Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Silhuett

Registrerad: 29 dec 2011 10:17 Senaste besök: 19 apr 2018 21:00 Online: Nej

Robbanlasse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Journey är fortfarande en fantastisk resa

Silhuett 3 sep 2016 16:482461 visningarKommentera: 1 !Journey släpps gratis på PS4 inom kort i och med Playstation Plus, så därför tänkte jag att det var på plats att återigen ta del av denna fantastiska resa.

Journey har på den korta tid det existerat satt människors känslor i brand. Årtal har ogiltigförklarats, superlativen har höjts till en ny nivå och extatiska rysningar har seglat innanför våra innandömen i takt med den korta tid vi spenderat på vår vackra och minimalistiska resa. Journey lämnar ingen oberörd.

Det går kallt att konstatera att Journey är en ruskigt vacker resa. Dess bländande och originella estetik gör att min färd blir en förtrollande upplevelse för mina ögon. That Game Company använder sig ofta av dynamiska kameravinklar för att förhöja stämningen, och svepande panoreringar som fritt svävar över de finstämda miljöerna är ingen ovanlighet under större delen av resan. Inledningsvis befinner man sig i ett stekhett ökenlandskap där en gassande sol ständigt bländar horisonten, och för varje steg jag tar förlorar jag mig själv i den förrädiskt vackra miljön. Slutdestinationen skymtar hela tiden i bakgrunden och det kittlar lite lätt i magen för varje steg som för mig närmare mitt mål.

Att avancera i spelet är inga svårigheter, och med hjälp av en magisk sjal som du har till ditt förfogande kan du med enkla medel svepa iväg på en helt egen unik resa. Har du en öppen inställning till spelet är det fritt fram för olika tolkningar, men tematiskt sett är inramningen förankrad i reinkarnation, en resa som låter sig återupprepas i all oändlighet till dess att du själv tröttnar och stänger av spelet. Du kan göra resan ensam eller med en medresenär, men vad du väljer spelar inte någon större roll för din personliga upplevelse, även om det såklart är lite roligare med sällskap.

Det vilar ett meditativt lugn över Journey, som tillsammans med sitt atmosfäriska soundtrack förmedlar en unik stämning som garanterat lämnar oefterhärmliga spår efter sig. Resan sker i en följsam symbios med omgivningen och när man glider fram med fjäderlätta steg mot nästa passage är det svårt att inte gripas med av det stundande lyckoruset som sedan följer.

Journey stannar också ofta upp under stora delar av resan för att påminna en om att den själsliga vandringen man utför inte är någon enkel promenad. När vinterns kalla vindar hindrar min framfart blir lyckorusen utbytta mot en svag irritation. Resan som började så attraktivt med sitt vykortsvackra anlete har nu blivit seg som sirap och det enda jag kan göra är att traska på i mitt stillsamma tempo. Den briljanta inledningsfasen har bytts ut mot strävsamma handflator som smiskar mig hårt i ansiktet och jag tänker att det är precis så här det känns när man befinner sig mitt i en pilgrimsfärd i jakten på nirvana. När tredje akten inleds återgår resan till den mjuka och symbiosartade upplevelse det började som, dock i en mer rälsartad och automatiserad form som slungar mig ända rakt in i mål. Efter det tar det slut. Jag transporteras tillbaka till sandkornen där allt började och en ny resa kan påbörjas.

Det råder ingen tvekan om att Journey är en säregen upplevelse, om än en kort sådan, men om det hade varit längre hade risken funnits att den enkla grunden spelet vilar på hade kollapsat under dess egen tyngd. Jag känner mig rofylld och avspänd när jag spelar, och utvecklarna bjuder på en filosofisk och introspektiv resa där harmoni och självrannsakan går hand i hand. Intrycket av Journey är fortfarande mycket positivt. Det är en resa jag aldrig ångrar att jag gjorde och det är uppfriskande att se en sådan klar kontrast till de spel som är så stora i skala men som förmedlar så lite, och där kammar Journey hem åtskilliga poäng.

Taggar: Journey, resa, harmoni, That Game Company, tillbakablick

« Till bloggen

Kommentarer

Kleti 5 sep 2016q

När jag körde om det så påmindes jag lite av det här med att man bör uppleva det offline för första gången

http://kotaku.com/5972252/before-your-start-one-tip-for-play...

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.