Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Silhuett

Registrerad: 29 dec 2011 10:17 Senaste besök: 8 feb 2018 08:29 Online: Nej

Robbanlasse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Att samla på spel

Silhuett29 jan 2014 13:171866 visningarKommentera: 2 !

Jag vet inte riktigt när det började. Det här med att samla på spel. Jag har egentligen aldrig varit någon samlare av rang och varje gång jag påbörjat något har jag tröttnat. Visserligen har det att göra med intresse, men jag gillar faktiskt inte att ha för mycket saker i mitt hem. Jag gillar när det är rent och snyggt och fritt från prylar. Det är därför jag nästan aldrig köper specialutgåvor av spel, eftersom de innehåller massa krimskrams som jag känner inte fyller någon nämnvärd funktion i mitt liv.

När jag var yngre var jag väldigt musikintresserad och filmintresserad, och som följd av detta köpte jag väldigt mycket skivor och filmer. Men när MP3 revolutionerade musikindustrin dog min köplust ut eftersom det var så enkelt att ta del av musiken på nätet. Och när Netflix introducerades för några år sedan slutade jag köpa filmer. Strömning av film och tv-serier är det bästa som hänt sedan skivat bröd.

När det kommer till spel är det dock annorlunda. Jag älskar spel och gillar att bygga på min samling. Jag vill ha fysiska exemplar ståendes i min hylla som jag kan ta ut och titta lite på ibland. Sony är på gång med en tjänst för strömning av spel men frågan är om det ändrar min syn på ägande av spel. Med film och musik är det annorlunda, det är enklare och mer lättillgängligare att använda och nyttja, medan spel är något du måste ha en specifik maskin för att spela. Framtiden får utvisa om Playstation Now förändrar mitt spelsamlande men jag tror att jag alltid kommer att köpa och spela fysiska spel.

Jag äger för närvarande 170 stycken kompletta spel spridda på fyra plattformar. Konsolerna jag äger är Playstation, Playstation 2, Playstation 3 och Gamecube. Det är dessa fyra jag har bestämt mig för att aktivt samla till eftersom det är dom jag tycker har bäst utbud av alla maskiner jag har ägt. Jag har tidigare ägt Nintendo 64, Saturn, Dreamcast, Game Boy Advance, Mega Drive och Wii, samtliga vilka jag har gjort mig av med eftersom de har helt enkelt inte tilltalat mig så pass mycket som jag velat. Jag vill också bara samla på spel till maskiner som jag aktivt spelar på. Jag vill inte bara samla för samlandets skull, utan de spel jag köper är sådana jag kommer att spela på förr eller senare. Jag vill heller inte ha en för stor maskinpark utan de jag har nu räcker gott och väl hela livet ut (med PS4 som möjligt framtida tillägg, när det kommit några vettiga spel då vill säga)

Jag vill också bara ha spel som jag verkligen tycker om, något som gjort att jag på senare tid har börjat rensa allt mer i samlingen. För några år sedan var detta otänkbart men jag har omvärderat min syn gällande detta med ägande och jag ser ingen poäng med att behålla spel som jag inte uppskattar eller som jag vet att jag inte kommer att spela igen. Det spelar ingen roll om det är sällsynta obskyra rariteter eller om det är den senaste AAA-titeln som sålt tio miljoner exemplar, är det inget för mig ser jag ingen anledning att behålla det.

Mina två favoritmaskiner är PSX och PS3. Det är en perfekt kombination av gammalt och nytt, och det är dom två plattformar som jag just nu ägnar mest tid åt. PS3 är dessutom kompatibel med PS-spel vilket är ännu bättre då jag kan spela de flesta lir med en trådlös handkontroll. Jag har också en chippad PSX för det finns ganska många spel som aldrig släpptes här i Europa som jag vill få fatt i, och då främst från JRPG-genren. Men får jag välja mellan PAL och NTSC så tar jag det förstnämnda, men det är nästan enbart utifrån ett bekvämlighetsperspektiv.

JRPG är genren jag älskar utöver allt annat och mitt mål är att äga varenda relevant titel som släppts. Till PSX har jag de flesta men jag saknar ändå ett par guldkorn. Det tråkiga är att genren har dippat väldigt mycket i kvalité vilket gjort att den har haft svårt att hävda sig på marknaden eftersom utvecklarna nästan aldrig förmår att ändra på konceptet, men det finns fortfarande väldigt många bra spel även till de senare plattformarna.

Men allt är inte guld och gröna skogar när det kommer till att samla på spel. Det är en dyr hobby, och främst då ur ett retroperspektiv. Jag är dock tacksam för att PSX-spel har blivit mycket billigare sen införandet av digitala licenser på PSN Store men det är fortfarande kostsamt att få tag på de mer sällsynta rariteterna. Nu har jag visserligen ganska god ekonomi tack vare fast jobb och bra lön, men det kan svida rejält i plånboken när man inte kan hålla fingrarna i styr från köpknappen på Tradera, särskilt när det gäller spel som jag trånat efter ett bra tag. Jag brukar ofta inbilla mig att om jag inte köper det nu så kommer jag aldrig mer få chansen att få tag i det och på sätt rättfärdigar jag mitt köp. Jag hittar alltid anledningar till att köpa spel och mitt inre jag blir alltid lurad av lätta lögner.

Jag får också ångest över att jag ibland köper mer spel än vad jag har tid att spela. Backloggen växer konstant och för varje inköp intalar jag mig själv att det var det sista för året. Lik förbannat sitter jag där sen på Tradera, Loading eller Spelbutiken och bläddrar bland olika godbitar som jag vill ha. Jag vet ju att jag kommer att spela alla spel förr eller senare men det var på något sätt lättare förr när man bara hade råd med ett spel varannan månad och då kunde spela ut det grundligt innan det var dags för nästa. Med den köplust jag har nu riskerar jag att urholka mitt intresse på grund av för många titlar. Jag blir förvirrad och vet inte vilket jag ska börja med, och då slutar det med att jag istället spelar något jag redan spelat eftersom jag då vet vad jag får.

Jag har också en dålig överblick över vad jag har köpt och vilka spel jag äger. När jag tittade senast i hyllan fann jag spel som jag inte hade en aning om att jag hade införskaffat, som säkert legat där i flera år utan att jag ens har tänkt på det. Man kan ju se det som en rolig överraskning när man till slut sitter där och inte vet vad man ska spela, men samtidigt är det inte bra när konsumtionen går överstyr på detta sätt.

Men när allt kommer omkring är det kul att samla på spel, särskilt äldre titlar till Playstation. Jag växte upp med det formatet och det är det jag brinner mest för, även när jag plockar av mig nostalgiglasögonen. Det finns så många fantastiska spel till den här maskinen och jag blir alltid lika förvånad när jag inser vilken mångfald som erbjuds för mig som spelare. När man tror sig ha hittat allt dyker det alltid upp något annat spännande och som samlare är det alltid lika roligt att gräva efter de där guldkornen.Taggar: Samla, Spel, köplust, PSX, PS2, PS3, GameCube, Ångest, kul

« Till bloggen

Kommentarer

Karl Hungus31 jan 2014q

Ingen konsol har ett så härligt nostalgiskt skimmer som PlayStation (ja, förutom NES då, så klart) och alla jrpg som kom till den. Bästa konsolen!

yngve 2 feb 2014q

[qoute=Robert Larsson]Jag får också ångest över att jag ibland köper mer spel än vad jag har tid att spela. Backloggen växer konstant och för varje inköp intalar jag mig själv att det var det sista för året.
(...)
Med den köplust jag har nu riskerar jag att urholka mitt intresse på grund av för många titlar. Jag blir förvirrad och vet inte vilket jag ska börja med, och då slutar det med att jag istället spelar något jag redan spelat eftersom jag då vet vad jag får. [/qoute]

Oj, vad jag känner igen mig själv i det där. Det värsta är alla "reaspel" jag köper, mest bara för att de är billiga, och intalar mig själv att jag faktiskt någon gång ska ha tid att spela dem.

Men angående att urholka intresset så känner jag så angående värdet på spelen, speciell digitala kopior. Jag tror Playstation Now kommer vara helt förödande för mitt spelintresse.

Playstation Plus har redan nu gjort att digitala kopior TOTALT tappat allt värde för mig. Med utgivningstakten som varit har jag inte ens spelat kanske 5% av gratisspelen jag fått via Ps+.

Det i samband med en alldeles för stor backlog av fysiska spel gör, precis som du skriver, att jag väljer att inte spela de nya utan spelar nåt man redan lagt jättemycket tid på. I mitt fall blir det Battlefield 4 eller annat muliplayerspel.

Just det tror jag har att göra med att tiden räcker inte till och att det känns mer "komplett" att spela två rundor mp, än starta någon kampanj i 20 minuter som man vet man inte kommer hinna röra igen på ett par dagar. Som småbarnsförälder med heltidsjobb är det riktigt svårt att behålla detta intresse...

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.