Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Alejandro Soler

32 Registrerad: 14 sep 2012 13:07 Senaste besök: 20 maj 2018 00:14 Online: Nej

Uppsala Carbonara86

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

När spel blir en tidskapsel från förr

Alejandro Soler 8 aug 2014 19:431479 visningarKommentera: 5 !

Ända sedan första dagen jag började skriva för Loading har det aldrig varit en hemlighet att jag spelar en hel del retro parallellt till aktuella releaser. Jag tycker om det, det ger ett större perspektiv på den aktuella spelindustrin samtidigt som du aldrig riktigt får slut på spelupplevelser. På så sätt känner jag aldrig riktigt av den speltorka som annars brukar infinna sig varje sommar.

Det är väldigt sällan jag spelar äldre spel enbart på grund av nostalgi. När jag väl spelar retro spelar jag ofta spel jag själv tycker om: och vet håller än idag. Eller så spelar jag högaktade, kritikerrosade eller obskyra spel som jag i efterhand läst om och vill uppleva själv.

Idag gjorde jag dock helt tvärtom och valde istället att installera Need for Speed: Underground 2 på min PC. Helt på nostalgiska grunder.När spelet kom ut minns jag att jag gick andra året på gymnasiet och läste Natur-IT-programmet. Det var senhösten till vintern 2004 och jag minns väldigt tydligt hur majoriteten av killarna i min klass (och några tjejer!) hade tjuvinstallerat crackade versioner av spelet på sina privata skoldatorer. Istället för ”eget arbete” spenderades de sista terminsveckorna med trimma motorer och installera neonrör i bilar. Då var Need for Speed: Underground 2 världens bästa spel.

Med just dessa minnen i bakhuvudet installerar jag spelet. Jag tar mig igenom den obligatoriska introfilmen med spelets backstory: som absolut ingen bryr sig om. Ganska snabbt har jag fått min första bil och jag börjar utforska världskartan när telefonen ringer – i spelet.

Yo dawg! Wassup? Word on the wire is that there’s some action going down in Fort Union. I haven’t been able to pinpoint the exact location, but you should be able to find them without much problem. My boys say its easy pickings, so I thought you might want in. Good luck, I’m out. Peace.

Jag brister ut i ett spontant gapskratt. "Wow" tänker jag, det här är tidigt 2000-tal.

Ibland är gamla spel inte bara en spelupplevelse utan även en fantastisk tidskapsel från förr - Need for Speed: Underground 2 är från tidsepoken när The Fast and the Furious var det coolaste som fanns, där vita killar skulle ha samma streetcred och attityd som svarta och där hälsningsfrasen var ”yo dawg” före ”yo bro”. Att spela Need for Speed: Underground 2 idag är att få uppleva kavalkad av fantastisk ostighet.

Spelet i sig är dock lika roligt som jag minns att det var. För mig var alltid arkadracing roligare än seriösa simulatorer, men herregud vad otroligt underhållande det var få uppleva spelets presentation på nytt! Need for Speed: Underground 2 är som att se en tonårspojke revoltera mot sina föräldrar. Han tror han är så jäkla cool, men i själva verket är han bara pinsam och gör bort sig.

Men ironiskt nog får spelet samtidigt ett mervärde. En anledning att plockas upp igen. Om 20 år kanske kulturjournalister namedropar Need For Speed: Underground 2 som ett exempel på tidigt 2000-tal på samma sätt som de redan idag talar om Scott McKenzies klassiska ”San Francisco” som ett praktexempel på 1970-talet.

Kommer du ihåg början av 2000-talet? Haha, ja det var så Underground 2!

Jag lovar, snart är det en grej! [wink]Taggar: Need for Speed, tidskapsel, Nostalgi, Underground

« Till bloggen

Kommentarer

Patashnic 8 aug 2014q

NFS:U är som killen i Offsprings Pretty Fly (for a white guy). :)

Alejandro Soler 8 aug 2014q

Patashnic:

NFS:U är som killen i Offsprings Pretty Fly (for a white guy). :)


Haha helt korrekt analys!

Thomas_87 9 aug 2014q

Föredrog faktiskt det första spelet. Open World dödade racinggenren för mig. Samma sak med Burnout Paradise kontra Burnout 3 Takedown.

Alejandro Soler10 aug 2014q

Har du hunnit spela Criterions tackling på Need for Speed: Hot Pursuit från 2010?

Där var open world-läget valfritt och du kunde med fördel bara välja olika race från menyerna istället. I mitt tycke ett av de bättre spelen i NFS-serien. :)

Thomas_8711 aug 2014q

Alejandro Soler:

Har du hunnit spela Criterions tackling på Need for Speed: Hot Pursuit från 2010?


Åh, det låter intressant. Är det mer likt Burnout än NFS?

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.