Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

deckarde

25 Registrerad: 26 nov 2012 00:05 Senaste besök: I dag 00:03 Online: Ja

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

The Dark Tower

deckarde12 sep 2017 02:03719 visningarKommentera: 2 !

Vad kan man säga. Matthew MacConaughey i en skjorta uppknäppt till midjan, med alla repliker i stil med: ”Everyone who follows you dies by my hand” eller ”The Tower will fall”. Effekter som hämtade från mitten av 00-talet eller mellansekvensen i ett tv-spel. En regissör som senast innan det här projektet regisserade dansk prestigefilm men som måste ta ett grepp om demoner som är hus (de försöker äta upp våra hjältar genom att golvet öppnar sig som en flodvåg), revolvrar smälta från Kung Arturs svärd Excalibur och en handling som borde kräva en dubbelt så lång film men avhandlas med samma känsla av entusiasm som den tv-film det känns som.

Idris Elba och Matthew MacConaughey är bra rollsatta och fotot är helt okej. Vilket väl är vad man kan säga om det som är genuint positivt om filmen. Det finns en genuin känsla av patos och moralisk tyngd när Elbas revolverman, Roland, reciterar sin gamla order av riddarcowboys vers om att den som inte gjort som den ska har glömt bort sin faders ansikte. Det finns en underliggande skräck när MacConaughey är tvungen att uttala repliker i ett manus som bara försett honom med floskler, även om inte ens han är kapabel att rädda vad som helst (att Roland bär på vad som en gång var Excalibur är bortslängt i en replik, den värsta i hela filmen).

Det finns i premissen, att hela universum binds samman av ett torn i mitten av verkligheten och att, som sviten inleds, mannen i svart flydde genom öknen och revolvermannen följde efter, precis som alltid hos King, något tramsigt, pulpigt kul och coolt. Det finns till och med i den här filmen något som hade kunnat bli bra och det kanske fanns någon gång, till exempel i den 150 minuter långa versionen som cheferna på Colombia Pictures fick se innan den ströks ner till sina dryga 90 minuter. Det betyder att filmen faktiskt har ett ganska bra tempo men att det inte finns någon känsla av skala när karaktärerna pratar om att hela universum står på spel. Det finns saker som fungerar som självständiga idéer (demonen som är ett hus, till exempel) men de betyder ingenting i det större perspektivet. Hela filmen bärs också ner av en seriositet, om än en stilig sådan, som hade kunnat förtjänas men som bara gör att filmen bär en ståtlighet som sätter sig i motsats till den töntiga storyn.

« Till bloggen

Kommentarer

Simon Liljedahl12 sep 2017q

Jag absolut älskar Kings bokserie men är väldigt tveksam till denna film. Jag kommer se den men av trailers att döma så verkar detta vara ett bottennapp.

Kommer antagligen bli en bakisrulle för min del.

deckarde12 sep 2017q

Jag hade kul med vissa idéer, och Elba och MacConaughey är väl rollsatta, men den är verkligen inte bra.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.