Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

ZidaneIX

Registrerad: 9 aug 2010 16:38 Senaste besök: I går 18:35 Online: Nej

Stockholm ZidaneIX HippieVyse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Sega Saturn 20 år i Europa!

ZidaneIX 8 jul 2015 14:011915 visningarKommentera: 7 !Idag är det 20 år sedan Sega Saturn släpptes i Europa. I vanlig ordning fick vi européer vänta längre än japanerna och amerikanarna på konsolen.
Många ser Saturn som ett misslyckande då man trodde att 2D var det som gällde framför 3D och konsolen fick se sig slagen av PlayStation.
Men det är inte helt rättvist då konsolen hade en stor enorm mängd fantastiska spel. I Japan var konsolen betydligt mer populär än i väst och där slog den faktiskt Nintendo 64. I Japan hade man även en av de mest kända reklamkampanjerna med Segata Sanshiro som i reklamen läxade upp folk som inte spelade Saturn. Reklamen blev så populär att Segata Sanshiro till och med fick ett eget spel.Faktum är att en mycket stor del av spelen till konsolen aldrig släpptes utanför Japan vilket gör importspel till Saturn ett måste.
Spelmässigt utmärkte sig Saturn särskilt med 2D fighters (t. ex: Street Fighter Alpha 2, Street Fighter Zero 3, Marvel Super Heroes vs. Street Fighter, X-Men vs. Street Fighter, King of Fighters 95, 96, 97) och 2D shmups (t. ex Radiant Silvergun, Sengoku Blade: Sengoku Ace Episode II, Sexy Parodius, Soukyugurentai).

Intressant är att många av SEGA:s mest älskade spelserier och även spelserier från andra företag släpptes först till Saturn eller var den första konsolen som man gjorde arkadkonvertering till. Spelvärlden skulle vara betydligt tristare utan Saturn. Har jag missat något hojta till!

Virtua Fighter

Trots att Saturn på pappret var sämre än PlayStation var det Yu Suzuki och AM2 som tog fightinggenren till 3D. Den första konverteringen av Virtua Fighter till Saturn är idag närmast ospelbar och en förbättrad version, Virtua Fighter Remix släpptes kort efteråt.

Saturn konverteringen av Virtua Fighter 2 anses av många vara det bästa fightingspelet till konsolen och jag håller med om att det faktiskt står sig ganska bra än idag.Vi fick även ta del av sidospåret Virtua Fighter Kids samt det fantastiska Fighters Megamix där halva karaktärsuppsättningen bestod av Virtua Fighter karaktärer.

Panzer Dragoon


Denna rail shooter serie blev snabbt en av Saturns mest utmärkande. Otroligt actionspäckat och snyggt för sin tid. Uppföljaren Panzer Dragoon Zwei var i princip mer av samma fast bättre på alla plan. Panzer Dragoon Saga var annorlunda jämfört med de tidigare spelen då det var ett RPG. Spelet släpptes sent under konsolens livscykel och är idag det mest eftertraktade spelet till konsolen.Grandia


Saturn kanske hade lite svårt att hävda sig vad det gäller renodlade RPG då PlayStation hade Final Fantasy VII. Grandia var ett traditionellt spel och blev snabbt älskat. Många anser att det första spelet är det bästa i serien. Saturn spelet släpptes i Japan 1997 men det var inte förrän 2000 som vi européer fick ta del av detta spel fast då konverterat till PlayStation.

Sakura Taisen


Ett spel som från början skulle fylla tomrummet mellan större spelreleaser blev SEGA:s mest älskade spelserie någonsin i Japan. Med sin blandning av dejting och SRPG i en steampunk version av 20 talets Japan blev Sakura Wars ett fenomen med en egen butik i Tokyo, teatershower, oändligt med samlarfigurer och annat spelrelaterat. Fortfarande har inte detta spel eller den ännu bättre tvåan översatts till engelska vilket är skandal.

Dead or Alive


1997 släpptes arkadkonverteringen i av Dead or Alive till Saturn i Japan. Tyvärr nådde den inte väst utan det var först i och med PlayStation konverteringen som vi också fick ta del av Team Ninjas utmärkta spelserie. Spelmässigt har det inte åldrats så väl och idag spelas det väl mest av nostalgiska skäl.

Tomb Raider


Tomb Raider kom att bli en av de främsta spelserierna för PlayStation men vad många inte vet är att spelet först släpptes till Saturn. Idag är det näst intill ospelbart.

Sega Rally


Ett av världens bästa racingspel på arkad fick en mycket värdig konvertering till Saturn. Det dröjde länge innan man kunde ha roligare med ett rallyspel hemma i soffan.

House of the Dead


Ännu en härligt arkadspel som hittade till Saturn. Med hjälp av den Virtua Gun som också kunde ingå i köpet av spelet fick vi arkadkänsla i vardagsrummet.

Virtua Cop


Ännu en arkadkonvertering av ett ljuspistolspel som först släpptes till Saturn. Båda spelen är korta men väldigt roliga.

NiGHTS


Då vi inte fick ett riktigt Sonic spel till Saturn fick vi NiGHTS into Dreams istället. Det här är ett av konsolens mest unika spel. Att flyga runt med NiGHTS och göra loopar är en fantastisk upplevelse som håller än idag. Julversionen Christmas NiGHTS blev nästan mer känd än originalspelet.

Shenmue


Ja, jag vet att det här är lite fusk men då Kickstarter kampanjen för Shenmue III är igång måste man ändå nämna att det var på Saturn som Shenmue först var planerat att släppas till. Grafiskt sett ser spelet otroligt imponerande ut för att vara Saturn. I videon kan vi se scener från både Shenmue och Shenmue II. Man kan bara spekulera i var serien skulle vara idag om spelet hade släppts till Saturn.Saturn är helt klart en underskattad konsol som har gett oss en enorm mängd fantastiska spel. Grattis till 20 år i Europa!

Vilket är då det bästa spelet till konsolen?

- Sakura Taisen 2Allt som var fantastiskt med originalet fast större, snyggare och ännu mer charmigt! [love]

Berätta gärna om era minnen om konsolen, favoritspel mm!Taggar: Segata Sanshiro, Virtua Fighter, Panzer Dragoon, Grandia, Sakura Taisen, Dead or Alive, Tomb Raider, Sega Rally, House of the Dead, Nights, Shenmue Saturn, Virtua Cop

« Till bloggen

Kommentarer

Anonym 8 jul 2015q

Skulle säga att Nights är näst intill ospelbart idag, där Tomb Raider bara växer och växer och växer för varje genomspelning.

Oavsett så sållar även jag mig till skaran av folk som anser att Saturn har ett sanslöst intressant spelutbud med mängder av högklassiga spel som känns mer än värda att spela än idag.

Skrotbert 9 jul 2015q

Saturn är så otroligt mysig, och utbudet av fina arkadportar av 2D-shmups kan knappast underskattas.

Men rackarns vilka pengar det krävs för att skaffa många av dem.

Alianger16 jul 2015q

Bulk Slash är trevligt, om vi snackar 3D.

"Spelmässigt utmärkte sig Saturn särskilt med 2D fighters och shmups av vilka de främsta i genren finns till konsolen."

Och så nämnder du inte ett enda? Men det stämmer väl att den är nummer ett bland de tre "32-bits"konsolerna för just de genrerna.

Förstår inte hur varken Nights eller TR kan kallas ospelbara, upptäckte Nights för ett par år sen och hade kul med det efter att jag fattat att jag behövde analog kontroll. Men visst skulle jag vilja se grafiktekniska remakes av bägge.

ZidaneIX17 jul 2015q

Alianger:

Och så nämnder du inte ett enda? Men det stämmer väl att den är nummer ett bland de tre "32-bits"konsolerna för just de genrerna.


Jag fokuserade på de spelserier som först såg dagens ljus på Saturn.

Det finns ju ett oändligt antal spel värda att nämna i båda dessa genrer. 2D shmups t. ex: Radiant Silvergun, Sengoku Blade: Sengoku Ace Episode II, Sexy Parodius, Soukyugurentai.

Följande video är värd att kolla in:


För 2D fighters har vi t ex Street Fighter Alpha 2, Street Fighter Zero 3, Marvel Super Heroes vs. Street Fighter, X-Men vs. Street Fighter, King of Fighters 95, 96, 97 och en stor mängd övriga spel från SNK.

Alianger17 jul 2015q

Bara lite roligt att du börjar med det stycket för att sedan hoppa över till något annat.

Mm, känner till alla dessa.

ZidaneIX17 jul 2015q

Alianger:

Bara lite roligt att du börjar med det stycket för att sedan hoppa över till något annat.


Ja, det är sant, har uppdaterat.

Vilka är dina Saturn favoriter?

Alianger17 jul 2015q

Svår fråga, finns ju så många bra. Har tyckt om alla dessa av de jag spelat mer än ca 20 min:
Assault Suit Leynos 2
Baku Baku
Batsugun
Battle Garegga
Bubble Symphony
Bulk Slash
Burning Rangers
Cotton 2, Cotton Boomerang
Darius Gaiden
Dragon Force, Dragon Force II
Elevator Action Returns
Galactic Attack
Gungriffon II
Hyper Duel
Magic Knight Rayearth
Mega Man 8: Anniversary Collector's Edition
Nights
Panzer Dragoon Zwei
Panzer Dragoon Saga
Purikura Daisakusen
Radiant Silvergun
Saturn Bomberman
Sega Rally
Shining Force III: Scenario 1-3
Shinrei Jusatsushi Taromaru
Soukyugurentai
SFA2
Thunder Force Gold Pack 2
Virtua Cop 1-2
Virtua Fighter 2

Planerar att spela dessa mer i framtiden:
Exhumed
Grandia
Guardian Heroes
Langrisser IV
Langrisser V
The Legend of Oasis
Lunar: Eternal Blue
Princess Crown (snart fanöversatt!)
Samurai Shodown RPG
Sengoku Blade
Shining the Holy Ark
Silhouette Mirage
Tengai Makyou IV: The Apocalypse
Thunder Force V
Virtual On
Wachenröder - Utgavs av Sega
Waku Waku Puyo Puyo Dungeon - Utgavs av Sega

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.