Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Silhuett

Registrerad: 29 dec 2011 10:17 Senaste besök: 19 apr 2018 21:00 Online: Nej

Robbanlasse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Japan slår tillbaka

Silhuett30 maj 2014 20:422530 visningarKommentera: 6 !Under många år har Japans spelindustri bedömts vara döende. Belackarna har ifrågasatt de japanska spelutvecklarnas förmåga att producera intressanta och kvalitativa spel och istället riktat blickarna mot väst, där de riktigt engagerande och medryckande upplevelserna gått att finna.

Japanerna har kämpat i motvind i stort sett hela förra generationen, med bristande självförtroende och outsourcing av populära spelserier som följd. Den gyllene eran verkade gå mot sitt slut och kvar var bara spillrorna av en dominerande spelindustri.

Men än är inte sista ordet sagt. Vindarna ser ut att blåsa åt andra hållet och sakta men säkert ser det ut som att japanerna kan vara på väg tillbaka in i en ny spännande och innovativ guldrusch.

From Software är på god väg att etablera sin Souls-serie som en av de största japanska spelserierna just nu. Framgångarna vet inga gränser och trilogin har hyllats unisont av både kritiker och spelare världen över. Deras förmåga att sätta spelmekaniken i första rummet har betalat av sig och den hårda naturen som omger spelen gör att många människor blir nyfikna på serien. From kringgår mellansekvenser och filmiskt narrativ och levererar enkla men intuitiva och komplexa upplevelser som inte liknar någonting annat på marknaden.

Det redan nu omtalade Project Beast förväntas vara en ny del i franchisen och på bilderna att döma ser det onekligen spännande ut. Om det är Miyazaki som regisserar är oklart men allt tyder på att så är fallet och då ökar givetvis förväntningarna.

Vidare så jobbar Square Enix febrilt på två av sina största satsningar någonsin, Final Fantasy 15 och Kingdom Hearts 3, två hett efterlängtade spel som det borde avslöjas mer om kring årets E3. Tetsuya Nomura regisserar bägge två och vad det verkar så har mannen arbetat nonstop i snart ett decennium. Risken för en stroke lär vara överhängande men förhoppningsvis blir han klar med båda spelen innan han kolar.

Final Fantasy 15 ser ut att bli det bästa FF i modern tid. Från att ha varit ett PS3-spel har det nu tagit klivet över till den nya generationens konsoler och det ser fullständigt fantastiskt ut. Efter utskällda tretton och dess uppföljare anser många av fansen att serien har tappat i relevans och jag hoppas innerligt att femton återställer Final Fantasy till dess forna glansdagar, om så bara för att slippa höra tjatet om hur bra serien var på Playstation.

Förutom bärbara delar har Kingdom Hearts legat i dvala på den stationära sidan i nära tio års tid. Jag tyckte mycket om de två första delarna (som är de enda jag spelat) så naturligtvis ser jag fram emot en tredje del. Det finns inte så mycket att förtälja om det här men jag räknar kallt med en splitterny trailer på E3 där vi får se Sora, Kalle och Långben i nya fantastiska världar.

Det har varit tyst om Shinji Mikami i ganska så lång tid nu men snart är han tillbaka i full survival horror-mode med sitt The Evil Within. Han har pratat vitt och brett om vikten av att ta genren tillbaka till där den startade och av allt att döma känns det som han har lyckats. Om det är någon som kan så är det Mikami.

Det här är bara ett axplock av de spännande titlar som japanska spelutvecklare har på ingång, men fler är givetvis att vänta.

Persona 5 ser snart dagens ljus och även om jag inte är någon vidare fan av Metal Gear Solid går det inte att förneka seriens relevans på marknaden och Hideo Kojimas sprudlande kreativitet. MGS 5 kan mycket väl bli ett av seriens absoluta höjdpunkter och grafiskt sett ser det fantastiskt ut.

Capcom har både Resident Evil 7 och Deep Down att visa upp. Även om jag gillade RE 6 så måste jag ändå slå ett slag för att Capcom gör något helt nytt istället för att blåsa upp ballongen ännu mer. Allting i Resident Evil har blivit för bombastiskt, kliché och uttjatat. Förhoppningsvis inser Capcom det här och producerar någonting som faktiskt levererar på topp.

Nintendo gör sig redo att släppa bomber och har redan Mario Kart 8 ute nu. Det viskas om att nästa stora The Legend of Zelda ska visas i all sin glans på E3 och om ryktet stämmer blir det nog en hejdundrande show. Lägg därtill Bayonetta 2 och X så visar det på att Wii U minsann har muskler att visa upp.

Sist men inte minst så har vi The Last Guardian kvar. Detta evigt försenade spel. Det måste visas upp nu. Det är rätt tid för en episk föreställning som inte bara ger oss ett fantastiskt spel, utan också det slutgiltiga tecknet på att japansk spelindustri fortfarande är relevant och nyskapande.

Taggar: Japan, döende spelindustri, kreativitet, E3, The Last Guardian, relevans, nyskapande

« Till bloggen

Kommentarer

ZidaneIX31 maj 2014q

"Final Fantasy 15 ser ut att bli det bästa FF i modern tid. Från att ha varit ett PS3-spel har det nu tagit klivet över till den nya generationens konsoler och det ser fullständigt fantastiskt ut."

Saken är den att XIII såg helt fantastisk ut när det skulle släppas men resultatet blev ju som vi alla vet något helt annat.
Jag hoppas att Square Enix lyckas göra ett spel med intressanta karaktärer och intressant handling, något som vi inte har sett på evigheter.
Jag tror att XV kommer att vara ett av de allra viktigaste spelen i serien. För mig känns XV som sista chansen för serien. XV måste bli en riktig höjdare som gottgör synderna från förra generationen.

Kingdom Hearts III, äntligen ett riktigt spel i serien då sidospåren var av varierande kvalitet.

Persona 5 hoppas jag något enormt på. Jag hoppas även att Atlus återupplivar någon klassisk spelserie från SEGA.

Ett nytt Zelda kommer onekligen bli spännande. Personligen skulle jag önska att Nintendo kunde göra ett spel som inte följde den invanda mallen helt och hållet. Jag skulle även vilja se ett Zelda spel där Link faktiskt har en personlighet.

delarge84 1 jun 2014q

Än så länge har jag inte sett något, men jag hoppas Japans spelindustri tar sitt förnuft till fånga. Blev glad att höra över Yuji Horiis beslut om att Dragon Quest XI kommer inte vara till mobiltelefoner och surfplattor. Det lutar mycket åt 3DS.

Däremot när jag hör att Level-5 vill damma av Dark Cloud-serien och börja satsa på den igen eftersom den var deras mest framgångsrika serie på en Sony-konsol. Tittar man på vad som har gett de mest framgångar så är det inte Sony, utan Nintendo.

Youkai Watch verkar bli den nästa storsäljande serie för Level-5 som nu har passerat 1 miljon sålda ex i Japan sedan den gavs ut i juli förra året. Men när det kommer till Sony-konsoler så ska Level-5 fortsätta satsa på färgglada rollspel som de är bäst på. Den gamla cell-shading-eran bör komma tillbaka när Dark Chronicle var en succé globalt. Till skillnad från Rogue Galaxy som knappt sålde 1 miljon ex.

Och nu när Wild Arms-fadern vill plocka upp och påbygga serien på nytt så borde inte Sony tveka. Likaså borde de komma med något nytt som ger den där effekten som Arc the Lad hade stor påverkan på PS1-försäljningen i Japan under sina två första år.

Jag förstår inte varför SEGA blundade åt den långsiktiga försäljningen för Valkyria Chronicles som sålde över 1 miljon ex globalt. Det är riktigt bra för en ny titel även om den var väldigt påkostad med Canvas-motor. Och jag undrar vad tri-Ace håller på med, är det inte snart dags med en ny serie till PS4 och Xbox One som kommer att bli en ny framgångsrik serie som Star Ocean blev på sikt?

Det finns mycket jag håller tummarna för.

Silhuett 1 jun 2014q

delarge84:

damma av Dark Cloud-serien


delarge84:

Wild Arms-fadern vill plocka upp och påbygga serien på nytt


delarge84:

Valkyria Chronicles


Det hade verkligen suttit fint med nya stationära delar här. Älskade första Wild Arms och Valkyria Chronicles.

Gällande Tri-Ace hoppas jag på Valkyrie Profile 3 men jag gissar på att de kommer utveckla ett nytt Star Ocean. Det är väl okej, men den serien pendlar ganska hårt i kvalité.

Sen önskar jag ju dag som natt att Konami tar sitt förnuft till fånga och utannonserar Suikoden 6. But it aint gonna happen.

Bleatlessness 1 jun 2014q

delarge84:

Valkyria Chronicles


Fantastiskt spel. De släppte en 2:a och en 3:a till PSP.

ZidaneIX:

Jag skulle även vilja se ett Zelda spel där Link faktiskt har en personlighet.


Den bästa Zelda-personligheten (alltså prinsessan själv) är i Spirit Tracks. Hon är varken en ömtålig prinsessa att rädda eller en superhjälteninja (Shiek). Nej, hennes själ har separerats från kroppen, och det skapar (naturligtvis) en oro som hon också tar ut på Link. Och då inte heller som en svag individ att rädda, utan hon är arg, rädd och förbannad. En betydligt mer mänsklig karaktär.

I övrigt vet jag inte om Zelda-serien är något vi kan förvänta oss fantastiska nyheter i. Vad de än gör så kommer någon del av fanbasen bli sura. Antingen är det inte tillräckligt med koppling till gamla delar i serien, eller så är det för lite nyheter. Förmodligen båda på samma gång. De är fast i en legacy.

Anders Eklöf 2 jun 2014q

Ska bli otroligt spännande att få se mer från FF XV och KH3 på E3! (vilket jag förväntar mig!) Blir inte XV bra, ger jag upp med serien...

Lightning Returns var verkligen risigt alltså..

delarge84 8 jun 2014q

Det är inte Japan som är på banan, det är Nintendo som håller kvar intresset eftersom Sony verkar ha struntat i sin hemmapublik.

Att japanerna har hoppat över till mobiltelefoner beror bara på en sak. Sony har sedan PS3:ans dagar ignorerat marknaden och inte gett vad folk vill ha på stationär konsol. Nintendo gav vad folk ville ha men nu har HD-utvecklingen försinkat Nintendos planer att vara först på marknaden. Därför storsatsar man på 3DS för att sedan kompromissa med några titlar till Wii U. Kan de göra den till en nischkonsol för att överleva generationen ut som GameCube gjorde har de åtminstone nått någorlunda av målet. Men Nintendo har tuffat till sig sedan de tjänade multum på DS och Wii genom att låsa ute Sony från MH-serien som är multipopulär och i klass med Pokémon och Dragon Quest. Gamla FF-lir kan få portar till 3DS enligt Square Enix när de fick en tankeställare efter succén med Bravely Default.

Och vi ska inte tala om Level-5 för där har Akihiro Hino gjort större succé på Nintendos bärbara än Sonys stationära. Det är inte konstigt att de storsatsar på 3DS när de har tjänat mycket pengar på den. Yokai Watch blev den första miljonsäljaren för Level-5 den här generationen. Det har lett till Yokai Watch 2 och att det nu framgår en planering att göra ett spel inspirerat av Castle in the Sky ur ett rollspelsperspektiv. Sedan att Layton-serien fortsätter i ny tappning. Vi har även Inazuma Eleven Go som är på väg till Europa.

Lägg sedan till 1-UP, Camelot Software Planning och Monolith Soft. Inte för att Alpha Team och Intelligent Systems gör tråkiga spel, de har än så länge bara gjort Mario & Luigi och Fire Emblem.

Enda spelhus som saknas är Konami. Men de kommer nog börja satsa på 3DS. Capcom verkar ha den som en huvudplattform för dem. De har gett ut fler intressanta spel till 3DS än vad de har gjort med PS3/360 tillsammans.

Även Falcom har börjat bli nyfiken på 3DS. Platinum Games har nya idéer. Nystartade spelhuset Granzella som har tidigare personal från Irem är öppensinnade för Nintendo. Atlus verkar satsa hårt på den även om Persona 5 var till PS3 så blev det en ny del i huvudserien av SMT. Att de sedan gör en spinoff av Persona-serien visar att de inte har stängt ute Nintendo från Persona-serien. Trauma Center kommer aldrig komma tillbaka men Etrian Odyssey är fortfarande kvar.

Detta gör inte mig särskilt sugen på att gå tillbaka till PlayStation om inte Sony levererar vad jag vill ha och även för andra besvikna fans. Ska Japan komma på rätt köl behöver Sony ändra attityden mot rollspel i deras egna studior i Japan. Sluta satsa på västerländskt blaha och skjutspel. PlayStation har aldrig varit en konsol för skjutspel tidigare så jag förstår inte varför Yoshida & CO fortsätter klona Gears of War/Halo och förlegade Nintendo-produkter med viftande kontroller. Var finns originaliteten?

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.