Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

deckarde

26 Registrerad: 26 nov 2012 00:05 Senaste besök: I dag 19:09 Online: Nej

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Mud (2012)

deckarde 4 jul 2017 21:05194 visningarKommentera: 1 !

Jeff Nichols kom 2012 med sin version av Spielbergs barndomsskildringar, Mud, fast istället för att skildra den välbeställda medelklassen i storstädernas städade förorter flyttar han ner handlingen till söderns arbetarklass. Den handlar om två grabbar som upptäcker en båt som fastnat i några trädtoppar när floden de bor vid dragit sig tillbaka efter högvattnet. En man har slagit rot där och börjar utnyttja pojkarna i sitt eget projekt att återta sin flickvän. Och så fördjupas de olika karaktärerna genom trådar om deras olika öden.

Jag projicerar nog mycket (eftersom det finns där för den som tittar) men i mina ögon blev det en fin skildring av den amerikanska arbetarklassen. Mud själv, porträtterad av Matthew McConaughew i början av sin McConaussans, tycker jag tyvärr blir lite för litterär i sin självmedvetenhet om hur usel han i verkligheten är. Sådana finns säkert i verkligheten också, men det ansträngde filmens verklighet lite, lite grand för mig. Arvet från den Spielbergianska sentimentaliteten lurar också till på slutet.

Sarah Paulson, i mina ögon huvudsakligen känd från The People v. OJ Simpson, dyker upp i en roll där jag inte insåg att det var hon förrän jag läste det i eftertexterna. Även Michael Shannon, som senare kom att spela huvudpersonen i Nichols Midnight Special, dyker också upp i ett hörn och Sam Shepard spelar, baserat på vad jag vet om Sam Shepard, i princip sig själv.

Det tog ganska lång tid för mig att känna den här filmen, även om jag kunde uppskatta de tekniska kvaliteterna, fotot, skådespeleriet och så vidare. Och jag är ju så sentimental att så fort jag blir lite känslosam är jag på väg att börja storgrina och den i slutändan lyckades mina tårköttlar få lite massage även den här gången.

« Till bloggen

Kommentarer

Simon Liljedahl 6 jul 2017q

Jag fann Mud vara trevlig underhållning för stunden med en hel del "fina" miljöer men i det är inget jag kommer se om och ingen film jag reflekterar över. Miljöerna är det mest minnesvärda om man, som jag, gillar södern och White Trash.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.