Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Silhuett

Registrerad: 29 dec 2011 10:17 Senaste besök: 19 apr 2018 21:00 Online: Nej

Robbanlasse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Japan slår tillbaka 2.0

Silhuett12 mar 2017 18:282006 visningarKommentera: 6 !

För lite mer än två år sedan skrev jag en blogg om hur Japans spelutveckling var på väg att återhämta sig efter några år bland identitetskriser och uteblivna försäljningsframgångar.

Det har hänt en del sedan dess och många av de titlarna jag listade då har släppts nu och mångt och mycket visat att Japan fortfarande är en nation att räkna med när det kommer till spelutveckling.

Jag föredrar japanska spel. Har alltid gjort och kommer alltid att göra. Därmed inte sagt att vi västerlänningar producerar dåliga spel, nej det har bara att göra med att jag tycker att japanska utvecklare är lite mer originellare, lite mer påhittigare och har lite mer fokus på gameplay.

Med introduktionen av PS4 känner jag också att kreativiteten verkligen har börjat flöda hos utvecklarna. Självförtroendet är bättre än någonsin och de har lyckats prångla ut både storsäljare och arthouse-favoriter.

Så låt oss ta en närmare titt på vad som har kommit, och vad som ska komma.

From Software har haft en megasuccé med sin Souls-serie, som har blivit väldigt populär och inflytelserik. De har haft stora framgångar och gjort så att studion har växt så det knakat. Från att ha varit en liten studio som bara de mest inbitna hardcorefansen känt till, har de blivit ett oerhört respekterat kraftpaket. De släppte även ifrån sig det absolut bästa spelet som jag har spelat de senaste decennierna, och det är Bloodborne. Inte bara har det sålt väldigt bra, det har även fått väldigt positivt mottagande från både spelare och kritiker. De hann även med att släppa Dark Souls 3, som sägs vara det sista i serien. Oavsett vilket så är det många som ser fram emot att se vad From Software kokar ihop härnäst.

Efter många turer och en lång och problematisk utveckling så kom även Final Fantasy XV att släppas. Trots att det blev lite av en vattendelare bland fansen så fick även det positivt mottagande och har sålt väldigt bra också. Undertecknad tycker att det är ett av dom bästa i serien och det kändes som en återgång till de klassiska äventyren som man växte upp med på PSX-tiden, fast i en modern skrud och med vansinnigt mycket vackrare grafik.

Det blir också mer Final Fantasy under sommarmånaderna när det underskattade tolvan är redo att gå lös på PS4 i form av en remaster. Vi får heller inte glömma World of Final Fantasy som också fått ett fint mottagande över hela världen med sin mysiga inramning och klassiska framtoning. Det är också en viss remake på gång, och när den kommer vet bara gudarna, men hypen kring det spelet lär inte veta några gränser när det väl är redo att lanseras.

En annan långkörare som tillslut släpptes var The Last Guardian. Fumito Ueda har arbetat nästan tio år med spelet och när lanseringen äntligen kom var det till idel jubel. Team Icos spel har alltid varit lite av en fjäder i hatten för Sony och TLG är inget undantag.

Resident Evil har haft en liten svacka på senaste tiden och sexan avfärdades av många spelare som en överkokt och totalt onödig del i serien. Capcom var tvungna att gå tillbaka till ritbordet och med Resident Evil 7 överraskade de oss alla med att producera den bästa delen sen fyran. Capcom visade att serien fortfarande är relevant och att den dessutom kan framkalla en hel del kalla kårar.

Hideo Kojima var inte sen med att hoppa på framgångssagan som stavas PS4, när han signade en deal med Sony om att hans nästa spel, Death Stranding, ska bli konsolexklusivt. Hittills har bara ett par trailers visats upp, och det finns inte så mycket vetskap om vad för typ av spel som Kojima har i kikaren, men av de korta klipp som man fått se så verkar det bli något alldeles extra.

JRPG-genren börjar också rycka upp sig och förutom nyss nämnda Final Fantasy så kommer det nya delar i olika populära serier ganska så snart. Tales-serien har redan släppt två stycken spel, Tales of Zestiria och Tales of Berseria, där det sistnämna fått mycket fin kritik och blivit väl mottaget av fansen.

Det mycket efterlängtade Persona 5 väntar runt hörnet, likaså Ni no Kuni 2 och bägge ser helt fantastiska ut. Det kommer även en ny del för Valkyria Chronicles och det smått legendariska Shenmue 3 börjar allt mer ta form.

En annan otippad uppföljare är Nier Automata, som från ingenstans blev utannonserat under Square Enix presskonferens 2015. Föregångaren kan vara det mest underskattade spelet i världshistorien och jag tror nog ingen förväntade sig att det skulle satsas på en uppföljare, som dessutom utvecklas av actionkungarna på Platinum Games tillsammans med kreatörerna från första spelet. Men nu har alltså Nier Automata sett dagens ljus och det levererar en väldigt annorlunda och säregen upplevelse. Det är otroligt bra och lyckligtvis är media med på båten från första början och Automata har fått fina betyg i spelpressen.

I skuggorna lurar också Shinji Mikami, som i skrivande stund utvecklar någonting nytt med sin studio Tango Gameworks. Det viskas om en uppföljare till The Evil Within och med tanke på framgångarna med det spelet är jag inte förvånad om han satsar en gång till på varumärket. Det finns mer galenskaper att hämta där, och är det någon som kan survival horror så är det Mikami.

Sist men inte minst så har Nintendo släppt sin nya konsol Switch, till jublet av många fans därute. De passade även på att lansera den tillsammans med en ny del i en av sina mest omtalade serier, The Legend of Zelda. Breath of the Wild har tagit världen med storm och hyllningskörerna verkar aldrig ta slut. Nintendo stuvar om i både sin egen serie och bland öppna världar med en modern klassiker.

Switch har förhoppningsvis en ljus framtid som väntar och vi hoppas alla att det blir en framgång efter misslyckandet med Wii U. Spelvärlden behöver ett Nintendo i toppform och deras revanschlusta skvallrar om att de har ett par riktiga kanoner att lossa av under 2017, inte minst i ett nytt Splatoon och ett nytt Super Mario.

Det var en liten genomgång av vad Japan har pysslat med under senaste tiden. Det finns naturligtvis mycket mer spel än de jag listade, men oavsett vilket så är det spännande tider som väntar för oss som gillar japanska spel. Det kanske bara är jag, men det känns verkligen som att utvecklarna börjar hitta tillbaka till självförtroendet, lekfullheten och framgångarna som en gång byggde upp den här industrin.

På hemmaplan kanske spelbranschen ser mörk ut för Japan, framförallt på den stationära sidan, men i övriga världen finns det många av oss som tar emot dessa spel med öppna armar.Taggar: Japan, Spel, Spelutveckling, kreativitet, jrpg

« Till bloggen

Kommentarer

Rikard Halvarsson13 mar 2017q

Jag känner samma sak. Japan verkligen levererar spel på löpande band. Hoppas där här håller i sig nu!

Kleti14 mar 2017q

Den stora frågan: Var är Delarge84:s kosmiska analyser :D

Anonym14 mar 2017q

För att generalisera lite och med en hel del undantag, så skapar västvärlden datorspel och Japan skapar TV-SPEL och det älskar jag Japan för. Många Japanska spelhus låter sig influeras av de rötter som finns i arkadspelens värld och de spelserier jag gillar bäst är nästan omöjliga att tänka sig att de skulle kunna ha skapats utanför Japan.

Det är roligt att se att Japan är på banan igen och de spel jag längtar efter är faktiskt uteslutande Japanska, förutom 1; Beyond Good And Evil 2, som görs av en man och ett team som också gör TV-SPEL.

Milton Caveman16 mar 2017q

Om Nintendo Switch blir framgångsrik kanske det går bättre för Japans spelindustri igen.

Batsugun17 mar 2017q

Milton Caveman:

Om Nintendo Switch blir framgångsrik kanske det går bättre för Japans spelindustri igen.


Det går ganska bra för Japans spelindustri just nu. ;)

Jag föredrar också allt som oftast japanska spel, och det känns därför riktigt härligt att Japan slår på stora trumman igen.

hawcan17 apr 2017q

Det är mystiskt hur mycket Japan det blivit i år. Från att ha räknar ut spelen helt sedan FF 13 så är det enda icke japanska spel jag kört i år Horizon.

Nioh och Ler it die förtjänar också omnämnanden utöver de som togs upp i texten. Bägge har ätit upp dagar för mig i år.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.