Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Alejandro Soler

32 Registrerad: 14 sep 2012 13:07 Senaste besök: I dag 00:14 Online: Nej

Uppsala Carbonara86

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Sonydemokraterna lyckades få igenom sitt maktskifte. Vad händer nu?

Alejandro Soler16 sep 2014 11:301359 visningarKommentera: 9 !

Följande text är 100 % fiktiv. Det finns absolut ingen sanning i detta, den är helt och hållet påhittad. Vissa skulle säga att texten rent ut sagt är absurd. Samtidigt är texten fantastiskt rolig och illustrerar hur det svenska politiska systemet kan ses om en enda stor metafor för den svenska spelindustrin och dess spel-community. Politik är allt och allt är politik. Så hur skulle riksdagsvalet ha sett ut om det handlade om vilka som styrde spelmarknaden? Trevlig läsning – och läs det med en rejäl nypa salt. [wink]

Sonydemokraterna (S) får 31,2 % av rösterna och går därmed om Nya Microsoftarna (M) på 23,2 %. Samtidigt gör Näthatsdemokraterna (ND) ett rekordval med 12,9% och stärker sin vågmästarroll när de numera blir de tredje största partiet i Sveriges spelriksdag.

Sonydemokraterna säger sig vara nöjda ändå. De får nu i uppgift att skapa en ny regering och både Retropartiet (R) och Nintendopartiet de röda (NP) gick gemensamt till val på att få igenom ett maktskifte.

Sonydemokraterna (S) gick som bekant till val med lovorden ”Fler riktiga spel” en tydlig känga till Microsoftarnas (M) beslut att påtvinga väljarna Kinect-kameran med Xbox One-konsolen. De drev även omfattande kampanjer för att minska utvecklingsklyftorna genom att inte särskilja trippel-A från indiestudios under sitt arbete, med att marknadsföra sin nya konsol PlayStation 4. Numera driver även Sonydemokraterna ett aktivt arbete i att bli den självklara plattformen för online-spelande - ett område som har visat sig spela stor roll i detta val.– Vi har väntat länge på ett maktskifte. Folket har röstat och de vill ha förändring. Nu gäller det att leverera, säger Sonydemokraternas (S) partiledare och blivande spelstatsminister Shuhei Yoshida.

De stora förlorarna i valet verkar bli Nya Microsoftarna (M) som fick rekordlåga 23,2%. Microsoftarna gick ut starkt i början av valrörelsen med tydliga ideologiska mål. DRM-kontroller, inskränkningar av fysisk media i begagnat marknaden och stor användning av molntjänster som ansågs gynna den ekonomiska tillväxten. ”Det här är framtiden” sa man då. Men väljarna gav kalla handen och anklagade Microsoftarna för att istället öka klyftorna mellan spelförlag och konsumenter. Mitt i valrörelsen gjorde partistyrelsen en kovändning som slutade med att ministrar, exempelvis Don Mattrick fd. partiledare för (M) plötsligt gick över till Mobilspelsdemokraterna (MD). Tidigare i våras backade partistyrelsen även på valpunkten Kinect-kameran och förlorade därmed sitt sista valargument gentemot Sonydemokraterna. Det var en uppgiven Phil Spencer som mötte pressen efter valförlusten.– Folket har röstat och då får man ställa sig bakom det. Härmed meddelar jag att till våren avgå och lämna över uppdraget som partiledare till en efterträdare, sa Phil Spencer partiledare för Nya Microsoftarna som offentliggjorde sin avgång från spelpolitiken igår.

Även de andra allianspartierna gick bakåt. Indiepartiet (I) f.d. kickstarterförbundet fick 6,1 %. Troligtvis finns det ett missnöje bland väljarna i uteblivna löften från kickstarterkampanjerna samt skaran av early access-spel som är bortom all kritik. Det blev inte bättre av att partistyrelsen beslutade att tillsätta Phil Fish som partiledare 2012, något som väckte stor kritik både inom och utanför partiet. Efter att ha blivit avsatt som partiledare tidigare i år tog Tim Schafer över posten.Mobilspelsdemokraterna (MD) backade till 5,4 % trots stora framgångar med Candy Crush Saga och Flappy Bird det senaste året. Men Don Mattrick är inte orolig.– Det handlar inte om en mättnad på marknaden, det handlar bara om att vi inte lyckats anpassa mikrotransaktionerna tillräckligt bra ännu, svarade Don självsäkert.

Även Steampartiet PC-spelarna (SP) tappar väljare och hamnar på blygsamma 5,4 %. Satsningarna på Steambox-enheter har fortfarande inte visat resultat. Samtidigt har Steampartiet haft problem med en växande grad av shovelware på Steam-tjänsten där prissättning och moderatorkonton från green light-utvecklare har agerat efter carte blanche-modeller och gjort partiets vision oseriös och grötig. Partiledare Gabe Newell är besviken.– Ja, vi hade ju såklart hoppats på en ökning Steam-väljare. Nu kommer Sonydemokraterna bli starkare samtidigt som ND får vågmästarroll, säger partiledare Gabe Newell.

Just Näthatsdemokraterna (ND) har skäl att fira. De fördubblar sina mandat och får närmare 13 % av de svenska spelrösterna. De har rönt stora framgångar i valet genom att ta en konservativ ställning till den mångkulturella utvecklingen inom spelpress och spelproduktion. Deras valparoll ”Gamer på riktigt” syftar på en tillbakagång till slutet av 1980-talet där kvinnor och genusfrågor var frånvarande från tv-spelsmedia. Näthatsdemokraterna menar att man ser bekymmersamt på utvecklingen av tv-spelsmediet och dess industri.
Den växande skaran casualgamers och kvinnorättsgrupper anses vara ett direkt hot mot allt de värnar om. Trots ett flertal skandaler bland partistyrelsens medlemmar med grova homofobiska och rasistiska uttalanden samt mordhot på spelutvecklare och speljournalister, gjorde de ändå ett rekordval.– Vi gick till val på att vi ville bli Sveriges tredje största spelparti med tydlig vågmästarroll, nu är vi det! konstaterar partiledaren för Näthatsdemokraterna (ND). Det är ingen som vet vilka de är eftersom majoriteten av Näthatsdemokraterna är anonyma och bär papperspåsar över sina huvuden. Även partiledaren mötte pressen inkognito.

Tidigare var Nintendopartiet de röda (NP) det tredje största partiet i spelriksdagen. Nu tappar man nästan 4 % från föregående val och backar till ett valresultat på 6,8 %. Det var en oförstående Satoru Iwata som mötte pressen.– Jag förstår inte riktigt vad som gått fel. Vi släppte Mario Kart 8 till Wii U i somras och vi har utannonserat The Legend of Zelda till Wii U. Vi har en innovativ-kontroll och de bästa spelserierna. Konsolerna borde flyga av hyllorna! Nu måste vi sätta oss i partiet och fundera på vad det är som väljarna vill ha, sa en bekymrad Satoru Iwata, partiledare för Nintendopartiet (NP).

Vissa spelvetare menar att väljarna har gått över till Journalistiskt Initiativ (J!), en annan stor förlorare som missade att ta sig in över spelriksdagsspärren på 4 % trots lovande opinionsmätningar. Det relativt nya partiet har rönt stora framgångar bland unga väljare och spelpress under sin valslogan ”Ut med näthatarna – in med journalisterna!” De landade istället på blygsamma 3.1% och det var svårt för partiledaren Anita Sarkeesian att hålla tillbaka besvikelsen.– Det är klart att vi är besvikna, vi har kämpat i flera år nu med att väcka jämställdhetsfrågan i spelindustrin, sexism och HBTQ-frågor i spel och hur kvinnor behandlas i spelvärlden i allmänhet. Nu kommer vi få ut större budgetar och valsedlar till nästa val men det är klart det är en besvikelse, svarade partiledaren Anita Sarkeesian (J!).

Några som var mer optimistiska var Retropartiet (R) som landade på mer eller mindre samma resultat som föregående val. Partiet fick 5,7 % av spelväljarna och nu hoppas partiet att man kommer bli inkluderade av Sonydemokraterna till att få vara en del av den nya industriregeringen. Partiet är kraftiga motståndare till digital distribution och har redan sagt att om de ska regera med Sonydemokraterna, ska även alla spel som distribueras digitalt – även släppas i fysisk utgåva. Partiet vill även öka bidragen till andrahandsmarknaden av retrospel och kraftigt inskränka vinstintresset hos auktionssajter som eBay och Tradera.– Det var det här vi väntade på. Nu åker Phil Spencer-regeringen ut och vi kommer äntligen kunna påverka politiken som vi vill, sa en optimistisk James Rolfe partiledare för Retropartiet (R).

Nu väntar det tuffa arbetet för Shuhei Yoshida att bilda ny regering i spelriksdagen. Redan efter spelvalsresultatet sa partiledaren att Nintendopartiet (NP) skulle vara en självklar del av den nya regeringen då bägge hade gemensamma Japanska intressen. Samtidigt hörde vi igår att Yoshida inte var intresserad att bilda regering med Retropartiet eftersom det skulle försvåra arbetet för en eventuell spelregeringsbildning med Indiepartiet (I) eller Steampartiet (SP). Det är oklart hur Indiepartiet och Steampartiet kommer förhålla sig i detta då det ligger i alla partiers intresse att utesluta Näthatsdemokraterna (ND) från regeringsmakten.

– Vi har haft ett samarbete med Sonydemokraterna tidigare och vi ser lika på flera punkter inom indiescenen. Samtidigt kan vi inte säga något förens vi har fått se det budgetförslag Sonydemokraterna ska presentera svarade Tim Schafer, partiledare för Indiepartiet (I).Taggar: Politik, TV-spel, Humor, Sony, Microsoft, Nintendo

« Till bloggen

Kommentarer

ZidaneIX16 sep 2014q

Bland det roligaste jag har läst på länge!

Ella von Pesso16 sep 2014q

Haha! Det bästa jag läst idag! Riktigt bra text :D

ZidaneIX16 sep 2014q

Partiledarna är ju klockrena ;)

Johan Lorentzon16 sep 2014q

Den här texten var fan brilliant. Önskar jag kommit på idén. Fantastiskt!

HannesL16 sep 2014q

Sjukt kreativt!

Anonym16 sep 2014q

Måste instämma i hyllningskören; det här var briljant. Näthatsdemokraterna känns härligt ärliga i sitt partinamn, dessutom. Man kan nästan inte bli arg på dem, trots deras stolliga värderingar.

Du har dock lite olyckligt skrivit (ND) för (NP) i stycket under Iwata. Ett mänskligt misstag.

Anonym16 sep 2014q

Fantastiskt skriven text, väldigt underhållande. :)

Thomas_8716 sep 2014q

Det här är så jävla bra! Fullkomligt klockrent.

TRUCKSTONE16 sep 2014q

Lade en proteströst på SEGA-Konservistiska Initiativ Partiet. Retropartiet känns inte seriösa då dom försöker täcka allt för många särintressen.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.