Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Silhuett

Registrerad: 29 dec 2011 10:17 Senaste besök: 22 mar 2018 23:54 Online: Nej

Robbanlasse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Sony får inte ha monopolställning igen

Silhuett12 okt 2013 14:062157 visningarKommentera: 13 !

När jag glider runt lite på nätet idag kan jag se skymtar av en viss säkerhet bland spelarna att Sony redan har vunnit nästa konsolkrig. Populariteten som omgärdar PS4 överstiger vida den som Xbox One och Wii U har och Sony verkar ha noterat detta och marknadsför sig själva och sin konsol med ett självförtroende jag inte sett sedan de lanserade PS1.

Microsoft tabbade sig med sina restriktioner och fick nobben av majoriteten av spelarna och Nintendo är i princip redan ute ur leken med Wii U. Sony använder naturligtvis deras missöden för att själva skapa sig ett försprång och det verkar som att de håller på att lyckas. På E3 steg jublet när de öppet hånade Microsoft och sedan dess har jag bara hört gott om PS4 och hur maskinen ska frälsa spelmarknaden. Folk i min bekantskapskrets har redan bokat och många av dem är tidigare 360-spelare. Jag själv är väldigt positivt inställd till maskinen och kommer att skaffa en i sinom tid.

Men det finns en sak som oroar mig nu när Sony verkar ha kopplat greppet om nästa konsollansering och det är deras förmodade arrogans om de säkerställer en monopolställning likt den de hade under PS2-eran. Under den perioden var Sony störst och bäst i branschen och det fick ganska så allvarliga konsekvenser när de sen tappade omdömet i och med lanseringen av PS3. Det tog lång tid innan de återfick förtroendet för konsumenterna och varumärket fick sig en allvarlig kyss som Sony har fått reparera under i stort sett hela den här konsolgenerationen.

Faktum är att ingen av de tre stora har lyckats hantera toppen särskilt bra när de väl klättrat dit. Nintendo har åkt på två käftsmällar efter att de härskat och söndrat med sina miljonsäljare till konsoler och Microsoft glider nu runt på hal is efter att ha dominerat marknaden för USA. Sony sålde imponerande 150 + miljoner av PS2, en siffra vi förmodligen aldrig kommer att få se igen, och trodde då att de kunde komma undan med vad som helst.

Och här står vi nu igen. Sony är på väg att ta över. Varumärket Playstation är poppis ännu en gång.

Om nu Sony blir etta i ett tidigt skede så tror jag det kan få tråkiga effekter för oss spelare. Vi har sett historien upprepa sig och jag är övertygad om att när toppen är nådd så finns det bara en väg att gå; och det är till botten.

Playstation Plus är det första som Sony kommer att begränsa. Att tjänsten är så lukrativ och givmild nu är enbart för att locka över spelare till att prenumerera på den, dels för att gratis online upphör i och med PS4 (ett första steg i arrogansens spår) och dels för att få oss spelare att glömma Sonys tidigare blunders. Allt det som Plus erbjuder är naturligtvis väldigt smickrande och bra, men jag blir ändå misstänksam mot Sony och deras påstådda missionärsverksamhet. Jag tror också att avgiften kommer att öka successivt och de kvalitativa spelen som dyker upp varje månad lär bli färre till antalet. Det finns inget som heter goodwill i spelbranschen och att Sony har en större agenda i bakfickan med den här tjänsten känns rätt solklart.

Multiformatsspelen kommer bli färre och fler spelare kommer att tvingas att välja sida. Konkurrensen kommer att ta skada om Microsoft och Nintendo halkar efter och företagen kommer att få förlita sig på sina förstapartsstudior när det kommer till att förse sina konsoler med spel, och en sådan strategi kommer inte att hålla i längden.

Just konkurrensen är något som behövs för då måste företagen anstränga sig för att fånga vårt intresse. Utan det så blir dem lata och gör misstag. De börjar ta oss för givet för att sen rada upp dåliga produkter som de försöker sälja i hopp om att vi ska svälja det med hull och hår.

Jag gillar Sony. Jag gillar deras maskiner. Det är därför jag inte vill se dem bli störst igen. De har aldrig varit bättre än vad de är nu och det är tack vare att de har fått kämpa för vår uppmärksamhet. De försörjer oss spelare på ett sätt som de aldrig skulle ha gjort om de snärjt majoriteten av oss redan från start, och de gör så genom att finansiera udda projekt, dela ut gratis spel och ge support och stöd till sina utvecklingsstudios så att vi kan ta del av fantastiska spel. De tänker utanför boxen och det gynnar bara oss i längden. Om Sony nu blir störst nästa generation förmodar jag att allt förtroendekapital de byggt upp under åren raseras under bara ett par år.

För som vi vet sen tidigare är det lättare att förstöra något, än vad det är att bygga upp något.Taggar: Sony, Monopol, PS4, Xbox One, wii u, störst är inte alltid bäst

« Till bloggen

Kommentarer

Fäjgår12 okt 2013q

Det finns alltid en risk när ett företag får för står del av marknaden, men när det kommer till Sony nu så tror jag dom har lärt sig av sina misstag och inte kommer spåra ur fullständigt. Jag kan mycket möjligt ha helt fel och blundar för det oundvikliga. Vi får väll se om ett par år.

Christoffer Holmbäck12 okt 2013q

Japp, jag delar din oro. Om vi nu måste ha ett konsolkrig (det verkar ju inte bättre) så är det en fördel om det är jämt. Tuff konkurrens har många gånger visat sig leda till ödmjukhet, även om risken förstås är att de bränner sig i jakt på ett övertag.

Fäjgår:

men när det kommer till Sony nu så tror jag dom har lärt sig av sina misstag och inte kommer spåra ur fullständigt.


Företagsledningar brukar ha förvånansvärt svårt att lära sig. Mänskligheten överlag har en olycklig förmåga att upprepa gamla misstag. Jag har svårt att vara lika optimistisk som du.

Fäjgår12 okt 2013q

Christoffer Holmbäck:

Företagsledningar brukar ha förvånansvärt svårt att lära sig.


Svårt är väll nästan en underdrift.

Christoffer Holmbäck:

Jag har svårt att vara lika optimistisk som du


Jag vet inte varför jag är så pass optimistisk (kanske har skygglapparna på).

Skrubber Igen12 okt 2013q

Spel är mycket dyrare att producera idag än de var under PS2-eran vilket gör det svårare att motivera exklusiva spel, även om det blir så att vi har en aktör som dominerar.

Du ignorerar också den fortsatt växande PC-spelsmarknaden, från vilken Sony kommer snärja väldigt få spelare.

Silhuett12 okt 2013q

Skrubber Igen:

Spel är mycket dyrare att producera idag än de var under PS2-eran vilket gör det svårare att motivera exklusiva spel, även om det blir så att vi har en aktör som dominerar.


Sant, men se på hur det går för Nintendo och Wii U med deras tredjepartsstöd. Säljer inte konsolen motiverar det heller inget stöd från utvecklarna eftersom deras spel säljer dåligt på det formatet. Om Microsoft säljer 10 miljoner Xbox One och Sony säljer 100 miljoner PS4 är det lätt att räkna ut vilket format som kommer att få mest exklusiva spel.

Skrubber Igen:

Du ignorerar också den fortsatt växande PC-spelsmarknaden,


PC är inget som intresserar mig, medan konsol gör det, och de två marknaderna spelar fortfarande på två helt olika villkor, där konsol är den dominerande sidan av myntet så därför kändes det onödigt att dra in PC i ekvationen.

Anonym13 okt 2013q

Vilka två käftsmällar är det du tänker dig då, vad gäller Nintendo?

Silhuett13 okt 2013q

Tobias Söderlund:

Vilka två käftsmällar är det du tänker dig då?


Från toppen med NES och SNES till botten med N64 (och därefter ännu djupare med GC) och sen tillbaka upp igen med Wii och ner med Wii U (visserligen lite tidigt att förutspå än, men varumärket Wii har rasat kraftigt de senaste åren).

Anonym13 okt 2013q

Ah, jo.

De blev helt klart jobbigt stora på sig under SNES-eran.

Precis som de blev under Wii-eran.

farbrorbla13 okt 2013q

Skrubber Igen:

Du ignorerar också den fortsatt växande PC-spelsmarknaden, från vilken Sony kommer snärja väldigt få spelare.


Tror du kan ha fel där. Majoriteten av alla "tech-gubbar" på mitt jobb som diskuterar ocult rift (eller vad fan det heter) och endast lämnade sina datorer för Wii förra generationer har alla sagt att dom ska skaffa en PS4 denna generation. Verkar som att maskinen antingen är hypad eller faktiskt visat sig intressant för folk som annars inte gillar casual-spel i soffan annars.

Skrubber Igen13 okt 2013q

Robert Larsson:

Sant, men se på hur det går för Nintendo och Wii U med deras tredjepartsstöd.


Wii U säljer exceptionellt dåligt och användarbasen är ovillig att köpa tredjepartsspel. Har mycket svårt att se att Xbone inte skulle bli en mer lukrativ plattform, men det får framtiden förstås utvisa.

Robert Larsson:

PC är inget som intresserar mig, medan konsol gör det


Det tycker jag inte gör det till en mindre relevant faktor i sammanhanget.

lonian14 okt 2013q

Det blir intressant att se vad Nintendo kommer försöka göra för att ta över platsen igen.

Aloysius14 okt 2013q

Är det inte lite tidigt att vara oroliga över att de är för dominanta när de just nu har 0,0 % av marknaden för nästa generation?

metalmac14 okt 2013q

Vi får inte glömma SteamBox som är på gång, kan förändra spelmarknaden om giganterna inte ser upp!

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.