Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

deckarde

26 Registrerad: 26 nov 2012 00:05 Senaste besök: I dag 19:09 Online: Nej

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Oleg and the Great Arts

deckarde 7 jul 2017 23:41755 visningarKommentera: 0 !

Eftersom jag använder massor med konstiga art house-streamingtjänster så såg jag den här filmen om en rysk kompositör som gjorde musiken till över 200 filmer. I upplägg känns den som en vanlig tv-dokumentär som en kan se i K Special (vilket jag förmodar att det var: den är bara 70 minuter) men Olegs excentriska personlighet och hans helt magiska pianospel gör att den växer och blir något väldigt speciellt. Det finns en scen där han spelar den ryska nationalsången i vad som verkar vara en övergiven stuga som är helt otrolig.

Det finns en tendens i "konstnärlig" film att använda långa statiska bilder som en lat genväg till djupsinnighet men här tycker jag att filmen, genom att lägga stor tyngd vid Olegs pianospelande, genom sådana bilder lyckas hitta till den mänsklighet som bara går att förmedla när en stor konstnär, och framför allt musiker, gör det den gör bäst.

Det är tur att regissören, Andres Duque, fick tillgång till Oleg när han gjorde eftersom han både var väldigt gammal (88, tror jag) när filmen spelades in och eftersom Oleg dog bara en kort tid senare. Han är också väldigt avskärmad: han berättar i en scen att platsen där han bor var en slags resort för sovjetiska konstnärer som fått hem att bo i från Stalin själv. Han gestikulerar vilt och talar i strömmande monologer (inte helt olikt mig själv: inga jämförelser i övrigt).

De konstnärer jag beundrar mest är musikerna: de kräver inget mer av en än en ren känslomässig reaktion. Och även om jag inte kan ett jota om musik egentligen så märks det ändå när man är i sällskap av en mästare.

(Oleg heter Karavaychuk i efternamn men jag använder förnamnet eftersom det är i titeln på filmen och efternamnet är väldigt krångligt att komma ihåg.)

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.