Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Alejandro Soler

32 Registrerad: 14 sep 2012 13:07 Senaste besök: 20 maj 2018 00:14 Online: Nej

Uppsala Carbonara86

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Första advent, traditioner och årets julspel

Alejandro Soler 1 dec 2014 09:491621 visningarKommentera: 8 !

KRÖNIKA. Traditioner är till för att upprätthållas.

Vi människor är intressanta när det gäller vår förmåga att skapa traditioner. Själva konceptet med att på egen hand skapa något som man förväntas upprepa år efter år utan egentlig anledning är i sin kärna fullständigt ologisk. Men vem sa att vi är rationella eller förutsägbara?

Ända sedan jag var elva år gammal så har jag förknippat jultider med spel. För mig blev julen just den tiden på året då jag faktiskt fick något nytt att spela. Varken då eller nu har tv-spel varit speciellt billigt och för den som minns sin spelhistoria kanske ni kommer ihåg hur Nintendo 64-spel kunde kosta upp mot 800: - vid slutet av 1990-talet (!)

1997 var mina föräldrar var inte miljonärer - det visste jag. Därför uppskattade jag presenten under granen till närmast obeskrivliga nivåer. Jag var YouTube Nintendo 64-kid inombords. Jag kramade om mina föräldrar och sa tack från botten av mitt hjärta. Och när jag försiktigt - för att inte råka skada spelfodralet, drog bort omslagspapperet så höll jag ett exemplar av Diddy Kong Racing i mina händer.

Det är väldigt svårt att återberätta känslan av att spela det spelet för första gången idag 2014. Men föreställ er en obeskrivlig glädje, som sedan dubblerades när jag låste upp andra världen ”Snowflake Mountain”. En värld, som var tydligt inspirerad av julen med bjällror, julgranar, snö och paket.Jag minns när min moster kom i rummet och frågade vad jag gjorde. Jag minns också att jag knappt svarade henne, men att hon kunde se hur jag log med hela ansiktet och uppspärrade tindrande ögon mot tv-apparaten.

Jag tror aldrig jag har känt sådan lycka av att spela ett spel någonsin sedan dess. Julen 1997 var Diddy Kong Racing för mig.

Likt en junkie som behöver ett fix, började jag leta efter samma känsla även nästkommande år med The Legend of Zelda: Ocarina of Time. 1999 blev det Jet Force Gemini och vid millennieskiftet var det Sonic Adventure. Listan kan göras lång.

Många år har passerat sedan den julen 1997, och minst sagt mycket har hänt under mitt liv sedan jag var elva år. Jag har redan tidigare berättat att jag hade en period i mitt liv då jag mer eller mindre hade slutat spela helt och hållet. Men tack vare min tjej så plockade jag upp spelandet igen. Vi stod i en GAME butik strax innan jul 2012 när jag såg Sonic & All-Stars Racing Transformed till PS3.

”Var inte det spelet du ville ha?” undrar min tjej.
”Jo, det verkar som Mario Kart fast seriösare” svarade jag lika kaxigt som bestämt.
”Jag tycker du köper det, vi kan kalla det för årets julspel” svarar hon.

Det var så det började, en ritual jag har utfört under så många år - men som jag inte haft något namn på. I alla fall inte förrän nu. Cirkeln var sluten och traditionen var ett faktum. Varje år skulle ett julspel införskaffas!

För mig är ett julspel inte nödvändigtvis ett spel som har någon tematisk koppling till julen. Det är väl såklart mysigt om så är fallet, men absolut inte ett krav. Snarare så anser jag att ett julspel är ett spel som

… är lätt att sätta sig in i, men som samtidigt har tillräckligt med djup så att du kan bli bra på det.

… är en pick-up-and-play centrerad arkadupplevelse och inte ett långt, utdraget eller story-tungt spel.

… är roligt oavsett om du spelar själv, eller med kompisar.

… är tillräckligt långt så att du ska kunna spela spelet hela julen, och fortfarande inte bli tråkigt om du skulle klara det.

Med dessa kriterier blir det ganska självklart att vissa genrer lämpar sig bättre än andra. För mig personligt så faller lotten på plattformsspel, shooters, racing eller beat ’em ups.

2012 blev det Sonic & All-Stars Racing Transformed och i fjol Rayman Legends.

Så vilket blev årets julspel?Glad första advent! Vilket är ditt julspel?Taggar: Jul, diddy kong racing, traditioner, nintendo 64, 1997, julspel, 2014

« Till bloggen

Kommentarer

Megaloman 1 dec 2014q

Årets dos av Assassin's Creed brukar intas under julen. Det är nog det närmaste julspelstradition jag kommer.

Men jag minns julen -98 när både Ocarina of Time och Final Fantasy VII låg under granen. Så bra blir nog aldrig en speljul igen!

Alejandro Soler 1 dec 2014q

Megaloman:

Årets dos av Assassin's Creed brukar intas under julen


Borde ha räknat med sandbox-plattformare bland kriterierna. :)

Megaloman:

Ocarina of Time och Final Fantasy VII


Verkligen. 1998 var ett fantastiskt spelår!

eightbits 1 dec 2014q

Diddy Kong Racing <3 Vilket underbart spel.
Är Sonic & Allstars racing ett bra köp än idag? Har gått förbi det några gånger på begagnathyllan utan att ha slagit till än.

Mitt bästa julspelsminne är nog året då Metal Gear Solid släpptes till Playstation. Helt fantastiskt spel då. Jag struntade i allt vad julkarameller och julmust hette och satt och spelade inpå småtimmarna på julafton och sen klarade ut det på juldagen. Blev besviken att det var så kort men avtrycket har aldrig gått ur.

Alejandro Soler 1 dec 2014q

eightbits:

Är Sonic & Allstars racing ett bra köp än idag? Har gått förbi det några gånger på begagnathyllan utan att ha slagit till än.


Det beror lite på vad du är ute efter. Kart-racers är en av mina favoritgenrer inom racing. Racing Transformed är i mitt tycke världens mest rättvisa kart-racer, vilket är just där spelet briljerar. Spelmässigt är spelet den djupaste kart racern jag spelat - där med "djup" jag menar boost och trick-system, användandet av items och drift-llinking.

Om du är en person som gillar Mario Kart 8, men fortfarande önskar att blåa skal inte existerade - då är Racing Transformed spelet för dig. Det är verkligen enbart ditt eget fel om du spelar sämst - eller bäst där. :)

Alejandro Soler 1 dec 2014q

eightbits:

Mitt bästa julspelsminne är nog året då Metal Gear Solid släpptes till Playstation


Just Metal Gear Solid köpte jag själv mycket senare, däremot så hade grannpojken spelet lagom till jul. Jag minns fortfarande hur jag besökte honom i mellandagarna. Han menade att scenen där Snake ska springa upp för trapporna i ett av tornen innan Liquid-striden i sin Hind D var "helt omöjlig!".

Han räckte över kontrollen till mig och jag klarade det på första försöket. Då bad han mig att gå hem :D

Megaloman 2 dec 2014q

eightbits:

Är Sonic & Allstars racing ett bra köp än idag?


Instämmer i Alejandros godkännande och tillägger att det är en kartracer som även finns till PC. Bara en sån sak.

Alejandro Soler 2 dec 2014q

Megaloman:

Instämmer i Alejandros godkännande och tillägger att det är en kartracer som även finns till PC. Bara en sån sak.


Precis. Och om jag inte misstar mig är PC-versionen den mest kompletta versionen av spelet - då det är den enda versionen som har PC-exklusiv DLC. Valbart förvisso sure, men hade den DLC'n kommit ut till konsoler så hade jag nappat :)

eightbits 2 dec 2014q

Alejandro Soler:

Om du är en person som gillar Mario Kart 8, men fortfarande önskar att blåa skal inte existerade - då är Racing Transformed spelet för dig.


Megaloman:

nstämmer i Alejandros godkännande


Grymt! Det får nog bli ett köp innan jul, så man har något roligt i soffan med släkten :)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.