Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Silhuett

Registrerad: 29 dec 2011 10:17 Senaste besök: 8 feb 2018 08:29 Online: Nej

Robbanlasse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

En historielös framtid

Silhuett11 apr 2014 21:191957 visningarKommentera: 3 !

Jag har ägnat mycket av min tid det senaste halvåret åt att fördjupa mig i From Softwares fantastiska Souls-serie. Det är väldigt komplexa spel som kräver mycket av mig som spelare, och ju mer jag grävde desto mer insåg jag att det var en upplevelse värd att dela.

Jag upptäckte inte det här förrän tvåan då jag för första gången fick vara med från start, då vi alla tillsammans kunde hjälpa (eller stjälpa) varandra i vår kamp mot demoner och allsköns ondska.

Onlineintegrationen har alltid varit en viktig del av dessa spel och på ett sömlöst sätt har den slingrat sig in i singelspelandet i en sällsynt vacker symbios.

I de föregående spelen var jag helt själv. Jag kämpade mig tappert igenom alla svåra passager helt solo. I tvåan ändrades allt och jag hoppade in och ut ur andras äventyr lika smärtfritt som de hoppade in i mitt. Men onlineläget har varit så mycket mer än att utföra summons och invadera intet ont anande spelare. Det går att lämna meddelanden på marken som kan vara din bästa vän eller värsta fiende, och det går att se andra spelare i form av genomskinliga spöken springa omkring och genomlida exakt samma smärta som dig.

Det här tillför så mycket till atmosfären av det som utgör ett Souls-spel. Det går att spela offline alldeles utmärkt men när jag är uppkopplad blir det en helt annan upplevelse.

En vacker dag kommer det här ta slut. Servarna för spelen kommer att stängas ner och kvar finns egentligen bara ett halvt spel, strippat på en av sina finaste funktioner. Demon´s Souls har varit nära det här scenariot en gång men Atlus ändrade sig i sista sekund och lät servarna gå på obestämd tid.

Det första spelet jag vet som kommit att renderas helt värdelöst på grund av en stängd server är MAG. Det var ett renodlat onlinespel vars existens nu helt och hållet är raderad. Den nya eran vi är på väg in i domineras mycket av onlinespelande och i framtiden kommer också dessa spel vara delvis eller totalt funktionshindrade.

En bit av vår historia går förlorad.

Om några år när vi vill gå tillbaka till våra favoritspel går det inte längre. Vi sitter där med ett handikappat förflutet och en rullstolsbunden framtid där spel produceras i form av färskvara. Free-to-play och mikrotransaktioner ser till att spelen vi konsumerar kommer i små doser, för att senare expanderas till den helhet vi är vana vid för att sen sluta fungera när utvecklarna inte längre tjänar några pengar. Retroscenen för dagens konsoler kommer vara väldigt begränsad om den här utvecklingen fortsätter.

Att spel dessutom existerar på olika plattformar, på olika villkor i olika länder gör det inte lättare att blicka tillbaka på det arv som finns. Det kulturella värdet är redan dåligt som det är och inte blir det bättre när vissa spel i framtiden kommer att vara odugliga rent funktionsmässigt.

Spel existerar här och nu. Det gäller att spela dom medan man kan för om några år kommer möjligheten inte längre finnas. Tänk om jag inte längre kunde se på en viss film eller läsa en viss bok bara för att den är för gammal. Det vore otänkbart. Men med spel är det scenariot fullt möjligt.

En tanke jag finner smått absurd.Taggar: en historielös framtid, Retro, online, server shutdown

« Till bloggen

Kommentarer

CloudsNow12 apr 2014q

Intressanta tankegångar. Men i Souls fall skulle jag nog säga att det finns en bättre liknelse än den med film eller bok.

Låt oss ta the Beatles som exempel. Vissa lyckliga själar var där när det begav sig. De kunde ta sin relation och upplevelse ett steg längre, när de såg dem live samt diskuterade senaste stenkakan med vännerna. Vi som kom efter, vi kan förvisso lyssna på Beatles. Men vi har aldrig upplevt Beatles på det sättet, precis som de som upplevde dem idag bara har det fina minnet att luta sig tillbaka på.

CloudStrife13 apr 2014q

Kanoninlägg, verkligen. Och, framförallt, ett väldigt viktigt ämne.

Jag har varit rädd i många år nu för att många spel, både bra som dåliga, helt enkelt kommer att försvinna och glömmas bort med tidens gång. Just för att de helt enkelt inte längre går att spela på ett smidigt och vettigt sätt på dagens konsoler.

Aloysius22 apr 2014q

Samtidigt som servrar stängs ner för gamla spel och spel blir mer och mer färskvara så finns det ju en helt motsatt trend om man tittar på det tekniskt. För inte så länge sedan så var ju en spelserver tvungen att vara en fysisk burk dedikerad för att vara server åt ett specifikt spel. Det kostar ju en massa pengar i underhåll, personal, drift, osv. Självklart stängs den ner så snabbt som möjligt när användarantalet sjunkit under en viss gräns.

Idag däremot så blir ju det mesta virtuellt och kapaciteten blir dynamisk. För streamingtjänster som Netflix och Spotify så cachas ju populära saker så nära dig som möjligt, medan väldigt impopulära saker kanske inte finns någon annanstans än i en central databas någonstans i världen. Och det ändras automatiskt, om till exempel en låt ingen lyssnat på, på evigheter helt plötsligt blir populär för att låten är med i en reklamfilm eller att sångaren dött i veckan så kommer systemet helt enkelt att räkna ut att en massa datorer måste hjälpa till att streama just den här låten.

Samma sak skulle man kunna göra med spelservrar (och till viss del görs det ju redan). En vilande tjänst för att vara server åt ett gammalt spel som ingen spelar är nästan gratis så länge den inte används. Utbud är ju ett försäljningsargument i sig ("Lyssna på miljoner låtar du aldrig kommer att lyssna på!") och om man ska vara positiv så kanske de sjunkande kostnaderna för att tillhandahålla en server kommer att göra att de stora jättarna konkurrerar med sitt utbud. Sparar man nästan ingenting på att ha kvar servrarna för ett enskilt spel så kanske det ger mer badwill att stänga dem än man sparar pengar på att ha dem kvar.


CloudsNow:

diskuterade senaste stenkakan


Det finns faktiskt stenkakor med The Beatles, men det är nog snarast att betrakta som obskyra samlarexemplar från exempelvis Indien.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.