Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Alejandro Soler

32 Registrerad: 14 sep 2012 13:07 Senaste besök: 17 apr 2018 20:45 Online: Nej

Uppsala Carbonara86

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Steam Summer Sale: Varning för depression

Alejandro Soler17 jun 2014 09:281908 visningarKommentera: 2 !

Snart är det dags för den årliga Steam Summer Sale-rean: julafton på sommaren för miljoner spelentusiaster. Helt plötsligt kan du som konsument köpa en smärre spelserie eller enstaka spel för löjligt låga priser. Du öppnar gladeligen din digitala plånbok och shoppar loss men sen kommer det, den hemska insikten att du spenderat hundratals kronor på spel - du aldrig kommer hinna spela.

Detta är en produkt av vår tid, ett samhällsproblem som sällan debatteras men alla spelentusiaster tycks märkligt nog känna igen det. Spelindustrin dikterar våra konsumtionsmönster och ständigt uppmuntrar oss till engagemang, då gäller det minsann att hänga med!

Gammalt är passé och det är vad som utspelar sig nu i denna stund som är det viktigaste. Herregud, vi pratar om en industri som där spel anses vara retro om det råkar vara två konsolgenerationer gammalt. Skulle vara intressant att höra hör en film, musik eller litteraturentusiast skulle argumentera kring samma industritempo – för då skulle Batman Begins vara sjukt retro.

Jag gick in i en speldepression var någonstans i mitten av den sjätte generationen av spelkonsoler. Jag var 17 år och mitt pojkrum delades av mitt Dreamcast, Gamecube och min nyinköpta PlayStation 2. Det var någonstans där bland all skolångest kring matteprov, ”vad ska du bli när du blir stor” diskussioner, och mina enorma travar med spel som jag inte orkade mer.

Mitt spelintresse fick mig att gå in i väggen. Varje gång jag tittade på mina spel fick jag ångest. Det var helt enkelt så mycket spel som jag borde spela, men jag hade ju omöjligen tid för det. Men värst av allt var vetskapen över att du hade lagt ner pengar på något som bara stod i hyllan: med skyddsplatsen på. I år kommer tusentals gamers uppleva samma sak när de inser att de fyllt sina hårddiskar med spel, de aldrig kommer hinna spela.

Idag är jag äldre, och jag har lärt mig av mina misstag. Jag spelar spel dagligen, men jag följer samtidigt ett par självskrivna regler. Jag köper aldrig mer spel än jag känner att jag kommer hinna spela, även om de är på rea. Jag spelar ett spel tills jag känner att jag har fått ut det jag vill av spelet (jag skiter fullständigt i achievements). Men kanske viktigast av allt är att jag kommit till insikten, att det inte gör något om jag ”missar” ett spel eller två varje år. Jag kan alltid köpa de spelen senare – vilket jag ofta gör, till hälften av nypriset plus all DLC. För en person som aktivt spelar både retro och nya spel, blir inte detta något problem.

Ett spel är inte mindre bra för att det råkar vara ett, två eller tio år gammalt. Snarare skulle jag påstå att du kan se spelet för vad det är, efter att hype-tåget har tuffat förbi. För ärligt talat, det där tåget är dyrt, trångt, högljutt och det är bara en tidsfråga innan du blir åksjuk.Taggar: Steam, Summer Sale, Spel, Ångest, depression, Shopaholic

« Till bloggen

Kommentarer

Mr Orange18 jun 2014q

Det bästa vore om man var urfattig under rean för som du säger så är det väldigt svårt att stå emot

Det Lilla Svinet23 jun 2014q

Det är skönt att man vart borta nu under midsommarhelgen.
Har inte införskaffat ett enda spel ännu! Men samtidigt känner jag lite som du säger att man har för mycket spel.

Har så mycket spel på datorn att jag knappt spelar på den längre, så har börjat inse det onödiga med alla 10-tal köp som annars brukar gå igenom under dessa reor. :p

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.