Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Silhuett

Registrerad: 29 dec 2011 10:17 Senaste besök: 19 apr 2018 21:00 Online: Nej

Robbanlasse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Är Sonic en metafor för hälsa och träning?

Silhuett21 jun 2015 17:462119 visningarKommentera: 3 !

Det råder inga som helst tvivel om att Sega var en av dom mest kreativa spelutvecklarna i världen under i stort sett hela 90-talet. Det fullkomligt sprutade ut originella idéer ur företaget och de skapade det ena charmiga spelet efter det andra. Deras konsolkrig mot värsta rivalerna Nintendo, den mellan Mega Drive och Super Nintendo, anses tillhöra den bästa någonsin i modern tid.

Det var under den här tiden som Sega skapade Sonic the Hedgehog, en av spelbranschens mest ikoniska figurer. Sonic förmedlade en snabbhet och attityd som Nintendos maskot Mario bara kunde drömma om. Han definierade ordet ”Blast Processing”, en term som Sega var väldigt måna om att använda i sin marknadsföring av Mega Drive.

Segas marknadsföring var ofta väldigt smart, direkt, och med en tydlig kontrast till det Nintendo försökte göra. Det fick mig att fundera på om Sonic inte stod för fler budskap än det som man först fick ta del av. Fler undermedvetna budskap, som skulle påverka oss på det där lite djupare planet.

När jag började analysera det lite noggrannare började jag inse vad Sonic stod för. Vad Sega egentligen var ute efter. De ville göra oss mer medvetna om vår hälsa, vikten av motion, om löpning, god vigör, kroppsligt välbefinnande och riskerna med fetma.

Sonic symboliserade allt detta.

Han älskade att springa, han var i bra form och atletiskt byggd. Han kunde ta sig an alla hinder som var utplacerade på banan utan problem. Genom att bibehålla sin fart och fläkt har Sonic kunnat uppvisa ett positivt hälsotillstånd som gjort att han överlevt i så många decennier, i spel efter spel. Hans samlande på ringar härstammar förmodligen från hans intresse för de Olympiska spelen, där logotypen består av fem ringar.

Den här symboliken blir allt tydligare när man granskar vilka hinder Sonic ställs inför, där det allra tydligaste är Robotnik, hans största ärkefiende och tillika nemesis i så gott som alla spel han varit med i. Han är antitesen till allt det Sonic står för.

För till skillnad från Sonic är Robotnik överviktig och i dålig form. Och framförallt är han väldigt lat. Han har ingen disciplin när det kommer till motion och hälsa, så därför har han byggt alla dessa snillrika maskiner han flyger omkring i för att på så sätt undvika att träna. Hans kroppsbyggnad, som i stort utgörs av en rund mage och pinnsmala ben, avslöjar att han äter alldeles för mycket och ofta. En tydlig indikation på detta är alla infångade djur som Sonic måste rädda gång på gång. Det är också Sonics uppgift att få Robotnik på andra tankar. Han vet att Robotnik lever i farozonen. Det är därför de möts så många gånger men även fast Sonic envisas med att förstöra alla Robotniks mackapärer så fortsätter han ändå att bygga upp dom igen, allt för att slippa motionera.

En annan tydlig kontrast till Sonic är Mario, Nintendos i särklass allra mest kända maskot. Mario är också överviktig och även fast han hoppar och springer betydligt mer än Robotnik är han fortfarande långt över sitt BMI. Mario mår extremt dåligt över detta, för trots att han försöker träna så mycket som det går så vägrar bilringarna att försvinna. Livet är inte alltid så lätt när man sitter på dåliga anlag.

Detta har lett till att Mario börjat fuska med sitt kroppsbyggande. Han använder droger i form av magiska svampar för att på så sätt bli större, men innerst inne vet att han det bara är en illusion, en synvilla och en felaktig uppfattning om hur man bäst ska angripa sin övervikt. Mario tar den lätta vägen medan Sonic tar den svåra. Och likt med Robotnik har Sonic även försökt hjälpa Mario in på bättre vägar. Han har till och med gått så långt att han släpat med sig Mario till de Olympiska spelen, en insats som tyvärr inte gett några nämnvärda resultat.

Jämfört mellan dessa tre herrar så vinner Sonic. Han blir en positiv förebild för unga atleter som vågar satsa på sina drömmar. Mario i sin tur blir en symbol för svampodlare med dålig hållning medan Robotnik är en affischpojke för tokstollar med ölkagge, avancerade mustascher och förkärlek för flottig mat.

Sega var som sagt uppfinningsrika i sitt sätt att porträttera sin lilla igelkott. Under större delen av 90-talet var Sonic på toppen av sin karriär, och bakom sig hade han ett företag som agerade som hans management, mer kreativa och aggressivare än någonsin. Tillsammans rev de barriärer, skapade alternativ och piskade upp konkurrensen till den grad att vi spelare bara kunde luta oss tillbaka och njuta av alla fantastiska upplevelser som fanns att tillgå.

Han har hjälpt Sega ut ur många knepiska finansiella situationer, något som tärt på stackaren genom alla år som gått. Hans tränare har utnyttjat honom i alla möjliga tänkbara situationer. Idag känner han sig inte längre i riktigt lika bra form, springer inte riktigt lika fort.

Luften börjar sakta gå ur och den framåtanda och attityd han bar med sig under sin peak är som bortblåst. Ohälsa och fetmarelaterade sjukdomar ökar i rask takt. Snabbmatsrestauranger ploppar upp i samhället lika frekvent som magiska svampar i Marios värld.

Det blir allt svårare för Sonic att vara relevant på marknaden. Ingen bryr sig längre om honom annat än de mest hängivna fitness-fantasterna. Förhoppningsvis gör han comeback, tillbaka in i rampljuset där han hör hemma, och med ett lika framgångsrikt Sega i ryggen som drillar honom och världen till att återigen bry sig om sin hälsa.Taggar: Sonic the Hedgehog, hälsa, övervikt, metafor i en metafor, Sega, comeback

« Till bloggen

Kommentarer

Anonym23 jun 2015q

Silhuett:

Hans samlande på ringar härstammar förmodligen från hans intresse för de Olympiska spelen, där logotypen består av fem ringar.


Mind blown, jag som inte har tänkt på detta.

Silhuett:

Den här symboliken blir allt tydligare när man granskar vilka hinder Sonic ställs inför, där det allra tydligaste är Robotnik,


Den amerikanske oljedirektören kanske.

Silhuett:

Detta har lett till att Mario börjat fuska med sitt kroppsbyggande. Han använder droger i form av magiska svampar för att på så sätt bli större,


Jag brukar undra vad Miyamoto egentligen menade med svamparna. Vill fortfarande se frågor som denna i en intervju med denna man, det borde vara OK nu när barnen vant sig vid GTA och annat.

Lemanic23 jun 2015q

Sonic är en hälsomedveten miljötaliban med twinkvarning. Något jag listade ut redan som 14-åring. Äntligen någon som ser något i det också.

Anonym23 jun 2015q

En kul hake är att serie-Sonic brukade stoppa i sig chili hot dogs. Han borde komplettera kostcirkeln med Karl-Alfred som kompis.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.