Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

ZidaneIX

Registrerad: 9 aug 2010 16:38 Senaste besök: 23 maj 2018 18:27 Online: Nej

Stockholm ZidaneIX HippieVyse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

En SEGA-nörd i Japan. Del 3: Yokosuka. Shenmue på riktigt!

ZidaneIX 4 jan 2015 21:441521 visningarKommentera: 10 !När man är i Tokyo så tipsar många guideböcker om att åka på utflykt till Nikko, Kyoto, Kamakura eller Hakone. Yokosuka nämns knappt i guideböcker, men för en Shenmuefantast hör staden till en av de absoluta höjdpunkterna på Japanresan!

Yokosuka är en relativt liten stad med ca 414000 invånare och staden är främst känd för den amerikanska flottbasen som har funnits här sedan 1950-talet.I reklambroschyrer kallar man Yokosuka för "one of the most international city in Japan" samt "International City of Culture by the Sea".
Kanagawa Guide Map skriver följande om Yokosuka:
"Yokosuka is a town having the US military base, where American and Japanese cultures have fused. "Dobu-ita Stree" which is famous as the origin of "Sakajyan" (souvenir jackets) has about 150 shops lined up. "Yokosuka Navy Curry" which was born from a recipe of the Meiji Era, is also quite popular".

En stor sevärdhet är admiral Tōgō Heihachirōs krigsskepp Mikasa som bl.a. användes under rysk-japanska kriget 1904-1905.Man tar sig enkelt till Yokosuka från Tokyo med JR Yokosuka Line som tar ca 1 timme och 15 minuter.

Det som gjorde Shenmue till en av det absolut största spelupplevelserna någonsin var dess atmosfär och den otroliga detaljrikedomen. Yu Suzukis mästerverk suddade ut gränsen mellan fiktion och verklighet spelaren kom så nära man kunde till att få uppleva Japan utan att åka dit själv.

Till skillnad från Shenmue II versionen av Hong Kong och Kowloon som är inspirerat/löst baserat på verkligheten så är Yokosuka i Shenmue extremt likt verklighetens Yokosuka. Det kändes som man när som helst skulle möta Ryo, Nozomi Harazaki, Tom, Goro, Mark Kimberly, Gui Zhang eller Terry!

Jag besökte tre områden i Yokosuka som vi väl känner igen från spelet: Dobuita Street, Yokosuka Harbour samt Sakuragaoka.

Dobuita Street
Inte långt från Yokosukas tågstation ligger det något slitna shopping och nöjesområdet Honcho, eller "The Honch" där den amerikanska närvaron är stor. Det är hit amerikanska militärer går för att roa sig och därför är detta område svaret på Ryos klassiska fråga: "Do you know where I can find some sailors around here?"

I "The Honch" finns Dobuita Street som påminner extremt mycket om spelversionen. Nästan alla butiker säljer saker som har anknytning till USA och man kan till och med betala med amerikanska dollar på vissa ställen. Zippo tändare känner vi ju onekligen igen och de är vanligt förekommande. Många butiker säljer även den typiska jackan "sukajan" eller " Sakajyan" som är väldigt lik den Ryo har på sig fast med lite grällare färger.

Tom´s!

Läskautomaten i Shenmue?

Sukajan butik.Tatueringsstudion i Shenmue?

När man är i The Honch så får man inte heller missa att prova på en av Yokosukas specialiteter: Navy Burger. Jag åt på ett ställe som hette Honey Bee (2-1 Honcho, Yokosuka) och den burgaren var definitivt en av de godaste jag någonsin har ätit.

Yokosuka Harbour
Stora delar av hamnen är inte tillgänglig för de som inte arbetar där men när man går förbi så infinner sig Shenmue känslan ganska fort!Gaffeltruck i Yokosuka, mer Shenmue än så här blir det inte!

Sakuragaoka
Sakuragaoka är ett ganska välbärgat bostadsområde som ligger i östra Yokosuka. Enklast når man området genom att ta lokaltåget till "Maborikaigan" eller "Uraga" och det ligger precis i närheten. Verklighetens Sakuragaoka är väldigt likt det Sakuragaoka vi får uppleva i början av spelet.Sammanfattningsvis är Yokosuka ett måste för varje Shenmue fantast. Det känns som ett kärt återseende att få uppleva platserna man aldrig glömmer från spelet i verkligheten. Yokosuka kanske inte är förstahandsvalet av utflyktsort för de som inte spelat Shenmue, men staden är inte så tråkig som många säger. Är du intresserad av det militära finns det också mycket att se.

Det var allt från min Japan resa, längtar redan tillbaka!Taggar: Yokosuka, Ryo Hazuki, Yu Suzuki, Dobuita, Sakuragaoka, Yokosuka harbour, Do you know where I can find some sailors around here?, Navy Burger, Zippo, Sukajan, Goro, Nozomi Harazaki, Tom, Terry, Gui Zhang, The Honch, Gaffeltruck, Shenmue real, Mark Kimberly

« Till bloggen

Kommentarer

Bleatlessness 5 jan 2015q

I see.

Hans Li Engnell 5 jan 2015q

Kul! Alltid roligt att se bilder från dessa områden! Jag hoppas kunna åka dit själv en dag.

Ja, Yu Suzuki tog sig betydligt större friheter med Hongkong. Det finns inte så mycket Shenmue-relaterat att besöka där (Kowloon ligger inte på ett berg!). Men 2013 besökte jag Man Mo Temple i alla fall. Det känns större i spelet än i verkligheten, och min fru förstod inte mycket av varför jag ville gå långt bara för att ta bilder på just det där templet...

http://www.highdefgalaxy.blogspot.se/2013/03/shenmue-ii-man-...

Rikard Halvarsson 5 jan 2015q

Jävlar vad nördigt och coolt! :) Vore kul att köra en avstickare dit nästa gång man är i Japan. Tog du tåg från Tokyo? Hur lång tid tog resan.

Jag trodde inte att det bodde så många där som det gör.

Bra bilder också, vissa saker känns ju verkligen precis som i spelet. Hamnen - där jag råkade ut för tidsbuggen i Shenmue! :p

Men fanns arkadhallen där? Eller nån liknande? Fanns det ingen plats alls där Shenmue omnämns? Fast vore kanske märkligt om det vore så då spelet inte direkt är lika stort som Mario.

Oregondanne 5 jan 2015q

Fem tummar upp! Måste göra ett återbesök så snart jag kan... (har en kul Shenmue-relaterad grej planerad till Loadingkalendern - kanske nästa års då!)

ZidaneIX 5 jan 2015q

Sommarregn:

Tog du tåg från Tokyo? Hur lång tid tog resan.


Ja. Man tar JR Yokosuka Line. Det tar ca 1 timme och 15 minuter och är väldigt smidigt.

Sommarregn:

Men fanns arkadhallen där?


Det finns ett Adores i Yokosuka (238-0041 Kanagawa Prefecture, Yokosuka, Honcho, 3 Chome−27)

Sommarregn:

Fanns det ingen plats alls där Shenmue omnämns?


“Sommarregn:
Fanns det ingen plats alls där Shenmue omnämns?

Nej tyvärr. Shenmue Dojo borde kanske dra igång en Kickstarter kampanj för att uppföra en staty av Ryo Hazuki eller Yu Suzuki i Yokosuka ;)

ZidaneIX 5 jan 2015q

Oregondanne:

Fem tummar upp!


どうもありがとうございました!

Oregondanne:

Måste göra ett återbesök så snart jag kan... (har en kul Shenmue-relaterad grej planerad till Loadingkalendern - kanske nästa års då!)


Låter spännande. Något att se fram emot.

Anonym 7 jan 2015q

Wow det är verkligen likt, Toms och Dobuitagatan därefter, och bilden på backen! (ovanför sukajanbilden)

Navy burger ser lite ledsen ut, fast fräsch, ändå.

Haha himlar vad du spejade på hamnen, häftigt nästintill identiskt med spelet.

Sakuragaoka japp jag kan helt enkelt hålla med dig. Det enda som saknas är väl ett Walkman kasettsoundtrack.

J-stile11 jan 2015q

Helvete vad coolt!

Megaloman17 jan 2015q

Härligt reportage!

Jag tycker att turistguiden och kanske någon souvenirbutik bör nämna spelet, åtminstone. Men det kanske de gjorde för tio år sen..!

ZidaneIX19 jan 2015q

Megaloman:

Jag tycker att turistguiden och kanske någon souvenirbutik bör nämna spelet, åtminstone. Men det kanske de gjorde för tio år sen..!


Bortsett från dedikerade spelsidor så är det väldigt dåligt med det.
På en sida som skriver om amerikanska militärbaser nämns följande:
"For the tourist who does not have any interest in the locations of the game “Shenmue”, few attractions it is in Yokosuka."

http://www.cobases.com/overseas/japan/commander-fleet-activi...

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.