spelets strider är mycket spektakulära och sker med robotarna koubu i välkända Parismiljöer. Fienderna som attackerar Paris är en brokig skara av bisarra figurer som ser ut att ha kommit direkt från Alice i Underlandet. Räkna med hårda strider, men under Ohgamis ledning ska det nog går bra.

Spelets miljöer i 20-talets Paris är otroligt mysiga och du kommer att få se kända platser och byggnader som Triumfbågen, Eiffeltornet, Montmartre och Louvren. Rent grafiskt är spelet ett av de bästa till konsolen med animesekvenser av högsta kvalitet.

Sammantaget är Sakura Wars 3 det absolut bästa spelet i serien. Näst efter att Shenmue serien inte har avslutats är det faktum att detta spel (och alla andra Sakura Wars spel förutom So Long My Love) aldrig har översatts till engelska en av spelvärldens stora tragedier. Sakura Wars 3 är det bästa spelet du aldrig har spelat.

3. Shenmue II


Utgivningsår: 2001
Utvecklare: AM2
Utgivare: SEGA
Övriga format: Xbox

I Shenmue II fortsätter Ryos äventyr och han hamnar på kronkolonin Hong Kong. Ryo har inte mycket ledtrådar att gå på, det enda han vet är att ha måste finna Lishao Tao som vet var Yuanda Zhu befinner sig.

Shenmue II:s storhet ligger liksom i sin föregångare i dess atmosfär. Det fiktiva Hong Kong som vi får utforska i detta spel är avsevärt större än Yokosuka från första delen. Hong Kong är kontrasternas stad, här möts öst och väst, gammalt och nytt. Yu Suzuki har även här lyckats med att få staden att känns verklig, man kan nästan känns rökelsen i Man Mo Temple eller doften från de många matstånden.

Förutom Hong Kong får vi även besöka Kowloon och Guilin. I skildringen av Kowloon har Yu Suzuki tagit sig mer friheter och inspirerats av den numera rivna delen Kowloon Walled City. Här får vi se ett slitet område med kriminalitet och många andra problem. Skildringen av Guilin är mycket minnesvärt, precis så man föreställer sig det oförstörda Kina. Än idag är sista skivan av Shenmue II en av de vackraste i spelvärlden.

Karaktärerna i spelet är i vanlig ordning fantastiska. Knappt har Ryo gått i land förrän han nästan blir överkörd av den färgstarka tjejen Joy som tydligen känner alla i staden. Mycket bättre blir det inte några minuter senare då han blir bestulen på sin väska av pojken Wong och gängmedlemmarna Cool Z, Sam och Larry. De tillhör gänget Heavens som leds av ligisten Ren.
Xiuying Hong är en mystisk och vacker kvinna som arbetar vid Man Mo Temple, hon är otroligt skicklig på kampsport och visar att Ryo har mycket att lära. Fangmei Xun är en liten föräldralös flicka som också arbetar på templet. Hon verkar väldigt intresserad av Ryo som är lika aningslös som vanligt. Shenhua är flickan som det var ödesbestämt att Ryo skulle möta. Tyvärr får man inte lära känna henne alltför väl innan den berömda cliffhangern. På skurksidan utmärker sig jätten Dou Niu och Yuan mycket och vi får se minst sagt spektakulära uppgörelser med dessa två.

Precis som sin föregångare upptäcker man hela tiden nya saker varje gång man spelar det. Det finns alltid händelser, dialoger och personer som man missade förra gången man spelade. Shenmue II är en tidlös klassiker till Dreamcast, så bra att vi fans aldrig kommer sluta hoppas att Ryo en vacker dag äntligen ska få komma ut ur grottan i världens mest efterlängtade spel, Shenmue III.

2. Shenmue


Utgivningsår: 2000
Utvecklare: AM2
Utgivare: SEGA
Övriga format: N/A

Med Shenmue fick Yu Suzuki obegränsat med tid och resurser för att göra ett spel som skulle sakna motstycke i spelhistorien. Resultatet blev ett oförglömligt spel som skapade en ny genre, FREE (Full Reactive Eyes Entertainment).

Ingen kan glömma spelets början när Ryo får se sin far bli mördad mitt framför ögonen på honom av den mystiska mannen Lan Di. Lan Di är och förblir en av spelvärldens mest minnesvärda skurkar var iskalla blick kan sätta skräck i vem som helst.

Några dagar senare bestämmer sig Ryo för att ta reda på varför hans far mördades och ta hämnd på Lan Di. Jag glömmer aldrig första gången jag gick utanför dojon. Spelets atmosfär var helt fantastisk. Aldrig tidigare hade ett spel känts så verkligt som Shenmue. Nu kom man så nära man kunde att besöka Japan utan att vara där på riktigt.
Detaljerna var helt otroliga och imponerar än idag. Det jobb som har lagts på att skildra verkligheten är helt makalös. Man har t. ex lagt mycket kraft på att undersöka det exakta vädret i Yokosuka i slutet av 1986 för att det ska vara samma i spelet.

Vi fick lära känna en mängd minnesvärda karaktärer, Fuku-san som lärde sig kampsport av Iwao, ligisten Goro som tror att han äger hamnen, Tom med varmkorvsståndet, Ryos barndomskamrat Nozomi Harasaki, Master Chen och hans son Gui Zhang, Ryos arbetskamrat Mark Kimberly, samt skurkarna Terry och Chai för att nämna några.

Varje gång man spelar Shenmue upptäcker man alltid något nytt. Den som spelar igenom Shenmue och bara gör det obligatoriska har bara skrapat på ytan. Det finns otroligt många händelser, sidospår och sidoaktiviteter för den som verkligen vill upptäcka spelet.

Spelet innehåller även en del ofrivillig humor som idag är klassisk. Vem kan glömma Ryos legendariska replik "Do you know where I can find some sailors around here?" Många spelare suckade nog högt över att Ryo verkade nästan osannolikt trögfattad vad gällde det uppenbara intresset från Nozomi.

Shenmue är ren spelhistoria och Dreamcasts stora flaggskepp. Har du en Dreamcast måste du bara ha det här spelet, än idag är det oslagbart i sin genre.

1. Skies of Arcadia


Utgivningsår: 2001
Utvecklare: Overworks
Utgivare: SEGA
Övriga format: Gamecube

Jag har alltid varit barnsligt förtjust i den romantiserade bilden av pirater. Friheten, äventyret, upptäckandet, allt finns med i Skies of Arcadia.

Skies of Arcadia är i grund och botten ett väldigt klassiskt JRPG, det som gör det unikt är att det helt utspelar sig högt uppe i skyn. Du spelar som Vyse, den typiska JRPG hjälten som är med i luftpiraterna Blue Rogues och drömmer om att få de världen och en dag bli kapten för sitt eget skepp. Alltid vid hans sida finns barndomskamraten, den Pippi Långstrump inspirerade Aika.

I Skies of Arcadia är Valua imperiet piraternas stora nemesis. I spelets början attackeras ett skepp av imperiet och våra hjältar rycker in och räddar den mystiska Fina. De får reda på att imperiets planer är att kontrollera den gamla civilisationens massförstörelsevapen Gigas. Självklart är det upp till dig att stoppa dem.

Arcadia är en helt enorm värld där det finns stora vita fläckar på kartan som måste upptäckas. Att hitta spelets alla "discoverys" är en rejäl utmaning. Längre fram i spelet kommer man att få kontroll över ett eget skepp och man kan då rekrytera besättningsmedlemmar som ger en särskilda fördelar i strid. Skies of Arcadia består av de klassiska stridssystemet när du utforskar grottor och liknande. Luftstriderna utmärker spelet stort. Där slåss du med hjälp av ditt skepp i spektakulära strider som kräver mer strategi än de vanliga. Bossarna du slåss mot med skeppen hör till de mest minnesvärda i spelhistorien.

På karaktärssidan finner vi all den charm som man kan förvänta sig från Overworks. Enrique är Valua imperiets prins som inte alls håller med sin mors och Valuas förtryckande av andra. Drachma är en bitter gammal man som vill hämnas på valen Rhaknam som dödade hans son. Drachma är uppenbart inspirerad av Ahab från Moby Dick. Gilder är en klassisk pirat med en papegoja på axeln. Han är en riktig kvinnokarl som söker efter det goda livet. Spelets bossar är fullkomligt vansinniga. Roligast är galningen De Loco (namnet!) och Vigoro som ständigt stöter på "red" dvs. Aika.

Skies of Arcadia har inspirerats av och sammanfattar det bästa från världslitteraturens äventyr (Jules Verne, Robert Louis Stevenson, Herman Melville) och gamla klassiska matinéfilmer med massor av referenser till historiska händelser. Skies of Arcadia är äventyr när det är som bäst. Spela det eller gå på plankan!Taggar: Jet Set Radio, Sakura Taisen 3 Pari wa Moeteiru ka, Shenmue II, Shenmue, Skies of Arcadia

« Till bloggen

Kommentarer

Rikard Halvarsson 5 sep 2013q

För att kommentera ditt svar från din tidigare blogg, ja nu ligger du illa till! >:| Jag antar att du aldrig spelade PSO, för hur kan man ogilla det ;)

Ganska väntad lista, själv har jag dock aldrig gillat Jet Set Radio och Skies of Arcadia är ett bra rollspel. Men jag håller Grandia II som bättre med sitt (för sin tid och kanske nu också) väldigt speciella stridssystem.

Sakura Taisen lät intressant, tyckte att jag inte kände igen spelet och inte så konstigt om det inte finns på enegelska. Men du kan japanska då eller?

Och bara för att ha kommenterat allt då så tycker jag Shenmue II är ett bättre spel än Shenmue. Det är roligare att spela, även fast Shenmues stämning är unik. När man står i den lilla byn på kvällarna och snön sakta faller ner. Oslagbart!

emanuel91 5 sep 2013q

För mig är antingen P3FES eller Skies det absolut bästa JRPGet, vet faktiskt inte. Vyse kan kanske vara den bästa spelkaraktären i hela spelhistorien eftersom han är alltid glad, positiv och ger aldrig upp!

Bra att Jet Set är med, men jag hade placerat den som etta på listan. Det är ju trots allt i mitt tycke världens bästa spel :) Grafiken och musiken hamnar i perfekt symbios i det spelet, allt passar så bra i det spelet. Sen glömmer jag aldrig när Golden Rhinos kom till stan!

Shenmuespelen har än idag en oöverträffad atmosfär och det är (som du säger) de bästa spelen om man vill semestra i Japan och Kina utan att behöva åka dit. Grafiken här är också tidlös (det ser fortfarande väldigt bra ut). Än idag är det svårt att hitta ett spel som är lika unikt som Shenmue. Ge oss 3an pls!

Ett spel jag vill lyfta fram till konsolen är Spider-Man. Vet inte om det räknas då det även finns till PS1 och N64. Det är ett exempel på ett lyckat licensspel.
Det spelet tillsammans med Crazy Taxi och Sonic Adv. var de absolut första spelen jag spelade till konsolen. Men sen är jag ett Spidey fan så självklart lyfter jag fram det :)

Bangai-O, Dynamite Cop, Power Stone 2 och Headhunter är andra bra spel till Dreamcast.

Tack för dessa trevliga inlägg!

ZidaneIX 5 sep 2013q

Sommarregn:

Jag antar att du aldrig spelade PSO, för hur kan man ogilla det ;)


Det stämmer och eftersom Dreamarena har varit nedlagt i över 10 år har jag aldrig fått möjlighet till det.

Sommarregn:

Sakura Taisen lät intressant, tyckte att jag inte kände igen spelet och inte så konstigt om det inte finns på enegelska. Men du kan japanska då eller?


Jag kan inte japanska utan använde mig av översättningen som finns tillgänglig på Gamefaqs. Användaren "Kayama" gjorde det som SEGA inte gjorde, han översatte alla fyra delar till engelska, ett fullkomligt otroligt arbete.
Det går jättebra att spela dem med översättningen utskriven och verkligen värt besväret.
Fick även hjälp av Oregondanne här på Loading som var snäll och översatte Ericas slutscen i 4:an åt mig.

emanuel91:

Vyse kan kanske vara den bästa spelkaraktären i hela spelhistorien eftersom han är alltid glad, positiv och ger aldrig upp!


Han är helt klart en av de bästa karaktärerna. Kul att han gjorde gästspel i Valkyria Chronicles och Sonic & All Stars Racing Transformed.

emanuel91:

Ett spel jag vill lyfta fram till konsolen är Spider-Man. Vet inte om det räknas då det även finns till PS1 och N64. Det är ett exempel på ett lyckat licensspel.


Lyckade licensspel finns är det inte gott om :)

emanuel91:

Headhunter


Det var ju faktiskt ett svenskt spel. Kom ihåg att Amuze intervjuades i Official Dreamcast Magazine UK.

emanuel91:

Tack för dessa trevliga inlägg!


Kul att du gillar dem!

micke_nes 8 sep 2013q

En trevlig lista. Men jag saknar Resident evil spelen.

Rikard Halvarsson 8 sep 2013q

micke_nes:

En trevlig lista. Men jag saknar Resident evil spelen.


Ja, Code Veronica var inte med på någon av hans listor tror jag :p

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.