Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Keigo

35 Registrerad: 9 maj 2011 13:06 Senaste besök: I dag 09:06 Online: Nej

www.kingdompleased.com keigo-mak

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

3DS, TN-skärm vs IPS-skärm

Keigo 7 feb 2017 14:261829 visningarKommentera: 2 !


I mitt förra inlägg berättade jag om mina intryck och fynd på regionala skillnader mellan en europeisk och en japansk 3DS. Förutom självklara skillnader som spelutbudet på eshop (japanska har mer av allt) och mindre ändringar på Streetpass Mii Plaza så är alla konsoler identiska med varandra, insidan som utsidan oavsett var den kommer från. Men, det är riktigt sant.

Jag har tidigare läst om att folk har upptäckt skillnader på skärmarna till dom nya 3DS. Jag brydde inte mig så mycket först, men det var kul att följa vad folk upptäckte med tiden så jag fortsatte läsa om det.
Det var inte så uppenbart först, men när folk började lägga upp fler bilder på olika 3DS och jämförde de olika skärmarna i mer detalj så är det svårt blunda för det. Nintendo har använt två olika typer av skärmar till dom nya 3DS, TN- och IPS-skärmar.


Så vad är TN- och IPS-skärmar? Både TN och IPS är LCD-skärmar och tekniken bakom båda skärmarna är väldig lika varandra, men det är en sak som skiljer dem åt. Hur de flytande kristallerna beter sig. En enkel och kort förklaring är att TN (twisted nematic) är en äldre tekniken och kristallerna vrider sig vinkelrät för att släppa fram ljuset, medan IPS (in plane switching) är nyare och vrider sina kristaller parallellt med varandra istället. Den lilla skillnaden ger skärmarna olika för- och nackdelar som jag sammanfattar här nedan:

TN
+ Billig att tillverka.
+ Snabb responstid, oftast under 10ms.
- Begränsad betraktningsvinkel.
- Sämre färgåtergivning.

IPS
+ Stor betraktningsvinkel (180°).
+ Bättre kontrast, färgmättnad och färgåtergivning.
- Dyrare att tillverka
- Långsammare responstid, oftast runt 10ms.


På papper jämnar skärmarnas för- och nackdelar ut varandra mer eller mindre, speciellt om man inte har känsliga ögon och inte ser skillnaderna direkt. Men för mig personligen föredrar jag IPS framför TN, speciellt till en handhållen konsol som 3DS. Till skillnad från stationära skärmar håller man 3DS:en inte alltid exakt rakt framifrån eller i samma position hela tiden. Jag har märkt att de små skiftningar på färger och ljus från skärmen anstränger mitt ena öga mer. Ansträngningen blir mer markant på XL-modellen som har större skärmar. Det är innan jag ens slagit på 3D-effekten. Som många andra så slog jag bara på 3D:n under väldig korta tider eftersom det tröttar ut mina ögon väldig fort. Men med en IPS-skärm märkte jag direkt att 3D:n var mycket snällare mot mina ögon, och jag kunde vrida upp till maxstyrkan utan att det blev för ansträngande. Tidigare kom jag inte ens upp till hälften utan att känna som att någon petade mina ögon med en tandpetare.


Det enda negativa med IPS-skärmar till 3DS är att den är kalibrerad lite annorlunda från TN-skärmar. IPS-skärmen har en mer blå ton, medan TN har en gulare ton. Men när jag spelar har jag aldrig stört mig på det, och fördelarna överväger så mycket mer än den enda nackdelen. Självklart är mina intryck subjektiva, vissa av er har kanske inte ens märkt av de symptomen jag upplevde, men för mig är IPS en självklar bättre skärm till 3DS.


Så varför har Nintendo valt att använda två olika skärmar med olika kvalitéer? Till skillnad från Sonys PS Vita och andra tillverkare av handhållna produkter har Nintendo aldrig officiellt utannonserad vad för slags skärm de använder till 3DS. Så teknisk sätt de har aldrig "lurat" sina konsumenter eller sänkt kvalité på sina produkter. Varför vissa konsoler har fått dubbla, en eller inga IPS-skärmar är ett mysterium. En trolig och populär teori är att olika fabriker har använt olika skärmar under tillverkningen, men distributionen har varit väldig ojämn och till skillnad från Game Boy Advance med sina front- eller backlight-skärmar så kan man inte hitta IPS-skärmarna efter några serienummer och dylikt. Vilka skärmar man får är ren lottning.

För er som har aldrig haft eller märkt skillnaden på en TN- eller IPS-skärm lär inte den här skillnaden avgöra eller påverka era spelupplevelser på något sätt. 3DS är fortfarande en fantastisk spelkonsol, och jag utnämnde den som den bästa och knuffade omkull DS som var min favorit på länge. Det är bara kul, intressant och något underligt att Nintendo aldrig har kommenterat om det än idag. Men skriv och berätta gärna tillbaka era upplevelser, jag är väldig nyfiken på vad för skärmar ni fick och era upplevelser.

//KeigoTaggar: Keigo, serier, Spel, Nörd, Humor, teckna, Nintendo, 3ds, n3ds, XL, super, Famicom, Super Nintendo, TN, IPS, Mii, StreetPass, Japan, Yoshi, Poochy, Wooly, World, Amiibo

« Till bloggen

Kommentarer

Bleatlessness 7 feb 2017q

Bra beskrivning och exempel.

Keigo 7 feb 2017q

Bleatlessness:

Bra beskrivning och exempel.


Tackar tackar [smile]

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.