Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

deckarde

26 Registrerad: 26 nov 2012 00:05 Senaste besök: I dag 00:49 Online: Nej

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Trillium (2014) av Jeff Lemire

deckarde 5 nov 2017 21:28422 visningarKommentera: 0 !

Jeff Lemire är en ganska bra kanadensisk serietidningsförfattare- och tecknare; jag läste lite av hans Animal Man och Swamp Thing för en massa år sedan, när han skrev dem, några nummer. Jag har också läst de tre första volymerna av Descender, hans scifi-serie om en maskinpojke som jagas av allt och alla, som jag tycker om tillräckligt för att fortsätta läsa (jag tänkte köpa 4 och 5 samtidigt, när 5 kommer i mitten av januari).

Det är lite svårt, däremot, att skriva om Trillium, hans miniserie från 2014, av en ganska enkel anledning: jag har läst den så fragmenterat. En liten bit här, en liten bit där. Och nu ikväll när jag skriver det här slukade jag till slut den bit jag hade kvar. Det jag kan säga är att hans teckningar är strålande. Jag tycker att den är värd att läsa, för mig i vilket fall, bara tack vare teckningarna. Det är skrapigt och sketch-aktigt, med matta vattenfärg-liknande färger. För det är därefter som jag landar i en något mer komplicerad situation.

Eftersom jag inte läst den rakt igenom (som man kanske "borde") såhar jag inte alla plotdetaljer i huvudet. Men det finns också saker som jag verkligen inte tycker håller. Typ idéerna. jag läste en recension på Goodreads om hur allt var stulit från andra håll men jag har inte riktigt ett problem med det; allt stjäl från något. Det handlar om hur man utför sina idéer. Och helt ärligt var det ganska svagt. Men jag kanske ska beskriva vad handlingen är, först.

Den handlar om William, en utforskare på 1920-talet, och om Nika, en forskare på 3000-talet, som på grund av olika orsaker möter varandra när de utforskar samma uråldriga ruiner, och på något sätt lyckas byta medvetanden med varandra. Den här detaljen är nog snarare ett resultat av min sporadiska läsning, men det är i vilket fall någon sorts premiss. Vad är då problemet? Ja, ju mer jag tänker på det: allt. Jag har som sagt läst en del på Goodreads men jag bryr mig inte så mycket om scifi-delen, hur logisk den är. Jag uppskattar scifi mest för den estetiska upplevelsen. Men om jag ska fokusera på det som störde mig mest:

1. #5 är gjord så att den övre halvan av varje sida är vänd upprätt och berättar den ena halvan av historien, medan den undre halvan är vänd upp och ner och berättar den andra, fast från slutet till början. Jeff Lemire Dave Sim ain't. Dave Sim må vara en galning, men han gjorde en hel del geniala formmässiga drag i Cerebus. En av dem var inte att tvinga läsaren att vända hela boken upp och ner (på sidan däremot!). Det var bara frustrerande.

2. Jag bläddrar igenom serien som jag skriver det här, men det ursäktar inte det lama actionslutet. Det är en finstämd historia sen så kommer det ett actionhot som tar över hela historien, bara, bam! Det är svag dramaturgi; äg din berättelse. Trillium är inte någon actionrökare, utan en snyfthistoria. Jag brukar vara ganska ointresserad av historier, men när historien är så svag som den är här så blir det liksom ett problem. Det betyder inte att enskilda scener är välskrivna, det är de. Men helheten känns väldigt hafsig.

3. När jag bläddrar tillbaka så ser jag att det svarta hålet faktiskt finns redan tidigare, och effekten när de reser genom det, med de fragmenterade rutorna, är väldigt cool. Men slutet känns väldigt krystat.

Det finns mer. Men jag orkar inte processa det just nu. Jag tycker verkligen att teckningarna är fantastiska. Men historien är väldigt tom. Om man vill läsa Lemire-scifi, läs Descender istället. Mindre ambitiös, idémässigt, men till synes betydligt mycket mer genomarbetad.

Jag ska nog beställa hem Warren Ellis The Wild Storm (den nya nytolkningen av Wildstorm-universumet, mitt favorit-serietidningsuniversum), och hoppas att den är lika bra som jag vet att Ellis kan vara. Bättre än det här i vilket fall.

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.