Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Alejandro Soler

32 Registrerad: 14 sep 2012 13:07 Senaste besök: 17 apr 2018 20:45 Online: Nej

Uppsala Carbonara86

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Hur kan man "vinna" E3?

Alejandro Soler11 jun 2014 09:501963 visningarKommentera: 2 !

Idag är det den 11 juni, men det hade lika gärna kunnat vara den 25 december. Post E3-ambivalens. Dagarna efter de största presskonferenserna från årets E3-mässa. Kvar sitter jag med en mängd intryck, funderingar och åsikter. Hur kan man vinna E3?

I år hade jag sedan länge bestämt mig för att följa hela E3 non-stop, utan sovpauser. Eller jo, vänta. Jag gick ju och la mig någon gång vid 05:00 på tisdagsmorgonen för att få sova ett par timmar innan det var dags för Nintendos ”Digital Event”. Egentligen förstår jag fortfarande inte varför Nintendo har valt att inte köra en presskonferens. Men aja too cool for school antar jag, i alla fall om ”skolan” är att gå emot konventionerna.

Jag vet inte hur många E3-mässor jag har följt genom åren. Jag vet att min första mässa var någon gång i början av det nya milleniet, samma år som mitt dåvarande pojkrum fick bredband: anno 2002 skulle jag tro. Genom åren har jag lärt mig en rad viktiga saker att ha i åtanke när man följer E3.

Det första är att ha förståelse kring att E3-mässan i grund och botten är ett PR-jippo. Det är de stora spelförlagens enda chans att nå ut till den breda massan genom det enorma mediedrev E3 genererar. Det finns därmed en stor risk att de inte bara kommer prata om spel. När jag skriver den här texten hör jag exempelvis hur Thomas Arnroth håller på att täcka året E3-mässa i SVT:s Gomorron Sverige – case in point.

Det andra är att aldrig gå in med orimligt höga och överhajpade förväntningar. Du säger att du vill se Shenmue 3, Half-Life 3 eller The Last Guardian – jag kallar dig amatör. Risken är väldigt stor att du kommer bli besviken: och det är trist. Besvikelsen kan påverka ditt omdöme och få dig att tycka att allt var dåligt på E3. Tro mig jag vet. Jag minns Nintendos katastrof-E3 2008 med Wii Music. Jag sålde mitt Wii som en ren vredesåtgärd två veckor efter den presskonferensen.

Klockan 17:45 i måndags, stod jag i köket och lagade mat. Jag var lite stressad men hann ändå koka upp en skön Spaghetti Bolognese innan det var dags för årets E3. Min sambo häller upp ett glas rött till mig, samtidigt som jag hookar upp min MacBook till tv:n. Min sambo vet hur mycket jag älskar mediecirkusen och fnissar när jag glatt utbrister i orden ”nu är det bara någon minut kvar”!

Microsofts presskonferens hinner ta slut. Jag gillar fortfarande Sunset Overdrive. Scalebound kan bli intressant och Microsofts satsning på indiespel gör mig glad. Min kompis hinner även komma förbi.

–Vad har jag missat? undrar han. Jag uppdaterar honom.
–Det var väl egentligen inte så mycket, svarar jag.

Min kompis är vad jag kallar för en ”Final Fantasy-gamer”. Han spelar uteslutande bara Final Fantasy-spel, GTA-serien och ibland något enstaka spel som bygger på maffian i olika slag. Så det gick helt enkelt snabbare att svara på frågan genom att berätta att han inte missat något: han ändå inte hade tyckt om spelen som visades.

Vi dricker några öl och tittar på Microsofts presskonferens. Jag vill gärna se lite mer av Mirrors Edge 2. Efter kavalkaden av sportspel visades alpha gameplay upp. Det var inte så mycket att se förvisso, men ändå trevligt. Mest glada blev vi av att se att Criterion jobbar med ett nytt intressant spel: helikoptrar är alltid kul.

Min sambo går och lägger sig, hon måste upp till jobbet imorgon. Min kompis blir röksugen så vi går och köper ett paket cigg. Vi sätter oss ute på innergården ett tag innan vi går in igen. Det är sommarnatt, jag tittar mot himlen och vi filosoferar om livet ett tag. Sedan är det dags för Ubisofts presskonferens.

Aisha Tyler håller hov. Jag tycker hon är skön, hon ger en avslappnad presentation som behövs på en annars stel och obekväm mässa. Fast hon svär mycket - lite barnsligt kan tyckas. Samtidigt är hon kvinna vilket är sjukt bra. Too many dicks on the dancefloor på E3. De visar upp introt till Far Cry 4. Intressant tycker både jag och min kompis i soffan. De avslutar med ett nytt Rainbow Six-spel. Jag hade hellre önskat ett Beyond Good and Evil 2 eller ett nytt Prince of Persia, men det är okej.

–Nej nu skiter vi i det här, säger min kompis. Han syftar inte på mässan utan att vara vaken. Min kompis går hem. Jag sitter istället uppe till klockan tre för att titta på Sonys presskonferens.

Min sambo vaknar strax under Sonys konferens och lägger sig i soffan bredvid mig. Hon halvsover på mig och jag kämpar mot tröttheten. Jag skulle vilja sova nu. Men Sony kickar igång - mycket Destiny. The Order ser onekligen snyggt ut. Grim Fandango? Sweet! No Man’s Sky ser fortfarande helt fantastiskt ut. Och se där, ett nytt Uncharted. Tack och lov att det inte var en uppföljare på The Last of Us - våga vägra uppföljare.

Nästkommande dag ser jag på Nintendos sändning. Det nya Zelda-spelet gjorde mig glad. Likaså Splatoon som ser hiskeligt roligt ut. Jag är också en av få som verkar tycka om kommande Hyrule Warriors. Fortfarande inget nytt Starfox och F-Zero dock. Eller nja, Miyamoto visade förvisso upp ett tech-demo med Starfox.

-Du styr med gyron och de analoga spakarna, konstaterar en sjukt glad Miyamoto. Jag är inte frälst Shigeru, sorry.

Nu när E3-konferenserna är över börjar alla ”vem som vann debatter”. Tycker fenomenet är lika märkligt som omöjligt att svara på. Hur ”mäter” du vem som var bäst? Är det antal spel som visades upp? Är det antalet exklusiva titlar? Kanske hur mycket fanservice som visades upp? För mig handlar det bara om en sak: att visa upp vilka kommande spel jag kommer få ta del av i framtiden, och där tyckte jag att alla parter gjorde bra ifrån sig. Ur det perspektivet var det ett väldigt bra E3 iår, och därmed helt irrelevant vem som "vann".

Nästa år är det dags igen, och jag har faktiskt lärt mig ännu en sak från årets E3. Att jag i fortsättningen ska sova några timmar mellan konferenserna. The more you know.Taggar: E3, Nintendo, Sony, Microsoft, EA, Ubisoft

« Till bloggen

Kommentarer

GeckoYamori11 jun 2014q

Slutade bry mig om de här konferenserna för ett tag sen. Kliniska PR-jippon som du säger, och så är mitt intresse för den här sfären av spelindustrin nästan obefintlig numera.

Men om de gör som Konami 2010 och skickar in några utvecklare som uppenbarligen inte är PR-tränade tittar jag gärna igen.

Dragomir14 okt 2014q

No Man's Sky.

"Jättarna" har ingen chans.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.