Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

ZidaneIX

Registrerad: 9 aug 2010 16:38 Senaste besök: I går 18:35 Online: Nej

Stockholm ZidaneIX HippieVyse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Historien om SEGA: Bokrecension

ZidaneIX 5 nov 2014 20:39879 visningarKommentera: 6 !

Historien om Sega- Hur en blå igelkott och hockey-spel tog Sverige med storm
Martin Lindell
Vulkan FörlagI Historien om SEGA går Martin Lindell tydligt igenom företagets historia, från Standard Games som sedan blev Service Games till det bolag som idag är en del av SEGA Sammy och ända fram till 2014. Boken fokuserar inte på arkadspel utan behandlar det och enarmade banditer mm i mindre utsträckning. Boken redogör för alla SEGA:s konsoler, dess viktigaste spel, skillnaderna mellan de olika marknaderna på ett mycket bra sätt. Här missas ingenting utan något så udda som SEGA Pico omnämns också här.

Liknande genomgångar av företagets historia har skrivits om tidigare bl.a i Service Games the Rise and Fall of SEGA som ni kan läsa om här.
Det som gör denna bok unik är dess särskilda fokus på något som har saknats sedan tidigare, nämligen den svenska SEGA kulturen. Precis som i övriga världen var SEGA en underdog som sakta men säkert började att knappa in på Nintendo och upplösa deras närmast monopolliknande ställning.

Sverige var det land i Norden där SEGA var mest populärt. Detta är tack vare ett stort antal eldsjälar som har slitit något oerhört för att kunna utmana Nintendo och Bergsala. Exempel på personer vi får möta i boken är: Stefan Lampinen, Roger Jönsson, Kenneth Klingborg, Dennis Bergström och Rolf "Dr Roffe" Larsson för att bara nämna några.
Vi får möta de företag som distribuerade och marknadsförde SEGA:s produkter i Sverige: t. ex Dennis Bergström Trading, Brio och Pan Vision. Mycket intressant är det att läsa om spelen som anpassades särskilt för den svenska marknaden som Elitserien 95, ett av de bäst säljande spelen till Mega Drive.
Personer bakom ett flertal svensktillverkade SEGA spel, t. ex Amuze som gjorde Dreamcast spelet Headhunter intervjuas och vi får även veta vad dessa personer gör idag, något som är mycket intressant.

Ytterligare svenskt SEGA relaterat man kan läsa om är SEGA klubben med "Dr Roffe" i spetsen, kultförklarade tidningen SEGA Force, serietidningen Sonic The Hedgehog, hyrmarknaden av SEGA spel med HENT gruppen och fans sajten dreamcast,nu.

Sammanfattningsvis tycker jag att boken "Historien om Sega- Hur en blå igelkott och hockey-spel tog Sverige med storm" hör till de bästa böcker som har skrivits om spel på svenska. Det enda jag saknade i boken var en intervju med Patrik "Patte" Lindqvist, SEGA Force:s absolut roligaste skribent, men vad han har gjort efter SEGA Force verkar omöjligt att få reda på.

Hur som helst, Historien om SEGA är inte bara ett måste för alla SEGA fans utan ett måste för alla spelintresserade.

Betyg: 9,5/10Taggar: Sega, Sverige, Martin Lindell, Sonic, hockey-spel, Genesis does what Nintendon´t

« Till bloggen

Kommentarer

Lindberg 5 nov 2014q

Man får tacka för tipset! Alldeles för lite SEGA i svensk spelmedia! Detta var välkommet och blir ett köp!

Inväntar just nu följande bok med spänning:
https://www.kickstarter.com/projects/darrenwall/sega-mega-dr...

Tomas Engström 6 nov 2014q

Tackar också för recensionen! Stod å höll i denna inne på GAME förra helgen och var lika förvånad som glad över att den fanns :)

Patashnic 6 nov 2014q

Tack för recensionen och som ett SEGA-fan så ska detta bli min julklapp till mig själv i år. :)

ZidaneIX 6 nov 2014q

Lindberg:

Inväntar just nu följande bok med spänning:


Väldigt snygg, kan nog bli en julklappsbok. Skulle gärna vilja se en liknande bok även för Dreamcast.

Anonym 9 nov 2014q

Tackar för tipset om denna bok.

Jag kan gissa att någon av er lyssnade på föreläsningen av Sega Brios chef på spelmässan.

ZidaneIX10 nov 2014q

SpinJimmyh:

Jag kan gissa att någon av er lyssnade på föreläsningen av Sega Brios chef på spelmässan.


Du menar på Retro Gathering? Missade den tyvärr :(

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.