Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Keigo

35 Registrerad: 9 maj 2011 13:06 Senaste besök: I går 14:56 Online: Nej

www.kingdompleased.com keigo-mak

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Retrostudie: Komposit vs Komponent

Keigo 3 feb 2014 02:152821 visningarKommentera: 8 !

Den åttonde spelgenerationen är här nu. Vem som kommer vinna konsolkriget denna gång återstår att se, även om Sony leder med ett litet försprång just nu. Mitt i allt fick jag för mig för att damma av min gamla PS2, den har jag inte kopplat upp på min "nya" HDTV sen jag köpte den (för ett år sen).

Till min stora förvåning var hur ful och grötig allting såg ut på min TV. Jag minns inte att all text var i princip oläsligt och hur urvattnat grafik var. Som att någon har hällt vatten över en akvarellmålning. Jag förstod att det såg givetvis sämre ut för att PS2 har generellt en upplösning på bara 480p, men pixlarna såg ändå fel och utsmetad.

Jag läste sen lite på Neogafs retrotråd och kom då fram att jag har tidigare inte brytt mig om att skaffa en komponentkabel, utan använt en kompositkabel som medföljde i konsolen. Jag skyller på att jag var inte så teknisk intresserad då, och att jag hade bara råd med en 20tums platt bildrörs-TV med monoljud när jag pluggade. Så en bättre sladd hade inte hjälpt så mycket.

PS2 är förvisso en mycket gammal konsol nu, men jag gillar den fortfarande jättemycket och har mycket fina minnen från den perioden. Så jag bestämde mig för att kika efter en komponentkabel. Till slut hittade jag en för föga 70kr och testade om det hjälpte. Resultatet var häpnadsväckande, det var som natt och dag! Jag tog några före och efter bilder:Nu vet jag att alla PS2-spel får inte enorma ansiktsupplyftingar, men för pixelspel som Marvel vs Capcom 2 så var skillnaden markant. Nu ser man varje pixel, skarpa polygoner och fantastisk färgåterutgivningen.

Det ska bli kul att lira lite gamla PS2-spel igen. Det är kanske dags för mig att klara Silent Hill 2 nu, nu när allting ser ännu läskigare ut med korrekt bildåterutgivning!

//Keigo

PS. Jag vet att jag stavat fel på komposit på bilderna, men orkade inte korrigera i efterhand. Klockan är två på morgonen. DS.Taggar: Keigo, serier, Spel, Nörd, Humor, teckna, gay, Bög, homo, 2014, PS2, komposit, komponent, pixel, Marvel, capcom, video, bildåterutgivning

« Till bloggen

Kommentarer

Skrotbert 3 feb 2014q

Jag går också i tankarna att plocka fram PS2:an och testa spel som jag missat.

Det här med vilka bildkablar som fungerar bäst verkar skilja sig ganska rejält från TV till TV. På min förra platt-tv var det helt odrägligt att köra annat än komposit när det gällde PS2, allt annat såg helt galet ut. På den nya TV:n är dock RGB helt fantastiskt (obs, relativt begrepp här!).

Märk att jag utelämnar komposit från diskussionen. Komposit har inte här att göra. :)

Keigo 3 feb 2014q

Skrotbert:

På min förra platt-tv var det helt odrägligt att köra annat än komposit när det gällde PS2, allt annat såg helt galet ut. På den nya TV:n är dock RGB helt fantastiskt


Hm, jag antar att storleken på skärmen avgör en hel del. Sen också om TV:n stretchar ut bilden för att anpassa dess mått. Min TV verkar funka helt perfekt, jag blev helt paff att man kunde se och räkna alla pixlarna så klar. Efter kompenent-frälsningen kommer jag aldrig gå tillbaka till komposit [crazy]

Dock börjar PS2:an låta sjukt mycket när ett spel läser för första gången. Ljudet försvinner sen och det är inga problem att spela. Men man blir lite orolig ändå.

Skrotbert 3 feb 2014q

Skrotbert:

På min förra platt-tv var det helt odrägligt att köra annat än komposit när det gällde PS2


Haha, jag skrev fel där. Annat än komponent ska det vara. På den gamla tvn var dessutom RGB helt värdelöst, men på den nya (inte särskilt stor, för övrigt) så tycker jag att det fungerar bra.

Keigo:

Men man blir lite orolig ändå.


Jag avskyr konsoler som låter konstigt. Påminner mig om den gamla PS1-tiden, då jag ibland behövde vända dem uppochner för att de alls skulle läsa skivorna.

Keigo 3 feb 2014q

Skrotbert:

Haha, jag skrev fel där.


Jag förstod det, det hade varit galet annars :P Din nya TV verkar balansera tillbaka skärpan och färgåterutgivningen någorlunda. Enda "fördelen" med komposit är att vissa kantlinjer jämnas ut "finare", så att bilden inte blir flimmrig. Det märkte jag att Silent Hill 2 hade eftersom de hade så små detaljer i vissa delar.

Skrotbert:

jag ibland behövde vända dem uppochner för att de alls skulle läsa skivorna.


Haha, jag har läst om det men aldrig behövt gått så långt. Jag tror det är inget fel med min maskin, eftersom den skrapar inte skivan eller låter efteråt. Behöver kanske bara damma av den mer ordentligt. I värsta fall skruva upp den och smörja dom rörliga delarna.

Aloysius 4 feb 2014q

Det här gäller ju ännu mer gamla konsoler där skillnaderna kan vara lika dramatiska. SNES, Megadrive, N64 med flera. I alla fall om man ska spela dem på en modern TV där skillnader i bildkvalitet syns mer.

Till Playstation 1 hade jag en RGB-kabel från början så jag vet inte riktigt hur dålig bilden med kompositkabeln är där, men antagligen är det lika stor skillnad där också.

Keigo 4 feb 2014q

Aloysius:

Det här gäller ju ännu mer gamla konsoler där skillnaderna kan vara lika dramatiska


Jag kan tänka mig det. Efter komponentuppgraderingen har jag fått eftersmak på att hitta en RGB-sladd till min SNES. Men den är knepig och jag vet inte om det är maskinen eller diskettstationen som är problemet. Den stängs av av sig själv ibland.

Megaloman 4 feb 2014q

Jag brukade lära mina gamla kunder i elektronikbutiken att "komposit är skit". Det fastnade efter ett tag och världen blev några fina bilder rikare.

Keigo 9 feb 2014q

Megaloman:

Jag brukade lära mina gamla kunder i elektronikbutiken att "komposit är skit"


Om jag ändå hade någon som sa till mig då.

Men platt- och HDTV var inte standard då, så jag tror att många inte brydde sig så mycket om upplösning osv. Plus att såna kablar kostade en del, så dom flesta nöjde sig med att de fick en bild på TV:n.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.