Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Silhuett

Registrerad: 29 dec 2011 10:17 Senaste besök: 8 feb 2018 08:29 Online: Nej

Robbanlasse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Är det vårt fel att AAA-segmentet är trasigt?

Silhuett13 maj 2017 20:101974 visningarKommentera: 5 !

Spelutveckling måste förmodligen vara ett av världens tuffaste jobb, speciellt om man rör sig inom storskaliga produktioner, det som i folkmun kallas AAA. Stress, deadlines, långa arbetstimmar och hård press från både publishers och publik kan säkert ta musten ur både en och två individer som jobbar med produkten ifråga. Visar det sig sen att spelet på något sätt är ofullbordat eller trasigt vid release så plockas högafflarna fram av spelarna och yrkanden för att huvuden ska rullas i tjära och fjädrar växer sig allt starkare för varje minut som går.

Utvecklarna kallas för lata. För lögnare och fähundar och satans inkompetenta klåpare som måste pusha en drös med patchar för att spelet överhuvudtaget ska flyta i instabila 30 bilder i sekunden (alla vet att det är 60 som gäller). Animationerna är dåliga, assets är återanvända, spelet är för kort, grafiken är för dålig, kontrollen är usel, det är för lite innehåll och det lever inte upp till prislappen på något sätt.

Tekniken går fort fram i spelvärlden. Kraven för AAA-spelen höjs för varje år som går. Det är fasligt dyrt att utveckla stora och påkostade spel, och var och varannan dag går det läsa om hur spelhus får stänga igen efter att ett visst spel inte mött förväntningarna.

Vi spelare kräver också mer och mer. Vi förväntar oss inget annat än den absolut högsta standarden. Vi kräver snyggare grafik, högre upplösning, bättre flyt, mer effekter, professionellt röstskådespel, motion capture, animationer i världsklass, större innehåll, bredare omfång, varierande multiplayer-inslag och mer episka set pieces.

Samtidigt ska det släppas utan några som helst buggar eller tekniska tillkortakommanden, det ska inte överstiga en prislapp på 499 kronor och det ska vara färdigproducerat inom loppet av två år, från idé till färdig produkt. Det måste också vara sparsamt med uppföljare ty en franchise får inte mjölkas sönder och det måste ständigt satsas på nya och vågade idéer. Det får heller inte innehålla mikrotransaktioner eller annat DLC-krafs för att kompensera den dyra utvecklingskostnaden.

Ett sådant scenario är naturligtvis ohållbart i längden. Men vi konsumenter röstar också med plånboken och faller då spelet offer för kritiska recensioner som tar upp spelets mer trasiga aspekter väntar vi tills det har patchats färdigt, eller i värsta fall, undviker det helt och hållet. Ett sådant här förlopp riskerar att spelet får dålig word of mouth vilket leder till sviktande försäljningsiffror och då är det stor risk att franchisen antingen läggs på is eller fimpas helt. Att flera hundra människor har suttit dag och natt i flera år och slitit till rent orimliga krav för att få ut spelet i tid spelar mindre roll i sammanhanget.

Nu lider givetvis inte alla AAA-spel av att de är trasiga. Det finns många storskaliga produktioner som är mer eller mindre fläckfria, men faktum kvarstår att våra krav på hur ett AAA-spel ska vara rimmar illa med hur förutsättningarna ser ut för att producera det. Det är sällan vi vet omständigheterna som varit kring produktionen av ett spel och vilka villkor och premisser som satts upp under tiden. Trots det vi drar gärna till med hypoteser och skriker varg så fort det lanseras i ett taskigt skick. Ännu sorgligare blir det när man läser om utvecklare som blir mordhotade för att spelet blir uppskjutet några månader, förmodligen för att det behövdes mer tid att eliminera det som vi absolut inte vill se när vi startar igång ett spel vi längtat efter i flera år.

Men det sagt är det inte bara vi som måste rannsaka oss själva.

Även utvecklarna och utgivarna måste titta sig i spegeln lite då och då. Hetsen och hypen kring förbokningar och bonusar, om löftet att köpa ett spel flera år innan det ens är färdigt måste försvinna. Att visa upp en trailer för ett spel och sen släppa det sex år senare håller inte idag. Det är heller ingen bra idé att producera falska trailers med bättre grafik eller på något sätt alternera innehållet för att framställa sin produkt i ett finare ljus utan att detta blir känt för allmänheten. Det kan också vara en bra idé att justera sin budget och sina försäljningsmål så att tio miljoner sålda exemplar inte resulterar i break even.

Kanske vore det bättre om kraven minskade? Både från oss spelare och för stora drakar som producerar de mest tekniskt avancerade spelen som finns. Kanske vore det bättre om skalan minskade lite så att tiden kunde anpassas till att färdigställa det i ett skick som alla var nöjda med. För som det ser ut idag kommer ingen bli glad om man kommer hem med ett spel där det är tydligt att det skulle behövas minst ett år till i ugnen för att vara klart. Vi sitter lite i samma båt här.

Samtidigt förstår jag att ribban måste höjas. Tekniken måste framåt. Gränserna för vad spel är kapabla till måste flyttas fram vid varje generationsbyte. Det finns människor som drivs av att skapa det allra senaste, det allra häftigaste, det allra mest banbrytande. Stora tekniska framsteg hade aldrig sett dagens ljus om kreatörerna inte siktade högt. Så det bästa är väl om vi bara kör på tills hjulen rullar av och ser hur långt vi kan komma på det.

Det kan ju inte gå mer än åt helvete.Taggar: AAA, spelutveckling. dyrt, ohållbart i längden, tankar och funderingar

« Till bloggen

Kommentarer

Savior Katana13 maj 2017q

Är det nåt jag saknar så är det känslan av att komma hem med ett nytt spel, slänga på det och tio sekunder senare vara igång med spelandet av ett komplett äventyr. Det händer ju inte med nya spel idag. Bland annat detta har fått mig att börja blicka bakåt minst lika mycket som jag blickar framåt när det gäller spel.

Kombinationen ps vita och ps4 är grym och spel släpps på löpande band, men det är så tradigt med alla patchar som ska till för att ett spel ska bli komplett nuförtiden.

Att leta hidden gems till tidigare konsoler är, av bland annat den anledningen, ofta väldigt tillfredställande och det är skönt att slippa patchandet, men där blir kostnaderna också ofta större. Så det går nog ganska mycket på ett ut för mig.

Johannes Flyckt14 maj 2017q

Jag undrar lite hur stor skillnad det är att utveckla ett mer linjärt AAA-spel mot att utveckla ett open world-AAA-spel.

Kanske är det open world som är boven i dramat här?
Om vi jämför Uncharted 4 med Assasins Creed Unity (eller Syndicate) så verkar ju Ubisoft-personalen må piss i jämförelse, få 100 gånger mer skit och släppa en, vad det verkar som, mycket trasigare produkt.

På Naughty Dog känns det som att dom mår mycket bättre och släpper mer finslipade produkter.
(Nu utgår jag bara från min spontana känsla här, det finns säkert ND-personal som mår piss också)

Sen så har vi ju Nintendo. Enligt en snabbgoogling tog Breath of the Wild 4 år att utveckla, hur kan det gå ihop (rent ekonomiskt) om Ubisoft måste pressa utvecklingstiden till 2 år för sina spel?

Savior Katana14 maj 2017q

Johannes Flyckt: Du har nog en poäng där, det är nog ofta mer komplicerat att utveckla open-world spel än linjära spel. När det gäller Assassins Creed så tror jag att tidspressen har varit strängare generellt där än på många andra spel, exempelvis Uncharted 4 som du nämner.

GeckoYamori15 maj 2017q

I slutändan är det ju företagen som hetsat upp konsumenterna att bry sig så mycket de gör om produktionsvärderna. Tycker inte känns förnuftigt att lägga skulden på spelarna, även om de kanske är delaktig i någon slags feedback loop.

Har läst konspirationsliknande teorier om att de allra största spelutgivarna som EA medvetet har pushat på den absurda budgetökningen i industrin som en långvarig strategi för att ta död på konkurrenter som till slut inte kan hänga med i rustningskriget, som THQ.

Kleti16 maj 2017q

Hade varit så skönt om vi kunde stanna vid dagens grafik och 1080p för att i i framtiden, redan i nya titlar, kunna erbjuda spolknapp/snabba-upp-tiden-funktion i rollspel och open-world-spel - likt FF12 nu verkar fått. Vi har ju ändå så ont om tid :)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.