Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Keigo

35 Registrerad: 9 maj 2011 13:06 Senaste besök: I går 14:56 Online: Nej

www.kingdompleased.com keigo-mak

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

3DS, den bästa konsolen någonsin

Keigo26 jan 2017 15:461663 visningarKommentera: 12 !


Jag fyllde år nyligen och bestämde för mig att unna mig själv med något dumt och onödigt. Jag köpte en till New 3DS, dock XL-varianten som har Super Famicom-temat på utsidan och släpptes bara i Japan förra året. Det kan vara mitt livs bästa och sämsta beslut, då man aldrig vet om Nintendo kommer släppa en Super Nintendo-version i Europa senare i år.

Men jag har lovat mig själv att ta lite mer risker i livet, så det här är nog en bra start. Om inget annat är det ett ypperligt tillfälle och ursäkt att bemästra japanska nu. Som en bonus fick man också en nerladdningskod med Super Famicom-tema till hemmenyn.

Trots nackdelar med att importera in en japansk version av konsolen så kunde jag inte låta bli att skaffa den ändå. Hela designen är en riktig fin hyllning till en av de bästa konsolerna genom tiderna, och passar perfekt med New 3DS:sens mjuka formgivningen utan att det känns ful och påklistrad (tittar på dig, NES-versionen av 3DS). Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet, och jag är glad att jag har den nu, och tänkte att det var lika bra att skriva ihop en liten rapport om de intressanta saker jag hittat hittills och regionala skillnader.


FÖRSTA INTRYCKET
Förutom de uppenbara detaljerna som att skärmarna är större och att XL väger mycket mer på handen så kan jag inte bli gladare att styrkorset är faktiskt mycket bättre till XL. Styrkorset är bättre placerad och är högre i höjden också, precis som till DS lite. Det ger mer taktil feedback och känns mycket skönare. Kvalitén på plasten verkar vara också mycket bättre. Jag älskar den vanliga modellen, men efter bara några användning så märker jag att plasten har redan nöts ut av friktioner och svett som bryter ner plasten med tiden. Till XL Super Famicom så känns plasten till kroppen direkt annorlunda. Ytan är också matt, men har en riktig textur som känns med fingertopparna. Plasten verkar också vara mer robust, hårdare och tåligare mot slit och friktion.


TN-SKÄRMAR...
Som ni ser på bilderna så har konsolen TN-skärmar. Jag hade verkligen hoppats på en IPS-skärm, men om jag förstått rätt så handlar det om tur, då Nintendo har inte officiellt annonserat att dom nya 3DS har IPS-skärmar. Jag blev lite besviken, men övre skärmen verkar vara av hög kvalité. och är mycket bättre än min gamla 3DS.

Färgerna är väldig rika, inga blödningar och detaljerna extrem skarpa och krispa, speciellt med pixelgrafik. För att vara en TN-skärm är den nog en av de bättre jag sett. Som väntad så är betraktningsvinkel inte lika bra som en IPS-skärm, men efter mina egna undersökningar är jag minst sagt förvirrad.

Svaga färger försvinner från extrema vinklar, men starka och mörka färger påverkas inte alls lika mycket av det. Dom får en aning ljusare ton, men ser fortfarande väldig skarpa och intensiva ut. Inga färger inventeras heller oavsett vinkel, vilket är ju en klassisk bieffekt av TN-skärmar. Jag antar att den övre skärmen är rätt hyfsat ändå för att vara TN. Nåja, jag kanske kan skriva mer djupgående rapport om det till mitt nästa inlägg istället.


REGIONALA SKILLNADER
Jag tycker om Streetpass väldigt mycket, även om det är svårt att få träffar i Sverige. Det är en rolig och intressant socialt experiment där Nintendo uppmanar och motiverar oss att ta med oss våra 3DS överallt och belönar oss med Play Coins och pusselbitar när vi träffar andra med 3DS.

Den första skillnaden jag upptäckte var när jag träffade andra användare. I huvudmenyn så finns det en vit jordglob som visar vilka länder och regioner på de folk man träffat. Det är inget revolutionerande, men väldig händigt att kunna snabbt bläddra igenom gästernas hemländer.

En annan mindre skillnad är pusselbitarna som man får av andra användare. Tydligen finns det fler exklusiva pusselpaneler till olika regioner, och givetvis har Japan mest mest, bl.a. Chili-Robo, Dr. Kawashima m.m.

Jag upptäckte även att webbläsaren har ett inbyggt lås om man vill surfa till sidor med vuxet innehåll. Det går att låsa upp med ett bankkort och kostar 30 yen (ca. 2kr). Onödigt, men kanske effektiv till barn som inte har ett bankkort.


MER UTBUD PÅ ALLT
Det kommer kanske inte som en överraskning att utbudet till 3DS i Japan är mycket, mycket större, både inom spel och andra appar och tjänster. Så fort jag lyckades koppla upp mig på nätet laddade jag ner allt som var gratis, även om jag inte visste inget om de spelen eller vad de apparna var till för.

Det roligaste och mest oväntade ”spelet” var Joysound. Det är ett karaoke-spel, som Singstar där man kan få sjunga och träna sin sångröst. Som jag förstått så är det väldigt populärt, och till en viss del interagerat i det japanska samhället att det är bra om man kan sjunga någorlunda till sociala sammanhang eller på företagsfester. Så japaner tränar sin sångröst mer än gärna med sig själva. Förutom som i SIngstar där man försöker träffa rätt toner så finns det även andra funktioner som att justera skalan, sänka eller öka tempot med mera. I demot som innehåller både japanska och engelska jullåtar, och jag måste säga att det är en riktig skojig app, även om jag sjunger som en kråka. Om man vill låsa upp hela biblioteket så kostar Joysound 300 yen (ca. 23kr) per dag, eller en månad för 1000 yen (ca. 77kr)

Det finns en hel drös av andra appar och spel, men jag har inte hunnit testat alla än. Många av dem verkar också vara beroende av att koppla sin Mii för att ens fungera, spel som appar som Miitopia. Att Switch inte kommer fortsätta använda Mii, Miiverse och Streetpass är verkligen förbryllande för mig. Nintendo har redan fått folk att använda sina Mii till de mesta av deras tjänster, samt att det är populärt i Japan. Jag har lite svårt att svälja att Nintendo kommer överge Mii bara sådär till Switch. Om inte Switch är tillverkad för oss västerlänningar i första hand, medan alla Mii-spel och tjänster lever vidare på 3DS i Japan.

Det här blev längre än vad jag hade planerat, men jag kan nu officiellt säga att 3DS har knuffat ner DS från sin tron och är en av mina av mina favorit konsoler någonsin. Det finns absolut ingen anledning att behålla gamla DS längre när 3DS kan göra exakt samma sak, fast mycket mer och bättre. Även om skärmen är inte IPS så är konsolen fantastisk oavsett och har gett mig så mycket underhållning.

//KeigoTaggar: Keigo, serier, Spel, Nörd, Humor, teckna, Nintendo, 3ds, n3ds, XL, super, Famicom, Super Nintendo, TN, IPS, Mii, StreetPass, Japan

« Till bloggen

Kommentarer

Mr Orange26 jan 2017q

Riktigt snygg! Köpte själv en New 3DS XL idag, sålde min förut och började sakna den.

Kan du förklara skillnaden mellan TN och IPS skärmar är, och hur vet jag vilken skärmtyp jag har?

Keigo26 jan 2017q

Mr Orange:

Kan du förklara skillnaden TN och IPS skärmar är, och hur vet jag vilken skärmtyp jag har?


När man tittar framifrån så är det svårt att urskilja mellan TN och IPS, enklast är att vinkla skärmarna till extrema vinklar, typ nästan 180. Om färgerna skiftar till ljusare och svaga färger försvinner och blandas med vit, då har man TN. IPS är nyare teknik som inte lider av färgskiftningar oavsett vinkel.

Några för- och nackdelar med båda skärmarna:

IPS
+ hög betraktningsvinkel (180 grader)
+ större färgomfång
- dyrare
- har lagg runt 10 millisekunder

TN
+ har lagg runt 1 millisekund
+ billigare
- sämre betraktningsvinkel
- något sämre färgomfång

Några bildexempel från Neogaf:


Bleatlessness27 jan 2017q

Om du vågar kan du softmodda den och göra den regionsfri.

DS kan dock en sak 3DS inte kan: spela GBA! (Förutom DSi.)

Nu kanske du skrev det här i 3DS-tråden nyligen, men om det är din favoritkonsol borde den också ha en hög av dina favoritspel. Vilka?

Mr Orange27 jan 2017q

Keigo:

Några bildexempel från Neogaf:


Vilken skillnad! Men hur vet man vilken skärm man får när man köper den i affären?

Redfoxe27 jan 2017q

DS och 3DS is love and life <3
Kommer sakna den nimma designen :(
Kommer inte ta med mig Switch ut i världen den dagen jag skaffar en

Batsugun27 jan 2017q

Kan mycket väl vara världens bästa konsol. Jag är helt med. :)

Keigo28 jan 2017q

Bleatlessness:

softmodda den och göra den regionsfri


Det är faktiskt ganska lätt att göra den regionsfri, om man följer instruktionerna noggrann.

Bleatlessness:

men om det är din favoritkonsol borde den också ha en hög av dina favoritspel. Vilka?


Ska jag vara ärlig så hoppade jag på 3DS-tåget väldig, väldig sen, då jag var så nöjd med min gamla DS och kände inte behovet att uppdatera den. Men nu när jag har den så kommer jag inte titta tillbaka.

Jag har spelat för lite 3DS för att kunna välja "riktiga" favoriter, men Majoras Mask, Professor Layton vs Phoenix Wright, Pokémon Alpha Sapphire, Picross 3D Round 2 och Rhythm Paradise Megamix tycker jag väldigt mycket om. Sen tycker jag också om minispelen på Streetpass Plaza. Kanske mest pga den sociala aspekten än själva spelen. Funderar också på att importera in Phoenix Wright 123 Collection från Japan.

Sen att den är bakåtkompatibelt med DS, som i min mening har det bästa spelutbudet så har jag en hel del därifrån. Dom tre första Professor Layton, Ghost Trick, Hotel Dusk Room 215, Tetris DS, Zoo Puzzle, Taiko no Tatsujin DS, Chrono Trigger DS, Final Fantasy 4 och många fler. Hoppas jag besvarade din fråga :)

Keigo28 jan 2017q

Mr Orange:

Vilken skillnad! Men hur vet man vilken skärm man får när man köper den i affären?


Eftersom Nintendo har aldrig officiellt sagt att skärmarna ska vara IPS så är det totalt random vad för skärm man kommer få. Jag skulle gissa på att Nintendo hade aldrig planer att använda bättre skärmar från början, men någonting måste ha hänt under produktionen och de blev väl tvungna att använda dyrare skärmar till vissa konsoler.Det är min gissning i allafall.

Så det finns inga serienummer man kan följa, och Nintendo och återförsäljare tillåter inte folk att öppna paketen innan man köpt det. Jag har själv ringt och frågat runt, men dom är adamanta med följa policyn. Jag antar att alldeles för många har frågat om det, och Nintendo har aldrig någonsin själva erkänt eller nämnt om att de har använt två olika skärmar vad jag vet.

Själv funderar jag stark på att hitta en IPS-skärm och ersätter med den nuvarande.

Keigo28 jan 2017q

Redfoxe:

DS och 3DS is love and life <3


Batsugun:

Kan mycket väl vara världens bästa konsol. Jag är helt med.


Så sant. Det är svårt att slå Nintendo DS-familjen. Efter att ha visat New Super Mario Bros till min familj och släkt fick jag alla att köpa en efteråt :)

Keigo28 jan 2017q

Bleatlessness:

DS kan dock en sak 3DS inte kan: spela GBA!


Jag missade faktiskt GBA-svängen, så jag har tyvärr inte så många starka minnen eller känslor för GBA-spelen. Har dock två spel som jag verkligen älskar, Mario & Luigi Superstar Saga och Chu Chu Rocket.

Mr Orange28 jan 2017q

Keigo:

Jag missade faktiskt GBA-svängen


GBA har skitbra utbud. Har du inte spelat Zelda: Minish Cap heller?

Keigo28 jan 2017q

Mr Orange:

GBA har skitbra utbud. Har du inte spelat Zelda: Minish Cap heller?


Har tyvärr inte det. Men har planer att ta igen många Zelda-spel framöver. Har annars redan köpt A Link between worlds, Ocarina of TIme 3D och Majora's Mask 3D, men har bara inte haft tid att spela igenom dem [crazy]

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.