Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Alejandro Soler

32 Registrerad: 14 sep 2012 13:07 Senaste besök: I dag 00:14 Online: Nej

Uppsala Carbonara86

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Det har aldrig varit roligare att bevaka spelindustrin

Alejandro Soler 2 okt 2014 09:181215 visningarKommentera: 0 !

KRÖNIKA. Det har hänt väldigt mycket i mitt liv under förhållandevis kort tid. Det var inte länge sedan jag satt i mitt studentrum och funderade på vad jag vill göra med mitt liv. Jag var en av alla tusentals svenska ungdomar som hade aningar, drömmar och idéer om framtiden: men ingen klar väg. Det enda jag visste var att jag skulle ta en kandidatexamen i Medie- och kommunikationsvetenskap. Sen skulle vi se vart det skulle ta vägen.

Jag har alltid spelat tv-spel till och från, men under mina första universitetsår var tv-spel långt ifrån min huvudsyssla. Istället slängde jag mig handlöst in i studentlivet, bodde i en studentkorridor, njöt av sittningar, sena pubkvällar och diverse engagemang i studentföreningar. Jag fick vänner för livet och jag växte som människa på ett sätt som jag aldrig kunnat tänka mig. Efter nästan tre år och mot slutet av mina kandidatstudier, började jag tröttna på studentlivet. Jag hade gjort det jag ville och fått ut det jag var ute efter.

Så småningom träffade jag även kvinnan i mitt liv. Jag minns fortfarande våren 2012. Vi satt i mitt studentrum och vi pratade löst om spelserier. Hon hade, genom sin storebror, redan kännedom om spel i viss mening. Vi pratade om skräckspel när hon ställer frågan ”Kan inte vi spela om Resident Evil-serien”? För mig var det vändpunkten. Från den dagen väcktes mitt intresse till spel återigen. Framförallt det var då jag insåg att jag ville bevaka spelvärlden professionellt.

Jag valde att fortsätta plugga, kom in på en masterutbildning i Medie- och kommunikationsvetenskap och började snabbt forska inom spelfrågor. Under kurser såsom cyberkultur och politik och sociala medier: använde jag uteslutande spelindustrin som forskningsområde. När det var dags att skriva masteruppsats var saken klar. Jag ville skriva om den svenska speljournalistiken, vart den var på väg och hur sociala medier påverkar den traditionella journalistiken. Det var både det roligaste och svåraste jag gjort. Men jag kom i kontakt med flera fantastiska speljournalister, skribenter och redaktörer över hela Sverige. Jag var onekligen väldigt ödmjuk över att få prata om min största passion - med de som arbetar med det dagligen.

Mot sommaren gick det fortare än någonsin. Jag fick möjligheten att få börja skriva för Loading som en del av redaktionen. Jag var enormt smickrad. Samtidigt hade jag fått veta att min masteruppsats hade fått god respons av institutionen. Så god, att de undrade om jag ville åka på journalistikmässor i Europa och presentera mina fynd – och som grädde på moset hade jag precis fått veta att jag blivit antagen till journalistikutbildningen i Uppsala. Jag kunde knappt tro mina ögon när jag läste antagningsbeskedet. Och vad hade jag skickat in som arbetsprover? Mina krönikor från Loading. Uppenbarligen var det jag skrev bra. Något som inte alls är en självklarhet för än själv. Skribenter är självkritiska. Det faktum att jag fick ett professionellt erkännande av journalister gjorde att jag fick större självförtroende. ”Nu jävlar kör vi” sa jag till mig själv.

Nu är vi halvvägs in i andra halvan av året. Snart kommer snön falla ner och julen står inför dörren. Men jag själv har aldrig varit lyckligare, eller mer nöjd än vart jag är i livet. Mina studier i journalistik är precis lika fantastiska som jag hade hoppats på. Efter flera år av teoretiska studier är det fantastiskt roligt att äntligen få studera något praktiskt. Under veckorna har vi intervjuat, skrivit reportage, personporträtt och en massa annat skoj - och idag ska vi på studiebesök på Sveriges Radio! Jag är sjukt peppad. Jag älskar radio och det var en av de sakerna jag jobbade mest med under mina studieår på studentradion i Uppsala.

De kommande veckorna kommer jag ha ett fullbokat schema utöver skolarbetet. Nu på lördag ska jag representera Loading på Retrogathering i Västerås. Jag intervjuade Michael Berglund ordförande för RG redan i tisdags. Under helgen kommer jag skriva ett längre reportage om hela arrangemanget. Förhoppningsvist blir allt klart till börja av nästa vecka. Ska försöka ta så många foton jag kan!

Helgen efter det är det BitLove. En helt nystartad nattklubb på Gotlands Nation i Uppsala. Jag och en kompis bestämde oss för att starta ett nytt klubbprojekt under sommaren efter att vi tröttnat på indiepop-scenen: BitLove är resultatet. DJ’s från Syntax Error i Stockholm kommer komma förbi och gästa under natten. Det kommer bli episkt. Annars kommer ni finna mig bakom skivspelarna. Det kommer bli superkul att få köra ett set med OC remixar och annat gött. Jag vet att andra DJ’s kommer köra mycket Bitpop och chiptunes. Det enda som är tråkigt är att arrangemanget enbart är öppet för studenter. Om du är student från annan ort än Uppsala går det bra, men kom ihåg att du måste ha ansökt om gästleg hos Uppsalas studentkår för att få tillträde till studentnationerna!

Sist men inte minst kommer jag och andra från Loading åka till ComiCon Gamex-mässan i slutet av oktober! Det kommer bli sjukt roligt att äntligen få se mina redaktionskollegor i det verkliga livet. Jag kommer försöka koncentrera mig på Nintendo – främst för att jag är intresserad av att se vad de ska försöka locka med förutom Smash Bros. i vinter.

Jag är otroligt lyckligt lottad att få göra allt det här. Att få bevaka spelindustrin professionellt och hålla på med medieproduktion är det roligaste jag någonsin har gjort. Samtidigt så har hela min karriärväg, både akademisk och praktiskt banat upp för det här. Det här är inte bara vad jag ska göra: det är vad jag vill göra! Jag har aldrig trivts så bra med mitt liv som nu, och det har aldrig varit roligare att bevaka spelindustrin.Taggar: Drömmar, studier, Universitet, studentliv, Retrogathering, BitLove, Comicom, Gamex

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.