Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

ZidaneIX

Registrerad: 9 aug 2010 16:38 Senaste besök: 23 maj 2018 18:27 Online: Nej

Stockholm ZidaneIX HippieVyse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

En SEGA-nörd i Japan. Del 4: Kyoto. Nintendos hemstad.

ZidaneIX13 nov 2016 17:281729 visningarKommentera: 9 !

Det har gått nästan två år sedan jag var i Japan senast och jag har längtat tillbaka dit ändå sedan planet hem lyfte från Narita.

Det här gången gick resan till den stad som för många nog är definitionen av det traditionella Japan, Kyoto. Kyoto i sig kändes mer modernt än vad jag hade trott men självklart finns det många platser som t. ex Gion-distriktet samt ett oändligt antal tempel där man kan få uppleva det traditionella Japan.
Kyoto är nog den vänligaste staden som jag har besökt. Ser man lite förvirrad ut med en karta tar det inte lång tid innan någon kommer fram och frågar om man behöver hjälp.

Kyoto är ju inte en spelstad på samma sätt som Tokyo med sitt Akihabara-distrikt mm.
Man hittar inte arkadhallar på 10 våningar som i Tokyo, men de man finner är avsevärt bättre än det ynkliga utbud som finns i Sverige och större delen av övriga västvärlden.

Hotellet som jag bodde på låg nära shopping gatan Kawaramachi dori där jag hitta några trevliga arkadhallar, Game Panic och Round 1 som även har bowling, biljard och dart. På båda dessa arkadhallar finns det mycket UFO catchers och märkliga slot och medaljspel vilket är ganska vanligt i arkadhallar, men det finns mycket annat roligt att välja på.

Nedan kommer några av mina favoriter favoriter:

Deadstorm Pirates Special Edition.


Jag älskar piratspel och detta är en riktigt häftig arkadupplevelse där man håller i två spakar för att skjuta sina fiender med och en ratt för att undvika faror i QTE liknande segment (Finns även på PSN samt ingår i Time Crisis Razing Storm). Hissa Jolly Roger och spela detta spel idag!

Dissidia Final Fantasy


Originalet till PSP var ett intressant spel som försökte komma med något nytt. Mitt största problem med spelet var kameran samt de obalanserade karaktärerna.
Det nya Dissidia till arkad är intressant då det är Team Ninja som ligger bakom det. Jag väljer självklart Zidane från FF IX och ger Kefka ordentligt med stryk. Jag tyckte fortfarande att det var en del konstiga kameravinklar men överlag kändes det kul att spela. Lär nog bli populärt när PS4 versionen kommer.

Tekken 7 Fated Retribution


Namcos fightingserie är väldigt populärt i Japan och Tekken 7 är riktigt roligt så länge man inte möter någon som jonglerar en i luften så att halva energimätaren ryker...

Time Crisis 5


Ni har kanske märkt att jag älskar ljuspistolspel och det är i arkadhallar som dessa spel ska upplevas. Time Crisis 5 utmärker sig genom att man ställer foten på pedaler för att gömma sig bakom föremål, väggar och dylikt. Ibland kanske den här gimmicken används lite väl mycket med det är ändå ett roligt spel.

Luigis Mansion Arcade


Härligt arkadspel där du skjuter och fångar in spöken med hjälp av en "riktig" dammsugare, så mycket roligare än Gamecube versionen.

Nintendo
Som spelnörd för man ju bara inte missa att titta på Nintendos huvudkontor samt Development Center. Egentligen är det inget annat än två stora kontorsbyggnader, men det är ändå kul att ha sett det i verkligheten.
Ta tunnelbana till Juzo Station så ligger dessa byggnader på gångavstånd.

Huvudkontoret:
Development Center:
Pokémon Center Kyoto
Trots att Kyoto är Nintendos hemstad har det inte funnits ett Pokémon Center där förrän i mars i år. Detta Pokémon Center ligger i det exklusiva köpcentrumet Takashiyama vid Kawaramachi dori.
Här finns massor av Pokémon figurer i traditionella japanska kläder. Butiken i sig är inte jättestor, men det går nog definitivt att bränna av hela semesterkassan här.

Det var allt från Kyoto! I nästa del besöker jag storstaden Osaka.

Tidigare delar:
En SEGA-nörd i Japan. Del 1: Arkadhallar i Tokyo
En SEGA-nörd i Japan. Del 2: Spel och elektronikbutiker i Tokyo
En SEGA-nörd i Japan. Del 3: Yokosuka. Shenmue på riktigt!Taggar: Kyoto, Dissidia Final Fantasy, Tekken 7 Fated Retribution, Time Crisis 5, Luigis Mansion Arcade, Nintendo, Pokémon Center Kyoto, Deadstorm Pirates Special Edition

« Till bloggen

Kommentarer

Siskan14 nov 2016q

Kyoto har lite av varje, absolut värt ett besök. Blir intressant att se vad du har gjort i Osaka. Där har jag aldrig varit.

Ifall du vill uppleva lite mer av gamla Japan så kan jag rekommendera Takayama (den i Gifu-prefekturen), befolkningsmässigt jämförbart med Helsingborg (knappa 100 000). Det är högt beläget och hade fortfarande lite snö i slutet av mars 2010 när jag var där. Världsarvsbyn Shirakawa-gou ligger också i närheten. Takayama är dock ingen höjdare ur nördsynpunkt, men en Sega World-arkadhall finns, samt en spelbutik i närheten.

ZidaneIX14 nov 2016q

Siskan:

Ifall du vill uppleva lite mer av gamla Japan så kan jag rekommendera Takayama (den i Gifu-prefekturen),


Har hört talas om Takayama och Shirakawa-gou, det verkar väldigt fint. Japan har så otroligt mycket att erbjuda.

Oregondanne18 nov 2016q

Kul att du återbesökt Japan! Ska själv dit igen för första gången på tre år nästa vecka och stanna i fyra månader.

"Kyoto är nog den vänligaste staden som jag har besökt."

Intressant! Jag tycker nästan precis tvärtom, även om jag gillar staden på andra sätt. Kyoto är dessutom ökänt, framför allt i Kansai, för att vara väldigt snobbigt och se ner på t.ex. Osakabor. Personligen är det i just Osaka jag blivit bäst bemött, och jag har även stött på flera Osakabor i andra städer som varit extremt vänliga. Man är mer avslappnade där, vilket märks både i hur de klär sig (Kyotobor brukar föredra märkeskläder), hur de pratar samt i deras attityd till främlingar (inte nödvändigtvis utlänningar utan alla som inte är Osakabor). Men allt detta blir såklart mer uppenbart när man förstår japanska. Ska ändock bli kul att läsa om dina Osakaäventyr i nästa del. :)

ZidaneIX20 nov 2016q

Oregondanne:

Ska själv dit igen för första gången på tre år nästa vecka och stanna i fyra månader.


Spännande! Skönt att komma från den svenska kylan. Blir det Tokyo eller kommer du besöka många städer i Japan?Oregondanne:

Intressant! Jag tycker nästan precis tvärtom, även om jag gillar staden på andra sätt. Kyoto är dessutom ökänt, framför allt i Kansai, för att vara väldigt snobbigt och se ner på t.ex. Osakabor.


Jag kanske hade väldig tur då ;) En japanska var väldigt hjälpsam och kom fram och visade mig hela vägen från pendeltågen på Kyoto Station till rätt tunnelbanelinje (vilket var en rätt bökigt att hitta själv).
Tyckte folk pratade ganska bra engelska i Kyoto jämfört med Tokyo, men det beror väl på att Kyoto är landets främsta turiststad, eller vad tycker du?

Såg en Youtube video där det sas att Osakabor upplevs som betydligt mer avslappnade än t. ex Tokyobor.
De var vänliga i Osaka också, Fick faktiskt gratisbiljetter till Abeno Harukas Observation Deck (Harukas 300) när jag var i hissen på väg till 16:e våningen där man köper biljetter. En kille hade inte möjlighet att använda sina så jag fick dem.

Men det är väl alltid så att det finns viss rivalitet mellan städer,
t. ex Stockholm och Göteborg, eller att många utanför Stockholmsregionen tycker att Stockholmare är dryga.

Siskan21 nov 2016q

Om jag får flika in så tror jag nog att det där är en typ av vänlighet som man möter i hela Japan, men även resten av världen. Jag upplever att de flesta som varit någonstans för över huvud taget kommer tillbaka och säger att alla varit så vänliga och hjälpsamma, med några få undantag.
Senast jag var i Tokyo hittade jag inte till ett rullbandssushiställe och när jag frågade någon som inte visste så insisterade hon på att försöka hitta den med hjälp av mobilen.
En annan gång frågade jag en trafikpolis om vägen till ett tempel, vilket han inte hade koll på. Men en annan man kom och frågade vad det gällde. Sedan sprang han till sin bil och ritade en hel karta ur minnet.
Men det roligaste exemplet på japansk hjälpsamhet var nog när vi bokat bord på en restaurang i Kanazawa. Vi var de enda utländska gästerna de någonsin haft(!), så när vi kom dit så hade någon skrivit instruktioner för hur man äter maten med roliga illustrationer och meningar som "Submerge the leek into the soup".

I Kyoto hände annars det mest otippade, att en kvinna kom fram och talade bättre svenska med oss än jag någonsin hört någon tala engelska där.

Oregondanne21 nov 2016q

ZidaneIX:

Blir det Tokyo eller kommer du besöka många städer i Japan?


Jag kommer att bo i Tokyo (hyr ut min lägenhet i Stockholm under tiden) men måste även förnya visumet en gång genom att åka till Korea, så då blir det nog en del andra städer på vägen. Måste såklart hälsa på nere i Saga.

ZidaneIX:

Jag kanske hade väldig tur då ;)


Eller så är det som du säger att Kyotobor har en viss attityd mot utländska turister och en annan mot japanska.

ZidaneIX:

Fick faktiskt gratisbiljetter till Abeno Harukas Observation Deck


Kul!

ZidaneIX:

många utanför Stockholmsregionen tycker att Stockholmare är dryga


Jag håller med, trots att jag själv är från Stockholmsregionen. ;) I de flesta länder runtom i världen brukar det ju vara att ju längre ut på landsbygden eller från storstäderna man kommer desto trevligare, så även i Sverige. Bodde själv i Gävle i tre månader och där var alla hur trevliga som helst! På så vis är Osaka lite unikt som trots sin höga befolkningsmängd ändå har ett så pass gott och gästvänligt rykte.

Oregondanne21 nov 2016q

Siskan:

Sedan sprang han till sin bil och ritade en hel karta ur minnet.


Har också varit med om det ett par gånger. Utöver japaners gästvänlighet är de faktiskt också jävligt bra kartritare. :)

Siskan:

en kvinna kom fram och talade bättre svenska med oss än jag någonsin hört någon tala engelska där.


Detta har jag dock inte varit med om, haha. Coolt!

ZidaneIX23 nov 2016q

Siskan:

"Submerge the leek into the soup".


:)

Oregondanne:

Jag kommer att bo i Tokyo (hyr ut min lägenhet i Stockholm under tiden) men måste även förnya visumet en gång genom att åka till Korea, så då blir det nog en del andra städer på vägen. Måste såklart hälsa på nere i Saga.


OK, ska du stanna ett tag i Korea eller blir det bara snabbt fram och tillbaka?

Jag är väldigt nyfiken på Kyushu. Gillade Fukuoka mycket i Yakuza 5. Funderade på att ta mig dit, men det fanns inte tid denna gång och det hade krävt ett Rail Pass.
Nagasaki ska väl också vara väldigt sevärt?

Förresten, har du varit på Okinawa?

Oregondanne23 nov 2016q

ZidaneIX:

OK, ska du stanna ett tag i Korea eller blir det bara snabbt fram och tillbaka?


Det blir nog bara ett par dagar.

ZidaneIX:

Jag är väldigt nyfiken på Kyushu


Min favoritö! Skildringen av Fukuoka i Yakuza 5 är förresten klockren.

ZidaneIX:

Nagasaki ska väl också vara väldigt sevärt?


Japp, älskar den staden. De flesta utlänningar förknippar den mest med den andra atombomben men Nagasaki har faktiskt en extremt rik historik som handelsstad. Fantastiskt vacker arkitektur och mysiga sluttningar in mot vattnet.

Skrev om de flesta städer i Kyushu i min Japanblogg då det begav sig så du kanske kan hitta något tips där om du får chansen att bege dig dit nästa gång: http://dannesjapanblogg.blogspot.se/

Nix, aldrig varit på Okinawa.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.