Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Silhuett

Registrerad: 29 dec 2011 10:17 Senaste besök: I går 23:54 Online: Nej

Robbanlasse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Final Fantasy XV är det sista spelet jag köper på release

Silhuett21 feb 2017 18:512043 visningarKommentera: 5 !

Den senaste månaden har jag ägnat mig väldigt mycket åt den remastrade versionen av Skyrim. Under tiden som jag suttit med detta så har det slagit mig hur mycket jag gillar att ha en komplett version av ett spel. Förutom uppdaterad prestanda, där grafik, ljud och bilduppdatering har fått sig ett uppsving, så återfinns även spelets alla tre expansioner. Det känns helt enkelt bra att ha allt material samlat på en enda skiva.

Den här insikten om att en helhetsupplevelse är att föredra fick ett ännu större genomslag när jag spelade igenom Final Fantasy XV.

Final Fantasy XV är ett fantastiskt spel. Det är förra årets bästa spel enligt mig. Men det dras också med väldigt många problem, och många av dem har uppstått under spelets komplicerade och utdragna utveckling. Det är väldigt uppenbart att mycket av materialet har fått genomgå kompromisser, bland annat så är berättelsen väldigt fragmentarisk och osammanhängande under spelets sista kapitel.

Lyckligtvis så försöker Square Enix eliminera alla dessa problem. De har annonserat att åtgärder kommer göras åt det ökända kapitel 13 och bland annat kommer det adderas nya mellansekvenser och ny dialog. Utöver detta så är även flera expansioner planerade samtidigt som det uppdateras frekvent kring många andra olika förbättringar, såsom stabilare bilduppdatering, möjligheten att lyssna på musik under Chocobo-ridning och nya kläder och vapen.

Jag gillar att teamet bakom spelet är så dedikerade till att förhöja upplevelsen, att ge både gamla som nya fans en möjlighet att få spela spelet som det är tänkt. Det jag tycker är tråkigt är att allt detta inte fanns med från start. Jag kan inte sluta tänka på hur mycket mer jag hade älskat det här spelet om det bara fått värmas lite längre i ugnen. Eller om jag själv väntat på spelet i ett år till.

Det är således inget fel på Final Fantasy XV som sådant, det är omständigheterna kring det som jag är bitter över. Att spel idag stressas ut innan det är färdigt. Att DLC, säsongspass och expansioner utannonseras innan spelet ens är släppt.

Det är inte bara FF XV som drabbats av det här fenomenet. I stort sett alla stora AAA-spel idag lanseras på det här sättet, allt för att mjölka ut varenda krona som finns. Jag känner att det börjar bli nog. Jag ser inte längre någon mening med att köpa ett spel på release idag, när det går att få tag på en komplett version, med alla expansioner, DLC och patchar, ett år efter och dessutom till ett mycket billigare pris.

Jag kan inte längre acceptera den här affärsmodellen som idag har blivit standard för i stort sett hela AAA-segmentet. Många gånger känns det som att företagen lyft ut material från spelet enbart för att kränga det som DLC. Det senaste exemplet är Resident Evil 7 där nytt material släpptes bara en vecka efter spelets release.

Det är därför jag mer och mer har börjat uppskatta remasters och återutgivningar av gamla spel. De kommer i ett komplett paket, i ett utförande som det var tänkt från början utan några som helst kompromisser. Priset är också humanare än om man skulle köpt allting separat.

Jag önskar att det kunde varit så här med alla spel, att de kommer fullt paketerade med alla godsaker, men jag förstår samtidigt att företagen måste krama ur varenda krona för att möta skenande budgetar och större krav på innehåll från oss spelare. Branschen är som den är. Och vi spelare är som vi är.

Själv kommer jag hädanefter bara vänta på den fullständiga utgåvan. GOTY-edition, The Complete Experience eller vad det nu kan tänkas heta. Jag har insett att det är bäst både för plånboken och helhetsupplevelsen.Taggar: Final Fantasy XV, kompletta spel, DLC, expansioner

« Till bloggen

Kommentarer

Redfoxe21 feb 2017q

Kanske borde gå den vägen själv, har själv FFXV, fick det i Julklapp, varit sugen att starta det, men sedan när det utökas med nya saker osv känns det som det är bättre att jag väntar tills allt är "färdigt"

För att inte tala om det nöjesfältet som var med nyligen, bara under en viss tid :/

Eller vad sägs om multiplayer spelen nuförtiden, fullt pris, men tar microtransaktioner för loot boxes.
Skitkul...

Widjemo22 feb 2017q

Håller med ovanstående talare(?). Men en sak som slår mig är också hur pass fort spelen sjunker i pris, i varje fall på den digitala marknaden. Om man kan hålla sig några veckor så sjunker priset till hälften på vissa titlar. Dishonored 2 t ex kostade bara 329 spänn på rean nu, och det känns ju väldigt färskt. Ännu en anledning att vänta.

Snusmumriken22 feb 2017q

Agreed! Av just det skälet tänker jag vänta lite på FFXV.

Onlyindreams24 feb 2017q

Finns ju dock spel som inte kommer med så mycket DLC, däribland Persona. Så det kommer jag absolut köpa på release.

Douglas Lindberg27 feb 2017q

Åh vad jag håller med om din åsikt kring DLC. Blir alltid lite förbannad när jag ser ett säsongspass komma ut innan spelet har släppts.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.