Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Silhuett

Registrerad: 29 dec 2011 10:17 Senaste besök: 19 apr 2018 21:00 Online: Nej

Robbanlasse

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Denis Villeneuve fortsätter imponera med Arrival

Silhuett10 sep 2017 14:131411 visningarKommentera: 0 !Denis Villeneuve har på kort tid etablerat sig som en av dom mest spännande filmregissörerna som just nu verkar i branschen. Första gången jag kom i kontakt med en av hans filmer var 2011 då jag såg Incendies. Jag blev helt tagen på sängen av det här starka dramat och blev genast nyfiken på vem den här Villeneuve var. Hans regi kändes fräsch och annorlunda, med ett starkt fokus på karaktärer, på en smart och uppseendeväckande handling, ett intensivt bildspråk och en respekt för sin publik.

2013 släppte han Prisoners som, enligt mig, är hans magnum opus. Det är en vågad och komplex thriller som inte drar sig för att skildra obehagliga ämnen och magstarka scener. Med en skicklig hand lotsar Villeneuve oss långsamt igenom ett hårresande drama som inte släpper taget förrän eftertexterna rullar, och som åskådare gäller det att vara koncentrerad, skärpt och uppmärksam på detaljer, allt för att inte missa alla de olika lager som finns inbakade i filmen. Hugh Jackman och Jake Gyllenhaal gör helt fenomenala skådisinsatser, framförallt Jackman har en otrolig närvaro i sin karaktär och det är en skandal att han inte ens fick en Oscar-nominering för sin prestation.

Efteråt har Villeneuve släppt Enemy och Sicario, som båda är väl värda att se och som levererar det som Villeneuve har gjort sig känd för, nämligen komplexa narrativ, ett absorberande foto, skarpa allegorier och intressanta och djupa karaktärer som ställs inför närmast omöjliga odds.

Villeneuves senaste film, Arrival, innehåller allt som finns tillgängligt i hans repertoar och är (såvitt jag vet) den enda i sitt slag som skildrar temat med utomjordingar på det här sättet. När Hollywood tacklar skräckinjagande aliens från yttre rymden är det till 99% baserat på blodiga konflikter, massförstörelse och i regel underhållande och bombastiska spektakel. Absolut inget fel på det, även sådana skildringar får plats på bioduken, men i fallet Arrival är det uppfriskande att den tar ett så annorlunda steg med sin tematik.

Arrival är en intelligent thriller som aldrig underskattar sin publik. Det är ett långsamt drama där man försöker undvika en allvarlig konflikt med nyanlända utomjordingar genom att söka en förståelse med dom genom kommunikation, genom vänskapliga gester och fungerande dialog och därigenom ta reda på deras avsikter. För mig som är intresserad av språk var Arrival en oerhört givande film där lingvistik har en stor plats och är närmast direkt avgörande för utgången av handlingen.

Att se en filmskapare närma sig en sådan här berättelse genom språkvetenskap, istället för att ta den enkla vägen och be militären atombomba bort dom till närmaste grannplanet, var väldigt uppfriskande. De går också att se Arrival som en skarp metafor till hur vi själva kommunicerar med varandra, hur lätt det uppstår missförstånd mellan olika människoraser på grund av språkbarriärer, och hur det i sin tur odlar fördomar, konflikter och krig med varandra.

Amy Adams är fantastisk i huvudrollen och bär upp hela filmen själv. Hon spelar den akademiska språkforskaren som får uppdraget att försöka kommunicera med utomjordingarna som har landat på vår planet. Bland birollerna hittar vi namnkunniga profiler som Jeremy Renner och Forest Whitaker, och även om båda är väldigt stabila i sina olika roller är det tydligt att de bara spelar andrafiol jämte Adams. I Arrival är hon en tour de force genom hela filmen och hon upplever ständigt nya insikter i sitt arbete med utomjordingarna.

Arrival är Villeneuves bästa film sedan Prisoners. Den står i klar kontrast till filmer med liknande teman och belönar mig som åskådare genom att vara en berikande upplevelse, som får mig att tänka och analysera långt efter att eftertexterna har rullat. Det är en upplyftande film, som är logisk, klartänkt och skarpsinnig, på ett sätt man sällan ser film vara idag (i alla fall för mig som ser ett begränsat utbud nu för tiden) och jag applåderar Villeneuve för att gå i en smalare och mer tänkvärd riktning istället för att bara ösa på med fler bomber och granater.

Nu ser jag ivrigt fram emot Blade Runner 2049.Taggar: denis villeneuve, arrival, Film, amy adams, jeremy renner, forest whitaker, Science Fiction, thriller, DRAMA

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.