Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Silhuett

Registrerad: 29 dec 2011 10:17 Senaste besök: 8 feb 2018 08:29 Online: Nej

Robbanlasse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Aldrig mer Assassin´s Creed

Silhuett23 feb 2014 11:412091 visningarKommentera: 18 !Jag älskar nya upplevelser. Jag tar varje tillfälle i akt att söka ut nya spel och vad de kan tänkas erbjuda eftersom det ger mig en större insikt och kunskap om min hobby. Jag dyker ständigt ner bland olika genrer i hopp om en god dos underhållning och för varje ny upplevelse desto mer fulländad blir jag som spelare.

Jag utvidgas. Expanderar. Utvecklas.

Jag känner att jag…Black Flag har hyllats av både fans och kritiker och anses vara en av dom bästa delarna i serien. För min del var det första kontakten med Assassin´s Creed och inledningsvis var jag spänd på vad det kunde erbjuda. Det var trots allt en helt ny upplevelse.

De första timmarna i Havanna är allt annat än spännande. Här får jag lära mig spelmekaniken, uppdragsstrukturen och vetskapen om att det finns tonvis med saker att samla. Skattkistor, sångblad och Animus-fragment finns i drivor. Det är bara att sätta igång.

Det första jag noterar är kontrollen som jag upplever vara väldigt obekväm. Varför utvecklarna har valt att sätta klättringen och springandet på samma knapp är för mig ett mysterium. Det här klumpiga beslutet leder till en del frustration över att jag alltid lyckas ta tag i någonting när jag springer omkring och utforskar.

Utöver den fadäsen är det ganska tillfredsställande att klättra runt på hustak och ställa till med oreda bland patrullerande vakter. Trots att det mesta av parkouren är automatiserat är det med stort nöje jag hoppar runt bland palmer och tvättlinor i jakt på nya saker att finna.

Det är när jag inleder ett uppdrag som jag snabbt inser hur illa ställt det är med Black Flag. Ubisoft har lyckats designa dessa element på ett ytterst oengagerat, närmast trasigt sätt och merparten av dom lämnar mig ofta med en besk eftersmak. För det mesta gäller det att använda sina färdigheter i smygandets ädla konst för att avlyssna människor, förfölja dom eller på något sätt hålla sig i bakgrunden när de spatserar förbi en speciell rutt. Problemet är att man bara har ett visst avstånd till sitt förfogande annars slängs man ur uppdraget och måste försöka igen. Det som försvårar det ytterligare är att man kan inte smyga när man vill utan detta måste ske på utvecklarnas villkor, ett beslut som jag har väldigt svårt att sympatisera med.

Vilken lönnmördare kan inte smyga på kommando?

Protagonisten i Black Flag heter Edward Kenway och han kan mycket väl vara den tråkigaste manliga karaktären jag stött på i ett tv-spel. Berövad på all form av karisma, charm, humor och utseende faller han i den samtida kategorin av trista stereotyper som idag mallas på löpande band i spelindustrin. Hans existens hotas ytterligare av James Kidd, en lönnmördare som gör entré några timmar in i spelet och fullständigt utskåpar Kenway när det kommer till personlighet och utstrålning.

Ju fler timmar jag exponeras av Black Flag desto mindre exalterad blir jag. Uppdragen är för generiska, karaktärerna är för tråkiga (förutom Kidd) och världen jag seglar runt i är för enformig. Ubisoft har bara fyllt ut spelet med segdraget samlande och öarna jag utforskar ser mer eller mindre likadana ut.

Det som en gång var nytt och spännande har nu förvandlats till något gammalt och tråkigt. Jag kastas ut ur upplevelsen gång på gång på grund av dålig speldesign. Black Flag seglar i motvind.

Jag upplever mig trög. Obegåvad. Dum.

Jag känner att jag blir…Black Flag är bländande vackert. Grafiken är spelets största styrka och miljöerna är makalöst inbjudande. Det känns nästan som att det är jag själv som dyker ner i det stora blå när Kenway svanhoppar ner i kristallklart vatten från en tjugo meter lång mast. Jag har själv rest runt i Karibien och strosandet runt soldränkta palmer och vidsträckta stränder väcker minnen till liv, även om Black Flag utspelar sig en 300 år bakåt i tiden.

Men bortsett från den undersköna ytan har Black Flag inte mycket mer att erbjuda mig. Det finns knappt ingen variation och så fort Ubisoft förklarat hur spelet fungerar så tuffar det på i samma repetitiva natur timme ut och timme in. Visserligen introduceras nya inslag men det är få till antalet och de mjölkas sönder relativt fort. De kvarlämnade resterna består sen av samma sorts uppdrag, samlande och utforskande som tillslut står mig upp i halsen. Ute på de sju haven seglar jag omkring och skjuter på fregatter och tar över fort men det är sidosysslor som också snabbt blir tröttsamma.

Jag vill gilla Black Flag. Pirattemat är roligt och här behandlas det med vördnad och respekt. Känslan av att leka sjörövare finns där. Men den tröga kontrollen retar gallfeber på mig och gör att jag ständigt jämför med spel som får till fasadklättringen så mycket bättre, som exempelvis Infamous-serien.

Även striderna känns bleka, och det blir mest spontanhuggande i blindo samtidigt som man drar av några rökbomber för att underlätta ifall det kommer fler fiender. Att lurpassa i buskarna är inledningsvis kul, och möjligheterna öppnas upp något när pilarna gör entré, men dynamiken saknas ändå i smygandet och allt som oftast väljer jag bara att gå bärsärk istället. Jag straffas ju aldrig för det, annat än att jag får börja om igen.

Jag skulle kunna fortsätta men det är som att sparka på en död häst. Black Flag är en besvikelse som effektivt sätter punkt för mitt fortsatta intresse för Assassin´s Creed. Det enda som surrar kvar i mitt huvud långt efter att jag har spelat det är frustrationen över att det var så dåligt.

Varje gång jag försöker mig på Black Flag känner jag mig ur synk med hela spelupplevelsen.

Jag är utslagen. Eliminerad. Uträknad.

Jag känner mig…

Taggar: assassins creed, Black Flag, aldrig mer, tråkigt, Pirater, smyga

« Till bloggen

Kommentarer

Libeck23 feb 2014q

Då är vi två!...
Spelade ettan och bestämmde mig snabbt för att "hmmm det här var ju inte så bra" och har efter det inte tittat två ggr på ett Ass-Creed igen... Meeeeeen iom speltorka och ett infernaliskt väntande på Thief, så fick jag chansen att byta till mig detta med en vän... Det har fan inte hänt mycket sedan första delen.
Nu är inte jag klar med spelet (har just öppnat mitt egna hideout) men finns det någon koppling mellan Edward och lönnmördargillet som jag missat eller räckte med att bara stjäla en snubbes kläder så blir man en?

Tiduas23 feb 2014q

Jag har enbart spelat första spelet som jag tyckte om de första timmarna av men mer eller mindre kände precis samma sak som både Robert Larsson och Libeck, det blev tråkigt fort. Även jag började bli lite halvsugen att ge mig i kast med spelserien igen så småningom men... nää.

Silhuett23 feb 2014q

Libeck:

men finns det någon koppling mellan Edward och lönnmördargillet


Jag kan inte svara på det då jag inte är färdig med spelet heller (jag tröttnade och la ner efter 70%) men jag tror inte att jag har fått någon förklaring till det. Kan också vara så att jag glömt bort det då det var ett tag sen jag spelade sist.

chips23 feb 2014q

För er som fastnat efter första delen. Testa på del två iaf.

Jag tyckte ettan var full med potential men strulades bort med repetetiva inslag och allmänt tomt på innehåll.

Tvåan har verkligen tagit bort allt detta. Började spela nu i veckan och har verkligen fastnat. Tycker den värld som målas upp är underbar och fullt med saker att göra. Huvuduppdragen har blivit enormt mer varierande och följer inte alls samma mönster.

Dock kan jag hålla med om att klättringen lämnar lite att önska. Man känner sig klumpig och karaktären styr inte alls som jag vill. Det känns inte alls så parkour som ubisoft vill få det att vara. Jag är nöjd om jag lyckas springa över två hustak utan att fastna eller ramla ner.

Anonym23 feb 2014q

Själv vart jag lite piggare på serien med Black Flag(efter den skandalöst dåliga 3an), häftiga miljöer, hyffsat skön huvudkaraktär(Spela 3an om dom vill ha en riktigt rutten karaktär) Pirattema som är sjukt underbart.

Alla är vi olika helt enkelt!

Libeck:

"hmmm det här var ju inte så bra


Helt seriöst. Spela tvåan. Ettan är ingenting mot det.

lonian23 feb 2014q

Nä, black flag är långt ifrån bästa AC spelet. Det är kul att dom försöker men AC2 är, och förblir det bästa.

I AC4 har de tagit bort den intressanta sci-fi future storyn som fick mig fast. Det finns inte speciellt många uppgraderingar / vapen. Samma knapp för att göra många saker, typ öppna en kista bredvid en båt och du råkar " fast travel" till ditt fartyg i stället för öppna kistan. Allt samlande bir värdelöst då man gör det utan större mål. Spelet blir typ ett gps spel och man fokucerar sig mer på kartan än omgivningen, skrev det i min blogg.

Anonym23 feb 2014q

lonian:

den intressanta sci-fi future storyn som fick mig fast


Shiet, själv har jag alltid tyckt att det förstörde typ, det mesta :S

Har alltid gjort så lite med Desmond&co som jag kunnat :P

BigBozz23 feb 2014q

Har spelat och klarat de 5 första spelen till PS3, men köpte aldrig Black Flag eftersom serien står och stampar på samma ställe. Sedan åtminstone Revelations tycker jag Ubisoft bara lägger till massa skit på storyn, snarare än att de utvecklar det som redan finns. Ibland kommer jag inte ens ihåg vad jag gjort i seriens tidigare delar. Det verkar nästan vara meningen, för att nya spelare inte ska känna sig lost?

I varje ny del får vi nya städer, ny story och det är trevligt men utöver det så är det samma trasiga kontroll, buggar, aptråkiga karaktärer, bristen på själva lönnmördar-känslan osv.

lonian23 feb 2014q

Zcooper:

Shiet, själv har jag alltid tyckt att det förstörde typ, det mesta :S


Karaktärerna runt desmond är trista, i första spelet är det väl ändå bäst. Men det var vad som fick mig fascinerad från första början, att det blir som ett Matrix universum typ. Skulle passa sig fint på film, och därför jag fortsatte spela för att få reda på hur historian slutar. Men de skulle slutat Desmonds story i AC2 revelations, då både Altair och Dezmons story slutar där. I stället tvingade de mig till att skaffa AC3 som förstörde hela AC universumet för mig, man börjar som karaktärens pappa i vuxen ålder och så vidare, blir bara struligt och ointressant.

lonian23 feb 2014q

lonian:

då både Altair och Dezmons story slutar där.


edit: Altair och Ezios story slutar där =p

Anonym23 feb 2014q

lonian:

I stället tvingade de mig till att skaffa AC3 som förstörde hela AC universumet för mig,


Japp, förstörde väldigt mycket för mig med. Jag chansade verkligen med AC4(lånar det av en polare, så hade ju inte gråtit ihjäl mig om det visade sig vare en katastrof som 3an var) men det visar sig vara rätt underhållande, iallafall för mig! :D

beachboy9124 feb 2014q

lonian:

Det är kul att dom försöker men AC2 är, och förblir det bästa.


Jag håller med att tvåan är det bästa AC spelet i serien. En av dem bästa spelen jag någonsin har spelat :D
Tvivlar på att dem kommer göra ett sånt bra spel igen, men man kan alltid hoppas.
Hoppas dem lyckas med nästa AC spel :)

Hans Li Engnell24 feb 2014q

Efter att jag slutat beundra den vackra grafiken och estetiken i det första Assassin's Creed insåg jag att det spelmässigt var väldigt tråkigt och fattigt. Orkade aldrig spela ut det.

Köpte Assassin's Creed II. Det skulle ju vara bättre. Insåg att det var ungefär samma sak en gång till.

Gav upp.

Det Lilla Svinet27 feb 2014q

Förstår inte hur man kan säga att Black Flag är enformigt.
Det finns huuuuuur mycket som helst att göra.

Grejen med Ubisoft (förutom Rayman serien) är att de endast gör spel som snuddar på fantastiskt imo. De är mästare på att göra bra massproduktioner utav spel. Men de lyckas aldrig (Förutom Rayman som sagt) med att nå den där kvalitén som t.ex. Naughty Dog har i sina spel.

lonian27 feb 2014q

Det Lilla Svinet:

Black Flag är enformigt.


Har du kört ut det? Jag tycker spelet är ganska kort faktiskt. Jag hade velat ha mer vapen, mer att göra av sina pengar. Köpa fler byggnader, uppgradera städer osv. Men näe, det var på en Ö man kunde köpa typ 5 uppgraderingar till ett hus. Jag gjorde allt i spelet utom att döda spökskeppen.
Jag kan inte låta bli att känna mig ensam i den där världen.
Tänk att få segla runt på haven Co-op med en kompis. Det vore något.

Det Lilla Svinet27 feb 2014q

lonian:

Har du kört ut det?


Nope, har inte spelat det sen jag fick mitt wii u.

lonian:

Jag tycker spelet är ganska kort faktiskt.


Kort!? Har 35 timmar och har typ kommit 40-45%.
Det finns saker att göra i varje hörn. Jaga, Flottan, attackera andra skepp, tjäna in olika typer av valutor för uppgraderingar, leta skatter, ta ned de 4 masterskeppen, massor av saker att smala, territorier att ta över, en enspelarkampanj på rätt många timmar, sidouppdrag i olika former. Mer finns det.
Men sen kan det ha tagit kanske extra lång tid för mig då jag inte fast travelar.

lonian28 feb 2014q

Det Lilla Svinet:

Men sen kan det ha tagit kanske extra lång tid för mig då jag inte fast travelar.


Ja, när man hittat varje torn på kartan så kan man fast travla precis in i varje uppdrag nästan. Ibland känns det rätt fusk att "fast travela" medan man är inne i uppdragen, lite som att ha en personlig teleporter uppkörd i röven. Bortser man från allt onödigt samlande så är storyn hyffsat kort. Jag kanske spenderade en månad med spelet men det känns så här i efterhand som att det var kort.

Anonym 7 okt 2015q

Jag önskar jag skrivit denna blogg.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.