Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Silhuett

Registrerad: 29 dec 2011 10:17 Senaste besök: I går 17:35 Online: Nej

Robbanlasse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

PS One Classics – Vad hände?

Silhuett 7 feb 2014 18:192002 visningarKommentera: 4 !

Finns det någonting jag uppskattar här i världen så är det gamla klassiska Playstation-spel från tidigt och sent 90-tal. Sonys revolutionerande konsol banade vägen för otaliga klassiker, som inte bara bröt ny mark och nya trender, utan också blev långlivade succéserier som tog steget in i nya dimensioner. På Playstation föddes nya genrer, nya upplevelser och nya fenomen.

Det var här det började på allvar för mig. Playstation kommer för alltid att ha en plats i mitt hjärta.

När Sony utannonserade att de skulle börja lansera digitala licenser på gamla spel från den här eran blev jag glad. Jag föredrar fortfarande fysiska exemplar, och kommer fortfarande att samla på dom tills den dagen jag dör, men det går inte att komma undan hur smidigt, enkelt och relativt billigt det är att handla på Playstation Store. Vissa klassiker idag kostar rätt mycket pengar så istället för att jaga ifatt dyra begagnade exemplar av spel som jag kanske inte riktigt vet om jag vill ha så var det här alternativet ett ypperligt tillfälle att testa om spelet var något för mig. Och för den som inte är en notorisk samlare är det ett utmärkt sätt att återupptäcka dåtidens fantastiska spel.

Jag drömde om ett utbud där jag kunde botanisera mellan allt från himmel till jord. Där jag fritt kunde växla mellan obskyra pärlor som Legend of Dragoon till kända konstverk som Vib Ribbon. Jag ville fascineras av välskrivna epos som Suikoden 2 samtidigt som jag blev jagad av norska saxmördare i Clock Tower.

Jag fick inget av det här.

Avdelningen för PS One Classics är usel. Det finns många fina spel här, det ska jag inte sticka under stol med (mitt absoluta favoritspel Alundra hittade hit exempelvis) men mängden spel kontra utgivningstakten är ett skämt om man ser till den rika historik som Playstation har. Sony har varit minst sagt bristfälliga på den här punkten och sedan en tid tillbaka har det varit helt stiltje när det kommer till att utannonsera fler PS One Classics.

Så varför är den här sektionen just nu lika intressant som Malin Wollins blogg?

Självklart finns det många faktorer som spelar in här, som regionslåsningar, utgivare som strular, lokaliseringar och andra mer eller mindre ointressanta förklaringar till varför Sony har sådant ointresse för retro, men jag tror att den största anledningen till att det inte läggs någon fokus på detta just nu heter Playstation Now.

Sony vill låsa mina möjligheter till att köpa digitala licenser för att på så sätt tvinga mig att använda deras nya kommande strömningstjänst. Det har inte kommit ett nytt spel till PS One Classics på evigheter och än värre är det med PS2-biblioteket som är så smärtsamt glest med bra titlar att malfjärilar flyger ut när jag öppnar den delen.

Det har utannonserats att PS Now kommer att strömma både PS, PS2 och PS3-titlar när Sony väljer att lansera tjänsten någon gång under det kommande året. Jättebra, kudos till er som vill ta vara på den framgångsrika och fina historien som ni bär på tack vare era tre lyckade konsoler.

Men varför begränsar ni mitt utbud av digitala licenser? Varför har ni slutat släppa alla bra spel till Playstation Store? Är det för att jag använder er gamla och daterade PS3? Duger inte den längre? Och ska ni återupprepa den långsamma släpptakten till PS4?

Det finns så många titlar kvar att lansera, som till och med hade varit en enkel process då Sony i många fall varit med i antingen utvecklingen eller som utgivare. Men istället sitter dom på sin höga häst och stänger ner möjligheterna att köpa gamla spel för att skapa intresse för sin nya tjänst.

Jag antar att jag får leta vidare efter PS One Classics på nätet istället. Där hittar jag dom åtminstone.Taggar: ps one classics, PS Store, digitala licenser, ps now, strömning, nya tider

« Till bloggen

Kommentarer

lonian 7 feb 2014q

De borde även fixa PSP classics. Vill ha Puzzle bobble på min vita =( !

Aloysius11 feb 2014q

Jag spelar ganska mycket retrospel och jag tycker ofta att PS1-spel har åldrats väldigt dåligt tyvärr, i alla fall de äldsta av dem. Om man ska uppleva gamla spel utan nostalgi-glasögonen på, så känns det som det är en dipp där någonstans i början av 3D-eran.

Med det sagt finns det ju en massa fantastiska spel till PS1.

Silhuett11 feb 2014q

Aloysius:

PS1-spel har åldrats väldigt dåligt tyvärr,


Det kan jag hålla med om, åtminstone grafiskt sett. Men jag gillar den där kantiga och blockiga polygongrafiken så för min del störs jag inte speciellt mycket av det. Spelade Pandemonium för ett tag sen och det ser verkligen hemskt ut men ser man bortom ytan så är det ett riktigt kul plattformsspel.

Aloysius11 feb 2014q

Grafiken i sig har jag inga jättestora problem med, utan det jag har mest problem med är rena designproblem som har med begränsningarna att göra.

Har man lågupplöst 3D-grafik behöver den vara tydlig och kontrastrik för att fungera, men i många tidiga PS1-spel är det mörkt och murrigt och man kan lätt gå vilse eller missa saker för att det är så svårt att se.

Dessutom hade de ofta en gammaldags spelmekanik med trial'n error (inget fel i sig med det) och när det kombineras med väldigt långa laddningstider (som de inte hade lärt sig optimera) så blir vissa spel rent galet frustrerande på ett sätt de inte hade blivit några år tidigare eller några år senare.

Till sist så hade man rätt stora problem med hur man egentligen designar en bra spelkontroll till 3D-spel, det kom lite senare.

Å andra sidan, det här gäller ju bara en viss sorts spel. :)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.