Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

ZidaneIX

Registrerad: 9 aug 2010 16:38 Senaste besök: 23 maj 2018 18:27 Online: Nej

Stockholm ZidaneIX HippieVyse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

En SEGA-nörd i Japan. Del 1: Arkadhallar i Tokyo

ZidaneIX22 dec 2014 19:001020 visningarKommentera: 8 !

Eftersom jag är född på 80-talet och växte upp med Nintendo och SEGA har man alltid haft bilden om Japan som spelens förlovade land. Nu var det äntligen dags att åka dit och se om min hur pass bra det stämmer.

Jag blev lite oroad av att strax innan resan läsa Level 01:s artikel om "Det förlorade paradiset", stämmer inte min bild av Japan som spelvärldens centrum längre?
Ändå sedan jag spelade arkadversionen av Golden Axe på pizzerian i huset där jag växte upp som barn har jag älskat arkadspel. Det svenska utbudet av arkadspel är minst sagt bedrövligt. Att ens jämföra den svenska arkadmarknaden med Tokyos vore som att jämföra Real Madrid med ett svenskt division 8 lag i fotboll.

I detta blogginlägg kommer jag att skriva om mina intryck om samt betygsätta olika arkadhallar i Tokyo. Det jag ger höga poäng för är huvudsakligen utbudet av "riktiga" arkadspel. Personligen har jag lite svårt att förstå det stora intresset som många japaner har för pachinko, själv tycker jag att det är ganska enformigt. Ljudnivån som är så hög att man knappt kan tänka och att dessa delar av arkadhallarna ofta är nedrökta gör inte saken bättre. UFO- catchers är OK, men jag tycker att det är synd när de tar upp alltför mycket utrymme.

De arkadspel som jag tyckte var roligast att spela var shoot-em-up:et AKB 48: Sailor Zombie Arcade Edition, Mario Kart Arcade GP, Dead or Alive 5 Ultimate Arcade, skidåkarspelet Alpine Racer samt spelen på SEGA Joypolis.

Tips om platser värda att besöka kommer från flertalet internetartiklar, i synnerhet \\\\\\\\\\\\\\"Top 15 des salles d´arcades de Tokyo\\\\\\\\\\\\\\".

Gaminggrannars Tokyoavsnitt har varit till hjälp.

Mest har jag dock använt mig av Levels (79) Tokyo guide. På de drygt två år som har gått sedan det numret har följande förändringar skett:

Pokémon Center (Hamamatsucho) har sedan 12/12 2014 flyttat till Ikebukuro.

Arkadhallen Vortex är nedlagd

Spelbaren Muteki Mario har bytt namn till Star Club.

Arkadhallen Shibuya Kaikan Monaco är nedlagd.

Square Enix Character Goods Shop har ersatts av Artnia.

Tokyos arkadmarknad:
Tokyos arkadmarknad domineras i stora drag av tre företag, SEGA, Taito och Adores. Adores når inte riktigt upp SEGA:s och Taitos nivå så det är mellan dessa två som arkadtronen står mellan. Spelutbudet mellan de bättre arkadhallarna skiljer sig inte särskilt mycket, dock är det stor skillnad mellan olika av SEGA:s och Taitos arkadhallar.
Vilka arkadhallar är värda ett oräkneligt antal av dina 100 yens mynt?

Taito HEY (Hirose Entertainment Yard)
Hirose Honsya Bldg.2-4F, 1-10-5 Soto-kanda, Chiyoda-ku , Tokyo (bredvid Club SEGA)

Level utsåg Taito HEY till Akihabaras bästa arkadhall och jag kan bara instämma i att denna arkadhall är mycket bra. Bottenvåningen består av manga som till stor del är väldigt porrig och första våningen är UFO cathers. Våning 2-4 har ett mycket bra spelutbud. För hardcore fightingfans är våning 3 fantastisk om än något nedrökt.9/10

Taito Game Station Shinjuku East
3-22-7 Shinjuku Shinjuku-ku Tokyo-to
Liksom Taito HEY är detta en mycket välfyllt arkadhall med stor stor variation av spel som inte kommer att göra någon besviken.
Det finns även en till Taito Station i Shinjuku.8,5/10

Taito Game Station Shibuya
Shibuya Toei Plaza 1F・B1F 1-24-12 Shibuya shibuya-ku Tokyo-to
En liten spelhall med japanska mått (2 våningar). Övervåningen består mest av UFO catchers. Undervåningen är helt OK med bra blandning av spel.4/10

Club SEGA Akihabara
Soto-kanda, Tokyo Prefecture 101-0021, Japan
Denna arkadhall ser man ofta på bilder från Akihabara och det är förmodligen den första arkadhallen som man stöter på i Akihabara. Till en början möts man av två våningar av UFO cathcers och man börjar att känna sig lite besviken. Dock blir det bättre och våning 3-6 är precis vad man hoppats på med otroligt stort utbud av olika sorters arkadspel.8/10

Club SEGA Akihabara Shinkan
1-10-9 Soto-kanda, Chiyoda-ku, Tokyo
Ca 100 meter från föregående SEGA arkad ligger Club SEGA Akihabara Shinkan. Även denna arkad börjar med två våningar med UFO catchers följt av sticker boots och arkad på våning 3. Våningarna 4-5 består av en stor blandning av arkadspel. Våning 6 består av darts och biljard och våning 7 är SEGA Office.7,5/10

Club SEGA (vid JR Akihabara station)
Precis vid JR Akihabara Stations utgång ligger denna Club SEGA arkad. Ca hälften av utbudet i denna 6 våningar höga hall består av UFO catchers. En OK arkadhall, men SEGA:s övriga två i Akihabara är bättre.6/10

SEGA Gigo Akihabara
1-15-1 Soto-Kanda, Chiyoda-ku, Tokyo 101-0021
SEGA Gigo arkaden skiljer sig från SEGA:s andra arkadhallar som är röda. Denna arkadhall ser på utsidan otroligt häftig ut och förhoppningarna är stora. Tyvärr består Gigo nästan uteslutande av UFO catchers och märkliga kortbaserade arkadspel.
Det finns även en SEGA Gigo i Ikebukuro (långt nordväst) som sägs vara betydligt bättre.3/10

Club SEGA Maruhan Shibuya
Maruhan Pachinko Tower 1F・B1F, 258-6 Udagawa-cho, Shibuya-ku, Tokyo
En våning är mer renodlat för arkadspel resten kan du strunta i. Här har vi flera våningar med pachinko, nedrökta och med öronbedövande oljud.3/10

SEGA Hi-tech Land
1-14 Shibuya, 渋谷区 (Shibuya-ku). 東京都 (Tokyo Metropolis), 150-0042
Kanske inte det bästa stället för den som vill uppleva klassiska arkadspel. Här finns mycket UFO catchers och större delen utgörs utav bowling och biljard.3/10

SEGA Joypolis
Decks, Tokyo 3F-5F, 1-6-1 Daiba, Minato-ku (Odaiba-kaihin-koen station)
Överlag tycker jag att det är ganska jämnt skägg mellan Taito och SEGA:s arkadhallar i centrala Tokyo. I ärlighetens namn kanske Taito är snäppet vassare. Joypolis är dock arkadhallen som ser till att SEGA med råge vinner arkadkampen mot Taito. Häftigare och roligare än Joypolis blir det inte!
SEGA Joypolis är en arkadhall/nöjesfält inomhus som ligger vid Decks på den konstgjorda ön Odaiba en bit söder om centrala Tokyo.
Joypolis är tre våningar och man kan antingen välja att betala inträde på 800 yen och betala för varje attraktion separat 500-800 yen (ca: 33-54 SEK) eller köpa ett Passport. Ett Passport kostar mellan 2400-3900 yen (ca 162-264 SEK) beroende på vilken tid på dagen det är och ger obegränsat antal åk/spel.

Det som gör Joypolis så häftigt är att det tar spelupplevelsen långt bortom vanliga arkadhallar. Nedan väljer jag några favoriter:

Veil of Dark
En kombination av berg och dalbana och House of The Dead! Skjut alla fiender på för att kunna fortsätta åka berg och dalbanan.

Initial D
Så här roligt har jag inte haft med ett racing spel sedan jag spelade SEGA Rally för första gången. I Initial D sitter man i en riktig sportbil och styr det som händer på skärmen. Bilen rör och skakar på sig vilket ger en helt otrolig spelkänsla.

Let´s Go Jungle SP!
Ett shoot-em-up där man åker i en safari Jeep och blir attackerad av en enorm mängd farliga muterade spindlar, pirajor och insekter. Allt i bästa House of the Dead stil. I denna version snurrar vagnen du sitter i beroende på varifrån fienderna kommer. Det blåser även vindpustar på spelaren som simulerar insektssprayen från den galna guiden i spelet. Otroligt kul och mitt favoritspel på Joypolis!

The Room of the Living Doll
Upplev en japansk skräckfilm på riktigt! Ett spökhus där 8 besökare går genom mörka gångar in till ett rum med ett bord och åtta stolar. Framför bordet sitter en mycket obehaglig hemsökt docka fastkedjad i en stol. Alla besökarna tar på sig hörlurar och rummet blir kolsvart. Man får höra obehagliga viskningar som går från ena örat till det andra vilket ger känslan av att något obehagligt går omkring i rummet. Vidare får man uppleva skrik, skrapningar, krossade glas och mycket mer. Tyvärr är denna attraktion på japanska, men även om man inte förstår vad som sägs så infinner sig helt klart obehagskänslan. Väldigt underhållande!

Totalt finns det 23 attraktioner på Joypolis. Utöver det finns Sonic relaterade karnevalspel (kostar extra) UFO catchers och självklart Toylet. Det finns restauranger på Joypolis. Crepe Shop är definitivt att rekommendera! I JP Store kan du handla massor av Persona relaterade och övriga SEGA relaterade saker. Joypolis är helt klart den största höjdpunkten i Tokyo för en gamer. Här får du en spelupplevelse långt bortom det vanliga. Högsta betyg känns inte tillräckligt. To be this good takes AGES, To be this good takes SEGA.

10/10[love]

Adores Akihabara (mitt emot Club SEGA)
6F Akiba Place, 3-15-1 Soto-Kanda, Chiyoda-ku, Tokyo
Sett från utsidan ser Adores 10 våningshus imponerande ut. Om du är ute efter att spela arkadspel är detta inte den bästa platsen. Här finns arkadspel (tillsammans med UFO catchers) endast på två våningar, resten är dejtbås och karaoke.3/10

Adores Shibuya
KN Shibuya No.1 Bldg.1-4F, 13-11 Udagawa-cho, Shibuya-ku, Tokyo
En relativt liten arkadhall (4 våningar) med hyfsat utbud. Som på många andra arkadhallar utgör UFO catchers en stor del av utrymmet.4/10

Det var allt för denna del. Nästa del kommer att handla om olika spel och elektronikbutiker i Tokyo.Taggar: Tokyo, Arkad, Sega, Sonic, Akihabara, shibuya, Shinjuku, Joypolis, Odaiba, Toylet, To be this good takes SEGA, Club SEGA, Taito HEY, Adores, Pachinko, UFO catcher, Taito Game Station, 100 Yen

« Till bloggen

Kommentarer

Anonym23 dec 2014q

Bokmärkt!

Oregondanne25 dec 2014q

Har sett fram emot det här dagboksinlägget. :) Ska bli spännande att höra dina övriga reflektioner om Japan.

Ja, visst är Joypolis häftigt! Hann själv inte testa lika många attraktioner som du dock. Blir riktigt peppad på ett återbesök nu...

Men vafan, har Shibuya Kaikan försvunnit? Aj då. Fanns ju massor av sköna retrospel i den arkadhallen.

Rikard Halvarsson 5 jan 2015q

Här var den ju! Arkadguiden som jag skulle behövt innan jag var i Tokyo! Och som jag själv tänkt göra nästa gång :P

Känner igen några av platserna. Jag hamnade ju på Joypolis av en slump, vi var på den konstgjorda ön för att bada i badhuset av rent varmvatten från havet och se andra saker. Jag spelade inget eller så tyvärr, men gick runt och tittade lite. Det är ju ett måste att återbesöka nästa gång jag är i Tokyo!

Sen håller jag inte med om Levels beskrivning att tvpsle/arkadspel är något suspekt som otakus håller på med. Man såg ju lite arkadspel lite här och var, inte bara i de stora hallarna. Reklam för tvspel på tunnelbanan och folk med 3DSer överallt. Arkadhallarna var säkert fler och bättre förr, men man blir ju inte besviken som besökare iaf!

Riktigt kul att du bjuder på recensioner och bilder :) Tack!!

ZidaneIX 5 jan 2015q

Sommarregn:

Här var den ju! Arkadguiden som jag skulle behövt innan jag var i Tokyo! Och som jag själv tänkt göra nästa gång :P


Hann inte besöka Ikebukuro och Nakano, så där finns det en hel del arkadhallar att skriva om ;)

Sommarregn:

Det är ju ett måste att återbesöka nästa gång jag är i Tokyo!


Det är helt klart värt en heldag.

Sommarregn:

Sen håller jag inte med om Levels beskrivning att tvpsle/arkadspel är något suspekt som otakus håller på med.


Det är väl tyvärr så som många som inte är så insatta i spelkulturen uppfattar gamers (menar inte att Level är oinsatta, utan mer hur vissa "vanliga" människor kan uppfatta spelkulturen).

Oregondanne 5 jan 2015q

Sommarregn:

Sen håller jag inte med om Levels beskrivning att tvpsle/arkadspel är något suspekt som otakus håller på med.


ZidaneIX:

Det är väl tyvärr så som många som inte är så insatta i spelkulturen uppfattar gamers


Apropå Alfred Holmgrens artikel i LEVEL vill jag bara säga att han faktiskt har väldigt många bra poänger, och att man nog inte kan förstå dem alla förrän man själv bott i Japan (vilket ju Alfred gör). För er två som besökt Japan för första gången ser bilden såklart helt annorlunda ut (och helt jävla underbar, såklart!).

Så här skrev jag själv i tråden om första numret av nya LEVEL:

Jag tror att man själv måste ha bott i Japan för att förstå djupet i artikeln, och Alfred träffar väldigt många bulls eyes måste jag säga (som själv bott i Japan i tre år). Japan är ungefär som ett förhållande med sin drömkvinna (eller man). Först fattar man inte att man lyckats få henne, man svävar på moln och de första veckorna (eller kanske månaderna) är helt underbara. Sedan börjar man se saker man inte sett tidigare, saker och hemligheter som döljt sig under den fagra och till synes perfekta ytan. Man blir arg, besviken, ledsen - börjar ifrågasätta sig själv och hela sin existens då den mönstergilla bild man byggt upp faller som ett korthus. För att sedan byggas upp igen, tillsammans med nya insikter och en ny sorts kärlek. Och så fortsätter det, likt den brantaste av berg-och-dalbanor. Att bo i Japan är både det mest magiskt tillfredsställande och det mest hopplöst frustrerande som finns.

På samma sätt håller jag inte med Ludvig Forssells kommentar att japaner är ytliga. Jag förstår hur man kan tycka det, men det är bara ett slag i den tennismatch av insikter man som bosatt i Japan spelar mot sig själv. Ena dagen tror man sig ha knäckt gåtan, för att nästa dag upptäcka att den raka motsatsen var sann. Och det är nog det som gör livet i motsatsernas land så himla fantastiskt.

Rikard Halvarsson 7 jan 2015q

Oregondanne:

att man nog inte kan förstå dem alla förrän man själv bott i Japan


Klart att det är så :)

Men läser man det Alfred skrev var det som om tvspel vore något ful och märkligt i Japan, något som bara finns i ett sjunkande Akihabara. Och så är det verkligen inte då det finns överallt. Reklam i tunnelbanor, uppställda retrokonsoler i stora Bic Camera. Så det är en del av kulturen, men kanske inte som man först tror som besökare så klart. För en som inte varit i Japan och läser det han skrev så blir bilden istället väldigt konstig åt andra hållet istället.

Oregondanne 7 jan 2015q

Sommarregn:

Men läser man det Alfred skrev var det som om tvspel vore något ful och märkligt i Japan, något som bara finns i ett sjunkande Akihabara.


Jo, visst överdriver han och så är det såklart inte. Men det är ändå överraskande många japaner som skrattar åt (och ibland ser ner på) att ha tv-spel som passion. De flesta ser det mest som ett kul tidsfördriv, och det kan bli väldigt frustrerande ibland (varför man kan skönja en hel del bitterhet i Alfreds artikel).

När jag själv pratat om tv-spel som kultur och något som kan vara djupt och känslosamt har jag ofta blivit skrattad rakt upp i ansiktet. Inte på ett hånfyllt sätt, utan typ "du måste vara galen. Vad har du inhalerat egentligen?"...

Oregondanne 7 jan 2015q

*hånfullt

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.