Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Keigo

35 Registrerad: 9 maj 2011 13:06 Senaste besök: I går 14:56 Online: Nej

www.kingdompleased.com keigo-mak

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Cosplay och annat från Comic Con/Gamex 2015

Keigo 9 nov 2015 15:053083 visningarKommentera: 3 !


Jag hade tänkt att publicera upp min rapport från Comic Con i Stockholm ganska direkt efteråt, en väldig enkel med många bilder. Men eftersom jag har pratat med många besökare och utställare på mässan så vill jag gärna utveckla intrycken lite mer.

Comic Con Stockholm 2015 var bra, överraskande bra och generellt positivt överlag. Det var visserligen inte perfekt och det fanns en del saker som kan förbättras, men jag tror att mässan är definitivt på rätt spår. Det känns och osar kroppsodör som Comic Con ska vara (hallå, deo folk!). Ett stort plus var att det fanns många, många sittplatser. I andra konvent, speciellt i USA är det vanligt att många besökare sitter på golvet i hallarna. Men man schasas man bort väldigt snabbt av vakterna som om man var en pestråtta. Comic Con Stockholm hade dock inga andra lokaler, så alla tävlingar och scenaktiviteter skedde i små uppsatta scener i läktaren. Vilket var en smart lösning, men eftersom det inte finns några solida väggar som skilde scenerna och mässan från varandra, så kom det oljud från alla håll.


Jag gick även runt och frågade utställarna vad de tyckte om årets Comic Con. Serietecknarna Jonas Darnell (Herman Hedning), Natalia Batista (‎Sword Princess Amaltea‬) och förläggaren Johan Kimrim (Walking Dead & Games of Thrones) var positiva till utvecklingen. I år var fokusen inte primärt bara på spel. Serier och de andra utställarna fick bra placeringar och fokus. Inte alls som förra året där de hamnade långt bort i ett mörkt hörn och fick knappt någon belysning. Jag är glad för deras skull, svenska serier behöver verkligen mer utrymme och exponering i Sverige. Serier idag har minskad drastiskt och inga större förlag satsar på det längre.

Speldelen fick lida lite för att de andra utställarna skulle få mer fokus. Personligen har jag inget problem med det. Spel idag får mycket exponering på andra håll, och poängen med Comic Con är att det ska innehålla all slags populärkultur, ett smörgåsbord där man kan träffa, mingla, köpa och uppleva alla möjliga nördiga saker. Så det var välbalanserad tycker jag. Dock var Sony inte på plats, vilket var oväntad. De kanske kan expandera mässan och utnyttja hela arenan nästa år så att fler utställare kan få vara med. Plus att det var riktigt smockfullt på lördag, lite extra utrymme hade inte skadat. Jag kunde knappt gå runt med min cosplay på.


Comic Con utan cosplay är ingen Comic Con, enligt mig. I år var det ännu mer folk som var utklädda, det fanns så många coola cosplay! När jag frågade cosplayarna vad de tyckte om mässan så var reaktionerna blandade. Vissa tyckte att det var hur kul som helst, andra tyckte lite sådär. De tyckte att fanns inte så mycket för dem att göra på plats.
Det fanns cosplaytävlingar, en varje dag. Men jag tror jag förstår vad de menar. Cosplay handlar mer än att klä ut sig på konvent, man träffar nya och gamla vänner, hänga och ha kul med folk med gemensamma intresse med mera. Exempelvis på San Diego Comic Con finns det ett område nära konventet där man har arrangerat en hel våning med bräd-/ TV-spel och filmvisningar. Vem som helst kan vara med och det är öppet dygnet runt.

Jag tror att framtida Comic Con i Stockholm gynnar att utveckla lite mer områden där folk, i eller utan cosplay kan hänga och delta i olika aktiviteter tillsammans. Det ger lite mervärde att besöka ett konvent, än att bara gå dit för att köpa merchandise.


Den stora cosplaytävlingen i söndags var också riktigt kul att titta på. Det fanns många duktiga och ambitiösa cosplayare som deltog. Största priset var att representera Sverige till World Cosplay Summit, världens största cosplaytävling i Japan. Miranda Fondin och Kim Synnerborn genomförde ett fantastiskt nummer och kammade hem priset. Det är första gången Sverige får tävla officiellt i World Cosplay Summit (förra året fick vi bara vara med som åskådare), så jag önskar dem all lycka och hoppas att de kammar hem ett pris.

Comic Con Stockholm har varit väldig bra för mig, jag var helt slut några dagar efteråt. Precis som Comic Con ska vara. Jag hoppas att ni andra har också haft kul på mässan, och dela gärna er upplevelse med mig och alla andra.
//Keigo
Taggar: Keigo, serier, Spel, Nörd, Humor, teckna, gay, höst, Comic Con, Stockholm, 2015, cosplay, Gamex, wcs

« Till bloggen

Kommentarer

Cappuccino 9 nov 2015q

Det var faktiskt oväntat hög nivå på cosplayen, måste jag säga. Jag såg dessvärre aldrig när det var någon scenshow då jag var fast vid mitt Jump Cannon-bås. Men nästnästa år eller så kanske jag också klär ut mig själv till någon obehaglig jävel och klampar runt.

Anders Eklöf 9 nov 2015q

Killarna på andra bilden, vad föreställer de? Tycker jag känner igen det.

Kul att se dig under helgen, förresten! :D

Keigo10 nov 2015q

Cappuccino:

så kanske jag också klär ut mig själv till någon obehaglig jävel och klampar runt.


Do it! Plus att det blir en annan upplevelse på Comic Con när man klär ut sig :)

Anders Eklöf:

Killarna på andra bilden, vad föreställer de?


[surprised] Wat wat! De båda är ju Captain N, the game master (man ser inte zappern så bra i bilden)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.