Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Karmosin

Registrerad: 29 mar 2011 18:45 Senaste besök: I dag 09:30 Online: Ja

Mrholytrain Holytrain

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Topp 10 Jrpg'n jag spelat. Del 1

Karmosin26 apr 2015 23:11614 visningarKommentera: 5 !

Har tråkigt och därför känner jag för att göra en lista... Woooooo!

Eftersom jag de senaste åren har grävt ner mig en del i Jrpg-genren så har jag haft en hel del bra och sämre upplevelser, just nu vill jag dela med mig av de bra!

(Har även som egen regel att inte lägga fler en ett spel från samma serie på listan)


10: Parasite eve.

Parasite eve vinner mycket på hur okonventionellt det är. Ett Jrpg som utspelar sig på dagarna vid jul i New york med ett realtime-stridssystem där ens position på slagfältet är väldigt viktigt, samt en överliggande atmosfär som känns mer resident evil än final fantasy. Det lider lite pga en lite klumpig översättning och även om handlingen är baserad på verklig vetenskap så tar sig den väääldigt stora friheter med konceptet.
Hursomhelst så är det roligt att spela, musiken är grym och atmosfären är väldigt tät.


9: Sakura wars: So long my love.

Ärligt talat så är jag inte helt säker om jag borde gilla detta spelet så mycket som jag gör. Wii-versionen har otroliga framerate-problem, ljudmixingen är något av det sämsta jag hört och handlingen är rätt så löjlig. Jag är dock inte helt säker på att den sista punkten är något jag håller mot spelet dock... Det är lite som att återigen sitta och kolla på lördagens morgon-tv, med färgglada skurkar som är ONDA, MWAHAHAHA! Och ens karaktärer har var och en har ett eget fokus varje "episod" där de måste lösa något personligt problem samtidigt som man ska besegra skurkarna. Det hjälper också att karaktärerna i sig är väldigt bra och dejting-sim-upplägget blandat med RPG-strider, där man gör mer skada ju bättre vän man är med sin kombo-partner, är jäkligt kul.

Skulle gärna spela de tidigare spelen i serien... Du vet, om de någon gång skulle släppas i väst...


8: Radiant historia.

Radiant historia har ett av de roligaste stridssystemen som jag stött på i genren, det liknar nästan mer ett pusselspel än de vanliga stridssystemen som man brukar handskas med. Berättelsen är väldigt intressant, om än lite förvirrande och det tappar mot slutet bara för att ta ett rejält kliv upp med ett fantastiskt slut. Musiken är bra, men jag önskar att det funnits mer, karaktärsdesignen och estetiskt överlag så är spelet väldigt eget (och väldigt vackert), men jag tycker karaktärerna i sig inte är de mest intressanta.

Många hyllar det till skyarna, jag hyllar det inte lika högt, men jag hyllar det likväl.


7: Tales of Xillia.

Ett spel jag spelade igenom nyligen.
Mitt första Tales-spel var tales of symphonia, eller snarare HD-utgåvan av spelet. Efter att ha dragit igenom upp till 15 timmar så bestämmde jag mig för att det inte var min kopp te och tänkte att det förmodligen gäller resten av serien också. Tji fick jag då jag inhandlade Tales of Xillia på psn-rea och blev förälskad rätt så snabbt. Främst av allt så gillar jag karaktärerna, och bland dem så står Milla Maxwell, härskaren över själar, ut som mest för mig. Hon är en otroligt respektabel kvinna som aldrig släpper sina ögon från sitt mål och aldrig låter sin vilja trubbas. Bortom denna yta så finns dock också en person som är ovan vid sin dödliga kropp och allt som kommer med den. En stor del av konflikten kommer från att hon inte längre har sina enorma krafter och måste hanteras med det, samt även att hennes pliktkänslor brottas med dem som hon har för sina vänner. Och i slutet så kände jag otroligt mycket för henne, tillsammans med alla de andra vännerna som man träffat under äventyrets gång. Inte ett öga var torrt. Ett närmast perfekt avslut på en underbar historia.

Sedan kom Xillia 2 som är deprimerande som fan! Hurra!


6: Etrian odyssey 4.

Etrian odyssey 4 måste vara det närmaste dungeoncrawler-perfektion som jag spelat. Historien är rätt så generisk, om än helt ok, men det spelar ingen roll. Spelmässigt så är EO4 så jäkla tajt, så jäkla väldesignat och så jääääkla roligt. Att det är uppdelat i flera olika labyrinter istället för en lång är positivt för min del, eftersom varje ny labyrint som man kommer till har sin egen liten gimmick, sin egna lilla smaksättning som gör den unik jämfört med de andra. Vare sig det är en FOE som beter sig på ett visst sätt, giftiga områden som man måste ta sig igenom så snabbt som möjligt eller att få en blodtörstig björn att röja vägen framför dig så kommer varje ny labyrint med en ny överraskning.
Det är också förmodligen det mest nybörjarvänliga spelet i serien, tillsammans med "The millennium girl" och håller en väldigt bra svårighetsgrad överlag. Musiken är grym, estetiken är söt och att skapa sitt egna lilla team är alltid roligt. En omedelbar klassiker i sin genre.


5: Final fantasy 9.

Om det är något jag märkt på senaste tiden så är det hur mycket jag uppskattar spel som kan ha kul. Spel som inte tar sig själv alltför seriöst och som vågar skratta likväl som gråta. FF9 gör detta väldigt bra, speciellt då det har en hel del tunga teman hängandes över sig. Ödet för Frejas folk och hennes älskare som glömt bort henne, Vivis funderande om sin existens och sin egen dödlighet, Steiners kluvenhet inför sin plikt till drottningen och vad det innebär att faktiskt förtjäna respekt och tillit. Just de olika sakerna som spelet tar upp görs otroligt mycket starkare av att spelet vanligtvis är väldigt glatt och på många ställen ett rätt så humoristiskt, lättsamt äventyr. För att gråta måste man även kunna le.

Här får jag sluta för ikväll. Det kanske inte är jättemycket att skriva egentligen, men det känns verkligen som det. :P
Ni sitter förmodligen på kanten av era stolar, jag vet, jag vet.
Sista delen kommer snart någon gång. Förmodligen. [cute]Taggar: Final fantasy IX, Tales of Xillia, Etrian Odyssey 4, Parasite Eve, sakura wars, radiant historia, topp 10, Karmosin

« Till bloggen

Kommentarer

Lord_ENERU26 apr 2015q

FFIX borde jag spela igenom igen och jag har varit sugen på Parasite Eve spelen, bara att försöka hitta dem med bra pris!

Karmosin28 apr 2015q

Kör de flesta ps1-spelen (de som finns på psn) på min vita, känner att de passar bra där, både för att jag gillar att kunna spela dem on the fly och skärmens skärpa och storlek gör att de ser lite bättre ut än de gör utsmetade på en stor TV. Tack vare dess dumma "ett-aktivt-konto-åt-gången" restriktion så blir det bara spel som finns på EU-psn dock, vilket suger...

ZidaneIX30 apr 2015q

Kul blogg! Det blir onekligen svårare om man bara får välja ett spel per serie. Ska bli intressant att se nästa del. Anar nog vilket spel som kniper förstaplatsen ;)

"Sakura wars: So long my love."
- Mitt favoritspel till Wii. Fantastiskt charmigt. Själv tänkte jag inte på framrate eller ljudproblem när jag spelade det.

"Skulle gärna spela de tidigare spelen i serien... Du vet, om de någon gång skulle släppas i väst..."

Varför vänta? Använd Gamefaqs översättningsguide så kan du ta del av alla spel i huvudserien och några av sidospåren utan problem.
Ja lovar dig, Sakura Wars 3 är inte bara det bästa spelet i serien utan ett av världens bästa spel alla kategorier. Karaktärerna, humorn, de mysiga Paris miljöerna, striderna, musiken... kort sagt helt underbart!

"FFIX"
- Helt klart seriens höjdpunkt. Åh vad jag saknar medeltiden i huvudserien.

Karmosin30 apr 2015q

ZidaneIX:

Anar nog vilket spel som kniper förstaplatsen ;)


Jag förstår inte vad du menar, jag tycker jag har varit rätt så tystlåten med vilka spel jag gillar här på forumet. :P

ZidaneIX:

Varför vänta? Använd Gamefaqs översättningsguide så kan du ta del av alla spel i huvudserien och några av sidospåren utan problem.


Jag antar att det skulle fungera, lite synd med så texttunga spel att man måste sitt och läsa från en översättning bredvid. :/

Får väl testa någon gång.

ZidaneIX 1 maj 2015q

Karmosin:

Jag antar att det skulle fungera, lite synd med så texttunga spel att man måste sitt och läsa från en översättning bredvid. :/

Får väl testa någon gång.


Ja, det är något bökigt med alla papper men det fungerade förvånansvärt smidigt att spela det då Kayamas guider är otroligt pedagogiskt upplagda. Vad gäller Koubu striderna kunde jag nästan spela dem utan guide redan efter första striden.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.