Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Silhuett

Registrerad: 29 dec 2011 10:17 Senaste besök: I går 23:54 Online: Nej

Robbanlasse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Går det ens att lita på trailers längre?

Silhuett13 dec 2016 17:492122 visningarKommentera: 9 !

Under E3 2013 avslöjade Square Enix att Final Fantasy Versus XIII hade blivit förvandlat till Final Fantasy XV. Detta avslöjande skedde i samband med en helt ny trailer som visade upp riktigt häftiga spelsekvenser. I trailern ser man Noctis och hans vänner slåss mot Leviathan, ett mytologiskt sjöodjur som är starkt förknippat med Final Fantasy.

Jag minns hur exalterad jag blev över att se Noctis fäktas mot Imperiets soldater samtidigt som Leviathan löpte amok inne bland palatsets väggar. Vidare så ser man i trailern också hur Noctis teleporterar sig fram på ett av Imperiets skepp för att snabbare ta sig fram till Leviathan, hur statyer och andra byggnader kollapsar i kaoset som följer. Hela trailern var så otroligt imponerande och kändes banbrytande för att vara ett nytt Final Fantasy.

Tre år senare sitter jag här med slutprodukten och jag kan med stor besvikelse konstatera att ingenting av det som visades i trailern hände i spelet. Square Enix har klippt bort alltihop och kvar på golvet ligger en sönderkompromissad version där bossmötet mot Leviathan består av 90% QTE. E3-trailern var det som sålde in mig på spelet och därför gjorde det extra ont när jag insåg att ingenting av det fanns kvar.

Jag är medveten om att Final Fantasy XV har haft en problematisk utveckling, att saker och ting inte fungerar som det är tänkt, och att projekt så långa som dessa kan ta nya, oväntade vägar. Med det i åtanke så kan jag ändå inte förstå hur Square Enix tänkte när de valde att gå denna väg. Efter åratal av rykten om Versus XIII, om nedläggningar och vaporware, så väljer tillslut företaget att ta bladet från munnen och visa upp sitt nya spel i sin främsta paradserie.

På E3.

Världens största spelmässa.

I ett videoinspelat samtal berättar regissören Tetsuya Nomura att han har en ny spännande sak att visa. Ridån går upp. En ny trailer visar galet episka scener från vad som visar sig vara ett skiftbyte där Final Fantasy Versus XIII har blivit Final Fantasy XV. Applåderna vet inga gränser. Varför man sen väljer att ta bort exakt allting ur den trailern till förmån för något mycket tråkigare och sämre, ja det kan man bara spekulera i. Det har säkert sina förklaringar. Men trailern var ändå där för att visa att utvecklingen gick framåt, att man hade löst alla interna problem och att spelet faktiskt existerade och var på väg.

Så varför ljuga?

Problemet är att Square Enix ger inga förklaringar. Ingen ger några förklaringar till varför dagens speltrailers visar upp material som senare inte visar sig stämma i slutprodukten. Hetsen om förbokningar, om hype, om att köpa spelet dag ett, har gjort att utgivare går över lik för att visa upp sina nya spel i dom absolut häftigaste sammanhangen som finns, även om det i slutändan får dom att se ut som lögnaktiga hycklare när vi konsumenter sen får reda på sanningen.

No Man´s Sky, Dark Souls 2, Watch Dogs, Final Fantasy XV. Listan kan göras lång över spel där häftiga trailers och utannonseringar inte visar sig stämma överens med verkligheten. Det är så sjukt tröttsamt att bevittna detta, att ständigt behöva fundera på om det faktiskt kommer se ut sådär när jag väl spelar.

Den här sidan av spelbranschen börjar äckla mig något enormt.

Tyvärr kan ju utvecklare och företag komma undan med det här eftersom vi är så pass förlåtande. Så länge spelen är bra överlag så går reaktionerna över. Jag känner själv så ibland så tyvärr är jag också en del av problemet. Men som det är nu börjar jag knappt se någon poäng längre med att ta del av förhandsmaterial, att titta på trailers eller ens att bli exalterad av kommande spel.

Om verkligheten visar sig vara sämre än utlovat, vad är då poängen med att vara en del av den?Taggar: trailers, Spel, Final Fantasy 15, Dark Souls 2, Watch Dogs, No Man´s Sky, lögner, hype, felaktiga förväntningar

« Till bloggen

Kommentarer

jwolfsnake13 dec 2016q

Jag har helt enkelt sluta kolla på speltrailers. Gameplay möjligtvis men trailers nope.

Anders Eklöf13 dec 2016q

FFXV har verkligen förändrats så otroligt mycket under hela sin utvecklingstid. Striden mot Leviathan var riktigt fjompig i jämförelse med det vi fick se i trailern.

PlasmaLeif14 dec 2016q

Riktigt sunkigt när utvecklare gör så. Men i det här fallet när spelet har fått så pass bra kritik ändå så är det nog knappt någon som bryr sig tyvärr.

PlasmaLeif14 dec 2016q

Fast det är skillnad om det är flera års gamla trailers när ett spel har utvecklats under så lång tid med problem osv som sagt. Inte konstigt om saker och ting ändras då.

Tobias Söderlund14 dec 2016q

Förstår faktiskt inte riktigt hur det kommer sig att just spelbranschen kommer undan med så hiskeligt mycket. Sånär som på ett fåtal enorma drev som fått spelutvecklare att sluta utveckla spel och hårdvaruproducenter backa vad gäller den produkt de ämnar lansera så är det nästan tabu att gå kritisk mot vissa utvecklare och deras dumma beslut eller den attityd som utgivare uppvisar där allt mer och mer vad gäller konsumenträtt strippas bort. Man kan rentav få skit för att belysa dylik problematik, bli beskylld för att leva på stenåldern.

Jag förstår det inte.

Notorious Gamer14 dec 2016q

Jag kommer ihåg när Assassin's Creed: Unity annonserades med multiplayer. Fyfan vilken hype... Sen kom det ut även till PC. Lyckan var låg.

Just Cause 3 var jag också hyped över men tyvärr så droppar frameraten rejält vid combat.

Värst var No Man's Sky men det ska vi inte prata.

Kan hända att Battlefield 1 fryser men händer väldigt sällan så är förvånad att min dator klarar av det och Battlefront bättre än Just Cause 3.

Trailers stör mig aldrig även det alltid finns en varning. Tycker det mesta på en trailer kan se jävligr coolt ut.

Dock det som stör mig på PC är att om man vill ha ett spel som inte är indie. Ett stort spel, man måste kolla på systemkraven innan man köper för köper man utan att kolla så finns det en risk att datorn inte klarar av det och därför så har man slösat pengar helt.

Nej fyfan, spel blir sämre nuförtiden.

Notorious Gamer14 dec 2016q

Nu handla det här om speltrailers men dom som inte håller koll på spelnyheter kanske kommer få problem om dom inte vet systemkraven.

Swednapper15 dec 2016q

Jag har lärt mig att se första trailern som en representation av vad spelet kan bli. Det är det som visas den sista månaden är vad spelet har blivit.

Det Lilla Svinet15 dec 2016q

Nu är det ju däremot som du skriver i din egna text att spelutveckling är en oerhört iterativ process där förändringar sker konstant.
Däremot så borde utvecklarna tänka sig för bättre med vad de visar upp. Det finns ju alltid en grundlig idé för dessa projekt och därför bör man fokusera på det tycker jag, när det är i så pass tidigt stadie.

Sedan när det är i loppet av ett år kvar till release, då ska de ju kunna visa upp en bild som verkligen kommer kunna representera spelet. Men problemet är väl dock att med trailers så visar de sånt som inte är riktigt möjligt att göra i spel, och sånt som får oss att drömma. Om det ska vara en trailer, så bör det ju egentligen bara komma ifrån gameplay material kan man ju tycka.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.